Quantcast
Channel: Deichmans musikkblogg
Viewing all 2637 articles
Browse latest View live

Videopremiere: Space Klezmer Goylem –«Isomorfik»

$
0
0

I musikkvideoen «Isomorfik» følger vi en gruppe forskere inn på oppdrag for å høste selve universets ur-lyd. Det som starter med en tilsynelatende åpenbart fabrikert UFO-observasjon utvikler seg til en revolusjonerende oppdagelse av et hittil ukjent felt for vitenskapen. Det viser seg at lydens verden er befolket av intelligente skapninger som fullt og helt lever, puster og livnærer seg i og på lydbølger.

 

 

Space Klezmer Goylem om videoen

«Med videoen og låta Isomorfik føler vi at vi har lykkes med å bevare noe av gnistene som oppstår i Goylems live-opptredener. Musikkvideoformatet er et utvidet musikalsk rom som gjør det mulig å rømme fra den flate, rektangel-stirrende bevissthetstilstanden som de fleste av oss tilbringer store deler av dagen i – og komme inn i en fantasiverden som er virkeligere enn virkelig», sier Nikolai Rohrlapper som spiller trekkspill og synter i Space Klezmer Goylem og fortsetter:

«Folkemusikktradisjonen er romskip som kan ta en tilbake tusenvis av år i tid, og også – tror vi – dypt inn i fremtiden. Problemet er at tradisjonsmusikk ofte mister noe av sin ånd når den lydfestes. Det er en levende tradisjon som handler om spontant samspill, intimitet med publikum og ikke minst dans og allsang».

«Isomorfik» er regissert av Ann Holmgren i samarbeidet med kunstkollektivet Studio ^O^ med støtte fra Norsk Kulturråd. Filmen er tatt ut til å konkurrere om beste norske musikkvideo på Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni 2019.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

 


Ferske spor uke 21/2019

$
0
0

Sail By Summer – Fetch You Roses
Styrken til William Hut er stemmen, melodiføringen og låtskrivingen, noe han igjen viser på «I’m Staring at the Sun», skriver jeg en i annen utgave av ferske spor. Og låta «Overdue» fra William Hut & Gisli’s album sitt album «22» beskriver jeg som utsøkt. Sail By Summer består av William Hut og danske Jens Kristian Rimau og «Fetch the Roses» er tatt fra bandets kommende album «Casual Heaven», satt for utgivelse 9. august 2019. Utsøkt er et ord som  beskriver denne låta også. William Hut synger bedre enn noen gang før, melodiføringen er praktfull og nydelige synther og piano (pluss noen gitarstrofer) omfavner William Huts innbydende vokal. «Fetch the Roses» bør bli playlistet på alle radiokanaler i Norge. Video. William Hut – Låt: «Overdue» (Musikalske sidespor – uke 48/2017 (V.J.)

Helm – Body Rushes
Helm er tilbake med sin spennende og dekonstruerte dansemusikk, men denne låta fra den nye skiva minner mer om en skrudd og tåkete, men varmt pulserende utgave av Labradford rundt «E luxo so». Vi er i et drømmelandskap, med syntetiske strenger og droner; rytmene og lydene bølger behagelig fremover før det et sted mellom skurr og grums, skjer en fysisk reaksjon, en plutselig tempo-økning – så er låta plutselig over. Fra «Chemical flowers» ute på PAN. (G.Q.)

Label – Get It Right
Label er trofaste leverandører av florlett rock som skapt for lyse netter og de skuffer heller ikke denne gangen. Fengende vestkysttoner, med sedvanlig lekkert og en anelse bredbeint gitarspill. Label brekker ned albumet «All City» – låt for låt Plateanmeldelse: Label – «Oslo So Slow Singelanmeldelse: Label – «Jenny James»  Label – Weary (Ferske spor uke 49/2018) Label «Jenny James» Label – It’s All Right (Ferske spor uke 22/2018) Label – Summer Went Wrong (ferske spor uke 17/2018) (D.J.)

The Age of Colored Lizards – Blurry Eyes
Ny innertier av en låt fra The Age of Colored Lizards. Fuzzpop med trykk på fuzz og pop. The Age of Colored Lizards skifter ikke sjanger, men dyrker det de kan best, fuzzpop altså. Noen av de supercatchy melodisnuttene innlemmet på «Blurry Eyes» innehar den samme den deilige popsensibiliteten som norske legendariske band som Astroburger og The Tables. Jeg har lovpriset The Age of Colored Lizards flere ganger, og The Age of Colored Lizardsfortjener all lovprisning de kan få. The Age of Colored Lizards – Daydreamer (Ferske spor uke 7/2019) The Age of Colored Lizard – I´ll Be Waiting (Ferske spor uke 6/2019) Plateanmeldelse: The Age of Colored Lizards – «Daydreamer» EP-anmeldelse: The Age of Colored Lizard – «Summer Rain EP The Age of Colored Lizards – Tomorrow (Ferske spor uke 44/2018) The Age of Colored Lizards – If You Want Me Back / Still Around (Ferske spor uke 16/2018) The Age of Colored Lizards – See You (Ferske spor uke 10/2018) The Age of Colored Lizards – Pale White Sun (Musikalske sidespor – uke 10/2017) (V.J.)

Mana – Talking /Choking
Myk, deilig og syntetisert vokal i et varmt men kvasianalogt landskap, der syntlydene ofte insisterer på å ligne akustiske instrumenter. Dette må være musikk for humanoider. Fra den nye skiva «Seven steps behind», ute på Hyperdub.(G.Q)

Local Store – Yellow Umbrella
Nå foreligger endelig «Magpie and the Moon», Local Store-albumet vi har ventet sånn på. Local Store består av Needlepoints Bjørn Klakegg, samt Mattias Krohn Nielsen, Magnus Tveten og Tore Ljøkelsøy. En spenstig og allsidig sammensetning, på tvers av Oslos musikergenerasjoner. På «Yellow Umbrella» hører du fortsatt ekko av Needlepoints organiske tilnærming til progens verden, men også storheter som Joni Mitchell og James Taylor. Låtpremiere: Local Store – «Magpie and the Moon» Local Store – Magpie and the Moon (Ferske spor uke 16/2019) (D.J.)

Duke – Kasema kihindi bit
Nok en dose singeli fra Duke, dvs, ultrahurtige og dansbare afrikanske rytmer/smurfe-elektronika. Her med en touch av India. Fra skiva «Uingizaji Hewa», ute på Nyege Nyege Tapes. Duke – Duke bit puyo (Ferske spor uke 16/2019) (G.Q.)

Space Klezmer Goylem – Isomorfik
Vi linket ovenfor til en låtpremiere vi kjørte med Local Store. Nylig kjørte vi videopremiere med Space Klezmer Goylems «Isomorfik», og nå legger vi låta inn i spillelista. ‘Folkemusikktradisjonen er romskip som kan ta en tilbake tusenvis av år i tid, og også – tror vi – dypt inn i fremtiden. Problemet er at tradisjonsmusikk ofte mister noe av sin ånd når den lydfestes. Det er en levende tradisjon som handler om spontant samspill, intimitet med publikum og ikke minst dans og allsang. Med videoen og låta «Isomorfik» føler vi at vi har lykkes med å bevare noe av gnistene som oppstår i Goylems live-opptredener, forteller Space Klezmer Goylem. Jeg har aldri opplevd Space Klezmer Goylem live, men at Space Klezmer Goylem tenner en gnist med den innspilte versjonen, er det ingen tvil om. (V.J.)

Boy Pablo – 50 Souls and a Discobowl
Dette er en morsom sak. Boy Pablo har gått inn i Spotify sitt studio og Pablofisert den gamle studentklassikeren «50 Souls and a Discobowl» av The Lionheart Brothers. Virkelig en av 00-tallets blanke, norske perler, gjort i en fin tolkning av de unge lovende. Øya 2018 – Boy Pablo EP-anmeldelse: Boy Pablo – «Roy Pablo» (D.J.)

Sam Cohen – I Can’t Lose
Først og fremst kjent som produsenten til Kevin Morby for min del, men Cohens album «The Future’s Still Ringing In My Ears» er nok det jeg har hørt mest på i det siste. Smått psykedelisk og slettes ikke langt unna det Morby holder på med. «I Can’t Lose» er åpningssporet på albumet og en enorm favoritt. Snirklete basslinjer med luftig produksjon, men det er når gitarene smeller inn fire minutter inne i låten, at man virkelig ser det store bildet. (D.J.)

Misty Coast – Don´t Let Me Fall
Øya-aktuelle Misty Coast er ute med en ny låt. ‘«Don´t Let Me Fall» er en trøstevise for folk som driter seg ut og stadig går på trynet. Coverbildet er tatt på toalettet i et kunstnerkollektiv i Kreuzberg i Berlin, og låten er inspirert av denne figuren som klamrer seg fast til sitt eget speilbilde mens hun bønnfaller veggen om å ikke la henne falle’, forteller duoen Linn Frøkedal og Richard Myklebust. «Don’t Let Me Fall» er nesten som en missing link mellom mellom «Leap Year» fra den selvtitulerte debutplata (2017) og «Sundays» fra deres andre plate «Melodaze» fra i år. Låten åpner med ganske så enkle Cocteau Twins-aktige gitarlinjer, men klangen/produksjonen signert Matias Tellez får det til høres ut som som delikate gitabroderier. Det som skikkelig høyner låta, er, som på «Leap Year», Frøkedals vokal, melodien i refrenget badet i de malende, sjøsyke gitarene. Vemodig og nydelig. Plateanmeldelse: Misty Coast – «Melodaze» Plateanmeldelse: Misty Coast – «Misty Coast» Singelanmeldelse: Misty Coast – «Funny World» Misty Coast – Eleven Months & Little Sister (Ferske spor uke 47/2018) Misty Coast – Eleven Months (Ferske spor uke 40/2018) Misty Coast – Galaxy (Ferske spor uke 6/2019) Misty Coast – Backseat Warriors (Ferske spor uke 2/2019) (V.J.)

Dungen – Var Har du Varit?
Dungen med duggfriske toner, hentet fra den kommende surfefilmen «Self Discovery for Social Survival». Peaking Lights, Allah Las og Connan Mockasin er noen av de andre artistene som bidrar til filmen. Surfgitar, svevende pianolinjer og funky trommer er stikkord for «Var Har Du Varit»? Klassisk Dungen med andre ord. Dungen/Woods – Turn Around (Ferske spor uke 5/2018) Dungen (SE). Blå 12.11.2015.

Brillejesus – Gjenbruksbutikk
I Jokke & Valentinernes klassiker går teksten slik:
Vi skulle på kino
men hva fikk vi se
en sjappe med alkohol
og det var det

I Brillejesus sin nye singel går teksten slik:
Jeg og brodern skulle en tur
hadde et viktig ærend
plutselig så vi en gjenbruksbutikk
selvsagt måtte vi stoppe

Stavanger-bandet Brillejesus bruker ikke ordene antikvariat eller bruktsjappe i teksten, men gjenbruksbutikk, et bra ord, klimavennlig også. Teksten slår et humoristisk slag for å lytte på musikk og lese bøker på fysisk format – ikke via apper og nettbrett – CD’er og bøker som ekspertene kvitter seg med, gjenbruk altså. Uvøren 80-talls indie (kall det gjerne skranglerock, sier gruppas selv) speiler teksten. «Gjenbruksbutikk» er en låt som inspirerer meg til å selv tråle gjenbruksbutikker, som f.eks. Platelageret i Oslo, i nærmeste fremtid. For ordens skyld må jeg nevne at vi har lagt ut bibliotek-kollega Ebbe Helbergs (Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus), som startet bandet Brillejesus, saker her på bloggen, som disse: Norsk plateklassiker: The Chairs – «Gary´s Philosophy» og Plateklassiker: The Kinks – «The Village Green Preservation Society». Musikalske julespor 2018 inkludert Brillejesus – Nå er det jammen snart jul igjen! (V.J.)

Æterna – Riaku’s Void
Dype og funky hiphop-beats i et stort og uoversiktlig landskap et sted i Flying Lotus-land. Beatsene krysses av forvirrende, selvlysende og syntetiske blinger. Fra «Tannhäuser EP» ute på MethLab. (G.Q.)

I do You do Karate – Hey, I’s OK!
En god ting kan ikke gjentas for ofte, her fra ferske spor noen uker tilbake: ‘I do You do Karate er fra Bergen og består av medlemmer og tidligere medlemmer av band som Tennis, Professor Pez og Syntax Terrorkester, de to sistnevnte har mottatt flere godord fra oss.  Felles interesse for melodiøs popmusikk med en god dose fuzz samlet bandet i 2018, og resultatet er debutplaten «How do You do Karate», gitt ut på det Australske selskapet Half a Cow Records som styres av Nic Dalton (tidligere The Lemonheads, Sneeze, Godstar, The Plunderers). Mye bra på den labelen! «Ni sanger som gir deg en halvtime med god gammel indierock», skriver de selv i mail til meg, riktig, liker du god gammel indie med nikk til twee og fuzzpop, liker du I do You Karate’. Denne ukas I do You do Karate-låt blir avslutningsporet fra albumet, «Hey, I’s OK!». (V.J.)

Floorplan – Never grow old (Mark Broom Dubplate mix)
Gladhouse-partylåt i ny tapning. Dette er en nedstrippa, spretten og hypnotisk versjon. Robert Hood har utallige klubblåter på samvittigheten og Floorplan er gladkristen-aliaset hans sammen med datteren. Fra EP’en «Floorplan v Mark Broom», ute på EPM. (G.Q.)

Trojka – Penger
«Penger» var første singel fra Trojkas andre album «Tre ut» (låta var også med i Ferske spor i fjor), utgitt på Apollon Records i mars i  år. Vår tidligere Deichman-kollega Lars Junge trillet «terningkast» 4/5 til Trojkas debutplate «I speilvendthet», og den nye plata har mottatt stående ovasjoner fra flere prognettsteder der plata er virkelig blitt gått nøye i sømmene med henhold til referanser etc. Jeg er ikke så inne i prog at jeg kan brife med feinschmecker prog-know how, men en ting er jeg iallfall sikker på, «Penger» er en fet låt. En spretten og leken synth-progpop låt noenlunde i samme gate som tittelkuttet fra debutplata. Uttrykket er noe helt for seg selv, forfriskende annerledes enn det meste, og jeg elsker synthlydene i låta og transformasjonen som skjer ca. 2.42 ut i sporet der enda fetere synther prog-popper opp. Trojka – 5 om bøker og musikk Plateanmeldelse: Trojka – «I speilvendthet» Singelpremiere: Trojka – I speilvendthet / Ut i kveld? (V.J.)

Broken Social Scene – Can’t Find My Way & Ibi Dreams of Pavement
Broken Social Scene kom med EP’en «Let’s Try The After – Vol 2», oppfølgeren til «Let’s Try The After – Vol 1» som ble sluppet tidligere i år. I 2017 var Broken Social Scene tilbake med det sterke albumet «Hug of Thunder», deres første på 7 år. Jeg velger singelen «Can’t Find My Way» (ble først sluppet i mars) fra EP’en «Let’s Try The After – Vol 2», en av de beste låtene fra den. «Can’t Find My Way» er karakteristisk Broken Social Scene, drivende og melodiøs. Jeg tar også med «Ibi Dreams of Pavement» fra deres selvtitulerte plate fra 2005. Albumet ble nylig kassert fra samlingen vår pga. at CD’en var slitt, men du kan altså lytte på den her. «Ibi Dreams of Pavement» er min Broken Social Scene-favoritt, og en av beste og mest intense støypop-låtene som noensinne er laget, med en samme den samme hjerteskjærende attituden og nerven ‘a la låter som Pavements «Coolin’ By Sound», Arcade Fires «Neighborhood #2 (Laika)», Blood on the Walls «Mary Susan», Superchunks «Slack Motherfucker», norske Level & Tyson «Tied Up», osv. (V.J.)

Thin Lizzy – Do Anything You Want Do
Per Borten (Spidergawd, The Mooving Oos) har valgt sin valgt sin topp 5 Thin Lizzy-låter i Stjernepose på NRK P13, et av de radioprogrammene jeg lytter fast på. Øverst på lista hans troner klassikeren «Waiting for an Alibi» fra plata «Black Rose: A Rock Legend» (1979). Den troner også høyt på lista mi, sammen med flere andre låter på den plata, deriblant superb «Do Anything You Want Do». (V.J.)

Cows – El Shiksa & Sugar Torch
I april ble Cows plate «Sorry in Pig Minor» reutgitt på både svart og cool spraglete vinyl av den øreblødende støy/ metal / rock-labelen Amphetamine Reptile Record, så da må jeg ta med et par låter av Cows i Ferske spor med riv ruskende gale Shannon Selberg i front. ‘Du trenger ikke høre lenge på Selbergs vokal og trompetspilling på låter som «Heave Ho» før du innser at dette ikke er prisvinnende vokalprestasjoner eller instrumenthåndtering. På noen som helst måte. Men det er nettopp her Cows sjarmerer, ved å være så fordømt rølpete’, skriver min Deichman-kollega. Amphetamine Reptile Records-labelens øreblødende støy/ metal / rock var et viktig alternativ til 90-tallets grungebølge. Cows var tro mot AmRep-labelen hele veien, fra 1989s «Daddy Has a Tail» til «Sorry in Pig Minor » i 1998. Platehøydepunkter: «Cunning Cunts» (’91), «Sexy Pee Story» (’93) og «Sorry in Pig Minor» (’98) . Cows har laget mange låt-høydare, en av mine store favoritter «Sugar Torch» fra «Sexy Pee Story». Tar også med « El Shikas», Cows er her i latin-modus» Låta, fra et av deres kanskje aller særeste album og favorittplata til mange die hard fans, «Sorry in Pig Minor», produsert King Buzzo fra Melvins. (V.J.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

5 plater som har inspirert Insomniac Bears

$
0
0

Her er 5 plater som har inspirert Insomniac Bears. Alle i bandet har vagt en plate hver å skrive om. Pluss en plate som de skriver om sammen.

 

Marius Ergo

Talk Talk – The Colour of Spring (EMI)

Det er vel oftest ”Laughing Stock” og ”Spirit of Eden” som trekkes frem som Talk Talk sine beste album, og at de er nydelige plater er det vel få som er uenige i. Men den insisterende dyrkingen av disse skivene har alltid slått meg som noe revisjonistisk og etterpåklokt snobbete. For meg var det alltid ”The Colour of Spring ”som stakk seg ut i Talk Talks diskografi. Den balanserer perfekt mellom søkende eksperimentering og treffsikker popteft. Og i motsetning til de tidligere nevnte platene var den også en kommersiell braksuksess. En trojansk hest av en skive som smuglet dybde og sårt tiltrengt alvor og stemning inn i 80-tallets popverden. Før Talk Talk var det vel kun Tears for Fears som hadde forsøkt seg på noe lignende med tilsvarende kommersiell suksess.

Jeg husker ennå følelsen av å høre ”Life’s What You Make It” på radioen og få kick av det suggererende pianoriffet som går gjennom hele låta. Men her er det altså meget mulig jeg selv er skyldig i revisjonistisk mytologisering. Når det kommer til stykket kan vi bare stole på minnet av minnet vårt.

 

 

2) Thomas Bratlie Haugland

Deerhoof – Friend Opportunity (Kill Rock Stars)

Deerhoof er en gruppe som står øverst på favoritt-lista til alle fem bjørnene. Det er noe med friheten og åpenheten rundt måten de lager og fremfører sin musikk på som har inspirert oss. Her snakker vi brilliant og hyper-kompleks pop og no wave blandet med klassisk 70-talls art rock ‘a la Yes, Genesis og King Crimson. En delikatesse!

 

 

3) Magnus Nielsen:

Blonde Redhead – Melody of Certain Damaged Lemons (Touch and Go)

Denne skiva er som en tidskapsel tilbake til 2000. Fantastiske låter, nydelige melodier og utsøkt produksjon av Guy Picciotto. Det er noe hjemsøkende med låtene til Kazu Makino og det italienske tvillingparet Amedeo og Simone som gir dette avant-garde pop-mesterverket evig levetid.

 

 

4) Axel Skalstad

Reiner Baas – Mostly Improvised Instrumental Indie Music (Mainland records)

Jeg ble introdusert for denne plata da jeg nettopp hadde startet opp mine studier i Trondheim, og det ble starten på min evige reise med å fusjonere musikksjangre som jeg liker. Nå kalles det vel ”den sjangeroverskridende sjangeren”.

 

 

5) Insomniac Bears

Sonic Youth – Daydream Nation (Geffen)

Et av tidenes beste og viktigste indierock-album som vekket til live og samlet undergrunnsscena på tvers av sjangre. Vi håper ydmykt på tilgivelse for det meget modige lånet av tittel til vår nye Maxi-EP.

 

 

Insomniac Bears – Passing Train (Låt fra Insomniac Bears siste EP. Ferske spor uke 17/2019)

 

Insomniac Bears – Purple Past (Ferske spor uke 7/2018)

Insomniac Bears: Intervju og debutsingel

Thomas Bratlie Haugland – 5 om bøker og musikk

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

5 plater som har inspirert

 

Korrupt (Marius Jahnsen) – 5 politiske platefavoritter

5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad i Forgetaboutit

5 låter som har inspirert Wauwatosa

Meg og kammeraten min på Camp Deichman – en musikalsk fest for store og små!

$
0
0

«Meg og kammeraten min lager landets mest fornøyelige barnemusikk!», skriver Dagens Næringsliv. “… Men det er først på konsert at de virkelig briljerer med uovertruffen publikumskontakt, smittende spilleglede, fascinerende historiefortelling og bunnsolid musisering.» Disse ordene kan alle som var til stede på deres konsert på Deichman Lambertseter og Deichman Majorstua tidligere i mai skrive under på.

Deichman Majorstua skriver på facebook etter opptredenen: «Vi hadde besøksrekord på biblioteket og over hundre personer i publikum. Takk også til bandet Meg og kammeraten min for en strålende konsert.»

 

Meg og kammeraten min er Martin Hagfors (Meg) og Erik Johannessen (Kammeraten). Martin er kjent som en av landets mest respekterte låtskrivere, Erik som trombonist, arrangør og multiinstrumentalist fra blant andre Jaga Jazzist. I 2017 kom Meg og kammeraten min sitt siste album «Snydelig», som er en perfekt oppvarming til konserten på Camp Deichman på Stortorvet søndag 2. juni .

 

 

Bare les hva vi skriver om albumet i spalten Musikalske sidespor: «Dette er faktisk første gang et barnealbum blir omtalt i denne spalten. Etter snart to år, er det nesten skammelig at det ikke har skjedd før. Martin Hagfors og Erik Johannesen skjuler seg bak navnet, og de leker seg med både ord og musikalitet. Kringkastingsorkesteret og aspirantene til Det norske jentekor bidrar til at opplevelsen blir både storslagen og full av små eventyraktige detaljer. Med fullt orkester er dette et svært utradisjonelt barnealbum, og som Knutsen & Ludvigsen kan de også være til stor glede for voksne tilhørere. Nominasjonen til Spellemann er fullt fortjent, men det er helt klart fortsatt en nedvurdering av kategorien der i gården, ettersom det ikke er en fagjury, men barn som står for den endelige avgjørelsen om hvem som skal få prisen. Til sommeren tar de med seg KORK og fremfører hele albumet på Miniøya.» (Rasmus og Verdens Beste Band vant Spellemann i 2017 for «Banjo på badet», red. anm.).

 

Noen andre jublende omtaler av albumet «Snydelig»

Meg og Kammeraten Min kan få alle som har sans for stor popmusikk til å smelte av beundring. Allerede åpningslåten «Hvilken oppgang bor du i?» viser en popteft som er uimotståelig. Dagsavisen – Geir Rakvåg

Hagfors og Johannessen velger ikke den enkleste ruten denne gangen, men de gjør det med klasse. Det nye albumet «Snydelig» bør bli som en «Pet Sounds» i norsk barnemusikk å regne, en slags barnemusikalsk symfoni, der duoens låter fremføres med et fullbemannet Kringkastingsorkester i ryggen. Arrangementene er intrikate og til tider avanserte, ambisjonsnivået skyhøyt. Gjennomføringsevnen er stor og både meg og kammeraten lander fjellstøtt. De fleste sporene her kunne passet inn på en plate for voksne, dog med litt mindre sprelske tekster. Persiskop – Ando Woltmann

Dette er en plate som tåler å bli hørt mange, mange ganger. «Snydelig» er nesten Beatles-aktig i sin bredde og variasjon. Her er surrealistiske tullelåter som «Verdens vakreste fjær» og «Der hvor vi to bor». Her er de stemningsfulle pop-balladene «Skogen» og «Sover som en stein». Fædrelandsvennen – Roy Søbstad

«Hvilken oppgang bor du i?» fra albumet «Snydelig»

«Der hvor vi to bor» fra albumet «Snydelig»

 

Plata ble framført i sin helhet med KORK på Miniøya 2018, her en snydelig versjon av «Verdens vakreste fjær»

 

Nylig kom Meg og kammeraten min under aliaset Mr. E and Me med den første singelen fra deres kommende engelskspråklige barneplate «New Orchestral Hits 4 Kids» med Kringkastingsorkesteret (KORK).

Dette markerer første gang norsk barnemusikk blir eksportert til verden. Aller først får du en smakebit på hva som kommer med singelen «Long, Long» der Martin Hagfors og Erik Johannessens sitt nye, engelskspråklige prosjekt har fått med seg en helt spesiell gjest.

Det er nemlig Mari Boine som synger med på den såre låta «Long, Long». Dette er en sang som handler om tapt vennskap og savn, med Sidsel Walstads vakre harpespill og Boines varme, særegne stemme som omslutter en kort tekst om store spørsmål: Var du min venn? Hvor er du nå? Hva er vennskap?

– Mari Boine har et så sterkt nærvær, sier Hagfors.

– I tillegg tilførte hun «Long, Long» et lengre tidsperspektiv og kanskje også en større sammenheng der hun joiker om det som er «langt oppi nord under de nordlige stjerner».

Varm også opp med «Long, Long» til Meg og kammeraten sin konsert Camp Deichman på Stortorvet søndag 2. juni.

 

Kom og opplev en musikalsk fest for store og sammen med Meg og kammeraten min på Camp Deichman på Stortorvet søndag 2. juni kl. 14:00–15:00!

Passer for familier og barn fra 3-10 år.
Gratis og åpent for alle.
Facebook-event

 

Du kan låne Meg og kammeraten min sitt album «Snydelig» pluss to andre hos oss

Ferske spor uke 22/2019

$
0
0

Bokassa – Captain Cold One
Bokassa har sluppet ny singel, «Captain Cold One». ‘Musikalsk er/har låten alt fra et hardcore Beastie Boys-vers til et pop-punk woah-extravaganza-refreng til et Slayer-aktig metall-breakdown, forteller frontmann i Bokassa, Jørn Kaarstad. ‘Bokassa are incredibly fucking good», sa Lars Ulrich i Metallica til Kerrang! i januar. Den nye låta «Captain Cold One» er nettopp det, incredibly fucking good. Video. Like fete «Mouthbreathers Inc.2», som ble lagt i spillelista forrige uke har nå fått en video. Bokassa – Only Gob Can Judge Me (Ferske spor uke 38/2018) Øya 2018 – Bokassa (V.J.)

Deathcrush – State of the Union & Bedpost
Vidar i Deathcrush trakk frem labelen Amphetamine Reptile da vi intervjuet gruppa under Øyafestivalen i 2013. Og jada, Deathcrush er inspirert av Amphetamine Reptile Records-labelen, som var et viktig alternativ til 90-tallets grungebølge, sin støy/ metal / rock på den nye plata «Megazone». Deathcrush er et øreblødende viktig alternativ til alt som rører seg i musikk-Norge for tiden. De tråkker opp sine helt egne stier – i tillegg til AmRep-referanser er de konfronterende ‘a la No Wave-bevegelsens på 80-tallet. No Wave-scenen i New York var undergrunn med utspring fra mørke kjellere, og en reaksjon mot den konvensjonelle musikkindustrien, som jeg skriver i anmeldelsen av Deathcrushs by:Larm konsert i 2014. Deathcrush går som nevnt sine egne veier i likhet med utøvere som f.eks. Royal Trux, som det finnes spor av i låter som «Bedpost». I det hele tatt, Deathcrushs sammensmeltning av støy, pop og beats er fortreffelig. Om «State of the Union», tredje singel fra plata, sier de selv dette: ‘We’re balancing on the edge, taking selfies – State Of The Union is a wake up call. Referencing “You must not sleep” by human rights defender Arnulf Øverland, it is a warning against indifference and its consequences. DEATHCRUSH wants you to burst your own bubble» (fra presseskrivet til Apollon Records, kun er skrevet på engelsk). Jupp, da fikk vi endelig skrevet noen ord om plata, vi er lovlig sent ute, paradoksalt nok, da iallfall to av oss her på Deichman verdsetter plata veldig høyt. Bedre sent enn aldri. Låtpremiere: Deathcrush – «EGO» Konsert: Deathcrush på Rockefeller 24. april 2016 Video som viser hvor rå Deathcrush er på scenen Ny video fra Oslos støyrockere Izakaya Heartbeat / Deathcrush video Vi anbefaler: Deathcrush – Nytt magasin, flexi, download, posters m.m. Isdronningen – en fotoutstilling av Stian Schløsser Møller (V.J.)

Whalesharkattacks – Rich People Taste
Viviana Vega er med i Deathcrush-vidoen «EGO». Jeg har tidligere skrevet flere godord om debutalbumet, som kom i 2017, og oppsummerte  slik: Whalesharkattacks er gamle tiders popkunst i nåtidig utførelse. «Rich People Taste» er første singel fra det kommende andrealbumet «Music for Pink Nights», en låt som kun består av pumpeorgel, beats og Vivianas forvrengt stemme som bringer hennes maskuline alter-ego til forgrunnen. Det tok en stund før denne låta satt, men nå har «Rich People Taste» klistret seg på hjernen. Whalesharkattacks er en egenrådig utøver som speiler de mørke, mystiske og fascinerende sidene av tilværelsen. Er du ute etter et stemningsfullt, suggererende lydmaleri, er denne låta en vinner. For ordens skyld må jeg nevne at Viviana er blitt Deichman-kollega siden sist jeg skrev om Whalesharkattacks. WHALESHARKATTACKS – 5 om bøker og musikk (V.J.)

VASSVIK – The Storm Is Coming In
Som en del av den internasjonale konferansen Nordisk nisjemusikk i et miljøperspektiv i 2017 ble det holdt tre ulike foredrag på Deichmans hovedbibliotek – samt en konsert med Torgeir Vassvik. En konsert som blåste meg helt over ende. Et kraftfullt og rått uttrykk med joik og strupesang, massivt og suggerende som fy, en blanding av folk, droner, prog-aktige passasjer, avant-rock og jeg vet ikke hva.Jeg har ihvertfall ikke hørt noe lignende fra en konsert-scene, og jeg har vært på mange konserter. ‘Min musikk har dype røtter i den tradisjonelle joiken og i samisk kultur. Samtidig har jeg en stor pasjon for å skape nye mønstre, utføre lydeksperimenter og oppdatere den animistiske tradisjonen’, sier Torgeir Vassvik. Nå er han under navnet VASSVIK, sammen med de unge brødrene Rasmus og Hans P. Kjorstad, ute med albumet «Gákti». Låta «The Storm Is Coming In» er heftig. (V.J.)

Folkehelsa – Harde Fakta
Jeg har heller ikke hørt noe særlig lignende som denne låta fra Folkehelsa. Det lyder tøft, det lyder originalt, det driver som bare det, uttrykket er pønk, folkpønkrock, kall det hva du vil, spilt med fele, synth og bass. ‘Vi er ikke så opptatt av sjangerbeskrivelser. Vi lager den musikken vi selv syns er spennende og vi henter inspirasjon fra mange ulike steder. «Evig OK» er beviset på at du kan lage noe som sparker fra seg uten å være gitardrevet’, sier vokalist og synthist Anna Holm Abrahamsen. Det har hun helt rett i. «Harde Fakta» sparker skikkelig fra, og er den mest pønka låta på plata «Evig OK». ‘Plata er jo summen av alt vi liker, tenker og føler. Derfor er det helt naturlig at vi boltrer oss i alt fra energiske popballader via steinhard pønk til mollstemte folketoner’, sier bassist Hanna Sannes Aanonsen. Om «Harde Fakta», som ble sluppet 1. mai, skriver de på facebook: ‘Den handler om tekstilarbeideres rettigheter og hvor vanvittig mye klær vi importerer og forbruker i Norge. Du kan godt få et snev av dårlig samvittighet neste gang du går og kjøper nok en greie du ikke trenger på Hennes & Mauritz’.  Folkehelsa er et frisk pust, som det står i pressemeldingen, iallfall basert på denne låta (har ikke rukket å høre ordentlig på resten av låtene) og engasjementet deres, som du kan lese mer om i dette gode intervjuet med dem i Ballade. (V.J.)

Agvald – Persona non Grada
Agvald ble startet av en kompisgjeng i et snekkerverksted på Kolbotn på åttitallet. Trashmetallens gullalder. I fjor lanserte Agvald låta «Tiden» med en video laget av Pøbelfilm, som vi kjørte premiere på. Liker du tunge, seige riff ‘a la Helmet bør du ta en lytt på «Tiden», skriver jeg i spalten Musikalske sidespor. «Persona non Grada» er låt nummer to fra Agvald, og låta har et litt annet lydbilde enn «Tiden», mer metal, mer i retning Metallica enn Helmet, farlig nær «Enter Sandmen», men Agvald redder seg brillefint inn. Dette er bra, altså. Agvald om innspillingen: ‘Riffet er laget på soverommet i Kværnerbyen, trommene ble vel spilt inn på Agvalds julebord? Vokal og bass er gjort på Øveriet, gitarer og miks på Granerud’. Agvald om låta: ‘Låta handler om noe så enkelt og vanskelig som «folk». Folk man egentlig ikke ønsker å være i nærheten av, men som det er vanskelig å bli kvitt. Alle kjenner vi noen sånne, sett på låta og kos deg over at de ikke skjønner at låta handler om dem……..’  ‘Vi har nå 14 låter som vi jobber med å få ferdige nok til å kunne slippes, og vi vil fortsette å slippe en låt av gangen og plutselig har vi hel utgivelse!’ Høres meget bra ut. Agvald – Tiden (Ferske spor uke 36/2018) (V.J.)

Belle Sonder – Supple
Belle Sonder kom i fjor med sin selvtitulerte debut-EP, som jeg anbefalte her. De er et halvt Odda, halvt Manchester band og består av Eirik Bøen Gravdal (Digvalley, som vi også har anbefalt på bloggen tidligere) og Liam Cook. Duoen er ute med den nye singelen «Supple». Miksen deres av det elektroniske og det akustiske er til tider særlig smakfull, som den neddempete overgangen ca. 57 sekunder ut i låta når den smekre melodien åpenbarer seg,  det gir ekstra liv og vitalitet til låta. 30. august spiller Belle Sonder på Manchester Psych Fest 2019 sammen med bl.a. Courtney Barnett, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs (Sjekk Deichman anbefaler: Årets album 2018 &2017) og Our Girl. (V.J.)

M. Geddes Gengras – The Pump at the way station
Flytende og bølgende glir lydene frem i landskapet. Her er det lunt, varmt og høy himmel, med mye bevegelse i lufta. Vi er i et slags limbo og venter på at noe skal skje. Vi hører ekko av gitarer og new age-synter. Etter hvert tetter det seg til og pulserer raskere, før det sklir over i neste del. Dette er del to av «I am the last of that green and warm-hued world», inspirert av fantasy-/western-bokserien «Det mørke tårn» av Stephen King . Ute på Hausu Mountain. (G.Q.)

Matias Aguayo – The Fold
Vi møter her en mørkere Aguayo enn tidligere. Det er som vanlig perkussivt, dansbart og spennende rytmisk, men det har sneket seg noe urovekkende inn og vokalen er borte. Atmosfæren her i folden er stinn av ett eller annet og alarmen går. Fra «Support alien invasion», ute på Crammed Discs. (G.Q.)

Bel Canto – Without You
Når vi er først er innom Crammed Disc basert i Belgia. Visste du at Tromsø-gruppa Bel Cantos første album «White Out-Condition» (1987) ble utgitt på labelen? På den er noen av de aller beste komposisjonene de har laget, som «Blank Sheets» og «Without You», og mange andre. Har du aldri hørt på albumet, anbefales det på det varmeste. Øya 2017 – Bel Canto Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker (inkludert Bel Canto -Big Belly Butterfly) Plateanbefaling – «Maskindans» : Norsk Synth 1980–1988 (inkludert Bel Canto – Flowerbeds) (V.J.)

Kråkesølv – Hundre runda rundt sola samles
Bodøbandet Kråkesølv har gitt ut plater i ti år, og må snart regnes for å være veteraner i norsk musikkliv. De har gitt ut fem LP-er, og jobber nå med den sjette. I forkant av dette, har de sluppet både singel og video til låten «Hundre runda rundt sola samles i ett sekund». Låta er skrevet av Fredrik William Olsen og videoen er regissert av Martin Bremnes. Her får vi se en litt annen utgave av bandet, denne gang ulastelig antrukket som «dansebandet på livets skoleball». Video Les resten av saken med intervju i Musikknyheter. Mer Kråkesølv ( Å.E.)

Ora The Molecule – A Piece of Heaven & Sugar
Ora The Molecule er en trio som ble startet i Los Angeles, drevet av Oslo-jenta Nora Schjelderup på gitar og vokal, med slovakisk trommis og tysk keyboardist. Debutlåten til trioen, «Sugar», er gitt ut på deres eget plateselskap Uhh Ahh Record og var med i en utgave av Ferske spor i fjor, men ble etter hver fjernet fra selve Spotify-spillelista – siden vi kontinuerlig legger inn nye låter, må vi også fjerne eldre låter for at spillelista ikke skal bli alt for lang. Denne uka gjør «Sugar» comeback på spillelista, en låt som stilmessig er en miks av old school og  ny elektronika, kraut-influenser og minimalistisk synthpop, det hele krydret med fløyte og saxofon. Et ganske så egenartet sound, dette er fengende og moro, selv om teksten er av det mer alvorlige slaget. Med deres spretne old school 80-talls rytmer og sound på den nye singelen «A Piece of Heaven», hentet fra samme EP som «Sugar», viser Ora The Molecule igjen at de kan kunsten å lage fengende og morsom (synth)pop. (V.J.)

Asuna, Jan Jelinek – Relief, pt. 1
Minimalistisk ambient. Et varmt og vennelig, men også mørkt og lukket rom med orgeldroner og svak, men stødig puls. Et sted å synke ned i og stenge verden ute, men likevel er det noe usikkert her, noe som gjør at man må være på vakt. Fra «Signals bulletin», ute på Faitiche. (G.Q.)

Her’s – She Needs Him
I mars i år omkom duoen Stephen Fitzpatrick og norske Audun Laading, som til sammen utgjorde bandet Her’s, i en bilulykke. Bandet var på tur til en konsert i Santa Ana, California da de ble truffet av en møtende bil. Manager Trevor Engelbrektson omkom også i den tragiske ulykken. Nå har regissør Sébastien Séjourné gitt ut videoen til låten «She Needs Hi»», fra plata «Invitation to Her’s». Plata skulle bli den siste Her’s ga ut. Her’s lagde snerten og vellydende popmusikk, og den beste måten å minnes den Liverpool-baserte duoen på er å lytte til de to albumene de rakk å gi ut. Tidligere publisert i Musikknyheter. (Å.E.)

Big Business – Abdominal Snowman
‘Ta med Big Business. Kom plate i april’, det var alt som sto i mailen jeg fikk av Eirik Otteraaen Ystad. Big Business består av tidligere Melvins-medlemmer, og plata med tittelen har «The Beast You Are» har fått gode kritikker. The Quietus skriver: ‘… who else makes heavy music this charming?’ ‘The LA duo deliver the sludge with a mighty force’,  skriver Consequence of Sound. (V.J.)

The Cure – Plainsong
Tidlig i  mai var det 30 år siden The Cure-klassikeren «Disintegration» ble utgitt. The Cure er et av verdens beste band, og «Disintegration» er, sammen med flere andre The Cure-album, blant verdens beste album. Hør bare på åpningsporet «Plainsong». Vi var på konsert med The Cure i Oslo Spektrum for 3 år siden, og det var ikke mye tvil om at vi hadde et av de store britiske bandene foran oss på scenen. 30. mai spilte The Cure konsert i Sydney Opera Housefor å feire 30-årsjubileet for albumet, se her. (V.J.)

13th Floor Elevators – You’re Gonna Miss Me» & Roky Erickson – Starry Eyes
Triste nyheter kom på tampen av mai, Roky Erickson døde, han ble 71 år gammel (RIP). Roky Erickson har, inkludert de superb psykedelia/garasjerock-utskeielsene med The 13th Floor Elevators, laget mange hjerteskjærende bra låter, som på plata «All That May Do My Rhyme» (1995). «Roky synger med så sterk innlevelse at det går kaldt nedover ryggen på meg», som vår kollega på Musikkbiblioteket skriver om plata «The Evil One (Five Symbols)» (opprinnelig utgitt i 1980). Det er to versjoner av «Starry Eyes» på plata «All That May Do My Rhyme», sjekk den andre med Lou Ann Barton også. Plateanmeldelse: 13th Floor Elevators – «Easter Everywhere» Knask eller knep (med plata «The Evil One (Five Symbols)» PsyktBRA! – i musikken (inkludert Roky Erickson) (V.J.)

Maria Due – One and One
For ikke lenge siden ga Maria Due ut sitt nye album «The Colour White». Nå har hun sluppet video til «One and One». Det er en sommerlig låt, så da passer det bra at videoen gir oss sommerstemning og lett hippieaktige vibber. Maria sier selv dette om låten: ‘Vi kommer til verden adskilt og forskjellige, men skapt for hverandre. One and One, we come, looking for the sun/The sun is you/Rays all around me/I am drifting along with their stream’ Finn fram den indre hippien i deg og la deg rive med av musikk og bilder! Tidligere publisert i Musikknyheter. Plateanmeldelse: Maria Due – «Past Potential Future Lover» (Å.E.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Plateanmeldelse: Maria Due –«The Colour White»

$
0
0

Artist: Maria Due

 

Album: ««The Colour White» (2019)

 

Plateselskap: Bored Airlines

 

5

 

Sist undertegnede hørte stemmen til Maria Due var på det fine albumet «Silvertones» med bandet Chinatown Bluesband. Der sang hun aldeles praktfullt. Det gjør hun også på sitt tredje soloalbum «The Colour White». Hun gjør det faktisk på ikke mindre enn tre språk! Mest på engelsk, men hun har tatt med en norsk («Ingen») og en fransk låt («Mon Petite Paradis»).

Maria Due sin stemme er ifølge hennes medmusikant og produsent i Chinatown Bluesband, HP Gundersen «… klangmessig, intonasjonsmessig, fraseringsmessig, rytmisk og dynamisk ferdig perfeksjonert i sjelen og kommer rett ut!!». Det kan man absolutt si seg enig i. I tillegg har hun med seg gode musikere i Kenneth Kapstad, Eirik Øyen, Marita Igelkjøn og Bård Ingebrigtsen på trommer, bass, tangenter, sag og gitar. Bård Ingebrigtsen har produsert albumet.

Musikken kan man si er inspirert av jazz, folk og pop. Med stemmen til Maria Due kunne det i og for seg vært ukrainsk surfrock eller malisk afrobeat. Stemmen hennes hadde nok taklet det og.

Låtmaterialet holder stort sett godt nivå, men jeg syns nok de rolige, neddempete låtene gjør seg best på albumet. Låtene der tempoet dras opp, som «No Longer» og «My Mother ain’t Dying» syns jeg ikke funker så godt. Og her må jeg ile til å si at det ikke har noe med stemmen til Due å gjøre, det er bare at de låtene ikke er fullt så sterke.

«One and One» er en av låtene som utmerker seg. Det er en aldeles nydelig låt med jazzovertoner, hvor Maria Due tonefølges av elpiano, gitar og visping på trommer. Den franske låten «Mon Petite Paradis» er riktig så fin, og «Between Water and Doom» kunne vært hentet fra PJ Harvey sitt album «White Chalk». Det er pianobasert, nakent og veldig vakkert. For meg er låten platens høydepunkt.

Jeg vet ikke hvor mye oppmerksomhet det blir rundt albumet til Maria Due, men jeg håper virkelig folk får øynene opp for henne, for hun har laget en liten perle av et album.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Denne anmeldelsen er tidligere publisert på Musikknyheter

Stine Makó – 5 om bøker og musikk

$
0
0

Stine Makó er en ny norsk låtskriver og produsent. Hun har allerede fått god respons på Soundcloud etter at hun i 2017/2018 ga ut tre egenproduserte låter. Hun er også anbefalt av P3 Urørt og vært innom scener som Hvaskjer, Betong og Ingensteds, hovedscenen under fjorårets Oslo Pride og som en del av Parkteatret sin konsertserie Sunday Digestive.

De tre første låtene hennes ligger i et stemningsladet elektronika landskap, mens den nye låten, som kom 24. mai, er mer nedstrippet akustisk (hun begynte å lære seg å spille gitar i fjor). 4 låter som viser at Stine Makó er en lovende utøver som blir spennende å følge videre. l dag er Stine Makó gjest i vår intervjuserie: 5 om bøker og musikk.

1) Hva er det siste du leste?

– «A Short History of Nearly Everything» av Bill Bryson. Jeg er en nysgjerrig person med mange spørsmål, og her får man innblikk i litt av alt, som tittelen tilsier. Utrolig interessant bok.

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? hvordan skulle det vært?

– Aller helst David Lynch sin dagbok, fordi han er en stor inspirasjonskilde rent kunstnerisk. Jeg ser for meg at viben av musikken ville vært en god kombinasjon av mystisk og veldig koselig, kombinert med en liten dose psykotisk (i positiv forstand, så klart). Rent sjangermessig lener jeg meg nok mot frijazz. Har alltid vært fascinert av frijazz, og jeg føler at dette fanger essensen av David Lynch sin dagbok, av en eller annen grunn.

3) Hva er din favorittbok?

– Solgt av Zana Muhsen og Andrew Crofts.

– En sterk og rørende historie, som omhandler to søstre som blir solgt og giftet bort av sin far. Dette er også en sann historie, og forfatter Zana Muhsen skriver om alt hun og lillesøsteren Nadia går gjennom. På tross av alt det forferdelige de opplever, bærer de på en enorm styrke rent mentalt, noe som er utrolig inspirerende. Anbefales!

4) Hva er ditt favorittalbum?

– Hvis jeg må velge ett, blir det nok «Bridge Over Troubled Water» av Simon & Garfunkel fra 1970.

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

J.R.R. Tolkien, uten tvil! (Jo Nesbø er en god nummer 2)

 

 

Stine Makó kommer med ny 4-spors EP til høsten.

 

5 om bøker og musikk

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

 

Vi varmer opp til Oslo Comics Expo 2019 med syv kjappe tegneserietips

$
0
0

Oslos egen tegneseriefestival går av stabelen 6.-8. juni på Serieteket, Deichman Grünerløkka. Vi varmer opp med syv kjappe tegneserietips som omhandler grønne hårsveiser, punkrock, gamle loppemarkeder, superhelter med mere.

Tekst: Ingrid Brubaker / Foto: Marco Heyda
Bokomslag: Egmont, Vertigo og Aschehoug

 

Ghost World – Daniel Clowes

Daniel Clowes’ nittitallsutgivelse er virkelig en kult-tegneserie – og det er en nydelig fortelling om vennskap mellom unge kvinner. Enid Coleslaw og Rebecca Doppelmeyer lever som erteris i en navnløs amerikansk by, i tiden etter at de er ferdig på high school. Grønne hårsveiser, punkrock og gamle loppemarkeder farger handlingen, og boken er på samme tid et stillbilde på nittitallets estetikk og sjargong. En evig aktuell skildring av ungdommens hormonelle, kompliserte følelsesliv.

Se også: Optic Nerve – Adrian Tomine

 

Krüger og Krogh: Brennpunkt Oslo
Bjarte Agdestein, Endre Skandfer og Ronald Kabíček

Tegneserien handler om Jacob Krüger og Otto Krogh som jobber i AFMA (Avsnitt for mellemliggende anliggender). De må løse mysterier som verken Politiets overvåkningstjeneste eller E-tjenesten får til. Tegneserieskaperne har gått over detaljene i bybildet med lupe, og presenterer et virkelighetstro bilde av Oslo på sekstitallet.

En norsk tegneserie i ren, klassisk fransk-belgisk tegneseriestil.

Se også: Tintin – Hergé

 

Ms. Marvel – Sana Amanat, G. Willow Wilson and Adrian Alphona

Skal man inn i superheltenes verden for første gang, kan man like godt starte i den mer progressive enden av skalaen: Møt Kamala Khan, tenåring og muslim. Hun bor i Jersey City og ser opp til Carol Danvers («gamle» Ms. Marvel) og oppdager en dag at hun har evnen til å skifte form – et talent hun bruker til å hjelpe lokalmiljøets store og små trengende. Et friskt pust i et ellers overdrevent mannlig og hvitt litteraturfelt.

Se også: Faith – DC Comics

 

Sweet Tooth – Jeff Lemire

I et post-apokalyptisk Nebraska vokser Gus opp – som vanlige gutter flest, men med gevir på hodet, som en hjort. Faren dør tidlig av en mystisk sykdom og Gus blir tatt til fange av noen skumle menn. Han lærer fort at han ikke er alene om å være menneskebarn med dyriske egenskaper og kroppsdeler, og sammen med dem finner Gus ut at de magiske evnene de innehar er svært ettertraktet – av både gode og onde folk…

Serien strekker seg over seks bind, med en heseblesende finale i siste bok. Post-apokalyptisk spenning av beste sort!

Se også: The Underwater Welder – Jeff Lemire

 

Maus – Art Spiegelman

Tegneseriemediet kan i tillegg til å være god skjønnlitteratur fungere godt som sakprosa. En klassiker innen sjangeren er Art Spiegelmans Maus – en bok som skildrer Spiegelmans intervjuer med faren om å ha overlevd Holocaust. Boken er en biografi, en memoar og historiebok – med Spiegelmans karakteristiske bruk av dyr som rollefigurer. Fun fact: Maus var den første tegneserien til å vinne en Pulitzer-pris, i 1992.

Se også: Munch – Steffen Kverneland

 

Fun Home – Alison Bechdel

Memoar, selvbiografi, litteraturteori og psykologisk utforskning av familiestrukturen – Fun Home har alt dette og mer til. Tittelen refererer til Bechdel-familiebedriften (forkortelse av «funeral home») og tiden før og etter farens selvmord, en hendelse forfatteren knytter til hennes opplevelse av å stå frem som lesbisk.

Historien er rått fortalt og det er ikke lagt lokk på noe som helst av følelser og emosjonelle tolkninger – som leser får man tilsynelatende innpass i alt familien Bechdel har slitt med gjennom tidene.

Se også: Are You My Mother? – Alison Bechdel

 

Hysj – Magnhild Winsnes

Hver sommer pleier Hanna å besøke kusinen Siv, og hvert år setter de nye rekorder. Hvem holder pusten lengst under vann? Hvem fisker flest krabber? Men denne sommeren er alt annerledes. Siv har vokst fra barnslige sommeraktiviteter og er mer nysgjerrig på hva storesøsteren Mette tar seg til når hun er på biltur med kjæresten. Hanna føler hun henger etter – med interessene, med kroppen, med alt.

Hysj er en stille tegneserie som skildrer overgangen mellom barn og ungdom, og tiden midt i mellom.

Se også: Skim – Jillian Tamaki

 

Saken er tidligere pubsliert på Deichamsn litteraturblogg


Betong Punk & BBQ: Pønk og grilling på Betong til helga

$
0
0

På plakaten på 7. og 8. juni på Betong i år står Oslo-bandene Astrobabes, Norsk Råkk, Forgetaboutit, Lazy Queen, Domi, Laarhöne, Dårlig Hjort, Less Than Cakeog Deepthroat Diaré pluss Freedumb, Suicidal Ninja Monkeys og DANGERFACE.

Over til festivalsjefen.

Hva kan publikum forvente seg på Betong Punk & BBQ?

– I helga kan publikum forvente pønk og grilling på Betong, og det gleder vi oss stort til. Vi mener hardnakket at denne plakaten representerer det fremste norsk pønk har å by på for tiden, og at det er en av de mest koselige festivalene man kan ta del i. Forhåpentligvis kan de også oppleve oppholdsvær. Vi ber til høyere pønkemakter om akkurat det.

Hva er historien bak festivalen?

– Det var faktisk Øyvind i Pappasaft som først begynte å snakke om at «det hadde vært fett om…», og det var samtidig ganske mange som gikk og sparka i grusen og fabla om at det hadde vært ganske kult med en punk- og grillfestival. Så da stjal vi likegodt konseptet, fordi vi hadde større tro på egne gjennomføringsevner, og sånn begynte det.

– Først het det Sogn Punk & BBQ og ble arrangert på Amatøren på Sogn, men fordi lydmannen på daværende tidspunkt omtalte arrangementet som en fiasko flytta vi det til RF-kjelleren senere samme år, under navnet RF Punk & BBQ. I fjor endte det opp på Betong, og der vil det bli arrangert i år også.

– Neste kapittel i Punk & BBQ-historien skrives 7. og 8. juni på Betong, og vi må bare få gjenta at vi gleder oss mye. Sykt mye.

Hva er planen for Betong Punk & BBQ 2019?

– Å gjennomføre den beste og fineste utgaven av Punk & BBQ hittil, med de beste konsertene og de koseligste menneskene. Det er planen.

Hva har gjort mest inntrykk på festivalene dere har arrangert så langt?

– Den fantastiske stemningen blant publikum, band og alle andre involverte. Det er rett og slett skikkelig hyggelig, og vi har ikke ordene for å uttrykke hvor utrolig ålreit det faktisk er. Man må oppleve det selv for å forstå det, og det er umulig å være til stede uten å komme fra det med mange nye venner og bekjentskaper, for ikke å snakke om at samtlige band har levert fantastiske show, alle sammen.

Hvordan er punkrockmiljøet i Oslo og ellers i landet?

– I Bergen ble vokalisten vår (Astrobabes) forsøkt slått ned da vi spilte et utsolgt show på Victoria, så jeg vil si at miljøet i Oslo er langt mer ålreit og inkluderende, rent objektivt. Spøk til side så er «ålreit» og «inkluderende» stikkord for alle pønkmiljøene vi har hatt befatning med hittil. Altså, folk er så ålreite, med unntak av én fyr i Bergen! Ryktene vil ha det til at han er nektet på stamstedet sitt etter hendelsen, og verre straff enn det kan i hvert fall ikke vi tenke oss.

Beste festivalminne (generelt og fra Betong Punk & BBQ?)

Det er vanskelig å trekke fram ett spesifikt minne her, så det beste minnet må bli at Punk & BBQ i det hele tatt har funnet sted.

Hvilken festival er best i inn- og utland (bortsett fra Betong Punk & BBQ selvsagt)?

– Betong Punk & BBQ er verdens beste festival. Altså, det er pønk, og det er grilling, og for dem som liker sånt er det pils. Jeg kan ikke fatte og begripe at det skal finnes noe som er bedre enn det.

Noe mer dere vil si til potensielle Betong Punk & BBQ-festivalgjengere?

– Ja, det er flere ting, faktisk.

Kjøp billetter her: https://bit.ly/2F65h4H

Følg med på praktisk info her: https://www.facebook.com/events/427637751396663/

Sjekk spillelista til Betong Punk & BBQ 2019

De de ti BBQ-bud:
1) Ikke ta med alkohol inn på området! Vaktene tar den fra deg.
2) Ikke ta med narkotika inn på området! Vaktene tar det fra deg og kan finne på å anmelde deg.
3) Ikke ta med våpen inn på området! Vaktene tar dem fra deg.
4) Kom tidlig!
5) Ta med grillmat! Vaktene har lovet at de ikke skal ta den fra deg.
6) Ta med en venn som kan passe på deg og omvendt!
7) Vær hyggelig, så blir det hyggelig for alle! Det vil si: ikke noe uoppfordret tafsing og slåssing, ikke legg vanlige pølser på veggisgrillen, og ikke vær en dust.
8) Kjøp merch, og støtt bandene som stiller gratis!
9) Ta med ørepropper, sånn for sikkerhets skyld.
10) Invitér en fremmed på nachspiel!

Viktigst blant ovennevnte er femte bud, om å ta med grillmat, ellers vil vi skyte inn at aldersgrensa er 18 år, men at det finnes vergeskjema ved inngangen. Det vil si at dem under 18 må ha med en edru verge over 18 år for å slippe inn.

Michael Myklebust/Good Things Design

 

Vi i musikkbloggen legger til at vi også har hørt mange andre enn festivalsjef Petter Brønstad fortelle om den fantastiske stemningen blant publikum på festivalen.

 

Sjekk hva vi har skrevet om flere av bandene som spiller på Betong Punk & BBQ 2019:

Astrobabes – Singel (Ferske spor – uke 23/2018)

Astrobabes – Jævla Homo (Ferske spor – uke 33/2018)’

 

5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad i Forgetaboutit

EP-anmeldelse: Forgetaboutit – «The Resurrection Of Everything»

What the Fuzz! – rocken skal gjenopplives på Rockefeller

 

Plateanmeldelse: Norsk Råkk – «Helgardert»

Videopremiere: Norsk Råkk – «Gatelangs»

Norsk Råkk – Låt: «Håp» (Musikalske sidespor – uke 1/2018)

Plateanmedelse: Norsk Råkk – «Panoramaskrik»

Norsk Råkk (Torstein Eriksen) om The Aller Værste!s klassiker «Materialtretthet»

Intervju: Anekdoter og oppklaringer med «Norsk Råkk»

Mer Norsk Råkk

 

dOMi – Amazingland & Gambia (Ferske spor uke 46/2018)

 

EP-anmeldelse: Lazy Queen – «A Sigh So Deep»

Lazy Queen – Apocalipstick (Ferske spor uke 46/2018)

Lazy Queen – Turn From Void & Child of Glass (Ferske spor uke 36/2018)

 

Dårlig Hjort på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka

The Kendolls, Skallebank og Dårlig Hjort på Gamla

 

5 plater som har inspirert Lucky Malice (Göttemia/Freedumb – 2 wrongs makes 1 right 7″ splitt)

 

Hekter på:
Pappasaft – EP: Rom til folket (Musikalske sidespor – uke 8/2018)

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

Hard-Ons – forener tegneserier og musikk

$
0
0

– I bunn og grunn handler rock og tegneserie om det samme. Fiksjon sier Ray Ahn, bassist i Hard-Ons og forsetter:
– Rock og tegneserier er de to mest direkte kunstformene som finnes. Klart de hører sammen!

I mangfoldige år har de australske powerpop-punk-metal-psykedelia-rockerne forent tegneserier og musikk ved å bl.a. la nesten samtlige av deres albumcovere være preget av Ahns tegninger. For i likhet med band som The Fuzztones, Electric Frankenstein og Hellacopters (som alle fulgte garasjerock-tradisjonen med Iskalde Grøss-aktige covere),  samt mange andre band, nærer Hard-Ons en dyp fascinasjon for tegneserier som kunstform.

– Mikke Mus er Disney-konsernets symbol fordi han er så streit, men han er egentlig sinnsyk. Han er så jovial og glad at det er skremmende. Ray Ahn, Hard-Ons

– Tegneserier er kunst så god som noen. Du trenger ikke engang lese for å ha utbytte av det, på samme måte som musikk. I Likhet med god rock snakker tegneserier direkte til hjertet, ikke hjernen, sier Ahn som har hentet mye inspirasjon til tegningene fra Disney. Mikke Mus har fått gjennomgå på flere av Hard-Ons’ covere.

 

 

– Jeg stjeler hemningsløst fra Disney. Da jeg var liten hørte rock’n’roll og amerikanske tegneserier sammen for meg. Jeg var fullstendig oppslukt, helt til jeg skjønte at Walt Disney var en ond mann som brukte tegneseriene til å forme mennesker etter hans streite verdier. Se bare på Donald Duck og Mikke Mus. Mikke er den som alltid er glad og sunn og arbeidsom, mens Donald er hissig, lat og misunnelig. Donald er med andre ord som folk flest. Mikke Mus er Disney-konsernets symbol fordi han er så streit, men han er egentlig sinnsyk. Han er så jovial og glad at det er skremmende.

Hard-Ons har nylig laget nye band t-skjorter, med tegneserie-estetikk, selvsagt.

 

I forbindelse med deres turneer brukes det ofte tegneseriemotiv både på plakater og facebook event, som denne turneen med australske Rose Tattoo (knall band det også). Jeg anbefaler å klikke deg inn på facebook-siden deres for se mer.

Hard-Ons har gitt ut mange plater, med mye bra! Start gjerne med de platene og samleren under.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

 

Intervjuet er tidligere publisert i Mute #7 2003

Ferske spor uke 23/2019

$
0
0

Sugarfoot – Changing Times
Nytt album fra Sugarfoot er alltid en stor begivenhet. «In the Clearing» ble spilt inn i Studio Black Box, som ligger i Noyant la Gravoyere i Frankrike, med Lars Horntveth som produsent. Det var en strålende idé, lyden på «In the Clearing» er slående. Luftig, krystallklart, men allikevel i Sugarfoots kosmiske norwegicana-ånd. Åpningslåten «Changing Times» setter standarden, et frittsvevende nummer der Bent Sæthers unike basslinjer og Thomas Henriksens krumspring på tangentene kommer naturlig i fokus. «In The Clearing» er nok et imponerende stykke arbeid. Sugarfootheads unite! (D.J.)

White Reaper – Might Be Right
White Reaper datt inn på radaren min med det glimrende albumet «The World’s Best American Band». Snørrete, breial powerpop tuftet på Cheap Trick-riff med enorm selvtillit. Hva er det ikke å like? «Might Be Right» er første singel ut fra det kommende album og viser en (litt) mer voksen side av gjengen. Gitarene er tonet litt ned, selv beinstillingen er like bred. (D.J.)

Sløtface – Telepathetic
«Telepathetic» er en perfekt oppfølger til White Reaper. Sløtface treffer fullstendig blink med «Telepathetic», energisk og uimotståelig fra første sekund, med gnistrende gitarer og vokalist Haley Shea i sedvanlig toppform. (D.J.)

 

Aspen Green – Blackjack
Skrev om Aspen Green i uke 40/2018, disse ungfolene på 16 år som puster Selmer i nakken. En av gutta har i mellomtiden rukket å blir 17 år, og de har utvidet bandet fra to til fire medlemmer, men det er likevel fordømt imponerende hvor kompetente de er til tross for sine unge alder. «Blacjack» er tyngre i uttrykket med fete gitarriff og heftig tromming. Det låter rett og slett dritfett og er aller best når Felix Karlsson presser vokalen i refrenget. Aspen Green spilte for øvrig på Grünerløkka filial tidlligere i år og jeg kan skrive under på at det var stor stemning. (S.B.H.)

Africa Express – Become the Tiger
Fant ut at det var på tide å utvide horisonten min, er mer eller mindre total blank når det kommer til verdensmusikk, eller World Music om du vil. Africa Express var et trygt og godt sted å begynne, et kollektiv med en røys av artister fra både Afrika, Midtøsten og vestlige land, med Damon Albarn som primus motor. «Become the Tiger» er hentet fra det kommende albumet «Egoli», og er en pulserende låt med suggererende rytmer med Albarn på vokal. (S.B.H.)

Dum Dum Boys – Red Right Hand 
Etter at jeg så Nick Cave i Konserthuset nylig har jeg hatt skikkelig kick på han, hørt gjennom alle albumene, og etter å ha sett alle sesongene med «Peaky Blinders» får jeg fremdeles ikke nok av låten «Red Right Hand» som brukes som temalåt. Den er jo slettes ikke fersk, men kom over en coverversjon av bandet Dum Dum Boys, ikke våre egne gutter, men et band fra USA som spiller en blanding av god gammeldags rock og punk. Originalen er fremdeles best, men funker flott som en rockelåt også. Hentet fra EP’en «One Years of Hit», som kom tidligere i år. Slenger også på Nick Caves, det er ingen vei utenom. (S.B.H.)

 

Horsebeach – Dreaming (2019)
Dette er fin popmusikk med referanser til 80-tallet for de som er glad i chorus-lyden på gitar. Noe jeg personlig har dilla på. Kan trekkes paralleller til Wild Nothing og norske Chain Wallet. Dette startet som et hjemmestudioprosjekt av Ryan Kennedy fra Manchester, som tok permisjon fra jobben i Piccadilly Records for å fokusere på sin egen musikk. Deretter satte han sammen et band for å ta musikken ut på turné, og dette har videre resultert i tre albumutgivelser som band. Ref. artistbio i Spotify. (B.T.F.)

 

Romskip – Alien & Bøffingen
Jeg hadde med Romskips singel «Lei» i en tidligere utgave av Ferske spor. Nå er de ute med den nye EP’en «05», også den utgitt av den bergenske kred-labelen Back to Beat Records, som bl.a. har gitt ut The Wednesday Knights’ første og eneste knallplate (se også under Thee Mighty Caesars -You Make Me Die) og The Hivemindsdrivende singel «No Fun No More» / «Run Away (From Myself)». Og jeg er fristet til bruke nesten samme beskrivelse om EP’en til Romskip, som om Knights’-plata. «05» er en knall-EP, ihvertfall de to låtene «Alien» og «Bøffingen». Førstnevnte sender assosiasjoner til et annet bergensband,  Electric Eye, og låta» Invisible Prison» fra plate «From the Poisonous Tree» (les anmeldelse), kanskje den beste låta  de har gitt ut. Ikke så mye sjangermessig, men mye av gullet på «Alien» ligger i kompet. Med andre ord, groovy! Samtidig innehar «Alien» tilbakelent 60s-garasjerock-fraspark med småpsykedeliske vibber. Fet lyd også. Oppsummert: stemningsfullt, smakfullt, drivende og groovy! På «Bøffingen» introduserer de rap. Rapping på rockbaserte «Bøffingen» er ved Arian (tilknyttet NMG/G-Huset) som er broren til vokalist, gitarist og hovedlåtskriver Adem Kollen. Rap og rock combo, altså. Glem fattigmanns Race Against the Machine raprock ‘a la Clawfinger. Dette er satt eminent sammen og mixen er rå. Ukas overraskelse, les: overrraskende bra. (V.J.)

Kari Harneshaug – Iron Sky
Kari Harneshaug har en tilstedeværelse, både som låtskriver og vokalist, skriver vår anmelder om plata «Early Morning Memory» (2012) og triller terningkast 5. Vi har også anmeldt hennes plate «We Were Closer to the End» (2016) som fikk en 3’er, men vår anmelder fremhever den rolige og harmoniske åpningslåten «The Signs have been Telling Me» og dempede og behagelige «Wild Ones». Den nye singelen «Iron Sky» er første singel fra hennes fjerde album, som kommer ut på Øra Fonogram i løpet av høsten, og vaker stemningsmessig et sted mellom de to låtene, den er harmonisk, dempet og melankolsk. Og selv om de rå gitarene mangler her, bygger den seg  etter hvert opp. «Iron Sky» er en låt som på ny viser at Kari Harneshaug har en tilstedeværelse, både som låtskriver og vokalist. Mer Kari harneshaug (V.J.)

Seigmen – Døderlein
Seigmen feirer i år sitt 30-årsjubileum og Karisma Records har annonsert at de skal reutgi de fem klassiske Seigmen-albumene senere i år. «Pluto» (1992), «Ameneon» (1993), «Total» (1994), «Metropolis» (1995) og «Radiowaves» (1997) blir utgitt på vinyl for aller første gang, i tillegg til CD – og en veldig begrenset vinylboks, som også vil inneholde litt bonusmateriale. Albumene er remastret, og «Total», «Metropolis» og «Radiowaves» vil bli utvidet til doble LP’er, med utvalgte B-sider som bonusspor.
‘Låter som «Colosseum», «Döderlein» og «Monument» definerte bandet da og de er like sterke i dag’, skriver Deichman-kollega Rolf i Seigmen-saken «Hva jeg elsket» (2015) i forbindelse med at gruppa var tilbake med albumet «Enola» (anbefalt lesning). Selv har jeg langt i fra hatt et så «nært» forhold til Seigmen som Rolf, men jeg elsker fortsatt låta «Døderlein», en av de første låtene jeg hørte med gruppa. Tons of Rock 2015 i bilder – Del 3 (med Seigmen) (V.J.)

Over the Trees – I See Clearer
Norske Over the Trees kom med debutalbumet i 2017. Igjen samarbeider de med Nick Terry som startet karrieren i Abbey Road og har referanser som omfatter store navn (Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Klaxons, The Libertines). Første sniklytt er singelen «I See Clearer». En tilbakelent til shoegaze-låt, med deilig, melodiøse skjev-rytmiske gitarriff, som fra ca. 59 sekunder. Ja, «I See Clearer» får hodet til å gå frem og tilbake i en behagelig jevn, gjentakende bevegelse, som det står i pressekrivet. (V.J.)

Hard-Ons – What Am I Supposed to Do & Don’t Wanna See You Cry
Vi feiret nylig langhelgen med det beste powerpop-punk -med en dæsj metal, psykedelia m.m. – bandet noensinne, nemlig australsk Hard-Ons! Vi har i tillegg laget en liten sak – Hard-Ons – forener tegneserier og musikk – om Hard-Ons’ dype fascinasjon for tegneserier som kunstform i anledning tegneserifestivalen Oslo Comics Expo 2019 på Serieteket Deichman Grünerløkka som gikk av stabelen denne helgen. Hard-Ons har holdt det gående side begynnelsen av åttitallet. I dag er det ikke alt for mange som kjenner til dem i Norge, bortsett fra die-hard fansen, ergo er disse to låtene «fersk» for mange (og var med i en utgave av Ferske spor i fjor). På slutten av 80-tallet slapp gruppa de to albumene «Dick Cheese» og «Love Is a Battlefield of Wounded Hearts. «What Am I Supposed to Do» er fra førstnevnte og «Don’t Wanna See You Cry» er fra sistnevnte. To klassikere! Hard-Ons har ellers gitt ut mange plater, med mye annet bra! (V.J.)

Sleaford Mods – Big Burt
Tre stykk Deichman var på Sleaford Mods sin konsert på Parkteatret forrige uke, og som på fjorårets Øyakonsert, blåste Sleaford Mods publikum nærmest overende på Parkteatret. «Big Burt» er fra deres  gromplate «Eton Alive» fra tidligere i år, her angriper de musikkmagasiner og folk som lever i fortiden og som er lite åpne for for alt det nye som skjer på musikkfronten:
Shelling out fifteen-hundred pounds to see an has-been
Who can’t even do three gigs in one go, what’s that?
Wheel that on a three-sixty
You music magazines lying to us
Just to stay in print
For øvrig er Kristian Kallevik (platebutikken Tiger i Oslo, plateselskapet Fysisk Format og distribusjonsselskapet Diger) inne på noen av det samme i intervjuet vi gjorde med han for tre år siden: ‘Nostalgi er en sjukdom. Denne opphausinga av skiver fra forbigåtte tider, på bekostning av det som er levende nå, er den minst forsonende siden ved dagens media og for så vidt platebutikk- og vinyl-kulturen’. ‘Generelt tror jeg vi overvurderer den nære fortida (60, 70, 80-tallet, aka platebransjens gullalder), undervurderer folkemusikken verden over fra før 1950 og ikke minst grovt undervurderer det som skjer i dag’. Sleaford Mods – Kebab Spider (Ferske spor uke 2/2019) Sleaford Mods – Bang Someone Out & Gallow Hill (Ferske spor uke 37/2018) Sleaford Mods – Stick in a Five & Go (ferske spor – uke 33/2018)  (V.J.)

Thee Mighty Caesars – You Make Me Die / The Headcoatees – Davey Crocket
Billy Childish feirer 40-års jubileum med plata «Punk Rock Ist Night Tot!». Han har vært med på over 150 plater og på samleren får du 48 smakebiter. Billy Childish har frontet band som Thee Headcoats, The Milkshakes og Thee Mighty Caesars og mange andre. En del av disse sparket, i likhet med Sleaford Mods, både mot musikkscenen, pressen (Thee Headcoats – We Hate the Fuckin’ NME) og firkantet tankegang, det var ikke uten grunn at Mudhoney covret Thee Mighty Caesars’ «You Make Me Die» på EP´en«You’re Gone/Thorn» (1990), med Billy Childish himself på vokal. Tar også med The Headcoatees superb «Davey Crocket». Liker denne versjonen bedre enn Thee Headcoats sin pga. av den coole vokalen, men Thee Headcoats’ versjon er også ypperlig. De spanske jentene i Hinds har også gjort en kul og sjarmerende versjon av låta,  og live-utgaven av låta vi fikk vi oppleve på Parkteatret for tre år siden var ekstremt kul og sjarmerende. Wild Billy Childish and The Musicians of the British Empire – «Christmas 1979» (Musikalske julespor 2018) EP-anmeldelse: Quarter Wolf – «Back to Sykkylven» – «Billy Childish og Quarter Wolf er brødre i ånden» «Hvis The Wednesday Knights’ «My Problem is You» faller i smak bør du sjekke ut Thee Headcoates og Thee Mighty Caesars» – Plateanmeldelse: The Wednesday Knights – «My Problem is You» «Er du f.eks. fan av Billy Childish’ Thee Headcoats, Thee Mighty Caesars og The Milkshakes, er det bare å slå til – Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga – «Juvenile Jungle» Hinds: Et herlig avbrekk fra electro-hipsterne på årets By:Larm (V.J.)

Stine Makó – Him
Etter å ha sluppet tre egenproduserte sanger på Soundcloud er Stine Makó ute med debutsingelen «Him». De tre første låtene hennes ligger i et stemningsladet elektronika landskap, mens den nye låten, som kom 24. mai, er mer nedstrippet akustisk (hun begynte å lære seg å spille gitar i fjor). 4 låter som viser at Stine Makó er en lovende utøver som blir spennende å følge videre. En forførende låt som lover godt for EP’en hennes som slippes til høsten. Stine Makó var nylig vår gjest i vår intervjuserie 5 om bøker og musikk og er nå med på Spotifylista vår. (V.J.)

 

Einar Stray Orchestra – Hot Salted Wind
Det norske bandet Einar Stray Orchestra, bl.a. kjent fra samarbeid med Moddi og Cezinando, kom med ny singel i april. Den heter «Hot Salted Wind», og ifølge presseskrivet handler låten om ‘å føle seg lost og uviktig – å være konfliktsky og løpe fra problemene sine’. Det er en smakfullt orkestrert låt med strykere, piano og smakfull backing vokal vi får høre. ‘There is another summer coming’, er omkvedet her. Det får vi da inderlig håpe, og denne låten kan godt være en av låtene som går inn i soundtracket til sommeren 2019. Tidligere publisert i Musikknyheter. Einar Stray Orchestra – Politrics Einar Stray x La Boum Fatale – Dobbeltsingel: «Tidy Up» / «Neck Breaking Stunts» (Musikalske sidespor – uke 33/2017) Intervju med Einar Stray Orchestra på Gut Feelings 2014 (Å.E.)

Bill Ryder-Jones – Don’t Be Scared I Love You
Høsten 2018 kom Bill Ryder-Jones ut med det kritikerroste albumet «Yawn». Musikknyheter ga albumet karakteren 9/10. Nå har musikeren og komponisten fra West Derby kunngjort at han kommer med en pianobasert versjon av plata. Den har releasedato 26. juli og skal hete «Yawny Yawn». Fra plata har han sluppet videoen og låten «Don’t Be Scared I Love You». Her framstår Bill i svart-hvitt og i ren film noir-stil bak tangentene. Det er en var og fin versjon av låten Bill har laget. Vi gleder oss til plata kommer! Tidligere publisert i Musikknyheter Plateanmeldelse: Bill Ryder-Jones – «Yawn» Bill Ryder-Jones – Mither (Ferske spor uke 49/2018) Bill Ryder-Jones – Recover (Ferske spor uke 44/2018) (Å.E.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Musikere med et brennende klimaengasjement!

$
0
0

Dumpster Divas. Foto: Pressebilde

Dumpster Divas er en duo bosatt i bergen/Voss og består av to samfunnsengasjerte damer som ønsker å gjøre verden til en bedre plass – både for dyr og mennesker. Helle Karlsdottir  og Trine Duesund Urne møttes for første gang høsten 2015, og etter dette har de spilt i lag. Bandnavnet ble til for å inspirere, skape diskusjon og rette søkelyset mot miljøkampen. De spiller sanger for jorda og menneskerett, og de har et brennende engasjement som smitter over på publikum. Jentene vrenger stemmebåndene sine i sin kjærlighet for miljøsaker. Tik Records har signert den kvinnelige duoen og de slapp sin EP i mai. For tiden jobber Trine og Helle også med det de kaller en «protestplate», bestående av låter som tar et oppgjør med en rekke viktige tema knyttet til miljø og menneskerettigheter. De har spilt foran 3000 mennesker, til allsang og glede, under «klimaopprøret» på torgallmenningen i Bergen. Fremover blir det innsamlingsaksjon, som sagt flere slipp og kontinuerlig konsertvirksomhet.

 

 

Havet (Helle karlsdottir forteller)
Jeg vokste opp to meter fra sjøen (når det var flo). Hver
eneste dag fikk jeg lukte på den deilige salte lukta, se
måsene og kjenne på roen. Havet gjør meg rolig, på samme
måte som skogen og fjellet gir meg ro.
På grunn av en relativt destruktiv periode i livet, har jeg
knyttet et veldig sterkt bånd til havet. Gitt det alt av mine
dystreste tanker, og funnet god hjelp i å bare få alt ut, uten
å få noen meninger eller dømmende ord tilbake. Spesielt i
stormvær, når bølgene kommer krasjende inn og det rusker
og river inn i kroppen og sjela.
Mine beste barndomsminner er fra holmeturene vi stadig
var på om sommeren. Vi fikk bade til seint på kvelden og
ligge ved bålet til vi sovna.
«Take Me Back to the Sea» handler vel om min lengsel etter
havet, der jeg ber kjæresten min om å ta meg med tilbake
dit, hvor jeg føler meg fri. Og når dagene kommer hvor livet
et ekstra tungt, så kan jeg bare begrave meg i bunnen av
havet, få litt perspektiv – det er bare dette øyeblikket som
finnes, alt annet er bare tankene mine.
Jeg håper så inderlig at barnet mitt og alle andres barn skal
få oppleve havet som jeg har. Leke i det, kanskje hente mat
fra det, lære om alle de magiske skapningene som lever
der. Statistikken sier noe annet, men jeg skimter et håp i
horisonten, et voldsomt engasjement fra yngre mennesker.
Jeg blir så rørt at jeg begynner å grine av tanken. Og veit at
min viktigste oppgave er å få mitt eget barn og andre rundt
meg til å kjempe for noe de tror på og har knyttet bånd til.
Måtte det være havet, dyr, snø, medmennesker eller andre
lidenskaper som setter naturen, dyr og mennesker høyere
enn makt og penger.

 

Folkehelsa. Foto: Kamilla Kvamme

Folkehelsa er et Oslo-basert band som befinner seg i krysningspunktet mellom rock, progg og indie ispedd elementer av folkemusikk og slapp nylig debutalbumet «Evig OK». Om singelen «Harde Fakta», som ble sluppet 1. mai, skriver de på facebook: ‘Den handler om tekstilarbeideres rettigheter og hvor vanvittig mye klær vi importerer og forbruker i Norge. Du kan godt få et snev av dårlig samvittighet neste gang du går og kjøper nok en greie du ikke trenger på Hennes & Mauritz’.

‘Selv om vi ikke redder verden, kan det sammenlignes med fredagsstreikene for klima. Klimautslippene kuttes ikke av de som demonstrerer i seg selv, men de igjen kan påvirke beslutningstakere. Slik kan musikk også føre fram, sier bassist Sannes Aanonsen til Ballade.

Folkehelsa er et frisk pust, basert på både låtene og engasjementet deres.

 

 

Hollow Hearts. Foto: Terese Samuelsen

Tromsøbandet Hollow Hearts ble etablert i desember 2016. På knappe halvannet år har de rukket å gi ut to album Westergaard Records og det tredje er rett rundt hjørnet. 31. mai kom den første smakebiten «I’ve Got Hope». Låta er fin americana fra nord. Tekstene generelt forteller historier som til nå har engasjert publikum og det musikalske består av tradisjonell folk og americana som krysses med elementer fra både blues, rock, pop og folk.

Både den nye låta «I’ve Got Hope» og det kommende albumet handler om å ha håp om at verden blir bedre og i disse dager med skolestreiker, krav om erklæring av klimakrise og motstand mot gruvedumping og oljeboring, er det virkelig noe som trengs – håp.

 

 

Violent Years. Foto: Pressebilde

«Praise The Rain er den tredje singelen tatt fra The Violent Years fra Mandal nye album «Via Antarctica». Låten er et sint anthem om forurensning, klimaendringer og menneskeheten generelt!

‘Det er som om vi er blitt forbannet; dere vet at dette landet var så fruktbart’, skriker sangeren mens bandet banger ut store, små akkorder og skjeve gitarlicks.

Myten sier at når denne sangen blir spilt, vil det regne!

 

 

Marte Wulff. Foto: Pressebilde

Dagen før Propeller Recordings i fjor planla å lansere nyheten om  låta «Verden er stor», slapp FN sin dystre klimarapport, og låta føltes dessverre enda mer aktuell enn det de hadde sett for seg.  Marte Wulff er en av mange artister som nå velger å bruke sin stemme i denne viktige saken og forteller om sine perspektiver på klimasaken.

Går det an å skrive en norskspråklig klimalåt som ikke blir klein? I 2017 uttalte Marte Wulff fra scenen under en årlig klimakonsert at hun lenge hadde gått med en ambisjon om å gjøre nettopp dét. Hun ble tatt på ordet, og fikk snart bekreftet mistanken om at dette var noe av en utfordring, særlig for et barn av den såkalte ironigenerasjonen av nittitallet. Det satt langt inne, men ganske nøyaktig ett år, og mange klimaforedrag og -konferanser senere, hadde Marte skrevet sin første låt om klima- og miljøspørsmålet, og urpremieren fant sted på samme scene.

– De senere årene har jeg lest bøker som har åpnet øynene mine og vekket mitt klimaengasjement for alvor, og jeg kjenner et sterkt personlig ansvar for å handle. Jeg innser hvor mye jeg ikke vet om det store bildet, men også at hvis jeg lar være å ta til orde av frykt for å tape ansikt blir samtalen forbeholdt dem som roper høyest og fremlegger de mest polariserte synspunktene, sier Wulff.

Refrenget i låta «Verden er stor» henspiller på en anekdote om nordmenn som treffer hverandre på ferie i en annen verdensdel og uttaler at verden er jammen ikke stor. Men verden er stor, likevel har vi nå midlene til å legge den under oss. Ifølge Marte må vi blir flinkere til å snakke om hvorfor vi har så vanskelig for å begrense oss:

– Måtehold er ikke medfødt, det er noe vi må lære. I jaget etter å få dekket viktige menneskelige behov som personlig frihet og trygghet for oss selv og våre nærmeste, bruker vi opp våre siste begrensede felles ressurser til fordel for kortsiktig personlig gevinst satt i system av en uforsvarlig og urettferdig kapitalistisk struktur. Vi går og venter på at noen andre skal ordne opp for oss, men jeg tror ikke det vil skje før vanlige folk åpner øynene og tar egne, opplyste valg. Vi handler stort sett ut i fra følelser, og vi føler ikke globalt. Vi føler lokalt. Hvordan kan vi spre følelsen av at klimaforstyrrelsene faktisk angår oss alle personlig her og nå?, fortsetter Wulff.

I teksten til «Verden er stor» bruker Marte eksempelet om hvor paradoksalt det er at det i disse klimakrisetider fremdeles er så mye status knyttet til flyreiser, når et av de suverent viktigste tiltakene man kan gjøre for å minimere sitt eget klimafotavtrykk, er å kutte ned på nettopp dét. Marte mener dette sier mye om menneskets natur, og at vi er nødt til å snakke mer åpent om den:

– I arbeidet med låta har jeg lært mye om evolusjon og psykologi og de menneskelige mekanismene som ligger til grunn for den kritiske situasjonen vi er i nå. Jeg er selv i stand til å avsverge kjøtt og sirlig resirkulere plast med den ene hånden, mens jeg bestiller en flyreise på et Apple-produkt med den andre, fordi jeg skal spille konsert i Nord-Norge. Jeg gjør unntak for meg selv, selv om jeg intellektuelt forstår at det ikke funker hvis alle andre gjør det samme. Hvorfor er vi sånn? Det dreier seg ikke om ondskap, men biologi, sier hun.

Klima er et sosialt betent tema, og Marte Wulff brenner for å snakke mer om problematikken rundt klimaspørsmålet og koblingen til status som per i dag ofte er knyttet til materielle goder. Vi må rett og slett tørre å være irriterende:

– Mer enn noensinne trenger vi en kultur for å ta opp problemene, se på mulighetene og inspirere hverandre til å skaffe oss kunnskap om situasjonen og ta “grønne” valg. Vi må orke å være irriterende og forstyrre det komfortable. Ikke for å spre skyld og skam, men for å være et eksempel til etterfølgelse. Vi må gå sammen om å gjøre bærekraft til det nye statussymbolet, og det kan godt være litt flaut å fly på helgetur til New York, droppe resirkulering på hytta eller å kjøpe nytt uten først å ha forsøkt å reparere det gamle. Folk gjør nemlig det andre folk gjør; vi sammenligner oss med naboen. Mennesker har utviklet mange utrolige evner, og dersom kravet om profitt kunne vike til fordel for et krav om bærekraft og felleskap, ville det kanskje vise seg at løsningene vi behøver finnes allerede. Jeg tror til og med at mange av de omstillingene som skal til vil vise seg å være skjulte velsignelser, avslutter Marte Wulff.

 

 

Sara Ajnnak. Foto: Pressebilde

Låta «Wake Up Sleepwalker» utgitt i september i fjor inneholder mange forskjellige elementer hvor Sara Ajnnaks stemme er blandet med Mari Boines stemme. Kanskje den første sangen i verden for å sammeføre tolkning av en gammel jojk fra 1700-tallet med en tekstlinje inspirert av afroamerikansk call and response som synges på bomullsfeltene sør i Amerika.

Násafjäll i Sápmi er et område som har vært brukt til reindrift av samer. Gjennom jakt, fiske og reindrift har området vært en del av et bærekraftig økologisk system der samene, i harmoni med naturen, eksisterte. Området har en lang og smertefull historie fra et samisk perspektiv. Den svenske staten oppdaget i begynnelsen av 1700-tallet at området hadde en verdi i form av et sølvforekomster. I 1635 startet startet gruvedrift på Násafjäll, som varte i 65 år. Når et gruveselskap med den norske statens velsignelse igjen kjører over områdets samiske befolkning for å skape uønskete miljøforstyrrelser i Násafjäll, kan dette bare oppfattes som et fullstendig misbruk.

I juni i fjor annonserte de samiske landsbyene og reninsdyrdistriktene i området et moratorium for Nasafjäll for å beskytte landet mot nye misbruk.

– Med respekt for oss og historien til vårt område, for våre forfedre som ble slaver og torturert på dette stedet da koloniseringen av vårt land Sápmi ble påbegynt, beskytter vi Nása og vår samiske kultur mot et nytt misbruk. Gruvedriften er ikke velkommen her, sier artisten og reindriftskvinnen Sara Ajnnak.

På bakgrunn av historien i Nasafjäll ble kunstneren Sara Ajnnak og kunstneren Mari Boine stående samlet om spørsmålet.

– «Wake Up Sleepwalker» er i siste instans om Násafjäll, men i forlengelse av noe enda større. Verden står overfor store utfordringer. Hvis mennesket ikke klarer å holde gjennomsnittstemperaturen under 2 grader, vil klimaet på jorden endres drastisk. Kortsiktige økonomiske interesser stilt opp mot å bevare viktige naturressurser for kommende generasjoner. I en kompleks verden har alle miljø og kulturer en viktig rolle for at helheten skal fungere, alle deler påvirker hverandre, faller en så faller alle. Det er nå viktigere enn noensinne å se hvordan vi alle er koblet til hverandre gjennom kjærlighet og respekt, slik at vi kan skape den verdenen vi ønsker å formidle til fremtidige generasjoner, avslutter Sara Ajnnak.

 

 

Karl Seglem. Foto: O.Apneseth

I oktober 2018 slapp Karl Seglem sitt album «Nunatak». Albumet er en hyllest til naturen og setter fokus på miljøutfordringene. Det er en klar linje fra et av Karl Seglems tidlige verker «(Øko») og frem til» Nunatak», hvor den røde tråden er engasjementet for å oppbevare naturen. Seglem har alltid vært opptatt av vår forvaltning av miljøressurser, klimaer og ikke minst av all den «uforståelige» forurensningen mennesket driver med på jordkloden.

– Moder jord protesterer høylytt mot døve ører, mens kloden blir varmere, fisken dør ut, havet er fullstendig av plast, og polene smelter. Hvilke natur vil mine barnebarn komme til å vokse opp med? Naturlandskap blir utnyttet over alt i verden, og vi mennesker oppfører oss ikke særlig bra. Vårt tankesett må byttes ut om vi skal klare oss og overleve som art, sier Seglem.

Karl Seglem klarte ikke å sitte uvirksom for å vente på at noen andre skulle ta tak i miljøproblemene, han ville gjøre mer for å bidra selv.

– Min samarbeidspartner Miss Fixit Agency har alltid vært involvert i veldedig arbeid. De har blant annet vært med på å drive tre barneskoler i Thailand gjennom BabyEva.org. Det var dette prosjektet vi snakket om over en kaffekopp da jeg ble inspirert til å ta større samfunnsansvar gjennom plateselskapet mitt NORCD. Vi jobbet så sammen med å utarbeide NORCD sitt eget CSR-program (Corporate social responsibility) eller ”bedriftens samfunnsansvar” som en kaller det på norsk, forklarer Seglem.

For Karl var det naturlig at NORCD sitt samfunnsansvars-program skulle handle om klima og miljø.

– Hvorfor er det slik at du kan få alt fra en CO2-nøytral nettside og en klimanøytral flytur, resirkulert papir på alle trykksakene dine, men å gjøre et produkt plastnøytralt er så å si umulig? Etter mye frem og tilbake fant vi en god løsning på hvordan «Nunatak» skulle bli verdens første plastnøytrale CD og hvordan vi kan jobbe mot at plateselskapet NORCD skal bli plastnøytralt innen 2020 . I mine øyne er havplastproblematikken en av de største utfordringene mine barn sin generasjon står overfor, forteller Seglem.

– NORCD har derfor valgt å kjøpe sin plastnøytralitetskvote av 4ocean.com. 4ocean er i første omgang en naturlig partner å bruke fordi de er de mest etablerte på markedet i henhold til havplastopprydning. For hver kilo plast som er brukt i «Nunatak» CD’en, fra plast i selve CD-platen til cover og innpakning, har vi betalt for at en kilo havplast skal fjernes fra havet. Jeg må innrømme at det er ekstra stas at «Nunatak» er verdens første plastnøytrale CD. Det er så vidt vi vet, ingen andre som har gjort dette. Tenk om gigantene Universal og Sony kan begynne å tenke på samme måte.

– Jeg håper også at dette samfunnsansvar-initiativet kan være med å inspirere og motivere andre, ikke minst i musikkbransjen, til å kjøpe egne plastnøytralitets-kvoter eller starte egne samfunnsansvars-program, avslutter Karl Seglem.

 

 

Einar Flaa. Foto: Pressebilde

– Vi alle må tenke mer over hvordan vi behandler miljøet, er ett av budskapene til Einar Flaa på hans  album, «Silent String», som ble utgitt i oktober i fjor.

– Jeg var 12 år da jeg begynte å skrive musikk. Fortsatt husker jeg hvor befriende det føltes å skape noe på egenhånd med pappas skjeve gitar. Det var som om låtene bare rant ut.

Denne gitaren hørte Einar Flaa mye i oppveksten, akkompagnert av sin fars protestviser – såpass at Flaa lenge trodde at den eneste musikken som fantes var kampviser. Tre tiår senere, føler han selv at det også er hans musikalske skjebne å bruke musikken til å framheve et budskap, og hva han selv kjemper for. For Flaa handler det om den største trusselen som er mot planeten vår og menneskene som bor på den.

Flaa har laget et album med et evig aktuelt og essensielt budskap. På «Silent String» får han virkelig vist sin kjærlighet for naturen. Samtidig retter han et skarpt blikk mot menneskers overforbruk og dets konsekvenser i en tid hvor de rike verner om sine rikdommer og hvor jorda bare gir og gir uavhengig av hvordan vi behandler den, og om hvordan vi tar naturen og ressursene for gitt.

– Jeg er ikke spesielt religiøs, men når jeg er ute i naturen føler jeg meg noen ganger nærmere svarene på noen grunnleggende spørsmål. Jeg tenker at naturen selv har noen av svarene. At fuglene synger om det, at vinden hvisker om det og at alle lydene og luktene snakker om det. Om hvem vi er og hvorfor vi er her, og at vi alle må tenke mer over hvordan vi behandler alt dette, sier Flaa.

 

 

Doddo. Foto: Pressebilde

Eduardo “Doddo” Andersen har skrevet en liten vise om den store klimakrisen – en hyllest til veganere og et motsvar til klimafornekterne som «nekter å tro, på det der med CO2!» Klimaendringene har aldri vært større, og i en tid hvor «det snart er mer plast enn fisk i havet», ønsker Doddo å belyse problemet.

Låten handler om punktet der klimakrisen møter likegyldigheten, den likegyldigheten som preger maktpolitikeren og overflods-mennesket, forteller Doddo. I låten som kom i februar tar Doddo opp et komplisert tema og legger det fram på enklest og mest mulig forståelig vis.

 

 

– Jeg ønsket å skrive en sang om Bergen. Og den skulle handle om noe annet enn Brann, breiflabb og regn. Men hva er det mest typiske med Bergen? Kø, tenkte jeg. At tusenvis av bilister sitter i kø i timevis hver eneste dag. En person i hver bil. På vei til eller fra jobb, på vei til eller fra hytten, på vei til eller fra datterens eller sønnens trening, forteller Doddo.

– Samtidig tenkte jeg på giftlokket som henger over byen om vinteren, jeg tenkte på alle de narkomane som ingen vil ta ansvar for og som vandrer hvileløst omkring i byen, jeg tenkte på skolene som hadde forfalt, og jeg tenkte flyktningkrisen og klimakrisen. Jeg tenkte på Venneby, vennetjenester og korrupsjonsanklager. Fellesskapsfølelsen er borte og individualismen rår, og at det bør vi gjøre noe med. Og det skrev jeg, sier Doddo.

 

 

Doddi sin singel «Kø» ble utgitt i fjor.

 

Deler av saken er tidligere publisert i Moder jord protesterer høylytt mot døve ører.

 

Hanne-Kolstad og Even-Rydningen

Følg også med på klimakampanjen #Etteross som jobber for å skape økt bevissthet rundt klima gjennom en konkurranse om å lage den beste klimalåten. Hanne Kolstø er for tiden frontfigur og primus motor. Hun har fått med seg flere kjente artister. Sigrid, Lars Vaular, Halvdan Sivertsen og Mari Boine er noen av navnene som er med på laget. Ideen kom da Kolstø møtte Even Rydningen, initativtakeren til Klimabrølet, i en sauna i Oslo. Les her. Sjekk også facebook-siden til Etter Oss, der finner du flere norske utøvere som har laget klimalåt til konkurransen.

Miljø- og klimakonferansen Tellus 2019 12- 14. juni: thtps://www.facebook.com/events/382969402307358/

 

Sjekk også:

Nordisk nisjemusikk i et miljøperspektiv

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, bøker og noter i Deichmans katalog

Pønkerne Hudkreft runder av Miljø- og klimakonferansen Tellus 2019

$
0
0

Hvordan startet Hudkreft og hvorfor ble det dere hekta på punk?

– Vi møttes på LOUD! bandcamp og syntes det var gøy å spille. Alle sammen unntatt gitaristen/vokalisten var fullstendig nybegynnere, og vi valgte derfor å gå i punk-retningen rett og slett fordi det er det enkleste.

Hva er det kuleste dere vært med på så langt med Hudkreft?

– Det kuleste vi noen gang har gjort/lager er Helt Ok festivalen som er vår egen festival. I år er det tredje gang vi arrangerer den.

Hvordan opplevdes det å bli valgt ut til klubbdagen til Øyafestivalen 2019?

– Det er jo gøy. Det var veldig overraskende da vi fikk muligheten, og vi gleder oss masse.

Hva kan publikum forvente seg av konserten på Deichman Hovedbiblioteket morgen?

– Publikum kan forvente mye liv og røre!

Planene videre framover?

– Planene våre er å spille inn en ny låt, spille på enda større ting og fortsette med Helt Ok.

Her er hele programmet for Miljø- og klimakonferansen Tellus 2019 fredag 14. juni.

 

Hudkrefts egen festival Helt Ok  går av stabelen i Sandvika 31. august. Foreløpig lineup er svenske Skenet Bedrar, norske brenn og FAENIHÆLVETTE. Kul lineup. Må nevne at Deichman-kollega Rolf, som pleier å bidra på Spotify-spillelista Ferske spor, er helt hekta på FAENIHÆLVETTE for tiden.

– En del nytt og kult slipp er på vei, men i mellomtida kan dere sjekke ut de andre banda som er ute!, melder Hudkreft. Følg med her.

Spillelista!

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, bøker og noter i Deichmans katalog

Piknik i Parken 2019 – New Order, The Charlatans, Kurt Vile, Julia Holter ++ 

$
0
0

Svunnen ungdom og stor låtskriverkunst var tematikken da synthpop-institusjonen New Order argumenterte på overbevisende vis – også med hjelp av egen fortid i fortvilte, desperate og lengselsfulle Joy Division – for sin plass i samtidens og fortidens musikkhistorie i Oslo torsdag kveld på nyflyttede Piknik i Parken, nå i Sofienbergparken. Det var også hyggelige gjenhør med Madchester-frendene The Charlatans og hyggelige sett fra Kurt Vile og Julia Holter tidligere på kvelden.

Med tonene fra en av verdens ypperste låter over PA-anlegget, The Beatles-klassikeren «Norwegian Wood», ble det torsdag avslutningsvis markert at Pipfest var flyttet fra Frognerparken – som de fleste kan huske også huset en annen festival med navnet Norwegian Wood. Joy Division-klassikeren «Love Will Tear Us Apart» var det siste vi hørte fra scenen (noen minutter tidligere) fremført av tre av originalmedlemmene i deres nye, men i dag gamle inkarnasjon New Order.

 

 

Enhver konsert med New Order er en begivenhet. Så også denne. Selv hadde jeg faktisk ikke sett legendende live tidligere. Først og fremst var det kraften av det sterke låtmaterialet, både under dette navnet og ikke minst under Joy Division, som sørget for at de fleste forlot parken med et smil om munnen.

Før New Order spilte var det også et trivelig gjenhør med Manchester-bysbarna The Charlatans, som viste at det er av stor betydning å ha gode egensindige låter, og vokalist Tim Burgess demonstrerte særs betydningen av det å ha en karismatisk frontfigur.

Man kan gjerne spørre seg om vi er fanget av fortiden og i ferd med å glemme kvaliteten av vår egen samtid.

«And it is! Nostalgia is, after all, one of the great pop emotions. And sometimes that nostalgia can be the bittersweet longing pop feel for its own lost golden age», skriver Simon Reynolds i boka «Retromania – Pop Culture’s Addiction to its own Past».

«We live in a pop age gone loco for retro and crazy for commemoration. Band reformations and reunion tours, tribute albums and box sets, anniversary festivals and live performances of classic albums: each year is better than the last one for music from yesteryear. Could it be that the greatest danger to the future of our music culture is … its past?», spør han i innledningen.

You’ve got me where it hurts
But I don’t really care
‘Cause I know I’m OK
Whenever you are there
You take me to a place
I always wanna go
You always make me high
Whenever I feel low
I’m paper in your hand
I’m under your command
And I’ll never let you go
‘Cause you’re that girl
Tutti frutti
I had a beautiful dream
For a picture so serene
But I don’t know what it means love
I just want your love
Generation’s lost in space
Trying to find the human race
We’re living in a state of grace, synger New Orders vokalist i settåpneren «Singularity» fra «Music Complete» (2015). Og litt sånn er det faktisk for meg denne kvelden.

 

 

De ser ikke lenger kule ut, og de er ikke lenger vitale eller virile. Duvel på Fysisk Fest på Blitz for et par uker siden var på mange måter råere og mer her og nå. Boy Harsher på Lyse Netter i Moss forrige fredag var definitivt heftigere og på mange måter også mer betagende og minneverdig.

«Var konserten like bra som på Øyafestivalen sist», spørres det på sosiale medier. Svaret er et kontant «Nei», med tilføyelsen «men det var hyggelig, altså», for de aller fleste som var begge steder. Konserten på Slottsfjellfestivalen i 2009 har også godt ettermæle.

Jeg klarer uansett ikke å la være å rykkes med, henrives i nostalgi og glede. Det er trolig de mange gode låtene som er grunnen til det. Det kollektive samholdet og rusen rundt musikken har definitivt noe med det å gjøre. Opplevelsene med denne musikken alle oss barn av 1970- og 1980-årene har hatt; So What- generasjonen.

Jeg kan bare forestille meg hvordan det må ha vært å ha sett et ungt og sultent, men også sørgmodig, New Order på Chateau Neuf i Oslo 25. mai 1981, oppildnet av  filmopptak (de få) av forgjengeren Joy Division. I kveld er det ingen karismatisk frontfigur ‘a la avdøde Ian Curtis (hans innbitte, epileptiske dansing er regelrett bergtagende, let etter gamle video liveopptak!) og buldrebassen til Peter Hook mangler også, ettersom de andre i bandet ligger i enlang bitter feide (mange års) med sin tidligere bassist og noen ganger vokalist.

I Sofienbergparken gir kvintetten oss  i stor grad hva vi vil ha, kvintetten som består av original vokalist Bernard Sumner (også gitar og synth) og perkusjonist Stephen Morris, keyboardist Gillian Gilbert, som kom med et år etter oppstarten, flankert av etterkommerne Phil Cunningham (gitar og perkusjon) og bassist Tom Chapman fra Bad Lieutenant. Sammen er de uten tvil en av de mest samspilte, energiske hevdartistene (arv, nostalgi) av i dag. Muligens er stemmen til Sumner i ferd med å briste litt og intensiteten i ferd med å dabbe av litt? Det er iallfall mitt inntrykk. Dette er et på alle måter godt band, men som også har sett ennå bedre dager.

 

 

Hvilken smørbrødliste de serverer her i kveld! De spiller mange av de mest kjente låtene, der oppskriften var sammenføring av rave, tekno og housemusikk med mørk rock, låtene som lærte depressive rockere at det også var lov å danse. «Blue Monday», «True Faith», «Bizarre Love Triangle», «The Perfect Kiss», «Temptation» og «Subculture» ble alle spilt i løpet av kvelden. De nyeste låtene, som «Plastic» og «Academic», faller litt igjennom i denne sammenhengen, men får i likhet med de andre låtene bra respons fra store deler av publikum.

Albumet «Unknown Pleasure» fyller førti år på lørdag. Det ble markert ganske tidlig i settet ved at bandet spilte «She’s Lost Control» og «Shadowplay». Dessverre spilte de ikke åpningslåta «Disorder» eller «New Dawn Fades», to klassiske låter som begge er blant det aller ypperste som finnes av popmusikk. I stedet får vi «Transmission» og avslutningsvis verdens tristeste (og beste?) kjærlighetssang «Love will Tear Us Apart».

Bernard Sumner synger både falsk og noe tynt, det gjør ikke så mye. Det er vi jo også delvis vant med fra skivene. Man kan savne  mer karisma, men genuin tilstedeværelse ser vi eksempler på med Sumners rare, småivrige hopping. De viste oss ihvertfall ikke ryggen konserten igjennom, noe de var kjent for i sin storhetstid.

New Order representerer elektronisk musikk for rockere— undergrunnspop med en stor dose melankoli. Synthpopnostalgien appellerer og fremstår levedyktig tiår etter at den ble skrevet.

En blanding av sammenklippede vintagebilder og minimalistisk geometrisk grafikk underbygger bandets estetikk, der new wave møter alternativ dansemusikk.
Men gleden over gjensynet er ikke evig.

When routine bites hard
And ambitions are low
And resentment rides high
But emotions won’t grow
And we’re changing our ways
Taking different roads
Love, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart again
Med disse monumentale og sørgmodige ordene forlater de oss bevisste om at jovisst har vi også fått være del av en viktig musikalsk tidsepoke i vår ungdom. Nå er det på tide å utforske de nye spennende musikknavnene og trendene.

 

Kanskje mente Piknik i Parken at Ruel skulle være en av disse nye spennende musikknavnene? Han og backingmusikerne møtes av henrykte ungpikeskrik på de første radene. Så er det store glepper i publikum foran scenen, der vi voksne aller bakerst utålmodig vandrer rundt ventende på neste opplevelse. Australieren Ruel van Dijk har hatt flere mindre hits med låter som «Don’t tell Me», «Younger» og i år «Painkiller», men denne anmelderen blir bare forvirret og likegyldig. I denne konteksten oppleves Ruel nærmest aparte og noe absurd.

Dagens ungdomsopprør er glatt og lettsmeltet r’n’b pop.

 

Elektronikabandet Metronomy hørte jeg ganske mye på for en ti-tolv år siden. Den første plata «Pip Paine (Pay the £5000 You Owe» kom for tretten år siden. Den mest populære låta, hitsingelen«Night Out», feiret ti-årsjubileum på tampen av fjoråret, men musikken fenger ikke lenger, eller fenger i altfor liten grad. Publikum blir etter hvert utålmodig etter nysgjerrighet og interesse innledningsvis.

 

Da er våre gamle venner The Charlatans langt mer inspirerende, drevet frem av vokalisten Tim Burgess’ karisma og et distinkt sound.  Lydproblemer til å begynne med, og en ufrivillig pause pga. av utladet strømkapasitet, tar ikke fra bandet et bugnende repertoar av catchy indiepoplåter.

Tretten album inn i karrieren er de fremdeles et «household name» på den britiske musikkscenen og en gjenganger på festivaler der borte. Her i Norge er de nok mer glemt og forbundet med fortiden. Musikalsk er de matchende til kveldens store hovednavn med sin sammenstilling av 1960-talls psykedelia, r&b, klassisk rock og Madchester pop.

De tragiske dødsfallene til keyboardisten Rob Collins (trafikkulykke 1996) og trommis Jon Brookes (hjernesvulst 2013) har ført til at det er en ny lineup som møter oss i dag. Bandstifter Martin Blunt (bass) og vokalist Tim Burgess, som har vært med siden gjennombruddet, er på plass. Keyboard trakteres av Tony Rogers og gitar av Mark Collins.

Det er de gode låtene og den keitete sjarmen til Tim Burgess dette først og fremst handler om. Med en rekke merkelige kroppsbevegelser, viftende hender og noe som oppleves som ekte glede over å være her, sprer han nettopp glede til publikum også, særlig til de av oss som har et forhold til musikken fra før av. Lyden er kanskje litt lav, men det får bare våge seg.

 

 

Vi får høre en masse gamle favoritter. Her kom de som perler på en spor etter at de åpnet ballet med «Let the Good Times Be Never Ending» fra 2015-albumet «Mother nature». Ett strålende eksempel på hvordan bandet uten å endre stil eller å kompromittere noe som helst, fremdeles kan lage smittende melodiske poplåter drevet frem av svirlende orgeltoner og et heftig gitargroove. Livsbejaende og vakkert. Så kommer signaturlåten «The Only One I Know», «Weirdo», «North Country Boy»og «Sproston Green». Jeg kan bare si: «Takk dette var et hyggelig gjensyn».

 

Kurt Vile er en annen sjarmerende type, som det var trivelig å se igjen. Med sin vimsete amerikanske rootsrock har han vunnet stadig flere fans. Pavements skakke slacker pop møter Son Volt eller The War on Drugs (som han jo også spilte i). Neil Young er en annen åpenbar referanse, samt lag av psykedelia og folk-elegansen til for eksempel John Fahey. Det er noe varmt godlynt over låtene hans (som har gradvis mistet mer og mer av lofi-preget).

På slutten av fjoråret slapp han sin hittil mest umiddelbare plate «Bottle It In». Et fint tidspunkt for et lite gjenhør live også, vil jeg formode. Og det ble en trivelig oppladning til kveldens store begivenhet. Det ordnet Philadelphia-baserte Vile selv for på vokal, gitar og banjo, bistått av The Violators som nå er Jesse Trbovich,Rob Laakso og Kyle Spence.

Låtene er som viltvoksende blomster; skjøre, sentimentale og veldig vakre. Vi får en fin blanding av nytt og gammelt. Singlene «Loading Zones» og «Bassackwards» fra den nye plata og gamle favoritter som «Waking on a Pretty Day», «Jesus fever», «I’m an Outlaw» og «Pretty Pimpin». Da titter også sola og den blå himmelen frem på en tidligere litt grå dag. I lengden blir det vel ensformig og likt både på plate og live, men stort sett er det bare behagelig og inntagende.

 



Julia Holter slet med lyden til å begynne med. Etter hvert ble det en ganske så behagelig start på dagen.

 

Stikk innom oss på Pipfest!
Som nevnt innledningsvis. Vi er som du sikker nå har skjønt på PiPfest denne helgen! Stikk innom oss og bli med på matverksted, notatblokkverksted, frøbombeverksted eller vinyltrykkverksted. Velkommen!

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, bøker og noter i Deichmans katalog

Ferske spor uke 24/2019

$
0
0

FAENIHÆlVETTE – Musikkbransjen’s Anti-Vaksine Folk
Sint Harkår-musikk, kaller de det. Og jaggu er det hardt, med tekster som sitter som opptil flere skudd. Norsk pønk på sitt beste. (R.A.)

 

Arthur Kay – Holiday Pay
Tangenttrollmann Arthur Kay (The Switch, Dr. Kay and his Interstellar Tone Scientists) med en synthfunkfest tilegnet det vi alle venter på, nemlig feriepenger. Skummelt smittende, med hint av både Marcos Valles «Estrelar»-periode og Thundercats 80-tallsflørt. La feriepengene regne! Ute nå på Jansen Records. The Switch – Eyes Up (Ferske spor uke 16/2019) Mer The Switch (D.J.)

Khruangbin – Mary Always
Khruangbin melder om en dub-versjon av den fantastiske platen «Con Todo El Mundo» og første smakebit er «Mary Always», som er en remiks av «Maria Tambien» fra nevnte album. Funky trommer som skapt for en breakdance-battle, med de snirklete gitarlinjene godt gjemt i bakgrunnen. Khruangbin – Friday Morning (Ferske spor uke 3/2018) Øya 2018 – Khruangbin (D.J.)

Ty Segall – Taste
Ty Segall er garasjerockens renessansemann som aldri hviler. «Taste» er en ellevill affære, med psykedelisk vokal og ørten lag av gitarer skrudd opp til 11, gjennom enda flere lag av effektpedaler. Hypnotiserende bra. Ty Segall & Freedom Band – Love Fuzz (Ferske spor uke 13/2019) Ty Segall – Fanny Dog (Royal) (Ferske spor uke 17/2018) Ty Segall – Album: Freedom´s Goblin (Musikalske sidespor – uke 7/2018) Mer Ty Segall (D.J.) (D.J.)

Madlib & Freddie Gibbs feat. Anderson .Paak – Giannis
Jeg kan ikke få sagt nok om hvor mye jeg gleder meg til «Bandana»-albumet til Madlib og Freddie Gibbs. Forventningene blir ikke mindre av «Giannis», der spesielt Anderson .Paak får utfolde seg over en leken Madlib-beat. Tidligere i uken kunne man lese om at Madlib har hatt et eget team på RCA som har jobbet i over ett år med å klarere bruk av samples på «Bandana», for at albumet skulle bli klart. Her snakker vi musikkarkeologi. Oh No & Madlib – Big Whips (Ferske spor uke 10/2019) Freddie Gibbs/Madlib – Flat Tummy Tea (Ferske spor uke 8/2019) Øya 2017 – «Partylus» og andre Øya-bøker. Del 2: Torsdag (inkludert Madlib) There’s too much in here – Madlib på opdagelse i vinylarkivet Watsky – Midnight Heart (Produsert av Anderson .Paak. Musikalske sidespor – uke 34/2016) (D.J.)

Erykah Badu & James Poyser – Tempted
Så over til ukens mest iøynefallende låt. Britiske Squeeze er et undervurdert band, med noen utrolige sanger i sekken. At Erykah Badu velger å gjøre en versjon av vidunderlige «Tempted» er både uventet og ytterst naturlig. De naturlige soul-elementene i originalversjon blir forsterket her, med en jazzy og bakoverlent vibb. James Poyser gjør en fin figur og i bakgrunnen smyger Thundercat elegant rundt, som alltid. (D.J.)

Personal Best – Every Day She Kills Me
Personal Best? Hvem er så det? Ifølge bandet selv så er det «classic rock for tragic lesbians from Bristol». Bandets andre album holdt faktisk på å få det navnet (det hadde blitt årets tittel), men de valgte en annen variant med «What You At». Fengende frihetsrock til folket! (D.J.)

 

Combos – Sushiramenbruceleewutangclan
Trondheimsbandet Combos spiller rock med punka attitude. Den nye låten «Sushiramenbruceleewutangclaner» er fortsatt like drivende bra som debutsingelen «Cookies and Crack» og «Steady Creepin’. Combos er fortsatt er ypperlig valg. Combos – Cookies and Crack (Ferske spor uke 3/2019) Combos – Steady Creepin’ (Ferske spor uke 6/2019) (V.J.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor


Piknik i Parken 2019 – Jaga Jazzist, Yola, Jungle, The 1975, Boy Pablo, Nils Frahm ++ 

$
0
0

Jaga Jazzists gjennomgang av «A Living Room Hush» med originalbesetning på Petrus-scenen lørdag kveld var det definitive musikalske høydepunktet under årets Piknik i Parken ved siden av den gøyale nostalgitrippen med våre gamle helter New Order på åpningsdagen. Den britiske soul-sangeren Yola og r’n’b, indie, elektronika gruppen Jungle stakk seg også ut i mengden.

 

Jaga Jazzist. Foto: Sadan Ekdemir

 

Å se Horntveth-søsknene Martin (trommer, perkusjon og programmering), Lars (fløyte, tenor- og basssaksofoner, keyboards og gitar) og Line (tuba) gjenforent på scenen med Mathias Eick (trompet, keyboard og bass), Jørgen Munkeby (fløyte, tenorsaksofon, bassklarinett og keyboard), Ravi – Ivar Christian Johansen (keyboards) med flere, var en sann fryd. En sann svir av et overflødighetshorn av musikalske stemninger og inntrykk skapte de sammen med Andreas Mjøs (vibrafon, marimba, perkusjon og keyboard) Harald Frøland (gitar), Even Ormestad (bass) og Lars Wabø (trombone).

 

Jaga Jazzist. Foto: SadanEkdemir

 

Musikken kan plasseres et sted der progressiv rock, moderne jazz og sprakende elektronika møtes. John Coltrane, Squarepusher, Tortoise, Mahavishnu Orchestra vevd sammen i et nytt hele. Det er transcendentalt, sprakende (som nevnt), heseblesende og delikat. Hele tiden instrumentalt, likevel rik på artikulasjon. Hvilket utrolig arsenal av atmosfærer de frembringer. Et mesterlig øyeblikk av magi og musikalsk lekegrind fra noen av landets fineste musikere. Tilsynelatende opplevdes det også slik for Jaga Jazzist selv på scenen, som nærmest sprudlet over av spilleglede og gjensynsglede, tross at lydforholdene ikke var optimale på denne smale scenen for en stor trupp. Den intuitive møysommelig, avpassede trommingen til Martin Horntveth i starten er beundringsverdig. Utover i konserten får også de andre masse av plass til å skinne og imponere. Jeg småtripper, danser og drømmer meg bort eller forsvinner inn i musikken.

 

 

Jaga Jazzist spiller post-jazz fremført på mesterlig vis. Med albumet «A Living Room Hush» tok bandet veien fra storbandjazz til nybroddsjazz med elementer av elektronika og post-rock. Albumet ble, med unntak av en låt, fremført i riktig rekkefølge. Noen for første gang live. I tillegg fikk vi «Oslo Skyline» fra « What We Must» (2005) som ekstranummer.

Konserten var forbløffende vakker, kraftfull og inderlig. Det var lekent og fint om, og i, hverandre. Det var ambisiøst og hypnotiserende dramatisk. Det var innfallsrikt og riktig så eventyrlystent, hvor progressive elementer står sammen med det gåtefulle og dypsindige. Fra scenen ble det varslet om nok en jubileumskonsert til høsten. Det er bare å glede seg og sette av plass i kalenderen.

 

Tallest Man on Earth. Foto: Magnus Helstad

Tallest Man on Earth lager alvorlig, like fullt elskverdig indiefolk, og fyller den største scenen alene med største naturlighet der han hopper og sprinter rundt fra side til side, som en mer oppreist Young-bror. Musikken er jordbunden og lengselsfull, og treffer midt i hjerterota. Svensken Kristian Matsson er på ingen måte høyreist. Snarere er han vel lavere enn gjennomsnittet. Navnehumoren gir en liten peker til «mangelen» på selvhøytidelighet og humoren som kommer frem i møte med ham på scenen.

Fra scenen hører vi hans stemme og gitar, tidvis elektrisk, andre ganger akustisk, mer trengs heller ikke. Nick Drake, Bob Dylan, Iron & Wine, Sufjan Stevens kan alle være relevante referanser til hans musikalske uttrykk. Jeg har et par av platene hans (CD-er må vite), som jeg ikke har lyttet altfor mye på. Nå ble jeg inspirert til å gi ham litt mer av min tid.

 

The 1975. Foto: Luna Teppana

The 1975 oppleves både ektefølte og uhyre profesjonelle, og kommenterte forbrukermentalitet og søken etter oppriktig menneskelighet med singelen «Sincerity is Scary».

And irony is okay, I suppose
Culture is to blame
You try and mask your pain in the most postmodern way
You lack substance when you say
Something like, «Oh, what a shame»
It’s just a self-referential way
That stops you havin’ to be human
I’m assumin’ you’ll balloon
When you remove the dirty spoon
And start consumin’ like a human
That’s what I am assumin’

Jeg har bare nesten klart å like The 1975, de tidligere singlene og det selvtitulerte førstealbumet. Jeg så sogar Cheshire-kvartetten live i Berlin. Det skamroste tredjealbumet «A Brief Inquiry Into Online Relationships», som de fleste låtene denne kvelden er plukket fra, har foreløpig ikke riktig nådd inn til meg. Om det er fordi det er for schizofrent i sin evige sjangerbytting og sammenblanding av genrer, vet jeg ikke. Trap, rap, emosjonell stadionrock og indie sauses sammen på en måte som både virker banebrytende, anmassende og forvirrende. Justin Bieber, afroswing, My Chemical Romance, Muse og gudene vet hva. Angstfylt og kaotisk, som tiden vi lever i. Svaret ligger i hodet eller ørene til lytteren. Når alt kommer til alt er dette  i bunn og grunn en form for likestrømspop eller adult oriented pop.

 

The 1975. Foto: Luna Teppana

 

Det er en gjeng svært scenevante og komfortable briter som møter oss i Sofienbergparken. På «TooTimeTooTimeTooTime» får de hjelp av et par dansere, som fremstår som to like søstre. Underholdende blikkfang. Matt healy er en naturlig, karismatisk vokalist, som kommuniserer bra med sitt publikum, åpenhjertig og velartikulert. På tross at vi serveres ektefølte låter om mentalt sammenbrudd og personlig usikkerhet, klarer jeg aldri virkelig å føle for og med de britiske middelklasse guttene. Selv om live-opptredenen på Petrus-scenen torsdag kveld ga fornyet nysgjerrighet og respekt, nådde 1975 ikke helt under huden på meg denne gangen heller.

 

Yola. Foto: Sadan Ekdemir

Midtveis på lørdagen dukker Yola opp. Den countryaktige tittellåta «Walking Through Fire», som hun spiller, er ikke inspirert av kjærlighetens flammer, slik man først kan få seg til å tro, men snarere en ekte husbrann, forteller Yola Carter Quartey fra scenen til stadig mer interesserte tilhørere på hovedscenen. Hun forteller ellers om en tøff, problematisk barndom i utkanten av Bristol og hjemløshet i Øst-London.

Musikken på sin side fremstår lys- og sjelfull, som en hvilken som helst Southern Soul artist fra statene. Den sterke, allsidige og bærende kraften er stemmen hennes, og også backingbandet skinner med sitt fine akkompagnement. Den dype, rå stemmekraften og de personlige, vittige historiene fører oss dypere inn i hennes univers av countrysoul, americana og god gammeldags r&b. I likhet med heltinnen Aretha Franklin – avslutningsvis covrer hun «Spanish Harlem», opprinnelig fremført og skrevet for Ben E. King av Jerry Leiber og Phil Spector – er hun beroligende, bittersøt og kraftfull.

 

Yola. Foto: Sadan Ekdemir

 

Debutplata under eget navn, har hun laget i samarbeid med Dan Auerbach (The Black Keys) og Dan Penn. Før dette har hun vært assosiert medlem av Massive Attack og hatt bandet Phantom Limb. Det er hennes egne låter som går rett hjem, «Faraway Look» og «It Ain’t Easier», retrovarm soul, i positiv betydning av ordene. Hennes beretninger fra et England i forfall mellom låtene og musikken er gripende og troverdig, men det er den ru og dype stemmen hennes som får meg i vater. På tide å skaffe seg plata også, tenker jeg idet jeg går videre til neste livesett med bergenseren Boy Pablo.

 

Boy Pablo. Foto: Magnus Helstad

Boy Pablo er leken, sprudlende og ganske så fengende. Han minner muligens om en yngre utgave av Sondre Lerche. Han har musikalitet og en stor referanseramme av både nyere og gammel musikk, og et uhyre profesjonelt sceneshow med stor variasjon. Nicolás Pablo Rivera Muñoz sin musikk er melodisk og sofistikert, samtidig dansbart, humørfylt og ungdommelig med respekt for fortidens musikkarv. Her kombineres Burt Bacharach, Young Dreams, Prefab Sprout og Hans Petter Gundersen.

 

Jungle. Foto: LunaTeppana

 

Etter den overveldende fremgangen med det selvtitulerte albumet har Josh Lloyd-Watson og Tom McFarland begitt seg ut på en nesten endeløs turnévirksomhet. Langs veien har de hentet inn, og inkorporert, et fullt band. Sammen står de frem som et kraftfullt neo-soul musikkkollektiv. Alle som en er de Jungle, og har en rekke livsbejaende låter på repertoaret.

When you smile
When you smile
The world feels a little together
‘Cause they wanna see you smile, som de sier det selv i låta «Smile».

Det er ingenting overveldende eller eksepsjonelt ved deres opptreden. Alt blandes sammen til noe større, og alle bandmedlemmer er like viktige. Det de derimot kan by på er uimotståelige grooves, rullende rytmer, vevd sammen til et frodig lydbilde med en kremaktig falsett som glasur på toppen. Publikum danser og koser seg hele tiden. Naturlig nok høster hitene ekstra applaus.

Det er flyten og det musikalske håndverket som står i sentrum for funken, «Busy Earning», «Heavy California», «Julia», «Casio» og alle de andre låtene fra de to albumene «For Ever» (2018) og altså «Jungle» (2014) ). Det hele lyder uanstrengt og beundringsverdig. Det er alltid godt for sjelen med litt feelgood-musikk av ypperste merke.

 

John Grant: Foto: LunaTeppana

John Grant er en mer blandet fornøyelse. Jeg hører til blant skaren som mener at han har tilsmusset musikken med sin eksperimentering med elektronika, og savner backingen fra folkrockerne Midlake elller hans første band The Czars. Men bevares, det er også eksepsjonelle glimt av skjønnhet i den sjangeroverskridende sammenvevingen av disco og post-rock han og hans islandske venner bedriver i dag. Han virker øm og oppriktig, tøysete og tilgjort om hverandre, og kanskje til og med på samme tid. Metamorfosen av elementer er en vei videre og en «coming out» for han. Selv om pliktplonk-elementene kan bli vel spartanske og noe malplasserte kan jeg også ta meg selv i riste litt på skuldrene i blant, og det er alltid fint å få høre «Queen of Denmark» live.

 

Nils Frahms lavmælte intensitet og enkle pianosymfonier begeistrer på tross av at han på scenen er mer introvert enn de andre utøverne på Piknik i Parken. Tyskeren byr også på mer enn minimalistisk, hjemsøkende ambientmusikk. Brått så brytes det opp og stykkes opp i polyrytmisk rave; synkoperte rytmer og akselererte pumpende keyboards. Melankoli og eufori. Han har med seg en temmelig imponerende instrumentpark av piano, synth, Fender Rhodes og harmonium. Han kan spille flytende arpeggio med ene hånda og stakkato keyboards med den andre. Møysommelig og nitidig arrangert klassisk inspirert elektronika, ikke så fjernt fra samtidige som Max Richter og Ólafur Arnalds, men med fundament i Brahms og Berghains tekno-minimalisme.Tonene innbyr til mer fordypning.

 

Vi var på PiPfest denne helgen. Her kunne du bli med på matverksted, notatblokkverksted, frøbombeverksted eller vinyltrykkverksted. Stor takk til alle som kom og hilste på oss!

Piknik i Parken. Foto: SadanEkdemir

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, bøker og noter i Deichmans katalog

5 plater som har inspirert Haavard Gulbrandsen i Agvald

$
0
0

1. Live at Leeds med The Macc Lads

Allright you pack of Yorkshire puddings. . .. for en åpning på en skive. Det kan jo ikke bli bedre!! Attitude og faktisk bra låtskriving, bandet lærte meg også å banne på engelsk. Banninga bruker jeg i The Møkk Lads og ikke i Agvald, men energien forsøker jeg å gjenskape. Autotune??? Bannlyst!

2. Ride the Lightning med Metallica

Fight fire with fire…..dæven, det gikk fort unna….dette var før Lars Ulrich bestemte seg for å ødelegge lydbildet på innspillingene. For en skive. Den som ikke har lyst til å spelle metall etter å ha hørt denne…..vel, vel.

3. Iron Maiden med Iron Maiden

Du hører punk-referansene gjennom hele skiva fra 1980, vokalen er herlig raspete og rå. Husker jeg kjøpte den på kassett i England, alltid likt engelske band veldig godt. Jeg levde en stund med ønsket om å være Iron Maiden!
I’m running free…yeah, I’m running free!!!

4. Ramones.. hvilken skive? For meg umulig å velge.
Bånn gass, max 2 min 39 sekunder. Hææærlig og ærlig!!! Som Elvis Hitler sier i en av sine låter ‘live fast, die young, leave a beatiful car’! Agvald er et metal-band, men jeg håper at noe av punk-ideologien skinner litt igjennom noe av det vi gjør!

5. Boogie till you puke med Backstreet girls

For en skive og et band som burde blitt mye større. De er rockeikoner i mine øyne og igjen, litt pønk her også, selv om Petter skrek på Kanalrock i Horten at ‘slutter dere ikke å kaste ting opp på scenen, så skal jeg faen meg spelle blues resten av kvelden’. (Plateanmeldelse: Backstreet Girls – «Don’t Mess With My Rock’n’Roll», Backstreet Girls på Rockefeller – Bilder, Petter Baarli fyller 50, EP-anbefaling: The Terrifieds – Let’s Fart On Girls (finfin artwork av Petter Baarli, red.anm.)

Jeg kunne ha trukket frem vokalister som Chris Cornell, Eddie Vedder, Angry Anderson, men de banda nevnt her har virkelig inspirert meg fra jeg var en liten glampuddel!!

The Lords of the New Church – The Lords of the New Church
Fikk så følgene mail fra Haavard: ‘Kan eventuelt byttd ut Ramones med debutskiva til Lords of the New Church hvor Stiv Bators fra Dead Boys og Brian James fra The Damned var drivkraften. Den skiva, som vel er innenfor new wave-segmentet slo meg rett i trynet og spesielt tekstene til Stiv er råsterke! Det var første gang jeg opplevde at låter kunne bli drevet frem med bass og ikke gitar, Dave Tregunna fra Sham 69 viser virkelig hvordan bass kan være bærende. Dette var også et band som fikk lite publisitet selv om bl.a Duff og Axl fra Guns N’ Roses har uttalt at bandet var en inspirasjon for dem. The Lords of the New Church er jo også ett fantastisk bandnavn. (Konsert: Cheetah Chrome på Gamla, Dead Boys – Sonic Reducer (Ferske spor uke 2/2018), Reatards covrer Dead Boys, Rocket from the Tombs – The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs, Punk rock som bør tiltale alle som liker GG Allin, Dead Boys og tidlig Turboneger, red.anm.)

 

Agvald – Persona Non Grata (Ferske spor uke 22/2019)

Videopremiere: Agvald – «Tiden»

Agvald går til super´n på hjørnet – Låt: «Tiden»

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

5 plater som har inspirert

 

Korrupt (Marius Jahnsen) – 5 politiske platefavoritter

5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad i Forgetaboutit

5 låter som har inspirert

5 plater som har inspirert Mika Martinussen i Beaten To Death

$
0
0

Pig Destroyer – «Terrifyer» (2004)

Dette er skiva som (omsider!) åpnet øynene min for grindcore, sjangeren Beaten To Death mer eller mindre er en del av. Ikke at vi høres ut som dem, men skiva er uansett en av mine soleklare grind-favoritter – i skarp konkurranse med deres «Prowler in the Yard» (2001), samt det meste utgitt av svenske Nasum og finske Rotten Sound. Det er noe med det beske soundet deres som treffer meg veldig: ingen bassgitar, fæl og liksom vulgær vokal, relativt rølpete trommespill og smått kaotiske gitarriff som aldri føles moderert for å treffe et bredt publikum. Jeg elsker hvert sekund og gleder meg alltid til neste låt skal sparke meg i ansiktet.

 

 

Burnt by the Sun – «Heart of Darkness» (2009)

Jeg vet ikke hva det er, men jeg blir aldri lei disse gutta her, og det plager meg at de ble oppløst etter dette albumet. Men hvis jeg skal prøve meg: eksplosive låter, fete riff, illsint vokalist, flinke musikere, god variasjon hva angår groove’en fra låt til låt og en produksjon som kler musikken som hånd i hanske. Det svinger rett og slett av dem, og energinivået er høyt nok til å drifte en romstasjon. En ond romstasjon.

 

 

Yautja – «On Audiotree (live)» (2016)

Disse dukka opp på radaren min etter at gitarist Tommy (gitar) så dem i New York og kom hjem med vinyl. Jeg har sjelden falt så umiddelbart for et band før, og det går ikke mange dager uten at jeg hører på dem. De er bare tre stykker, men det låter overraskende stort og ambisiøst. Alle tre deler på skrikinga, og det føles som om hvert sekund er veldig MENT. De er veldig gode på arrangementer, dynamikk og presisjon, uten å på noen måte høres ut som et flinkis-band. Denne «live på radio»-konserten ligger i sin helhet ute på YouTube, og jeg kan virkelig ikke anbefale den varmt nok – i tillegg til deres fantastiske studioskiver «Songs of Lament» (2015) og «Songs of Descent» (2014). Trommefar tar for øvrig pusten fra meg. Det er noe old school nedstrippa over både spill, trommesett og hans egen framtoning. En slags Nick Mason (Pink Floyd) anno 1972 møter Nick Yacyshyn (Baptists, Sumac) anno idag.

 

 

Primitive Man – «Caustic» (2017)

Altså, dette er på sett og vis det drøyeste bandet jeg vet om – og jeg hadde ikke engang hørt om dem før jeg stod med hakeslipp på Blitz i 2018 en gang. Åpningslåta på konserten var den samme som her, «My Will», og jeg ble slått i bakken. Det er så vanvittig mørkt, men samtidig meget smart produsert og fin-fint musisert. Jeg har nesten ingen tålmodighet med ekstrem-metall som går langsomt, men disse karene er unntaket som bekrefter regelen. Jeg må være ærlig å si at jeg oftere hører kun på noen av låtene enn hele skiva (det må man rett og slett være litt i form til), men det er uansett ett av de albumene i mitt liv som har bidratt til å vise meg at det fortsatt finnes muligheter for å kjenne på den følelsen det var å oppdage et nytt band, som da man hørte Iron Maiden som barn og Metallica som ungdom.

 

 

Meshuggah – «Caosphere» (1998)

Mitt favorittband siden jeg hørte denne skiva i 1998. Ingen over, ingen ved siden. Nå låter jo ikke Beaten To Death hverken som Meshuggah eller Primitive Man, men de lurer nå likevel i bakgrunnen som en del av ens DNA. Akkurat denne skiva er det litt delte meninger om blant både fans og – så vidt jeg vet – bandet selv, men jeg tilhører altså dem som mener det er deres beste. Den er skitnere produsert, og på et vis mer heseblesende og kaotisk, enn det meste de ellers har gjort, men jeg tror det er nettopp disse faktorene som gjør at jeg blir tatt med fra første sekund og ikke faller av før det hele er over. Sånn sett har den det til felles med deres «Catch Thirtythree» (2005) som i enda større grad må nytes sammenhengende, men «Caosphere» oppleves mindre gjennomtenkt, og spilt inn som om alle hadde dårlig tid og skulle rekke Systembolaget.

 

 

Beaten to Death – Bjørnstjerne Ibsen (Ferske spor uke 3/2019)

Det hadde vært lettere om den nasjonale pressen hadde vært på ballen

Mer Beaten To Death

 

 

Beaten To Death

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

5 plater som har inspirert

 

Korrupt (Marius Jahnsen) – 5 politiske platefavoritter

5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad i Forgetaboutit

5 låter som har inspirert

Ep-anmeldelse: FAENIHÆLVETTE –«Ropstad Requeim»

$
0
0

 

Artist: FAENIHÆLVETTE

EP: ««Ropstad Requeim» (2019)

Plateselskap: Hold Kjeft! Records

5

 

Siden Deichman-kollega Rolf, som hadde med låta «Musikkbransjen’s Anti-Vaksine Folk» i forrige Ferske spor fra den forrige EP’en «Kvisthaug», er dratt på ferie, skriver jeg noen ord den nye EP’en til FAENIHÆLVETTE, «Ropstad Requeim», som de selv kaller pride-EP.

FAENIHÆLVETTE har på ny laget en EP spekket med hektende låter og med riff og tekster som fester seg som bare det. Tekstene kan du sjekke under. Tittelsporet «Ropstad Requiem» og tredje låt «Abort Mission» hamrer løs i skjæringspunktet punk & rock, eller punkrock med ø i punk, om du vil, med metal-elementer, mot slutten av «Ropstad Requiem». Breaket i «Ropstad Requiem» akkompagnert av tekststrofen «Jesus tar deg Satan, flytt deg» er ytterst effektfullt og for et drivende og rivende refreng!

GÅ AV GÅ AV
Skal faen ikke følge homofoben sine krav
GÅ AV GÅ AV
Ministere som deg skal gå i pride for faen!

Begge låtene innehar en fandenivoldskhet og urkraft som får hårene til å reise seg. Andre låt på EP’en, «Konservativ og Krenka», framstår nærmest som en mørk messe, noe som passer perfekt til teksten.

FAENIHÆLVETTE minner meg på mange måter om salige og klassiske Anal Babes, som satte fyr på rillene på nitittallet, tenker da på den kompromissløse framtroningen, dessuten har (hadde) de begge begge minimal bekledning på scenen. Jeg har ikke vært på konsert med FAENIHÆLVETTE, men ser på fjesboka deres at kun boxershort, til tider iallfall, er sceneantrekket, mens Anal Babes som regel troppet opp på scenen kun iført særs udelikate g-string-truser på 90-tallet.

FAENIHÆLVETTE har laget en EP med potensiale til å vekke opp selv de sløveste sofavelgerne og samtidig aktivisere nettrollene et par hundre hakk ekstra.

Jeg avslutter denne omtalen med henge meg på Rolf sin omtale av «Musikkbransjen’s Anti-Vaksine Folk» fra FAENIHÆVETTE sin forrige EP «Kvisthag», ordene passer like godt på deres nye EP: «Sint Harkår-musikk, kaller de det. Og jaggu er det hardt, med tekster som sitter som opptil flere skudd. Norsk pønk på sitt beste».

 

 

Ropstad Requiem

Skal du no i juni?
Noe annet enn
Å være familieminister, for hvite streite menn

Skal du gå i toget?
Hvorfor ikke det?
Er du redd for å bli smitta og havne i helvete?

Regnbuer! Kjærlighet og øl!
La oss alle feire at vi ikke er et rasshøl
Skal ikke være med?
Syns at du kan velge det?
Finn deg en annen jobb. Eller begynn å akseptere

GÅ AV GÅ AV
Skal faen ikke følge homofoben sine krav
GÅ AV GÅ AV
Ministere som deg skal gå i pride for faen

Glitter og ballonger
Dagsfylla i byen
Hva i alle dager går imot ditt menneskesyn?

Jesus tar deg
Satan, flytt deg

Regnbuer! Kjærlighet og øl!
La oss alle feire at vi ikke er et rasshøl
Skal ikke være med?
Syns at du kan velge det?
Finn deg en annen jobb. Eller begynn å akseptere

GÅ AV GÅ AV
Skal faen ikke følge homofoben sine krav
GÅ AV GÅ AV

Konservativ og krenka

Konservativ og krenka
Samfunnet har velta
Konservativ og krenka
Slutt å vær forelska

Du kan ikke slenge dritt om jenter som liker jenter
Ytringsfrihet trues av relevante argumenter
Konservative krenkes av homo- rettigheter
Fascister trakasseres, av de som inkluderer

Konservativ og krenka
Konservativ og krenka
Abort Mission

Nå er det lovforslag igjen
Ny bunn for regjeringen
Hvordan fikk de dette frem?
For de er ikke engang gamle menn

Abort
Mission
Vi er tilbake i 1913
Abort
Mission
Kroppen din eies av regjeringen

De er i flertall igjen
Med Krf som tar styringen
Ropstads samvittighet er ren
To unger er jo like lett som en

Abort
Mission
Vi er tilbake i 1913
Abort
Mission
Kroppen din eies av regjeringen

 

FAENIHÆlVETTE – Musikkbransjen’s Anti-Vaksine Folk ( Ferske spor uke 24/2019)

 

 

The Good the Bad and the Zugly – Intervju – HELT UREALISTISK AT 8 AV 10 MUSIKKANMELDERE HAR ET NÆRT FORHOLD TIL ET SÅ OBSKURT BAND SOM ANAL BABES

Anal Babes speiler seg i låtene til The Good The Bad And The Zugly

Gluecifers «Dambuster» er like bra som det ypperste Turbonegro og Anal Babes presterte på 90-tallet (Ferske spor uke 49/2017)

Anal Babes og Turbonegro satte fyr på rillene på nitittallet (Musikalske sidespor – uke 45/2017, The Good The Bad And The Zugly – Album: The Worst Four Years)

 

Mer norsk pønk, poppunk, hardcore m.m.

Astmatisk Gapskratt – Ræis Dæ Opp! (Ferske spor – uke 23/2018)

Astmatisk Gapskratt – «Ekkokammer/Katzenjammer» (Ferske spor uke 46/2018)

 

Leiving – Sjelelig Hypotermi (Ferske spor uke 46/2018)

 

Astrobabes – Singel (Ferske spor – uke 23/2018)

Astrobabes – Jævla Homo (Ferske spor – uke 33/2018)

 

Lucky Malice – Album: Misfit (Musikalske sidespor – uke 41/2017)

5 plater som har inspirert Lucky Malice

 

The Mansters – Your Scene & Mainstream / The Good The Bad and The Zugly – NAV or Never (Ferske spor uke 14/2019)

5 plater som har inspirert Jan Henrik Roaldseth i The Mansters

 

Plateanmeldelse: Blomst- «Blomst IL»

5 plater som har inspirert Blomst

 

Hudkreft intervju

Hudkreft rundet av Miljø- og klimakonferansen Tellus 2019 på Deichman Hovedbiblioteket på tøft vis!

 

Pappasaft – EP: Rom til folket (Musikalske sidespor – uke 8/2018)

 

Dårlig Hjort på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka

The Kendolls, Skallebank og Dårlig Hjort på Gamla

 

dOMi – Amazingland & Gambia (Ferske spor uke 46/2018)

 

5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad i Forgetaboutit

EP-anmeldelse: Forgetaboutit – «The Resurrection Of Everything»

 

Kompass – «Asfalthavet»

 

The Cameltoes – Dama Runka Åsså (Ferske spor uke 35/2018)

 

Exploding Head Syndrome – Everyone’s A Target & Walk Alone (Ferske spor uke 40/2018)

Mer Exploding Head Syndrome

 

The Nika Riots – Hanged, Drawn & Quartered (Ferske spor – uke 24/2018)

The Nika Riots – Nine Meals From Anarchy (Ferske spor uke 36/2018)

 

Gribbene – Sviker’n (Ferske spor uke 46/2018)

Mer Gribbene

 

Rabagast – Where Are The Cool Girls (Ferske spor uke 17/2019)

Rabagast EP (Musikalske sidespor – uke 41)

 

Norsk Råkk

 

Hoggormsafari – Distraher meg (Ferske spor – uke 24/2018)

 

The Dogs – Lie to Me (Ferske spor – uke 24/2018)

 

Barren Womb – Drive-Thru Liquer Store / Mystery Meat (Ferske spor uke 10/2018)

Mer Barren Womb

 

Veislakt – Klovnene (Ferske spor uke 10/2018)

Veislakt – Blod I Manesjen (Ferske spor uke 36/2018)

 

Wonderfools – Can I Play with Sadness & The Great Guestlist Rapist (Ferske spor uke 21/2018)

Wonderfools – Mad Motherfucker’s Back In Town & Zito Where Are You (Ferske spor uke 19/2018)

 

Plateanmeldelse: Sigh &Explode – «These Seem Like Tarantulas» & EP-anmeldelse: «!O Bailan Todos O No Baila Nadie!»

Sigh & Explode – The Van Gogh Sky Shrinks the City (Ferske spor uke 18/2019)

 

Plateanmeldelse: Burning Motherfuckers – «This Century»

EP-anmeldelse: Burning Motherfuckers – «Burning Motherfuckers»

 

Videoanbefaling: Ampmandens Døtre – No Sleep Here

Ampmandens Døtre splitter landets musikkjournalister

Ampmandens Døtre – 5 om bøker og musikk

Mer Ampmandens Døtre

 

EP-anmeldelse: Shevils – «Necropolis»

Singelanmeldelse: Shevils – «Black Eyes»

Singelanmeldelse: Shevils – «One Thousand Year»

Mer Shevils

 

Betong Punk & BBQ: Pønk og grilling på Betong

 

EP-anmeldelse: Lazy Queen – «A Sigh So Deep»

Lazy Queen – Apocalipstick (Ferske spor uke 46/2018)

Lazy Queen – Turn From Void & Child of Glass (Ferske spor uke 36/2018)

 

Oslo Ess legendariske Kjøtt!

 

Plateanmeldelse: Norgez Bank – «Samfunnets tjenera» (Fucking North Pole Records, 2018)

Norgez Bank – Springtime In Belsen / Nordens Paris / «Tromsø Brenn (Ferske spor uke 17/2018)

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

5 plater som har inspirert I do You do Karate

$
0
0

I do You do Karate valgte å gå demokratisk til verks . Alle i bandet fikk velge seg en plate og under kan du lese hva de kom frem til

 

Pål

Manilow – Smudge

Vokalist og gitarist i Smudge, Tom Morgan, er mannen som har skrevet eller vært med å skrive mange av låtene som The Lemonheads og Evan Dando er blitt kjente med. Deriblant «Down About It» og «Divan» som en finner på «Manilow». En ypperlig popplate der sangene aldri blir for lange og melodiene er som skapt for å nynnes på når platen er ferdigspilt. Passe lo-fi lyd med herlige grumsete gitarer. Mange av sangene har småmorsomme tekster, som «Scary Cassettes» hvor Lou Barlow og Sebadoh trekkes frem som en viktig del av hverdagen. Samme Lou deltar for øvrig på tribute-utgivelsen av «Manilow» som ble utgitt i 2015. Smudge og bandet som vekket min interesse for Half a Cow records som i dag gir ut vår musikk. Et band og en plate som absolutt er verd en gjennomlytting eller syv.

 

 

Ivar

A Catholic Education – Teenage Fanclub

Denne plata kom ut i 1990, og jeg bestilte den fra min lokale platebutikk i Ålesund etter å ha lest om bandet i NME. Jeg hadde hørt den første singelen «Everything Flows» på engelsk radio en gang og det var kjærlighet ved første lytt. Fortsatt i dag er dette min favoritt TFC album. Det er faktisk det eneste TFC albumet som jeg setter på fra start til slutt i dag.

Mange mener at albumet mangler gode låter, men jeg skipper ikke et sekund når jeg setter det på. Lyden er infernalsk skitten og absolutt vidunderlig. Det er seigt og låtene truer med å gå i oppløsning konstant. Vokalen er herlig usikker og ganske falsk her og der. Det er milevis unna soundet TF er kjent for i dag. Ikke noe west coast, jingle jangle Byrds gitarer her. Bare komplett kaos som gjør meg sinnsykt happy bare jeg tenker på det. Rytme egget som går fra litt ute til å leve sitt eget liv på siste sporet «Everybody’s Fool» er en perfekt avslutning. (Teenage Fanclub – Alcoholiday, Ferske spor uke 17/2019, Teenage Fanclub – Everything Is Falling Apart, Ferske spor uke 8/2019, Teenage Fanclub – Start Again, Ferske spor uke 17/2018, Konsertanmeldelse: Teenage Fanclub på Rockefeller, red.anm.)

 

 

Bjarte

1972 – 1982 – Ebba Grøn

Den platen som har inspirert meg mest til å spille musikk må være «Ebba Grøn 1978-1982». Dette er jo en best of plate, men det var mitt første møte med Ebba Grøn. De råe og fengende låtene med lynkjappe trommer og hissige tekster på svensk, som var lett å gaule med på, var soundtracket til en herlig tid. (Ebba Grøn – et av de beste bandene fra Skandinavia, noensinne, Øya 2015: Thåström: En forrykende avslutning på Øyafestivalen 2015, red.anm.)

 

 

Knut Olav

And Then Nothing Turned Itself Inside-Out – Yo La Tengo

Yo La Tengo klarer ikke å lage dårlige plater, de klarer bare å lage plater som får deg til å tenke at «oi faen, dette er det mest fantastiske som noensinne er fanget på teip» hver gang du setter den på. Om de spiller beinhard støyrock eller lavmælt taffelcountry maner de alltid frem sin egen snodige og merkverdige lyd som bare kan beskrives som «Yo La Tengo». Slikt er det ikke alle band som får til! Min favoritt, «And Then Nothing Yurned Itself Inside-Out», må være det flotteste stykke lo-fi kunst som noen gang er laget. Lavmælt, corny popmusikk og lange dronestykker fremført med rytmebokser som drukner i gamle ekkomaskiner. Ståbass, trøorgel og gitarstøy i skjønn forening. Terningkast seks hver gang! (Plateanmeldelse: Yo La Tengo – «Fade», red.anm.)

 

 

Ole

Weeps – Darryl – Ann

Nederlandske Daryll-Ann gav ut 6 sterke studioalbum mellom 1992 og 2004. De to låtskriverne og sangerne Jelle Paulusma og Anna Soldaat har siden gitt ut flere soloalbum, hvor Paulusma slapp sin seneste plate «Some How Any How» i år. Inspirert av grunnleggende popband som Big Star, Byrds og Beach Boys serverte DA glimrende popmelodier i sin særegene innpakning av elegant og delvis støyende gitar, samt vokaler med et snev av deres kontinentale tilhørighet.

«Weeps» fra 1996 er helt i toppen av deres utgivelser, med «Happy Traum» fra 1999 og senere plater hakk i hel. Weeps har en særegen atmosfære gjennom låter som veksler mellom det hardtslående til et nærmest bedøvende lydbilde. Av de 16 låtene er bl.a. «My Only World», «Summerdaze» og åpningssporet «Tools R Us» umiddelbart nydelige poplåter for den nye lytter.

 

 

 

I do You do Karate – Combat broken & Cole Porter Me (Ferske spor uke 17/2019)

I do You do Karate – Hey, I’s OK! (Ferske spor uke 21/2019)

 

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

 

5 plater som har inspirert

 

Korrupt (Marius Jahnsen) – 5 politiske platefavoritter

5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad i Forgetaboutit

5 låter som har inspirert Wauwatosa

Viewing all 2637 articles
Browse latest View live