Quantcast
Channel: Deichmans musikkblogg
Viewing all 2637 articles
Browse latest View live

Plateanmeldelse: Anton Ruud i Terapi –«Visetryne»

$
0
0

Intensjon og tolkning. Musikk kan være ren underholdning, eller det dypeste alvor. Og selvsagt alle nyansene imellom. Låtskriverens intensjoner og publikums oppfatning av en tekst er ikke alltid på samme frekvens, men det er også noe med å få lov til å tolke selv og tilpasse ordene til egne historier og minner, og la låtene påvirke deg ut ifra egne følelser og behov. Noe av styrken til disse tekstene er at de evner å sette følelsene i sving, uten at det oppleves som et påtatt sentimentalt grep. Vokalen til Ruud leveres med stødig ro, ved så nær som ett tilfelle; i «Sette fyr på Oslo» brister det, men der føles det også riktig. For de som har vandret gatelangs i denne byen store deler av livet er det lett å bli våt i begge øyekrokene når det serveres sprikende følelsesutblåsninger og vi får bli med på vandringen mellom navngitte steder i hovedstaden. Han både elsker og hater Oslo, og alt som skjer her, det er savn og lengsel i rikt monn, men det lukter også svakt av skitt og sorg. Skildringer av liv, ord og føtter som svever rundt i byen, mellom gater og over torg.

Hver minste glede satt seg fast
Helt til dagen morgenkvisten knakk
(«De glemte røverne»)

Som perler på en albumsnor. Innen de har kommet så langt, har de rukket å være gjennom en fin bunke med låter som gjerne kan lyttes til etter mørkets frembrudd. Det er mange anledninger til å krype inn i låtene og finne deg en krok som passer for nettopp deg. Her er det tillatt med et par melankolske hvileskjær underveis i lyttingen. Og det kan også leses som noe av kjernen i tekstene; at det er vanskelig å gi slipp, også på det og de som gjør oss vondt. Uten å spekulere for mye i bakgrunnen for tekstene, er det lett å forestille seg noen tunge skjebner mellom linjene her. Det synges om skygger og spøkelser, og den mørke avdelingen av fargepaletten benyttes flittig. Men mye handler likevel om å ta vare på hverandre, og det er slett ikke nattsvart. De tilbyr utstrakte hender og det er både varme og håp å spore. Noen spark oppover i samfunnsklassene kan også skimtes, som på singelen «Englevakta». Selv om det er lite glitter i tekstene, glitrer disse låtene med beretninger om det som ikke alltid er synlig.

En svak eim av Thåströmsk. Det er selvsagt umulig å skrive denne anmeldelsen uten å nevne Thåström som et referansepunkt. Ruud et al. har kanskje ikke et like dystert og tungt lydbilde totalt sett, men de maner frem mye av den samme stemningen, den samme måten å fortelle låtene på, fra innsiden av gjerdet som er bygget rundt de rustne hjertene vi blir kjent med. Vi blir tatt med på små livsreiser, med tanker om at livet ikke står stille, selv når det er umulig å se noe mer enn en knust front. Som presseskrivet forteller, er bandet klar for «å være en krykke for dem som liker å gå sidelengs. Der det offentlige svikter, er bandet et billig omreisende alternativ innen privat sektor».

Det er bare medaljer som venter på baksiden
Fronten er knust, spredd i hytt og gevær
(«Siste i verden»)

Godt sammenskrudd. Til å fremstå som relativt menneskesky (Ruud har tidligere bodd i en strømløs hytte i Nordmarka) virker han å ha et godt grep om hvordan mennesker er skrudd sammen. Og selv om tekstene må sies å være sentrale, fortjener musikerne rundt Ruud sin store del av æren for resultatet. De bidrar i høyeste grad til å sette stemningen med sitt lavmælte og beroligende spill. De fleste låtene er behagelig dempet, men det trøkkes til litt ekstra på enkelte spor. Ellers har Kjartan Kristiansen vært produsent, og både Petter Baarli og OnklP har lånt ut stemmen til hvert sitt spor. Til sist hadde jeg opprinnelig tenkt å trekke frem noen låter som hever seg et hakk over resten, men etter å ha blitt godt kjent med hele albumet føles det mest riktig å si at det ikke er noen spor du bør gå glipp av. Så sett deg godt til rette og legg følelsene på bordet, men, som Ruud selv synger: du må huske å puste, detta ska gå bra.

Lørdag 17. mars er det anbefalt å ta turen til Big Dipper klokka 14. Da blir det minikonsert og signering av albumet. Hvis du ikke har anledning til å slippe løs fra pliktene en lørdag formiddag måtte bære med seg, byr det seg en ny sjanse lørdag 28. april. Da er det konsert på Krøsset.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 


Videopremiere: kathinka –«Dusty Road»

$
0
0

kathinka startet opprinnelig i 2008 – turnerte, spilte by:Larm, ble ukas urørt, gikk i studio og tok en pause. Etter syv år med andre prosjekter, kom bandet tilbake for godt i 2017. Og har nå sluppet tre singler. kathinka består av vokalist Annette Kathinka Servan, Richard Myklebust på gitar, Morten Cederberg på bass og Kim Åge Furuhaug på trommer

Vår anmelder omtalte kathinkas første singel slik: Låten «Peace and Love» er en nydelig midtempo-sak med sjøsyke gitarer, drømmende vokal, full av detaljer, som aldri tar over, som får fokus når det er deres tid til å skinne. Og den andre singelen «At Least I Tried» ble «tagget» poppsykedelisk lekkerbisken.

Låta «Dusty Road» kan likesågodt motta alle alle lovprisningene ovenfor, enda en en brillefin låt signert kathinka. Produsert av Erik Johan Bringsvor, miks av Anders Bjelland, master av Jørgen Træen og bidrag fra Kristin Austreid på horn.

«Vi vil ha album. Men ettersom de er usignerte ser jeg at det kan ta tid. Der igjen, med disse to singlene ute så burde det ikke går lang tid før noen tar til vettet og signerer dem», skriver vår tidligere anmelder Lars Junge i anmeldelsen av «At Least I Tried», og nå har heldigivs Apollon Records «tatt til vettet» og signert kathinka etter at gruppa har utgitt de to tidligere nevnte singlene på egen hånd.

Her er videoen til kathinkas «Dusty Road». Nyt!

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, bøker og noter i Deichmans katalog

 

 

Singelanmeldelse: kathinka – «Peace and Love»

Singelanmeldelse: kathinka – «At Least I Tried»

kathinka – 5 om bøker og musikk

 

kathinka. Foto: Benjamin Hogstad

 

Ferske spor uke 12/2108

$
0
0

Pascal Babare – Native Birds
Fordi det aldri kan bli for mye australsk psykedelia. Selv om psykedeliaen her er mild og fin, i deilig indiedrakt. (R.A.)

Tusmørke – Fjernsyn i farver
Hva skal jeg si… Det er Tusmørke i voldsom prog-disco-galopp, akkurat slik jeg liker dem. Mye deilige synther å høre på denne. Dette er tittelsporet fra den kommende plata deres og dette lover virkelig godt! (R.A.)

Madonnatron – Mermaids
Madonnatron slapp sin første skive i fjor og jeg angrer bittert på at jeg ikke ga den mer spilletid da den kom. Nå er de tilbake med en ny låt og de fortsetter der første plate sluttet. Det er skittent og fuzzy som fy. Det er fristende å ramse opp referanser (The Cramps, The Kills etc.), men jeg lar være. Eller, nesten i alle fall.

Amyl and the Sniffers – Cup Of Destiny
Litt mer Australia… Denne gang mer pønkete i kantene, selv kaller de det «pub punk». Ikke helt Cosmic Psychos, men likevel en passende beskrivelse på den siste signeringen til Flightless Records.

 

The Breeders – MetaGoth
Uten Kim Deal ville Pixies vært et fattigere band. Hun var en essensiell del av bandet og slapp dessverre alt for lite til, foruten hennes signaturlåt «Gigantic» var det ellers tynt med egne låter. Fullt forståelig at hun kjapt dannet sideprosjektet The Breeders, først med Tanya Donelly fra Throwing Muses, så hennes tvillingsøster Kelley Deal, som er med på gjenforeningen denne gang. Tanya Donelly jobber for øvrig med eget comeback for Belly, kommer med nytt album i mai. Jeg kunne plukket mange godlåter fra det nye albumet «All Nerve», men landet til slutt på «MetaGoth», som paradoksalt nok har bassist Josephine Wiggs på vokal. Kim Deal synger med en kjølig og småskummel vokal, med en dritfet rullende bassgang som tilfredstiller min evigvarende kjærlighet for post-punk. Det er godt å ha The Breeders tilbake, og som seg hør og bør dukker de kanskje opp på Øyafestivalen i sommer…? (S.B.H.)

Morten Abel – Vil det for mye
På den første singelen «Andre goe daga» gikk Morten Abel tilbake til barndomsrøttene og sang på Bodødialekt, eller det vil si en slags blanding av stavangersk, bodøsk, og en dæsj bokmål. Det var litt rart, nesten litt for rart vil jeg si. «Vil det for mye» er derimot en nydelig liten perle, litt av samme støpning som «Voldsomt uver» fra «I fullt alvor» (2015), med en sår og vakker melodi som han mestrer så godt. Morten Abel er virkelig kongen av norsk pop! (S.B.H.)

 

Dungen & Woods – Marfa Sunset
Endelig er den her! Samarbeidsprosjektet til Dungen & Woods har sett dagens lys. Knasende flott album, som innfrir til de grader. Jeg har valgt ut den låten som er mest på skråplanet på platen, nemlig «Marfa Sunset». Det er det mest jazzete og minst konkrete sporet på platen, men står som min foreløpige favoritt. (D.J.)

Hot Snakes – Six Wave Hold-Down
Hot Snakes sikrer den kommende helgefølelsen med deres ferske og riffsterke album. Her vil jeg trekke frem tittelkuttet som dagens powerpop-alibi. (D.J.)

Lorde – Supercut (El-P Remix)
Over til noe helt annet. Jeg har frivillig falt helt av hiphop-lasset, men holder allikevel utkikk etter hva gamle helter holder på med. El-P tar med sitt mørke, klaustrofobiske lydunivers og snur Lorde-låten helt opp/ned her. El-P tar med makker Killer Mike og leverer noen høykvalitetsvers. Alt er som det skal altså. (D.J.)

Laura Veirs – Watch Fire
Jeg avslutter mitt lille DJ-sett med en lett og ledig låt. Laura Veirs og Sufjan Stevens kommer med lovnader om vår. Jeg er sikker på at jeg så litt sol tidligere i dag. (D.J.)

 

Spurv – Og ny skog bæres frem
«Og ny skog bæres frem» er storslagen, stemningsfull og intens med base i post-rock, men her har Spurv utvidet horisonten i forhold til tidligere, det lyder mer kraftfult og markant, med en trombone av virkelige dimensjoner som et bærende element blant gitarene . 31. mai kommer Spurvs andre album «Myra». (V.J.)

Curvs – Boeing 909
«Boing 909» er på Curvs debutalbum «Hauntropics» som Fysisk Format nå har lansert internasjonalt. Vi har omtalt plata tidligere og beskriver musikken som electropicarock. Hva vår anmelder legger i det begrepet kan du lese her. Curvs er et særegent band, noe denne låten og resten av låtene på plata (be)viser. (V.J.)

Ohnesorg – Føles Blindt
Utøvere som hyller covrer/hyller/tolker riot grrrl bandet framfor noen, Bikini Kill, må med i ferske spor. Kul cover. På Ohnesorg sin helt ferske plate «Sanger for de rastløse» tolker de også bl.a. dikt av Jens Bjørneboe og Vladimír Vysocki (mer om han). Ohnesorg er utgitt av det nyetablerte Plateselskapet No. 13 som ønsker å videreføre den skandinaviske progressive visesangtradisjonen.

Bikini Kill – Feels Blind / Rebel Girl
«Feeling Blind» er låten Ohnesorg tolker. Jeg hekter på riot grrrl låten framfor noen, «Rebel Girl». To riot grrrl-klassikere! Les mer om riot grrrl.

Stina Stjern – Taste of Spring / New Explores
Fra Stina Stjerns nye plate «Kap Herschell». «Taste of Spring» får en til fornemme vårfølelsen i lufta. Den åpner i døsig-suggererende i vinterdvale modus før forløsningen kommer med melodiøse vårmelodi-solstråler som slipper inn etter ca. 1:50. «New Explores», som ble sluppet i forkant av plata «piskes» fram av varsomme kraut-trommer, utfylt av skimmeraktige synther, gitar og Stinas innsmigrede vokal, skriver vi i spalten Stina – Stjern – 5 om bøker og musikk. Se videoen til «New Explores».

Digvalley – Summer Light
Digvalley aka Eirik Bøen Gravdal er et enmannsprosjekt fra Odda i Hardanger. I fjor anbefalte vi låten «I Gave You Love, You Kept On Dancing» fra albumet «Void»: Ambient og slepent, der vokalen må grave seg gjennom flere lag av lyd for å nå opp til overflaten. Lidelse og mørke i en myk innpakning. På «Summer Light» har vokalen gravd seg mer opp til overflaten, og det låter fortsatt slepent. «Summer Light» er pop med ambiente undertoner, eller motsatt. En fengslende og ladet låt.

Lisa Skoglund – Falle der æ står
Mer bra fra Tromsø! «Falle der æ står» er en synthbasert singer/singwriter slash pop godbit med sår, emosjonell og kraftfull vokal fra Lisa Skoglund. Skoglunds forførende vokal i kombinasjon med nydelig popmelodi er full klaff. (V.J.)

Gaute storsve Trio – His Voice
Gaute Storsve er med i Weserbergland som ga ut den ambisiøse og progplata «Sehr Kosmich, Ganz Progisch» i fjor. Han spiller også bass og el-gitar på Haakon Ellingsen låt «John Waynes datter», country og pop i skjønn forening. Denne gang gir han seg i kast med levende cubansk rytmikk i et moderne jazztonespråk, for å sitere pressemeldingen. «His Voice», som runder av plata med den meget bra tittelen «Attention: This Is Not A Toy, For Adult Collectors Only», er ettertenksom og balansert, ikke en overflødig tone her. Gaute storsve Trio har release på plata på Kulturhuset torsdag. Singelen «Las Americas» var med i ferske spor uke 3/2018. (V.J.)

 

Kåre and the Cavemen – Filadelfia
De kuleste riffene er også attraktive rent fysisk. Slik man f.eks. kan avdekke vakker matematikk bak et naturfenomen – kan man også lære seg et riff og tenke at «jøss, dette ser jo ganske fint ut». Filadelfia-riffet er sånn. Det triller av ringfingeren og pekefingeren i en snerten dans over blues-skalaen. Prøv du også! … Og bli med når Classic Albums Sundays setter av kvelden til «Long Day’s Flight ‘till Tomorrow» på hovedbiblioteket, torsdag 22. mars. (F.M.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Videopremiere: Few Dollars More –«Not For Sale»

$
0
0

Few Dollars More spiller 70-talls rock. Det er etter hvert mange band i Norge som skjeler til 70-tallet og rock, noen av dem har vi skrevet om her i bloggen, som Kings of the ValleyJolly Cobra og Møblos. I likhet med Kings of The Valley lyder Few Dollars More tilbakelente og samtidig drivende, og svinger med gode 70-talls vibber, det hele låter befriende lite moderne. God musikk er uansett tidløs, og hva som er regnes som moderne kan dessuten forandre seg over natten.

Drammens-bandet spiller, og de kan virkelig spille, en form for 70-talls rock med psykedeliske toner, som på åpningslåten «Make It Rain». Noen av referansene er Led Zeppelin, Rival Sons og Wolfmother. «Wake Up» er en plate med mange snacksy detaljer og god del kule låter, låter som «Make It Rain», «Wake Up», «Slave», «Man In Doubt»,  Smoke And Mirrors» og «Not For Sale», selv om ankepunktet er at det hele er noe liktlydende. Låta vi kjører videopremiere på, «Not For Sale», er attpåtil blitt enda bedre tonesatt av videoen.

 

Few Dollars More forteller om videoen til «Not For Sale»

«Not for Sale» er en låt som er delt inn i to deler, hvor versene representerer en person som gjør alt for å lykkes. En person som beskriver hvordan situasjonen er når man må karre seg frem med spisse albuer i en hverdag hvor alle skriker etter oppmerksomhet og sine 15 min of fame. Refrenget er et motsvar til dette uttrykket av en person som ikke kommer til å selge sin egen kunstneriske identitet eller frihet for å inngå et kompromiss med noen eller noe som helst.

Musikkvideoen til «Not For Sale» tar utgangspunkt i et talentshow, noe som kanskje er en perfekt beskrivelse av hvordan man som artist kan forandre seg for å tilfredsstille massene. Hovedpoenget er en hovedperson, spilt av Ingeborg Hanssen, som kommer inn som en forsiktig og jordnær jente, men som etter instruksjoner og ønsker fra dommerne, de i maktposisjon, forandrer seg til en vaskeekte diva og superpopstjerne. Det er da hun som kommer seg opp og frem her i verden og ikke de andre deltagerne selv om de kanskje har en høyere kvalitet på det de leverer.

 

Her er videoen. Enjoy!

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Ferske spor uke 13/2018

$
0
0

LICE – Stammering Bill
Forrykende postpunk av den kaotiske sorten fra britiske LICE. Plate er på vei på det nye plateselskapet til Joe Talbot fra IDLES. Glade i STORE BOKSTAVER der borte i BREXITANNIA, gitt. Video. (R.A.)

MaidaVale – Dark Clouds
Svenske MaidaVale fikk med en single på en annen spilleliste her for noen uker siden. Da kommenterte jeg at den låt overraskende likt en låt fra Flower Travellin’ Band. Og jaggu synes jeg å høre spor etter den i ukas utvalgte låt også. Men jeg kan ta feil, selv om det virker som om gitaristen ikke helt klarer å fri seg fra melodien. Og gitarlyden. Men nok en bra låt fra MaidaVales nye album, «Madness Is Too Pure». (R.A.)

 

Snail Mail – Pristine
Jeg begynner rett på ukens sterkeste spor, «Pristine» fra favoritten Snail Mail. Snail Mail imponerte stort med «Habit»-EP-en som kom for et par år siden, med sjarmerende, navlebeskuende låter spilt inn på soverommet. «Pristine» bygger videre på lydbildet fra EP-en, men har nå fått et kraftigere og mer kledelig lydbilde. «Pristine» er ikke så langt unna det Soccer Mommy (en annen favoritt) holder på med. (D.J.)

Kamaal Willliams – Salaam
Kamaal Williams er den ene halvdelen fra duoprosjektet Yussef Kamaal, som slapp det sterke albumet «Black Focus» i 2016. «Salaam» er en 8-minutters Roy Ayers-dynket, funky fusion-sak. Sjekk det ut! (D.J.)

Ben Leiper – Steeplechaser
Å kalle opp bandet sitt etter en gammel Boing-tegneserie, går rett hjem hos meg. Bandet består av Anders Blom (gitar), Øystein Dale Svendsen (bass), Eirik Kirkemyr (trommer og vokal) og Gjermund Jappée (gitar og vokal). «Steeplechaser» er en uhyre lekker homage til 90-talls rocken med Joe McCluskey, som mistet sølvet under OL i 1932 etter en arrangørblemme, som tema. Så hinsides bra! (D.J.)

Okkervil River – Pulled Up The Ribbon
Der ja, Will Sheff! Dette er noe helt annet enn førstesingelen «Don’t Move Back To L.A.», som fortsatt ikke sitter helt hos meg. All tvil om det nye albumet blir skylt bort med «Pulled Up The Ribbon» som går rett inn i Okkervil River-kanon. (D.J.)

Gundelach – Duck Hunting
Ukens store positive overraskelse kommer fra Gundelach, som har levert et meget solid album med «Baltus». «Duck Hunting» står frem som det sterkeste kuttet for min del, med de iskalde synthene og Gundelachs falsett som treffer blink. Jeg får lyst til å se «Drive» når jeg hører på denne låten. Helt prima. (D.J.)

Death By Unga Bunga – Cynical
Norges beste band for tiden? DBUB fortsetter å slenge ut powerpop-perler fra sitt kommende album. Riff og hooks florerer på «Cynical» og fungerer som en perfekt avslutning på min platebag. Dette blir også mitt siste bidrag til Ferske Spor på noen måneder, men kommer sterkt tilbake. Keep on truckin’! (D.J.)

 

Mevik – DORA (Don’t Go Home)
Drivende og melodiøs pop-punk låt fra Mevik, som spiller alle instrumentene selv og får det til fenge like mye som et samspilt band der kjemien er plass. Melodi og fremdrift er eksellent balansert produksjonsmessig . «DORA (Don’t Go Home»)» har den samme vibben som flere av Eddie & The Hot Rods sine låter. Skal du høre en ny låt denne uka, er «DORA (Don’t Go Home)» et av de bedre valgene. (V.J.)

Ben Leiper – Weston FTW
David Jønsson har allerede hyllet låten «Steeplechaser» av Ben Leiper. Denne låta, «Weston FTW», handler visstnok om byen Weston i West Virginia». Enda en uhyre lekker homage til 90-talls rocken! (V.J.)

welhaven, welhaven – All Is Lost
welhaven, welhaven og hans musikere på gitar (elektrisk & akustisk), bass, trommer, trombone og trompet skapte en lun stemning på sin første singel «Words», med kule blåsere mot slutten av låta. Denne gangen mikser han de organiske elementene, som kassegitar, med analoge synther. Den nye singelen «All Is Lost» er like lun og bra som «Words», selv om de loopende synthene egentlig er overflødige i mine ører. Album kommer 6. april. Blir spennende å høre hva welhaven, welhaven finner på da. (V.J.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Musikalske sidespor – uke 13/2018

$
0
0

Biru Baby – Låt: «Reality Cannot Be Broken»
Kan virkelig en miks av Spice Girls og EDM bli bra? Yes! Biru Baby har speedet opp energien til Spice Girls’ «Wannabe» (for å sette det på spissen) og kjørt på med et av verdens mest cheesy synthriff (ikke satt på spissen). Det er en slags konstant kollisjon i uttrykket til Biru Baby, de drar inn alskens elementer, som nok flere i utgangspunktet hater, men når Biru Baby setter det sammen låter det heftig. «Reality Cannot Be Broken» er fra den nye plata «Ancient Call». Jeg tar med et annet spor fra plata, den herlig pompøse og catchy kule låta «Bitch Wolf». Like herlig pompøs og catchy er «Darkness of Sunshine», fra plata den også, og med i en utgave av spillelista ferske spor. Disse tre, og de andre låtene på den nye plata, «Ancient Call», kan du høre live på Verkstedhallen & Lobbyen i Trondheim og på Blå i Oslo, henholdsvis 6. og 7. april. Da har Biru Baby releasekonsert for skiva. Ta turen, Biru Baby er rå på scenen! (V.J.)

 

 

Ivar Bjørnson og Einar Selvik – Singel: «Hugsjá»
Ivar Bjørnson og Einar Selvik, fra henholdsvis Enslaved og Wardruna, er i gang med et nytt samarbeidsprosjekt, fire år etter bestillingsverket Skuggsjá Skuggsjá ble til i forbindelse med Grunnlovens 200-årsjubileum, og er et mektig møte mellom folkemusikk og metall, mellom fortid og nåtid, med tekster tydelig inspirert av norrøn mytologi og eddadiktning. Det nye verket «Hugsjá» er nok er bestillingsverk, og skal urfremføres i sin helhet i Grieghallen under festspillene i Bergen 31. mai.

Mens vi venter på mai, anbefaler jeg å varme opp med Skuggsjá – låta «Kvervandi» er kvernende, manende og melodisk på samme tid, og et bra sted å starte. Gå deretter til den nyslupne smakebiten «Hugsjá». «Hugsjá» er noe mer atmosfærisk og litt mindre metalltung enn forløperne, men fremdeles spennende å lytte til. Låta åpner for eksempel med en droneaktig lyd, som senere legger seg som en dyp tone, en slags ur-dur, under musikken. Vi får krysse fingrene for at også «Hugsjá» når oss i albumformat, slik Skuggsjá gjorde, om enn først to år etter jubileumskonserten på Eidsvoll. (M.H.)

 

 

Bob Dylan og The Avener – Remix: «Masters of War»
I disse polariserende atomknapp-tider er Bob Dylans «Masters of War» mer aktuell enn vi ønsker. Denne gangen er det franske Tristan Casara, bak scenealiaset The Avener, som kler Dylanlåta i varme deep house-toner. Remixen ble sluppet sent i høst, men i mine ører passer den kanskje enda bedre nå på våren. Casara lar Dylans stemme og gitarklimpring være hovedfokus, og bygger sakte opp med en drivende bakgrunnsbeat som fører til et slags synth- og rytmerefreng i typisk Avener-stil. Her føles det kanskje litt for upbeat – bokstavelig talt – for budskapet i teksten, men det er likevel noe forførende ved Casaras remix. Anbefaler samtidig albumet The Wanderings of the Avener fra 2015, hvor Casara blant annet sampler og remixer John Lee Hooker, Ane Brun og Mazzy Star, med låter som er preget av deilig elektrisk gitar, tilbakelent atmosfære og kult driv. (M.H.)

 


Wolf Alice – Cover: «Boys»

Hørt om Triple J, den australske radiokanalen, og deres Like a Version-konsept? Ikke? Klikk deg rett inn på Youtube og dykk ned i over 500 friske livecovere av nye og gamle låter! Da kalenderen viste 1. mars hadde allerede Tiny Little Houses forsøkt en pønkversjon av ABBAs «SOS», Phoenix gjort en høyelektronisk, autotunet utgave av Whitneys «No Woman» og Woodes covret Vance Joys «Lay It On Me». Men favoritten er uten tvil Wolf Alices tolkning av Charli XCXs hit «Boys» fra 2017. Mens Charli XCXs original er en slags Barbiepop med innslag av eight bit, løfter Wolf Alice låta inn i et herlig indiegrungeunivers. Når Wolf Alice i tillegg mikser inn både riff og bruddstykker av tekst fra The Cures «Boys Don’t Cry», er det så sjarmerende kult at jeg smelter. (M.H.)

 

 

Camilla Rosenlund – Singel: «In The End»
Jeg kåret Camilla Rosenlund sin EP Fortune Of Memories til fjorårets beste norske EP. Singelen «In The End» var første smakebit fra EP’en, tidligere omtalt i denne spalten slik: «Camilla opplevde i voksen alder hva et selvmord av en som stod henne nær gjorde med henne som etterlatt. Musikken ble hennes fristed, trøst og inspirasjon for å jobbe mot en bedre tilværelse. «In The End» består av smekker symfonisk pop med alvorlig undertone. Dette er en låt som gjør inntrykk, kombinasjonen av musikk og tekst rommer intens og sødmefylt melankoli, samtidig skimtes håp og optimisme bak det melankolske skylaget». Onsdag 4. april spiller Camilla på Deichman Hovedbibliotek i forbindelse med arrangementet Store spørsmål: Hva betyr døden for livet? Velkommen!

 

 

Ezzari – Singel: «Ikke ring meg (jeg ringer deg)»
I februar kunne du oppleve Ezzari live på Deichman Hovedbiblioteket. Selv fikk jeg ikke med meg konserten, men den var meget bra, ifølge Deichman-kolleger som var til stede. I juli kan du oppleve Ezzari på Slottsfjell. Ezzari forteller hva den nye singelen «Ikke ring meg (jeg ringer deg)» handler om til 730.no: «Du vet folk som plutselig kommer diltende når du gjør det bra? Som sier de har vært der siden starten?» (V.J.)

 

 

Oral Bee – Låter: «Cruiser», «Møt Meg I Min Hood» & «Føles Som En Drøm»
Omtrent samme tematikk som Ezzaris «Ikke ring meg (jeg ringer deg)» har Oral Bees banger «Cruiser», fra plata Pimpguden Betaler Meg Til Det (2016). Lån også øret til «De Hellige Tre», fra plata Den Hellige Treenigheten (2017). ‎Oral Bee har laget så mye gull at jeg hekter på to bangers til, den første er «Møt Meg I Min Hood», fra plata Putter Det Ned 4ever (2015). I Biru Baby anbefalingen bruker jeg ordene «herlig pompøs(e)» om to av låtene, herlig pompøs er også «Føles Som En Drøm», fra den tidligere nevnte plata Den Hellige Treenigheten (2017), ‎med stort kor og det hele. Sjekk under. Oral Bee er fortsatt i støtet som aldri før, klikk inn på fjesboka hans og her. Oral Bee – 5 om bøker og musikk. (V.J.)

 

Jakob Ogawa – Singel: «You Might Be Sleeping»
Jakob Ogawa debuterer på Roskilde denne sommeren. I fjor slapp Ogawa EP’en Bedroom Tapes. Vår skribent ga en femmer og beskriver EP’en slik: «Særegen, snurrig indie/soul kanalisert gjennom analoge instrumenter». Låten «You Might Be Sleeping» (med Clairo) fikk følgende beskrivelse: «Den kunne strengt tatt vært både skrevet og fremført av kanadieren Mac DeMarco». Litt av et kompliment! (V.J.)

 

 

Eera – Singel: «Living»
Eera debuterer også på Roskilde i sommer. En av våre skribenter kåret hennes album Reflection of Youth til fjorårets nest beste norske album. «Hun har tilegnet seg et solid britisk rockeuttrykk, og minner i så måte mer om PJ Harvey enn Cat Power, selv om begge tidligere er oppgitt som inspirasjonskilder. I norsk sammenheng plasserer hun seg et sted i nærheten av enten Sofi Lofi eller Carmen Villain, avhengig av den enkelte låts råskap og lydnivå», musikalske sidespor – uke 49/2017 . (V.J.)

 

 

LEIF – Singel: «New Beat»
Elektronika? Indistronica? Kjært barn har mange navn. LEIF, tidligere Leif and the Future, har med «New Beat» laget en melodiøs forførende låt fra melankoliens sårbare verden. Et passende soundtrack for stemningsfulle nattmusikkreiser fylt av både vemod og undring. LEIF beskriver låta enda mer treffende: «Alle har gått hjem alene gjennom byen en lys sommernatt og kjent på lengselen. Vi lengter alltid etter noen, etter noe. Det er det såre i det vakre. Noen ganger får vi det vi vil ha, mange ganger ikke».

 

 

Agvald går til super´n på hjørnet – Låt: «Tiden»
Aviser og nettsteder har oppsummert årets aprilspøker for harde livet. En aprilspøk de neppe har fått med seg er denne fra Agvalds facebook: «Gode nyheter!! Live Nation ønsker å booke oss som oppvarmingsband for Gunsnroses i Oslo!! Skriv Agvald rules i kommentarfeltet og du vil få stå på vår gjesteliste!!!!». Agvald oppsto i et snekkerverksted på Kolbotn på 80 tallet. Liker du tunge, seige riff ‘a la Helmet bør du ta en lytt på «Tiden». Agvald jobber visstnok med ny plate.

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Musikalske sidespor»

 

5 album som har inspirert Camilla Rosenlund

$
0
0

 

 

 

5 album som har inspirert Camilla Rosenlund

 

Twin Peaks Soundtrack
Den populære tv-serien Twin Peaks ble sendt av NRK for sent på kvelden til at jeg fikk se den på 90-tallet. Jeg husker musikken både fordi jeg satt i trappa og smughørte, og fordi min mor kjøpte albumet i forbindelse med serien. Jeg elsket blandingen av melankolien og det skremmende, det vakre og den svært dystre stemningen, selv uten å få se serien.

Red Hot Chili Peppers – Californiacation
• Fikk øynene opp for dette albumet da jeg var fjorten år, og det var nok det mest «opprørske» jeg hadde hørt den gangen. Rock ble plutselig veldig gøy, og noe helt annet enn Spice Girls (som preget deler av årene før). Spilte denne plata i mange år. Ble aldri lei. Hits i fleng det der. «Scar Tissue» var nok aller best.

Radiohead – OK Computer
• Måtte bli seksten eller sytten år før jeg oppdaget Radiohead. «No Surprises» slo meg helt ut. Visste ikke den gangen at livet kunne by på så vakker musikk, med så mye dybde. Hele albumet er så intenst nydelig. Radiohead har sammen med The Shins fulgt meg tett hele tiden fra ungdomsårene til voksen alder.

Cinema Paradiso Soundtrack
• Mesterverk av Ennio Morricone. Hedersmannen. Favorittkomponisten. Dette «albumet» gir gåsehud hver eneste gang jeg lytter, og det ble inngangen til studietiden i Italia. Har en greie for fransk og italiensk filmmusikk samt heftige stryke-arrangementer.

Eva Cassidy – Songbird
• Dette albumet gikk på repeat. Gjennom opp- og nedturer. Eva Cassidy gav håp til det aller meste i slutten av tenårene. Sårbarheten hennes var nok inngangsbilletten til kjærligheten jeg i dag har for folk, gospel og country.

 

Store spørsmål: Hva betyr døden for livet?

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Musikalske sidespor – uke 13/2018 med Camilla Rosenlund – Singel: «In The End»

Musikalske sidespor – uke 41/2017 med Camilla Rosenlund – EP: Fortune Of Memories

Musikalske sidespor – uke 37/2017 med Camilla Rosenlund – Låt: «In The End»

Deichman anbefaler: Årets album 2017

 

5 album som har inspirert

 

Korrupt (Marius Jahnsen) – 5 politiske platefavoritter

5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad i Forgetaboutit

5 låter som har inspirert Wauwatosa

 

 

Les også:

¡Silencio! – David Lynch og filmmusikk

David Lynch – «Crazy Clown Time» video

 

Videopremiere: Ben Leiper –«Steeplechaser»

$
0
0

Det hadde lenge gått rykter om at den Oslo-baserte delen av Youth Pictures of Florence Henderson, ofte sett på som Norges fremste post-rock-band, hadde et nytt prosjekt på gang. Ben Leiper er navnet på 80-tallets beste tegneseriekeeper, men det er også navnet på et nytt norsk band, og det å kalle opp bandet sitt etter en gammel Boing-tegneserie, går rett hjem hos oss, det samme med de tre låtene Ben Leiper har gitt ut så langt, og i dag kan du se videoen til «Steeplechaser».

Ellen Lund fra Gaffa og en av den trivelige gjengen i Lakkegata Pingpong forening (les mer her). har hovedrollen i videoen. I videoen viser Ellen Lund seg fram som en virkelig playmaker på fotballbanen, så vi ba henne om å fortelle om høydepunkter fra fotballkarrieren hennes. Også spurte vi henne om hun fortsatt spiller fotball.

«Du kan si at jeg (altfor tidlig) måtte slutte på grunn av en ryggskade. Og at et av høydepunktene må ha vært da jeg ble valgt ut til å bære og heise det norske flagget under åpningsseremonien på en nordisk turnering i Danmark, før jeg spilte kamper med norsk flagg på brystet mot Island, Finland, Sverige og Danmark. Mine aller beste fotballminner er riktig nok med Lindeberg Sportsklubb sitt guttelag, som jeg spilte med i nesten 10 år. Og alle timene på plenen hjemme med broren min og pappa. Men: Karrieren topper seg selvfølgelig i dag, når jeg får lov til å være med i den aller første musikkvideoen til Norges nye indie-topplag, Ben Leiper. Alt har ledet til dette!» Ellen Lund

 

 

Regi: Cato Lund

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

 

Sjekk også:

Ferske spor uke 13/2018


Videopremiere: Utakk –«Instumenter» live i Underschön Studio

$
0
0

«Det var kunstner og filmskaper Kjell-Gunnar Hjartholm Knudsen sin ide og lage live video. Han ville egentlig lage videoen i Utakks øvingslokale Rottekjelleren men vi ble enige om at det var vanskelig å få skikkelig lyd der. Derfor ble de besluttet å gjøre den I Robert Jønnums studio Underschøn der Utakk også spilte inn platen. De stilige vintagelampene fra sytitallet er lånt ut fra Lampemannen.com».
Utakk om live videoen.

 

 

Utakk vil spille tre sanger live fra den nye platen i Robert Jønnums studio Underschön. «Instumenter», som vi kjører premiere på i dag er den andre videoen. Enjoy!

 

Den første videoen fra samme session er til låten «Universet». Som sagt, enjoy!

 

Jeg hekter også på den opprinnelige videoen til «Instumenter». Enda en fet video!

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog‘

 

Sjekk også:

Ferske spor uke 8/2018 inluder Utakk sin plate «Sanseinntrykk»

Singelpremiere: Friendship – «Got Me Feeling So Good»

$
0
0

– «Got Me Feeling So Good» er en homage til gode ting i livet. Teksten er inspirert av låtskriveren, Fredrik, sine opplevelser. Han hadde en The Band feeling på melodi og uttrykk, så kom låta litt fram av seg selv. Det var først da den blei spilt i øvingslokalet at den falt ordentlig på plass når de andre to i bandet kom med sine innspill, forteller Friendship.

På låta er det to gjestemusikere. Axel Skalstad (Insomniac Bears, Krokofant), Fredrik sin bror, spiller perkusjon. Kjell Rønningen (Saluki, Ruphus) spiller keys.

Det stilfulle coveret til «Got Me Feeling So Good» er utført av Robin Gnista, som også lagde cover til første singel.

Dette er altså den andre singelen fra den kommende plata, «Ain’t No Shame», som kommer 25. mai. Friendship mottok meget god omtale rundt første singel, «Gypsy, bl.a. i denne bloggen. På den nye singelen «Got Me Feeling So Good» er det en The Band feeling på melodi og uttrykk, som gruppa selv nevner innledningsvis. Dette er tidløs og vakker musikk, som lyder fresh både i dag og om hundre år. Friendship kan sin musikkhistorie til fingerspissene, men det aller viktigste er at de, som f.eks. Perry Dear & the Deerstalkers, er mer enn habile folk som vet hva de holder på med.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Friendship

 

Friendship spiller releasekonsert på John Dee 9. juni og lover en fantastisk fest med full blåserekke, perk, keys og en spesiell gjestevokalist.

 

Sjekk også:

Singelpremiere: Friendship – «Gypsy»

5 album som har inspirert Friendship

Plateanmeldelse: Castro –«Infidelity»

$
0
0

 

Artist: Castro

Album: «Infidelity» (2018)

Plateselskap: Kong Tiki Records

5

Jeg starter denne anmeldelsen med noen ord, vel, mange ord, om favorittlåten fra Castro sin nye plata «Infidelity», nemlig låta «Undercover» (se video under). En låt som innehar alt: driv og melodi(er), punch, variasjon og utsøkt produksjon (Per Borten, kjent fra b.la. Cadillac og Spidergawd). Castro består av ringrevene Katja Benneche Osvold (vokal), Viggo Mastad (gitar), Morten Skjørholm (gitar), Karl-Martin Hoddevik (bass) og Jens-Petter Wiig (trommer) med erfaring fra band som Angor Wat, Israelvis, Life… But How To Live It?, The School, Funny Farm og Det Glade Vanvidd. I 2014 kom debutplata deres, «The River Need», og nå er oppfølgeren «Infidelity» her.

På Castros debutplate «The River Need» viste de at de på imponerende vis hadde holdt spiriten oppe i alle disse åra fram til den utgivelsen, en utgivelse som er røffere i kantene enn den nye plata. Ikke dermed sagt at «Infidelity» er svakere, så langt derifra! Plata har samme glød og punchlines, med engasjert og insisterende vokal fra Katja.

På den låta nevnte «Undercover» sendes tankene til Arctic Monkeys «Do I Wanna Know», med gyngende driv, effektive gitarriff og mektige metalriff som avrunder det hele. Dessuten et superb «trommebreak» et stykke ut i låta. En innertertier av en låt og en låt som nesten kan stå som metafor for resten av plata, for her det mye bra, med låter som spenner fra intense «Personal Question» (se video under) til suggererende «Ironimi is Dead». Sjekk de solide gitarveggene og den pumpende bassen i «The Great Escape», de catchy riffene i «Living the Dream» og «A Girl That Sleeps Alone», samt de deilige The House of Love «Shine On»-aktige gitarlinjene som etter hvert putrer under overflaten på sistnevnte.

Cluet med Castro nye plate «Infidelity» er porsjonert konsentrert energi, noe de stort sett lykkes med. Jeg konstaterer igjen: erfaring er ofte underkjent innen pop/rock/punk, noe utøvere som Castro gjør noe med. De holder formen ved like.

 

 
Castro – Undercover

CASTRO : the band will release a new album on February 23rd entitled "Infidelity". Here's the first single (digital only), "Undercover", enjoy!

Publisert av CASTRO : the band 12. januar 2018

 

 

Sjekk også:

Kassettens posisjon i undergrunnen var udiskutabel på 80-tallet og visstnok suser det fortsatt i bånd i de rette miljøene
Intervju med Jens-Petter Wiig (Angor Wat, Israelvis), en av foregangsfigurene i den norske kassettbevegelsen på 80-tallet.

Roger Andreassen ble senere med i kanskje enda mer klassiske Life… But How To Live It?

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Plateanbefaling: The Wedding Present –«George Best» mfl. pluss tilbakeblikk

$
0
0

Året før de kom med debutalbumet «George Best» hadde The Wedding Present bidratt på samlekassetten «C-86», en kassett magasinet NME  sto bak, som inneholdt nye band utgitt på toneangivende uavhengige plateselskap. Samlingen besto av hele 22 artister, og i tillegg til The Wedding Present er The Soup Dragons, The Pastels, Primal Scream, McCarthy, Half Man Half Biscuit, The Shop Assistants og The Mighty Lemon Drops kanskje de mest kjente i dag. «C-86» ble for øvrig kvikt en betegnelse man brukte for å beskrive gitarbasert musikk, hvor de fremste karakteristika var «jangly» gitarer og melodiøs pop.

 

 

The Wedding Present var faste gjester hos den britiske radio DJ’en John Peel, hvor de spilte første gang i 1986, og jevnt og trutt gjennom store deler av 80- og 90-tallet. Det er ikke tvil om at dette i seg selv ble regnet som et kvalitetsstempel, noe som høynet indiestatusen betraktelig. De rakk akkurat å spille inn nok en runde med sessions like før John Peel døde i 2004. I 2007 kom «Complete Peel Sessions» 1986-2004, og den inneholdt ikke mindre enn 6 CD’er.

 

 

The Wedding Present har holdt på i 33 år, med vokalist og gitarist David Gedge som det eneste faste medlemmet. Men til tross for en lang karriere har det ikke blitt mer enn 10 studioalbum. Etter brakdebuten med «George Best» og den utrolig bra singel/EP-samleren «Tommy (1985-1987)» tok det noe tid før gruppa fant tilbake til de gode låtene, på grunn av gitarist Peter Solowskas ukrainske bakgrunn rotet de seg blant annet bort i noen folkesanger på plata «Ukrainski Vistupi V Johna Peela». Men på «Seamonsters» (1991) var de tilbake i god form. Her hadde de fått med seg den kompromissløse produsenten Steve Albini, som med bakgrunn fra støyrock-bandene Big Black/ Shellac og produsent for bl.a. Pixies, tydeligvis var rett mann til rett tid. Han smørte på med forvrengninger, feedback og ga i det hele tatt plata en sårt tiltrengt utvidelse av lydbildet. The Wedding Present luktet grungen i skrittet, og de likte det.

 

 

I 1992 satset gruppa friskt, og bestemte seg for å slippe én singel den første mandagen i hver måned, med originallåter på a-siden og coverlåter på b-siden. Det var ikke alle som syntes det var en god idé, og en kvinnelig journalist fra Melody Maker skal visstnok ha uttalt at hun nå hadde to ting å grue seg til i måneden. Alt ble riktignok ikke like vellykket, men de seks første singlene er noe av det beste de har prestert, spesielt «Blue Eyes», «Come Play With Me» og «California». Og de gjør også noen helt fantastiske coverversjoner av The Monkees’ «Pleasant Valley Sunday», The Go-Betweens’ «Cattle and Cane», Neil Youngs «Don’t Cry No Tears», Close Lobsters’ «Let’s Make Some Plans» og Julee Cruises «Falling» (fra TV-serien «Twin Peaks»).  Alle 24 låtene ble senere samlet og gitt ut som «Hit Parade vol. 1 og 2».

 

 

I 1998 tok Gedge en liten pause fra The Wedding Present og dannet gruppa Cinerama med kjæresten Sally Murrell. De ga ut 3 studioalbum, 3-4 livealbum, og en del singler mellom 1998-2004. Men de lignet mer og mer på The Wedding Present, så i 2005 slapp Gedge & Co albumet «Take Fountain» under sitt gamle navn igjen. «Take Fountain» er mitt absolutte favorittalbum av gruppa. Det er en anelse mer poppete enn tidligere album med større fokus på melodi og struktur, noe låtene «Always the Quiet One» og «I’m from Further North Than You» er gode eksempler på.

David  Gedge har ikke en spesielt god sangstemme, han snakker mer enn han synger, og det høres ut som han har en potet satt fast i halsen. Men på «Take Fountain» synger han faktisk, han låter fremdeles nasal, men han synger «med» melodien. Han høres ut som en crooner av og til, og det er fristende å si at han faktisk synger vakkert. I Cinerama hadde Gedge eksperimentert med både synther, strykere og blåsere, en erfaring han tok med seg videre på «Take Fountain». Dette blir for eksempel veldig tydelig på den 8 minutter lange åpningslåten «Interstate 5», der de siste to minuttene går over i mariachi og Ennio Morriconeland. Den kunne ha passet inn i en Sergio Leonefilm uten problemer. Alt i alt er «Take Fountain» en lett tilgjengelig plate, og ikke så monoton som en del av de foregående albumene. Temaet er som alltid mislykket kjærlighet, tap, svik og sjalusi, men et lykkelig Wedding Present ville vært et kjedelig Wedding Present.

 

 

I 2008 fulgte The Wedding Present opp med det abumet «El Rey» og fire å senere kom det undervurderte «Valentina». For to år siden kom de omsider tilbake med overskuddsprosjektet «Going, Going…», et dobbeltalbum med 20 låter!

 

 

Vokalist David Gedge hadde styrt Weddingskuta i over 33 år nå, og det er ett å påstå at han ikke har fornyet seg særlig mye på de godt og vel tre tiårene. Det er likevel en sannhet med modifikasjoner, soundet på «Going, Going…» er kanskje det samme, men under overflaten er det ofte mye å glede seg over.

«Going, Going…» må du sogar gjennom hele fire instrumentallåter før den velkjente vokalen til Gedge bryter overflaten, og det er i alle fall nye takter! Man kan naturligvis stille spørsmålstegn ved om det var lurt å drøye 15 minutter før ballet setter ordentlig i gang, hadde det ikke vært bedre å spre instrumentallåtene utover plata? Jo, kanskje det.

Selv om det er fine låter hver for seg, vil det nok være fristende å hoppe over den instumetaldelen av plata etter hvert. Samtidig fungerer det fint som en slags introduksjonssuite til en ny og uprøvd verden for The Wedding Present, et bevis på at Gedge & Co tross alt har evnen til fornyelse og lek, noe de f.eks. gjør med stort hell på det vakre klassiske sporet «Sprague». Jepp, du leste riktig, «klassisk», klaver OG strykere. Når det er sagt, er det forløsende når gitarakkordene på femtesporet «Two Bridges» først setter i gang, en catchy poplåt som i siste halvdel går over i et støyete og jammeaktig parti. Det er The Wedding Present som vi kjenner og liker dem. «Two Bridges» ble sluppet som en limitert singel allerede i 2013, i forbindelse med at det var 21 år siden singelsamlingen «Hit Parade 1» kom ut. Bare The Wedding Present feirer 21 års jubileum i stedet for 20 års. Indiefisert til beinet!

Foruten et par strykere her og der, ligger resten av albumet for det meste i velkjent territorium: gitarøs, feedback, tilsynelatende søte melodier, og Gedges for evig triste tekster om kjærlighet, tap og smerte.  Eller som John Peel elegant sa: «The boy Gedge has written some of the best love songs of the rock ‘n’ roll era. You may dispute this, but I’m right and you’re wrong».

Ethvert album som har over 1 times spilletid havner lett i kategorien: «Hadde de bare kuttet ut spor nr …. ville det vært mye bedre». I utgangspunktet er jeg tilbøyelig til å være enig, det er mindre interessante låter på «Going, Going…» også, «Secretary», «Kill Devil Hills og «Ten Sleep», for å nevne noen. Men jeg synes egentlig det er deilig i denne strømningsbaserte-enkeltlåt-hverdagen som mange lever i, at det finnes et band som bare gutser til med 20 låter og 75 minutter. Det er en hyllest til albumformatet, og i ytterste konsekvens en hyllest til musikk som kunstform.

Og The Wedding Present belønnes med at «Going, Going…» er det beste albumet de har laget på ti år. Go Weddoes!

Anmeldelsen av The Wedding Present sitt album «Going, Going…» er publisert tidligere

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog

Katja Benneche Osvold (Castro) – 5 om bøker og musikk

$
0
0

1) Hva er det siste du leste?

– Bøker leser jeg flere av samtidig, litt av og på. Nå leser jeg «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, om to fyrer på Stovner som rapporterer livene sine til en forsker fra NOVA, et godt ironisk vink. Og disse livene er så godt fortalt og flettes inn i og ut av hverandre, og treffer nerver langt utover Stovner. Jeg tror alle har godt av å bli kjent med disse gutta her. Også leser jeg litt i Bill Brysons  «En kort historie om nesten alt». Nå har jeg lurt meg selv til å tro at jeg forstår singularitet og The Big Bang – men det gjør jeg egentlig ikke. Men fascinerende lesing, flere mythbusters fra vitenskapshistorien, og du kan lykkes i selskapslivet med realistnerder.

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? Hvordan skulle det vært?

– Tja, det må bli «Et mord i Kongo» av Morten A. Strøksnes, som vi for øvrig har prøvd oss på, så vidt. Låta «One Thing (leads to another)» fra plata River Need er dedikert til Tjostolv Moland. Hører vi låta i spillefilmen som kommer til høsten? Filmen har et løselig utgangspunkt i nettopp boka til Strøksnes. Men les boka, den er en drivende god sakprosafortelling, svært godt dokumentert og skremmende. Passer oss. Kanskje vi burde lage en låt til boka «Drapene i Baneheia» av Bjørn Olav Jahr? Også en sakprosabok flere bør lese, fordi det gamle narrativet ikke holder.

3) Hva er din favorittbok?

– Umulig. Men Fredrik Stabels «Snarere tvert imot» er en fin samling fra Norsk Dusteforbunds annaler: «Man kan si mye om Napoleon, men bake kaker det kunne han.» Men altså bøkene til Carl Frode Tiller, skrekkblandet fryd og gammen hele forfatterskapet. De er skrevet på nynorsk, og det skjerper opplevinga. Du kjenner det. Skåret til beinet. Begynn med «Skråninga» hvis du tør.

4) Hva er ditt favorittalbum?

– Har ingen.

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

Jeg spiller i band med en forfatter. Men Mary Shelley og jeg kunne sikkert fått til noe. Med Virginia Woolf kanskje, på termin. På en av hennes gode dager.

 

 

5 om bøker og musikk

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Plateanmeldelse: Castro – «Infidelity»

Ferske spor uke 15/2018

$
0
0

Melody’s Echo Chamber – Breathe In, Breathe Out
Finfin psych-pop fra Melody Prochet og venner. Noe for sommeren. (R.A.)

Malossi – Flæsk Og Duppe
Dæ er ittno for fiffen! Oppskrift fra Matprat: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/flesk-og-duppe/
Anbefaler å erstatte smøret i sausen med stekefettet fra flesket for en mer fettrik og ekte smak. Og margarin må selvfølgelig byttes ut med ekte smør. Kålrotstappe er valgfritt. (R.A.)

La Luz – The Creature
Mer psykedelisk sommermusikk. Denne gang er det La Luz som er i det lett melankolske hjørnet. 5. september står de på scenen på Revolver. (R.A.)

Lonely Kamel – Psychedelic Warfare
Lonely Kamel turnerer jevnt og trutt og får et stadig større publikum utenfor landet. Ekte stoner med raffe riff og integriteten i orden. Årets plate, «Death’s-Head Hawkmoth», er et solid tilskudd i diskografien. (R.A.)

 

Linn Koch-Emmery – Wires
Ny singel fra en relativt fersk svensk rockeyndling. Riffene sitter som de skal og melodiene fenger både på en tirsdag formiddag og en fredag kveld. (B.I.H.)

Vive la Void – Red Rider
Sanae Yamada utgjør halvparten av Moon Duo, men her er hun på egen hånd. Med tåkelagt vokal kledd i kjølig, elegant og tung synthpop, ror hun lett i land første singel fra debutalbumet. (B.I.H.)

 

Ben Howard – A Boat to An Island On the Wall
Ben Howard annonserte nylig at hans tredje album, «Noonday Dream», slippes i juni. Samtidig slapp han en liten smakebit på albumet, singelen «A Boat to An Island On the Wall». Dette er en syv minutter lang eksperimentell folk-perle, som føles litt som å flyte i et merkverdig undervannsunivers. Gitaren er rytmisk som bølgeskvulp, med atmosfæriske lyder omkring, som tidvis minner om konkyliebrus, tidvis om hvalsang. Howard lar låta vokse underveis, fra mild akustisk klimpring, til villere og mørkere elektrisk gitar. Dette hinter om at Howard på «Noonday Dream» vil fortsette utviklingen i retning det mørkere og mer eksperimentelle; fra folkpop og akustisk optimistisme på debutalbumet «Every Kingdom» (2011), via et mer elektrisk lydbilde og nedstemte tekster på «I Forget Where We Were» (2014). Til og med Howards stemme er dypere nå enn tidligere, når han åpner låta med “to care, or not to”, eller mykt og nedtonet gjentar refrengets sistelinje: “shooting season’s open”. (M.H.)

 

Graham Coxon – In My Room
Foruten Blurs eksellente «The Magic Whip» (2015) og en singel i fjor, er det en stund siden vi har hørt noe fra Graham Coxon, TV-serien «The End of the F***ing World» ble tydeligvis det forløsende element. Coxon lagde nærmere førti låter under prosessen, soundtracket byr på seksten av dem i denne omgang, men det kommer angivelig mer senere. «In My Room» gir meg assosiasjoner til Lee Hazlewood, en sånn slepen 60-talls vibb, med en dose ørkenblues. Det er ikke en umiddelbar lystig sak, høres i grunnen ganske trist ut, men i følge Coxon: «I was having a great time. In fact my room is my favourite place.” Pefekt til en søvnig søndag.Øya 2013: Blur holdt temperaturen oppe fra første taktslag. (S.B.H.)

 

Cunt Fistula – Yes, I Do!  & Cover Your Ears, Cover Your Eyes
Cunt Fistula har medlemmer fra band som Skalla, Deathcrush, PRTLVX og Messerschmitt. «Cream Soda» er trioens første utgivelse og består av fire spor som får tankene til å vandre i retning Melvins, Swans og gammel High on Fire, står det i promoen. Riktig. Liker du Melvins vil du like Cunt Fistfula nye EP «Cream Soda» som inneholder «Yes, I Do!» og «Cover Your Ears, Cover Your Eyes + «Another Show» og  «Yage (C.U.n.T. F.I.S.T.U.L.a.S.)», som vi har nevnt i musikkbloggen tidligere, den er med på en av Tigers Bransjevelter-plater. «Cream Soda» er en suggerende og mektig EP. (V.J.)

Junivers – Turen Hjem
Junivers’ fjoårsplate «Turen Hjem» er en variert, men også helhetlig plate; en «skjult» perle av en norsk utgivelse, skriver jeg i anmeldelsen av plata. Nå er ny singel fra utgivelsen ute. «Denne Dagen» er ren bergensk gitarpop, med Teenage Fanclub-gitarer, slik Fanclub lyder på de første platene. Jeg kåret for øvrig plata til det 8.ende beste norske albumet i fjor. (V.J.)

Summer Kid – Here She Comes
Svenske Summer Kid består av Karolina Norman og Martin Eriksson. Dette er kun deres tredje singel, likevel har de allerede spilt på store festivaler som Storsjöyran og Peace & Love. «Here She Comes» er en hyllest til våren, skriver de pressekrivet, og ja, dette er en en energisk, fengene og melodiøs poplåt, som passer perfekt nå når sola for alvor har begynt å varme frosne vintersjeler. (V.J.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Beady Belle – 5 om bøker og musikk

$
0
0

Hva er det siste du leste?

– Det siste var romanen, «Syngja», av Lars Amund Vaage.

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? hvordan skulle det vært?

– Jeg har på en måte allerede laget soundtrack til en bok… «White Teeth» (Hvite tenner) av Zadie Smith. Hele mitt album, «Cricklewood Broadway» fra 2013 er basert på denne boka. Med direkte situasjoner og sitater fra boka. Men musikken er ikke brukt i noen film altså.
Men jeg må si det gav mersmak, så jeg er slett ikke fremmed for å lage flere album basert på bøker, og også rene soundtrack. Det å lage filmmusikk har faktisk alltid vært en drøm. Jeg håper jeg får tilbudet en gang! Om jeg skulle laget filmmusikk, så tror jeg at jeg ville ha ønsket meg en mellommenneskelig sak med litt friksjon. Det må være følelser, men ikke for sukkersøtt. Sorg, men ikke helt nitrist… Hmm hvilken bok skulle det vært da?? Kanskje noe Per Petterson? «Ut og stjæle hester» kanskje?

3) Hva er din favorittbok?

– Det er en bok jeg alltid vender tilbake til, som jeg har lest mange ganger, og som jeg oppdager nye sider ved hver gang. Jeg blir så inspirert av den, på en litt mørk og underfundig måte… Boka er Frode Gryttens «Bikubesong».

4) Hva er ditt favorittalbum?

– Åh, jeg er så utrolig dårlig på å lage sånne lister på best og verst av alle ting. Jeg liker variasjon! Men om jeg skal prøve å svare, så kan jeg ikke hoppe over Stevie Wonders «Songs in the Key of Life». Det er et dobbelalbum fra 1976, og det har vært med meg hele livet, og er nok det albumet som har preget meg mest av alle. Men å si at det er en favoritt, er nesten en hån mot albumet. Det hører liksom ikke hjemme på en sånn liste. Dette albumet er en del av meg, en del av livet mitt. Det er hverken bra eller dårlig. Det er en nødvendighet! Jeg hadde vært en annen uten dette albumet.

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

– Jeg har akkurat lest ferdig «Min kamp» av Karl Ove Knausgård. Så jeg føler jeg kjenner ham godt…naturlig nok… Han er jo musikkinteressert, men han har vel ikke helt samme musikksmak som meg, så det spørs om det hadde funka… Og så er det jo skikkelig trøkk i Olaug Nilssen, men jeg aner ikke om hun spiller noe instrument. Det er jo litt viktig, om hun skal være med i bandet, mener jeg… Både Lars Saabye Christensen og Jan Erik Vold har jo gjort musikalske greier, så de er booka. Nei, jammen om jeg vet. Kanskje jeg skulle ha spurt Zadie Smith. Jeg har lest at hun er interessert i musikk. Jeg tror jeg går for henne!

 

 

Beady Belle + Tortusa / Breistein lll Onsdag 18.04.18

 

5 om bøker og musikk

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Beady Belle med album basert på Zadie Smiths «White Teeth»

 

Min platesamling: Frode Grytten

Bruce Springsteens «Nebraska» ble fremført på Litteratursymposiet i Odda

Frode Grytten har skrevet en roman om The Clash

 

Hva var dette Soul Train?

Paradokset Motown

Joe Driscoll og Sekou Kouyate album «Monistic Theory» avsluttesmed en fin livecover av Stevie Wonders «Master Blaster»


Frankenstein – en fortelling om å være utstøtt

$
0
0

I år er det 200 år siden romanen Frankenstein ble utgitt. I den forbindelse har vi fått et intervju med førstelektor i Engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo, Erika Johanna Kvistad. Her forteller hun om skrekklitteratur, feminisme og Frankenstein.

Sjokk og gjenkjennelse

– Den beste måten å definere skrekksjangeren på, er kanskje følelsen den inngir oss lesere. Hvis det ikke er meningen at man skal bli redd, er det ikke skrekk, konstaterer Kvistad.

– Skrekk handler sjelden bare om en frykt for noe spesifikt – det er nesten alltid noe underliggende som er vanskeligere å definere eller forstå, ofte noe som egentlig er hinsides forståelse, mener hun, og trekker frem et eksempel:

– Carmen Maria Machados novelle «Descent» handler på et nivå om en skolemassaker. Men det egentlige ubehaget kommer fra den plutselige innsikten om at verden fungerer på en helt annen måte enn man trodde.

– Ofte gir skrekk oss en blandet følelse av sjokk og gjenkjennelse.

Vil bli skremt

Selv lar Kvistad seg skremme av alt fra forfattere som Carmen Maria Machado, Shirley Jackson og John Ajvide Lindqvist til innlegg på SCP Foundation-nettsiden.

– Etter å ha lest disse skrekkfortellingene føler jeg ofte at verden rundt meg blir uhyggelig – det er jo litt oppsiktsvekkende at man faktisk har lyst til å oppleve denne uhyggen, reflekterer Kvistad.

Gotiske trekk

Virago Modern Classics

Skrekksjangeren hadde sin spede barndom på 1700-tallet, med den såkalte gotiske romanen. Typisk for en gotisk roman var trekk som mystikk, det overnaturlige, hjemsøkte bygninger og arvelige forbannelser.

– Det er nok først med den gotiske romanen at skrekken blir «selvbevisst» som sjanger, forteller forskeren.

Flere av gotikkens sjangertrekk lever videre i dagens skrekkhistorier, ikke bare stilmessig, men også tematisk:

– Hele konseptet med at en hemmelighet fra fortiden lever videre i og påvirker nåtiden er veldig gotisk, forteller Kvistad, som kan fortelle at sesong 1 av Riverdale er en klassisk gotisk roman i TV-serieform. Det er en serie som følger Archie Andrews liv i småbyen Riverdale og utforsker de mørke sidene bak den perfekte småbyfasaden.

– Andre sentrale gotiske temaer som jeg synes vi ofte ser i litteraturen i dag er opplevelsen av å være seksuelt truet. Heltinnene i den tidlige gotikken utsettes ofte for seksuelle trusler.

– Et annet typisk kjennetegn er følelsen av å ikke kunne stole på noen, selv ikke sine nærmeste. Tenk på den nye bølgen av «domestic noir»-bøker, om skjulte hemmeligheter innenfor ekteskap og familier. Det går en direkte linje fra dem til tidligere gotisk litteratur om å være gift med noen som skjuler noe for en. Det ser vi allerede i Charlotte Brontës Jane Eyre og Daphne du Mauriers Rebecca, opplyser skrekk-eksperten.

Samfunnsspørsmål

I takt med naturalismens frammarsj på 1800-tallet tok skrekkhistoriene i økende grad opp samfunnsspørsmål.

– Da kom for eksempel R.L. Stevensons Strange Tale of Dr Jekyll and Mr Hyde, som handler om seksuell dobbeltmoral og splittelsen mellom rike og fattige i det britiske samfunnet. Litt lenger ut i det tyvende århundre blir skrekken påvirket av psykologiske teorier, og opptatt av å skildre menneskesinnet. Samtidig får vi en bølge med skrekk som skildrer verden som grunnleggende avsindig og meningsløs. Det siste gjelder for eksempel Lovecraft, utdyper Kvistad.

Feminisme og skrekk

Forskeren synes feminismen har hatt en interessant innflytelse på skrekksjangeren i nyere tid:

– Det er mye bra skrekk som egentlig ikke er noe mer enn en ganske nøytral feministisk virkelighetsbeskrivelse ispedd noen få elementer av fantasi, mener Kvistad. Hun trekker frem et eksempel:

James Tiptree Jr.s The Screwfly Solution beskriver forholdet mellom menn og kvinner i USA på 70-tallet fra et feministisk synspunkt, altså med fokus på maktubalanse, og lager skrekk av det ved å tilsette et enkelt science fiction-element. Science fiction-elementet er en smittsom aliens-epidemi som får menn til å myrde kvinner i et globalt folkemord. Det er en brutal historie. Men det som er mest nifst er ikke sci-fi-innslaget, men hvordan samfunnet håndterer det som skjer – nemlig på omtrent samme måte som vold mot kvinner håndteres av samfunnet i dag. Det hele blir dysset ned. Det virker ikke som noen tar det helt på alvor, bortsett fra de berørte kvinnene.

– Både feminismen og skrekksjangeren utgår fra en innsikt om at det er noe forferdelig galt et sted.

Klassisk skrekk-tematikk

Frankenstein er på mange måter en klassisk skrekkroman, forteller Kvistad.

– Boka handler om å gå over grenser og om uklare skiller mellom mellom levende og død, menneske og ikke-menneske. Dette er klassisk skrekk-tematikk. Samtidig er den jo en stor inspirasjonskilde for senere skrekk. Når man leser boka for første gang, slås man av at den er nifs av andre grunner enn man hadde trodd. Studenter som leser Frankenstein sammen med meg, synes ofte synd på vesenet – det blir en fortelling om å være utstøtt, og om å prøve å bli akseptert av andre, men å bli avvist hele tiden. Det er også lett å føle på frykten til Victor Frankenstein selv, frykten for å ha gjort en helt uopprettelig feil.

Mary Shelley var nitten år da hun begynte på Frankenstein, hvilket vil si at både skrekk- og science fiction-sjangrene ble revolusjonert av en kvinne i tenårene.

Syn på kropp

Frankstein, Everyman's Library

I Frankenstein er kroppen noe som på en eller annen måte har blitt eller føles feil:

-Forskeren Victor Frankenstein hadde prøvd å velge ut spesielt vakre likdeler for å skape et vesen. Når vesenet våkner til liv innser Frankenstein at effekten har blitt en helt annen. Vesenet avvises stadig av mennesker på grunn av kroppen sin, måten han ser ut på – vesenet har mange gode egenskaper, men får aldri anledning til å vise dem for noen annen, fordi alle rett og slett blir livredde av å se ham. Samtidig er vesenet umenneskelig sterkt og smart, og det blir også et bilde på evnene og mulighetene som kan befinne seg i en kropp som ikke regnes som helt «menneskelig».

– Den eneste gangen vesenet klarer å ha et normalt sosialt samspill er det med en gammel mann som har mistet synet, og derfor ikke vet hvordan vesenet ser ut.

Transhumanisme

Folk finner ofte Frankenstein inspirerende i debatten om transhumanisme, det å bruke teknologi til å utvide menneskekroppens grenser og muligheter.

– Forholdet til teknologi og forskning som kommer fram i Frankenstein føles veldig relevant i dag: teknologi griper ikke bare inn i livene våre, men i kroppene våre. Det blir feil å se romanen som bare negativ til dette. Etter mitt syn dreier den seg mer om å ta ansvar for konsekvensene av det man skaper, sier Kvistad.

Oppsving

Til tross for at hun mener skrekksjangeren er en uglesett sjanger, ser entusiasten Kvistad med optimisme på dagens skrekk-situasjon:

– Skrekk har fått et veldig oppsving som sjanger de siste årene, ikke minst på film. Nå er de mest gripende og nyskapende filmene ikke sjelden skrekkfilmer. Og så er det fantastisk at Internett har gjort skrekk til et stort, ofte anonymt samarbeidsprosjekt!

*

Bobler det over av skrekkentusiasme? Lyst til å bli litt skremt på en helt vanlig hverdag? Førstkommende tirsdag kan du oppleve filmen Frankenstein i Deichmans nydelige hovedsal. Det er James Whales klassiske versjon fra 1931 som vises, og filmen introduseres ved den prisbelønte forfatteren Thure Erik Lund. Arrangementet er helt gratis. Velkommen skal du være!

Saken er tidligere publisert i Deichmans litteraturblogg

Plateklassiker: The Beatles – «The Beatles»

$
0
0

«The Beatles» er John Lennons Beatles-album. De andre Beatlene er med på knallgode låter. George synger “While My Guitar Gently Weeps”. Paul leverer alltid. “Birthday”, “Martha My Dear”, “Why Don’t We Do It in the Road”. Men det er John som i størst grad setter sitt lett usystematiske preg på skiva, og det er en rotete plate. Definitivt den minst strømlinjeformede i Beatles-katalogen. Deres faste produsent George Martin mener fremdeles den burde ha vært kuttet ned til ‘one really good record’. Akkurat her er jeg glad for at Martin midlertidig var ute av kontrollrommet da disse fire fantastiske platesidene kom til.

Det meste av musikken ble skrevet ved foten av Himalayafjellene i den indiske byen Rishikesh. Her var Beatles-menasjeriet og flere andre celebriteter samlet for å meditere hos den lynheite yogien Maharishi ettervinteren 1968. Gruppa hadde lagt et dramatisk halvår bak seg. Manager Brian Epstein var død. Det første prosjektet deres post-Epstein var en dundrende fiasko («Magical Mystery Tour»-filmen). Yoko Ono var på vei inn i rosenes leir, hvor det kanskje var branntilløp allerede.

Yoko Ono var ikke med til India, men det var en utrolig fertil tid for Beatlene, hvor de til sammen skrev mer enn 50 låter. En av de andre mediterende, engelskmannen Donovan, skal ha sin del av æren. Han lærte gutta en spesiell form for fingerspill på gitaren, som gjorde at alle tre komponerte så blekket sprutet og strenger røyk. Flere av låtene til Lennon tar utgangspunkt i det de opplevde i Rishikesh. “Dear Prudence” handler om søsteren til Mia Farrow, som stort sett holdt seg i hytta si. “The Continueing Story of Bungalow Bill” handler om en relativt ufyselig amerikansk mor og sønn, som også var på meditasjonscampen, men som avbrøt den spirituelle søkningen noen dager for å dra på tigerjakt! “Sexy Sadie” beskriver hvordan Maharishi duperte mange av 60-tallets unge stjerner, Lennon og Co. inkludert.

En av mine favoritter på denne skiva er “Glass Onion”. Det er en typisk Lennonsk metalåt, hvor han tar et oppgjør med de mange han mente overanalyserte Beatles-låtene. Her er det direkte referanser til fem andre Beatles-låter, med både forvirrende ikke-korrekte utsagn som “The walrus was Paul” og kjærlige skinnleggspark til den samme: “I told you about the fool on the hill/I tell you man, he’s living there still”. Det er ikke bare den Peer Gyntske løken uten kjerne som blir brukt som metafor, den er i tillegg av glass og ergo gjennomsiktig! (Ibsen-referansen er ikke så søkt som den kanskje kan høres ut som, «The Beatles» skulle opprinnelig hete «A Doll’s House».) I tillegg til en tøff tekst, innehar den også en kul, drivende og rett fram rock and roll-beat.

En mer ustrukturert låt er “Happiness Is a Warm Gun”. Satt sammen av fire låtfragmenter, og peker sånn sett fram mot medleyen på andresiden av «Abbey Road» året etter. Tittelen er hentet fra en plakat for våpenlobbyistene National Rifle Association i USA. Teksten er ganske fragmentarisk, satt sammen av mer eller mindre absurde brokker hentet fra nyheter etc. Det er imidlertid et par ganske klare referanser her. “I need a fix cause I’m going down”, peker mot heroin. Lennon og Yoko skal i denne perioden ha brukt dette stoffet. “When I feel my finger on your trigger”, henspeiler på sex, og da kan jo “warm gun” i neste linje være bilde på en erigert penis. Oppbyggingen av låta, fra det rolige til den intense, klimakslignende avslutningen, med Lennons fistelvokal, underbygger særlig de seksuelle referansene, men også til en viss grad dopreferansene i teksten.

På «The Beatles» synger Lennon åpent om et tema som han etter hvert vil avdekke ytterligere som soloartist, nemlig forholdet til sin avdøde mor. Hun var en person han så opp til, en fri sjel, samtidig hadde hun forlatt ham da han var liten. At hun ble påkjørt og drept da Lennon var 17 satte naturligvis også dype spor. I låta “Julia” åpner han med en ganske så treffende selvinnsikt: “Half of what I say is meaningless/But I say it just to reach you, Julia”. Dette er både en kjærlighetserklæring til moren og hans nye kjæreste Yoko. Strofen “Ocean child calls me” viser til den japanske betydningen av navnet Yoko, som er ‘barn av havet’. Musikalsk er dette en vakker, nesten drømmeaktig ballade, som står godt til den samme stemningen i teksten.

Låta “Revolution 9” er på et plan bare tull og tøys, men allikevel en særs viktig låt. Det er en av de ultimate anti-låtene i pophistorien, og at verdens største popband (fremdeles i 1968) skulle utgi dette på plate, var nærmest uhørt. Dette er ikke musikk i tradisjonell forstand, men lydcollager. John og Yoko raidet lydbiblioteket til EMI, satte sammen det de fant i løpet av noen inspirerte døgn  og la det oppå en lang jam som var klippet vekk fra slutten på den ‘ordinære’ “Revolution 1”. Kanskje en hyllest til avantgardekunstneren Yoko Ono? Og en beskjed til de andre medlemmene i The Beatles, og resten av verden, at ‘jo, jeg kan gjøre dette’. Jeg kan telle på tre-fire hender de gangene jeg virkelig har sittet og lyttet meg gjennom “Revolution 9”, men hvis man tar jobben får man en definitivt annerledes sonisk reise, som en slags kortfilm uten andre bilder enn det lydsporet og ditt eget hode lager.

Dette er fire ganske ulike, men allikevel viktige Lennonsanger på «The Beatles». Ganske så subjektivt vil jeg i tillegg slå fast at dette er den beste Beatles-plata. Alle de regulære utgivelsene til kvartetten er selvfølgelig prima vare, men her får du i tillegg det sære, det rare og det morsomme. Alt er ikke gull, jeg aldri vært så glad i hverken Lennons “Bungalow Bill” eller McCartneys “Rocky Raccoon”, men det er det som er så fint når man har fire platesider å meske seg med. Da gjør det ikke så mye om ikke alt treffer deg 110 prosent.

 

Saken er opprinnelig publisert i Rille.no (nå nedlagt)
En blogg om den beste musikken som har kommet ut de siste tiåra.

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Gamle juleplata med Beatles
Er det vits å lese noe mer om Beatles?
George Harrison og ukulelen
The Beatles´ Here Comes the Sun er nydelige saker, men Steve Harley & Cockney Rebels versjon er også ganske artig
Coverkunst – The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Topp 5 – isolerte vokalopptak: The Beatles – «Don’t Let Me Down»
Albumanbefaling: McCartneys «Ram» (1971)
Årets beste Youtube-klipp – Nirvana med McCartney som Kurt

Lager symfoni av bøker og bokstaver på Deichman

$
0
0

Hvordan vil det oppleves med en konsert på et bibliotek?

– Det blir magisk! Spesielt det å være fullstendig omgitt av lydene fra bøker og kunnskap, i surround, i mørket midt inne blant hyllene. Det blir jo som å eksistere i en slags Blade Runner enhanced-enhanced-enhanced virkelighet av biblioteker og bøker.

– Man kan enten dykke ned i lydlandskapet og fokusere på de soniske nyansene og prøve forstå hva det “er”, men det er like mye en musikalsk intuitiv opplevelse å bare lytte til. En slags symfoni, bare at nå er det bøker og biblioteker i orkesteret – ikke strenger, buer og musikanter.

Hvordan kom du på ideen om å lage musikk av “bøker”?

– Jeg har alltid vært veldig tiltrukket til biblioteker og bøker. Jon Bings sci-fi-fortellinger om stjerneskipet Alexandria som sprer kunnskap mellom galaksene, og åpningsscenen til «Ghostbusters» der kartoteket går amok, var enorme påvirkninger i oppveksten. Disse to, samt å ha sverget evig troskap til «Den uendelige historie» av Michael Ende, sådde frøene for dette prosjektet allerede på 80-tallet. Så det er først og fremst et lidenskaps-prosjekt, en drøm som går i oppfyllelse.

– Men også konseptuelt ønsket jeg å utforske lyden – den soniske teksturen – av fysisk kunnskap, med et utgangspunkt i at vi bygger oss en verden der kunnskap og informasjon mer og mer blir lagret og utvekslet digitalt. Har vi et lydunivers vi kommer til å miste? Hvordan høres det “nye” universet til kunnskap ut? Former lydene kunnskapen på noen måte? Verket prøver å undersøke disse utfordringene, gjennom å se på soniske omgivelsene til informasjon fra en musikalsk vinkel.

 

Musikkvideo & teaser fra verket samt omtale og making-of fra komponisten

Om komponisten

Gisle Martens Meyer er en prisbelønt norsk artist, komponist og media kunstner, som begynte med elektonika prosjektet “Ugress” i 2000 og nå arbeider som media kunstner, komponist, produsent og utøver innen samtidskunstfeltet i hele Europa. Hans arbeider har et popmusikalsk, elektronisk og filmatisk uttrykk, med musikk og live visuals som grunnleggende elementer. Verkene utforsker ny teknologi, digital kultur, sosiale medier og fremtidsnær sci-fi, og hvordan disse feltene påvirker oss både som individer og samfunn.

Martens Meyer har tidligere gjort verk som utforsker og presenterer spesielle lyder og problemstillinger rundt vårt moderne samfunn, med bl.a. «Den Siste Fergen» som kombinerte en vestlandsk ferge med blackmetal og folk, «Organoskopi» et konsertverk fra innsiden av orgelet i Stavanger Konserthus, og «Wowls In The Moss», som kombinerte lyden av mose med mobiltelefoner og nettbrett. Han har gjort produksjoner og bestillinger for en rekke nasjonale og internasjonale institusjoner og festivaler bl.a. Bergen Filharmoniske Orkester, Carte Blanche, Nasjonalballetten, NRK, Festspillene i Bergen, Rikskonsertene, SONY Computer Entertainment, BIT20 Ensemble, Tanzhaus NRW Düsseldorf, Cinematekene i Norge, Marseille Europeisk Kulturhovedstad 2013, KORK, SALMON Barcelona, Stavanger Konserthus, InShadow Lisboa, MarteLIVE Festival Roma, ZKM Karlsruhe.

Informasjon

Atrophy In The Key Of Dreaming Books – konsertverk basert på lyden av bøker og biblioteker
Deichman Hovedbiblioteket
Onsdag 25 april, dørene og baren åpner 19, konsertstart 20.
Arrangementet er gratis.

Facebook event: Konsert: Ugress – Atrophy In The Key Of Dreaming Books

Prosjektets nettside, med bakgrunn, omtale, fotos

 

Ferske spor uke 16/2018

$
0
0

The Age of Colored Lizards – If You Want Me Back / Still Around
For ikke så lenge siden kjørte vi videopremiere på Ben Leipers låt «Steeplechaser», en uhyre lekker homage til 90-talls (indie)rock. Og ganske så nylig på Deichman Musikkavdelingen facebook nevnte vi Perry Dear & the Deerstalkers 2016-utgivelse, en uhyre lekker homage til 60-tallet, nærmere bestemt perioden april 1962 til ca. desember 1963. Og You Could Be A Cops EP (2017) er en homage til 80/90-tallets indie/emo estetikk. The Age of Colored Lizards musikk kan ses på som en homage til 80/90 talls indie/støypop/twee. Disse gutta har fingerspitzgefühl for sjangrene de hyller. Jeg siterer noen setninger fra min kollega Bent sin anmeldelse av Sofi Lofis plate «Buried» (2016), siden ordene passer perfekt på The Age of Colored Lizards også (har byttet bandnavnene, journ.anm.): «Du kan skyve bandet fra deg og fnyse: copycats. Eller du kan se det som en ære på vegne av originalen. Gjør du det siste, vil du kanskje høre at det ikke var så enkelt som førsteinntrykket tilsa. The Age of Colored Lizards er seg selv». Låta «Still Around» fremstår nesten som en omredigert versjon av «See Me» fra debut EP-en deres, men det er gjort med finesse. Håper flere oppdager dette bandet.

Shikoswe – I Wanne Be Right
Vi har gleden av å oppleve Shikoswe fra Ås live på Deichman 2. mai: Store spørsmål: Hva betyr kjærligheten? En mer en god grunn til å ta med en låt av henne i ukas ferske spor. «I Wanna Be Right» viser at vi har å gjøre med en artist som våger å skille seg ut, som mestrer utradisjonell låtskriving. Et enkelt gjentakende riff danner bakteppet for den lyse og behagelige stemmen hennes, slik at teksten får spille en hovedrolle. Slik gjør hun det på de fleste låtene på debut EP’en fra 2016», fra EP-anmeldelse: Shikoswe – «The Hour of the Body».

Havene – Feig
Bergens-duoen Havene har tydeligvis lyst å teste ut sammensmeltinger av flere stiler på debutsingelen «Feig». Stilmessig er låta en blanding av et slentrende og groovy uttrykk, malende elektronika, jazz-avstikkere, med egenartet vokal som topping. Det hele er satt sammen slik at lytteopplevelsen både blir spennende uforutsigbar og sømløs, med «riktig» produksjonen av Matias Tellez. Låta er utgitt på hans nye label Blanca Records, som før denne kun har gitt ut Young Dreams. Det lages mye ny, spennende musikk i hele landet, men bergenserne er noe for seg selv, de kommer stadig opp med nye vrier som svinger, som Havenes «Feig».

Alibiet – Tomme Tanker
Mer Bergen. Alibiet har spill inn låten selv og utgitt den på labelet Eticat. Enkel instrumentering, klokkeklare gitartoner, nedtonet komp og harmoniske koringer er ingrediensene. I tillegg er det hele «piffet opp» med Maylen Rustis forførende vokal. En varm låt som smyger seg varsomt innpå deg på deg og blir der.

Ugress – Dreamstroyer
Onsdag 25. april blir det en unik sjanse til å oppleve lyden av kunnskap i orkestral form på Deichman. Komponist og artist Gisle Martens Meyer, fra elektronikaprosjektet Ugress, har laget et konsertverk basert på lyden av bøker, papir, hyller og biblioteker: Atrophy In The Key Of Dreaming Books. I år kom Ugress sitt album «The Wrong Future». En fengslende og intens plate med dyster atmosfære og et tankevekkende konsept: Teknologien har tatt kontrollen over oss. Tekstrofene på «Dreamstroyer» (hør selv) og låttitler som «Better Living Through Algorithms og «Dead In A Dreamweb» taler sitt tydelige språk. Noe å virkelig ta inn over seg.

Syden – Mozambiqu / Les Pop Miserables
Syden består av 3 sørlendinger og en bergenser. De er ute med en 4 spors EP med tittelen «This Night Will Kill Us All». Låtene er spilt inn i Caliban Studios, produsert av Ruben Willem, mixet av Andreas K. Sandnes og mastret av Brian Lucey (Marilyn Manson, Ghost, Arctic Monkeys, Black Keys mfl.), noe som tilsier at lyden er bra, og lyden er bra. Første smakebit fra EP-en var låta «Got Nothing», som handler om en fyr som danser seg i hjel. Den energiske rock/stoner-light låta med deathpunk-skjær «Mozambiqu» må med på spillelista. Det samme må «Les Pop Miserables» der Syden spiller scandirock av godt kaliber.

Belle Sonder – Earlydrop
Belle Sonder er et halvt Odda, halvt Manchester band. Eirik Bøen Gravdal (Digvalley, som vi har anbefalt på bloggen tidligere) og Liam. De er ute med en selvtitulert debut EP. Åpningslåten «Earlydrop» er en høypotent instumental blanding av støyrock og post-rock/shoegaze. Den mer rolige andrelåten «Purple» er hypnotiserende. Tredjelåta «Debaser» mikser gitarstøy med ambient og er like god som de to første, bortsett fra de enerverende, repeterende «gitar/elektro-loopsene» som avrunder låta. Siste låt «Deck» er en melankolsk poplåt som maner fram den rette stemningen. Belle Sonder har laget en EP de kan være stolte av.

Short Skirts – Blue Eyed Baby / Oh Mama
Vi har tidligere omtalt Short Skirts fra Trondheim sin singel «Blue Eyed Baby» i spalten musikalske sidespor: «Klisjéen om californisk sommer må hentes frem igjen; her er det varm lyd, behagelig fremdrift og vinden i håret. Musikkvideoen bidrar også til å skape den stemningen. En surfrocklåt som gjør deg glad til sinns». Låta er nå også å finne på det nye albumet til Short Skirts titulert «Flower Junkies», som ble sluppet fredag 13. april. En annen låt på samme plate er «Oh Mama», også utgitt på singel, en drivende scandirocker med drivende boogie mellomspill. Det er flere drivende låter på albumet, sjekk f.eks. «Few More Kicks».

I am K – I Come Alive
Vi kjørte låtpremiere på singelen «Stars» fra den nye plata «Humans» til kristiansanderne I am K. «Stars» er en kraftfull poplåt med tyngre elektroniske beats enn f.eks. deres andre singel «Lights Are Low». Det er trøkk i «Stars», samtidig er den fengende. Stikkordene for den nye plata «Humans» er også trøkk og fengende. Uttrykket er antisyntesen til «less is more». I så å si hver låt pøses det etter hvert på med fengende elektronisk skyts & gitarer, der aller bestanddelene får store nok rom å puste i lydbildet, som den harmoniske og dynamiske vokalen. I am K sin plate «Humans» inneholder mange låter med stort potensial til å appellere til mange, som «I Come Alive».

Dream Nails – Vagina Police
Feminist punkere fra London. Dette er skikkelig Revolution Girl Style Now ‘a la 2018! Spiller på Blitz 36th Birthday Bash! Ta turen!

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Snikinnføring: City Pop

$
0
0

Den økonomiske oppgangstida på åttitallet er kanskje ikke det man tenker på som det mest fruktbare grunnlaget for kulturelle nyvinninger. For all del, mye av musikken jeg liker aller best hører hjemme i det tiåret, men da gjerne fra, vel, la oss kalle det den andre enden av inntektsskalaen. Tenk bare på innovative sjangre som hip hop og house, eller indierock for den saks skyld. Urban musikk, javel, men ikke nødvendigvis sjangre man ser for seg at appellerer til gladkapitalistiske lyttere med smaken for det gode byliv. Men søt musikk kan oppstå hvor som helst, og det var akkurat det som skjedde da Japans økonomiske velstand ble omsatt til musikalsk gull, i form av sjangeren med det velklingende navnet city pop.

Fremtidsoptimismen som bredde seg ut over landet på slutten av syttitallet og fremover, ble kanalisert inn i musikken, som signaliserte sofistikert storbyliv og en laidback holdning som innbyggerne i verdens beste land å bo i (nei, ikke Norge den gangen) hadde råd til å koste på seg. City pop var soundtracket til drømmen om et liv uten økonomiske bekymringer, hvor ambisjoner, lykke og materiell velstand gikk hånd i hånd med et kapitalistisk system som akkurat hadde slått over i høyeste gir.

Musikalsk sett var det en god blanding av vestlige sjangre som AOR, disco, boogie, fusion og funk, emulgert sammen til en slags optimistisk og eklektisk easy listening. Det låt velprodusert og ofte litt glatt, på den aller beste måten. Det var urban musikk du kunne spille høyt i din nyervervede teknologiske nyvinning bilstereoen når du var ute og kjørte, eller danse til på sofistikerte utesteder, det var lyden av storbyen, neonreklamer og god stemning.

Men til slutt banket virkeligheten på døra, som den har for vane å gjøre. Oppturen var over, pengene var brukt opp, og alt var ikke bare optimisme og velstand lenger. City popen forsvant da Japans kapitalistiske overherredømme var over. I 2018 er det nesten noe melankolsk over sjangeren, som en drøm om noe som ikke kunne vare, et postkort fra en tid da folk fortsatt så lyst på fremtiden.

City popen har uansett fått seg et oppsving de siste årene, om det har med behovet for mer optimisme å gjøre, eller om det bare skyldes at alt før eller siden flyter tilbake til overflaten på nettet (se: vaporwave) er ikke godt å si. Sannsynligvis skyldes det vel aller mest at det er feiende fin musikk, som fortsatt låter bra tretti år etter, om du spiller den på bilstereoen eller ikke.

Sjangeren har mange entusiastiske lyttere også i Norge, og en av de kanskje mest entusiastiske er DJen og produsenten Rulefinn. Torsdag 26. april kommer han på Oversettbar: Japan på Deichman Hovedbiblioteket, for å spille noen utvalgte perler fra sin egen samling med city pop, krydra med andre godbiter han har kommet over på platejakt i Japan. Vi ba ham om å anbefale noen av sine favoritter fra sjangeren for Deichmans musikkblogg, og han skuffet ikke, her er det mye å glede seg over!

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Tatsuro Yamashita – Windy Lady

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Yumi «Yuming» Matsutoya – Kagi ni natte

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Mariya Takeuchi – Plastic Love

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Takako Mamiya – 真夜中のジョ

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Toshiki Kadomatsu – 52nd street

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Ruriko Ohgami – Sexy Woman

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Kanako Wada – Sunday Brunch

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Ryuichi Sakamoto & Akiko Yano – I’ll be there

 

Har du ennå ikke fått nok sier du? Da er det bare en ting å gjøre: klikk deg videre til Rulefinns soundcloud, hvor du kan fordype deg ikke bare i en, men to mikser med japansk musikk, med liberale mengder city pop.

Viewing all 2637 articles
Browse latest View live