Quantcast
Channel: Deichmans musikkblogg
Viewing all 2637 articles
Browse latest View live

Kjærlighetssanger til Valentinsdagen

$
0
0

Cd-cover Nick Cave med flere

Hvis du planlegger å tilbringe denne dagen hjemme, kan det være bra å velge passende musikk for å skape enda mer stemning  i tillegg til roser, hjerteformete søtsaker og koselige bamser som sier ”I love you”. Litt lengre ned får du en oversikt over et par låter som du trygt kan bruke på en dag som denne (klikk på titlene for å høre på dem).

 

 

Nick Cave

Nick Cave & The Bad Seeds – «(Are You) The One That I’ve Been Waiting For?»

Går det å forestille seg en vellykket stemningsfull aften med musikk i bakgrunnen uten at denne sangen er med på spillelisten? Et retorisk spørsmål. Nick Cave er alltid obligatorisk i slike sammenhenger. Jo, en liten fare er at din kjære plutselig konsentrerer seg mer om den dype, mørke, australske stemmen enn den utsøkte middagen du har laget.

 

 

Tom Waits

Tom Waits – «Martha»

Dette er Tom Waits på sitt beste – ensom, ved piano, gjerne med et glass til, og syngende en sang til en kjær person. «Martha» er en enkel, men likevel  en følelsesfylt komposisjon. På tross av at Waits stemme ikke er like mild som Caves’ – den er råere, litt som sandpapir – er det vanskelig ikke å like den. Enda vanskeligere er det å glemme den.

 

 

Leonard Coehn

Leonard Cohen – «Going Home»

Leonard Cohen kunne ha sunget om å dra på et verksted for å skifte motorolje, om å støvsuge eller om å varme opp svenske kjøttboller i en mikrobølgeovn og likevel hadde det hørtes ut som en musikalsk erklæring av de dypeste følelsene. Slik er det med «Going Home», som egentlig ikke er noen kjærlighetssang, selv om det står følgende i et av versene: «He wants to write a love song». Eller er den det? Uansett tolkning, må minst én av Cohens sanger være med på en sånn liste, akkurat som med Cave eller Waits.

 

 

Type O Negative – «Die With Me»

Selv om det kan være vanskelig å finne en mer banal tittel på en sang, er Type O Negatives komposisjon alt annet enn en sekvens av forslitte lyder. Peter Steele gjør – som vanlig – inntrykk med sin dype og beroligende stemme, som samtidig står i kontrast til tangentenes luftige bakgrunn. Det er merkelig at de til tider tunge gitarene og rytmeseksjonen ikke forstyrrer følelsen av at det faktisk er en kjærlighetssang man hører på. Nei, her kommer alt naturlig, likeså sangteksten, selv om den – bortsett fra følelseserklæringer – også inneholder kanskje ikke like så fullt romantiske hilsener til det britiske postvesenet og et kjent nederlandsk flyselskap.

 

 

Frank Ocean – «Thinkin Bout You»

En av de mest fremgangsrike musikerne innen r’n’b-sjangeren i 2012 var amerikanske Frank Ocean. Blant mange hitsanger på albumet «Channel Orange», er det den varme og lengselsfulle «Thinkin Bout You» som utmerker seg. Ikke bare på grunn av Oceans myke stemme, som lett går over til falsett, men også den varme beaten og de romslige synth-lydene. Så sett den på, og ikke vær  redd for tornadoen som plutselig raser gjennom rommet ditt.

 

 

Olav Larsen

Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars – «Oh My Love»

Har du lyst på en rørende countrysang, er «Oh My Love» fra Olav Larsen og hans kollegaer et godt valg. Det er flere instrumenter som kan høres her (komposisjonen spilles i lavt tempo og stemningen bygges opp ekstra fint takket være trekkspill og fele), men det er det sungne ordet som er viktigst: Larsen treffer igjen rett i hjertet med sine enkle, upretensiøse tekster.

 

 

Smashing Pumpkins

Smashing Pumpkins «By Starlight»

En av de herligste kjærlighetsballadene jeg vet om. Både lyd- og tekstmessig. Passer utmerket som en soundtrack til for eksempel Gaimans «Stjernestøv», særlig med tanke på det drømmende, myke lydbildet. Den litt søvnige atmosfæren blir i tillegg noe friskere i refrenget da bassgitarens varme går hånd i hånd med, etter hvert, skarpere lyder. Ja, enkelte ganger er det bare å høre på den om og om igjen. Og forresten – hvem av oss har ikke en gang i livet hatt lyst til å kysse under en klar, stjernebestrødd himmel?

 

 

Sivert Høyem – «Where Is My Moon?»

Om vi ennå befinner oss høyt oppe i himmelen, kan vi ta en tur til månen. Eller ja… hvis vi klarer å finne den, noe som Sivert Høyem sliter med i sin sang. Men han sliter ikke med den akustiske gitaren sin og den noe hese røsten, og skaper stemning som minner om nevnte Smashing Pumpkins.

 

 

Rökkuró

Rökkuró – «Sólin Mun Skína»

Beskjedent, lavmælt, men likevel uttrykksfullt, nesten stille, men høyt og bestemt – akkurat slik, på en typisk islandsk måte, sprer Rökkuró sitt budskap om sol- og kjærlighetsfylte dager. Hvorvidt det er på Island disse glade dagene skal tilbringes, er derimot mindre klart.

 

 

Ingvild Koksvik

Ingvild Koksvik – «Ildfluene»

Vokalisten Ingvild Koksvik og pianisten Lars Jakob Rudjord oppleves best på konsert, men det kan være like fengslende å sette på platen deres, «Nattåpent». Det er fra dette albumet sangen «Ildfluene» kommer. Med tekst skrevet av Rolf Jacobsen og med de vemodige piano- og strengelydene klarer musikerne å berøre både hjerte og sjel. Det kan ikke bli bedre enn når Ingvild Koksvik synger – med sin engleaktige stemme – «den som har elsket lenge, har ikke levd forgjeves».

 

 

I Blame Coco

I Blame Coco – «It Is About To Get Worse»

Denne kan virke for overdreven, for dramatisk, en type sang som tenåringer liker å høre på, og som ofte brukes i kjærlighetskomedier. Men, det må være lov med en liten dose klissete melodier på Valentinsdagen. Og Eliot Sumner, som for øvrig er datter til Sting, er tross alt en talentfull musiker. Ha denne på i bakgrunnen, se hjertevennen din dypt i øynene og nyt denne herlige stunden.

 

 

Depeche Mode
Depeche Mode – «Question Of Lust»

Sikkert en av de mest kjente låtene her. De overveldende tangentene kan blir for mye for de som ikke tåler kitsch i store mengder. På den annen side – kan ekte kjærlighet finnes uten sukker, søte ord og drømmende blikk? Depeche Mode byr på alt dette, i tillegg til at de faktisk er romantiske uten å være pretensiøse.

 

 

Lykke Li & David Lynch – «I’m Waiting Here»

Kjærlighet er tålmodig. Den svenske sangerinnen, Lykke Li, venter og synger der borte, mens David Lynch spiller. Med tanke på sitt organiske, minimalistiske preg, kunne sangen like godt befunnet seg på Lykke Lis plate, «Wounded Rhymes». Stemningen er avslappet, rolig, men på tross av det langsomme tempoet, de romslige, beroligende tangentlydene, føler man spenning i luften. Og sånt passer vel godt til Valentinsdagen?

 

 

Lykke Li

Lykke Li – «I Know Places»

Vi avslutter med denne fabelaktige, asketiske balladen. Lydbildet likner igjen en del på The Smashing Pumpkins’, dog med organisk romklang, som er  typisk for Lykke Li. Her er det lett å drømme seg vekk til fjerne steder. Bare ikke glem valentinen din!

 

 

Skrevet og fotografert av Sebastian Jazdzewski

Saken er opprinnelig publisert på Sandnes biblioteks blogg, Bokgauken.

 


Ti låter som har inspirert Ole & Silje Huleboer

$
0
0

Ole & Silje Huleboer lager delikate, sårbare kjærlighetsviser med gjenklang av klassisk låtskrivertradisjon. Inspirert gitarplukking smelter sammen med varm, fyldig vokalprakt. Ole Øvstedal vil leserne huske fra Dharma, Spirits of the Dead, Thom Hell, Kuuk eller Euroboys, mens Silje Huleboer er et mer ubeskrevet blad selv om hun for eksempel også har opptrådt sammen med Sten Ove Toft. Øvstedal har også produsert Spellemannsnominerte Jørund Vålandsmyr & Menigheten og debuten til The Switch.

Når de kommer sammen aner vi konturene av singer/songwriter-tradisjonen i Grand Canyon, brasiliansk bossanova og gamle jazzmestre, men også britisk pastoral folk fra tidlig 1970-tall. Men alt er ikke fordums musikk. Her er også konturer av moderne r’n’b og pop under overflaten av visesang. Den enkle besetningen gitar og vokal og det organiske lydbildet gjør sluttresultatet svært innsmigrende.

I kveld står de også på scenen på Blå i Oslo sammen med venner som Emile the Duke og Mesle for å feire resultatet. Debuten «Sounds Good» kom allerede i 2016 (les vår lille omtale her, red.anm.) og siden den gang har duoen spilt live på de aller fleste Oslo-scener og kafeer (duoen spilte en finfin liten konsert på Deichman Hovedbiblioteket i 2018, red.anm.), men også litt rundt omkring i landet; både på egenhånd og med artister som Amason, Lætitia Sadier, Marissa Nadler og Elva. De gjorde også en egen tolkning av Joni Mitchell-albumet «Blue» på The Crossroads Club i Oslo for noen år siden.

I anledning av at de slipper sitt finfine andre album «We’re Making Music» 14. februar, på selveste Valentinsdagen syntes vi det passet bra å la de to slippe til i vår inspirasjonsspalte på Deichmans musikkblogg.

 

Vi lar de to forklare selv.

Siljes vokalvalg

De fem vokalistene jeg helt spesifikt har tenkt på i forhold til denne innspillingen, knytter seg til spesifikke låter på platen. Til f.eks. «Kowboy Song» hentet jeg mye inspirasjon fra 90-talls boyband og sent 90- tidlig 2000-talls Mariah Carey. Når hun begynte å synge med mer luft og mindre brystklang. Jeg er megafan av «Mimi» da, og denne låta ligger i et lyst register. På «No Girlfriend (Material Girl)» var det mye Astrud (Gilberto). Den litt triste, nonchante stilen hun har ressonerer godt med Oles tekstunivers og melodien krever en ro i dybden. Lætitia Sadie fra Stereolab, er kanskje ikke en åpenbar referanse på «Burning Them Bridges», men sånn er det jo med referanser da. Jeg syns jo ikke de skal være så åpenbare. De ligger der som et fjernt ekko kanskje. Elisabeth Fraser fra Cocteau Twins er en slags konstant for meg. Kvaliteten i tonene hennes, ro, klang. Kort sagt timbren hennes. Sist, men IKKE minst, er det Trish Keenan, fra Broadcast, jeg vil trekke frem på denne HVIS DU MÅTTE VELGE listen over vokalister. I likhet med alle vokalistene her (kanskje bortsett fra Mariah), er det en sånn ro i fraseringene som jeg elsker. Lyden av Trish er noe av det mest behagelige, rørende, sødmefylte, men samtidig upretensiøse jeg vet om.

Låter:

Mariah Carey, Bliss (1999)

 

Astrud Gilberto, Who Can I Turn To (1965)

 

Lætitia Sadie, Fluorescences (1996)

 

Elizabeth Fraser, At Last I Am Free (2003)

 

Trish Keenan/Broadcast – Hawk (2003)

 

Oles gitarvalg

Richard Thompson – Banish Misfortune

Jeg er en mangeårig fan av Richard Thompson, både låtskriveren, sangeren, den elektriske og ikke minst akustiske gitaristen. «Banish Misfortune» er en irsk dans som det finnes en bråte versjoner av, men RT nailer det!

 

Wes Montgomery – Impressions

Wes spiller Coltrane, blir det bedre? Nei, det blir det ikke! Dette opptaket er live på Belgisk TV.

 

Tommy Emmanuel- Dixie Mcguire

Tommy Emmanuel er en australsk fingepicking superstjerne. Han har tatt opp i seg tradisjonen fra Chet Atkins og Merle Travis og formidler det videre til nye tradisjoner. «Dixie» er også en nydelig komposisjon med noe ømt og sentimentalt over seg som jeg elsker.

 

Frank Gambale – Monster Licks And Speed Picking

Frank Gambale er med fordi det er viktig å ikke nødvendigvis være så selvhøytidelig til enhver tid, og Frank slår meg som en kar som kombinerer faglig seriøsitet med godt humør 🙂

 

Nick Drake – River Man

Nick Drake er jo en av tidenes låtskrivere, og jeg er gjennomgående inspirert av hvordan gitar-arrangementene gjennomgående er egne små komposisjoner i seg selv.

 

Ferske spor uke 7/2020

$
0
0

Geir

Contrarian – Moon hoax
Vibrerende og perkussiv landskapstekno med deilig, pulserende rytme. Lydbildet er mettet og rommet er mørkt, lukket og delvis klaustrofobisk. Fra den varierte og selvutgitte «Hit singles (2018-2019)». Contrarian er Gøran Karlsvik som i tillegg til å være musiker, også er forfatter («Grim justis»).

Raime – Ripli
Spennende rytmisk tekno med tromme/perkusjons-lyder og vage, vrengte vokalklipp og speisa synter. Små variasjoner i perkusjons-strukturene gjør det tidvis hypnotisk. Fra EPen «Planted», som kom ut på deres egen label RR i desember. Raime – Real People, Not Actors (Ferske spor – uke 33/2018).

Flottorp/Solberg – Springar etter Fredrikane
Et vakkert, organisk og velspilt stykke musikk med fele og gitar. Det er både lystig og vemodig på samme tid og like lokalt (fra Agder) som det føles universelt. Dessuten virker det tidløst, like moderne som gammelt. Det er Johanne Flottorp på hardingfele og Åsmund Solberg på gitar som utgjør duoen Flottorp/Solberg. Fra debutplata «Heimespel» med slåtter fra Agder og Telemark. Snart ute på Taragot Sounds.

Whistling Arrow – Forking paths
Et flytende, rolig og improvisert musikkstykke et sted i The Necks-land, mellom jazz og postrock. Trommene holder en behagelig puls, mens fele, perkusjon og piano m.m. bytter på toppingen. Whistling Arrow består blant andre av felespilleren Laura Cannell (som har vært med før i Ferske spor) og Charles Hayward (This Heat) på trommer. Fra debutplata med samme navn, ute på God Unknown Records.

 

Selma

Musti – Qoyskayga
Gjør plass til Norges nye STJERNE! Musti tar pusten fra deg med sterke tekster, helbredende melodier og digge beats. Jeg klarer ikke å velge ut en låt fra dette vidunderet av et album, så jeg oppfordrer til å lytte til hele greia med det første.

Anoushka Shankar – In This Mouth (feat.  Alev Lenz)
Anoushaka Shankar har endelig sluppet sin nye EP «Love letters». «In This Mouth» er en klam og emosjonell låt med keltiske og sør-indiske undertoner.  Shankar klarer ikke å gi slipp på Alev Lenz selv etter alle låtene de har laget sammen i løpet av årene. Lenz dominerer sterkt på hele EPen, og denne låta er ikke et unntak.

Green Day – Sugar Youth
Selv for oss post-grunge kids er det kult når gamle tenåringshelter gir ut noe nytt. Green Day har blitt betydelig softere med årene, men det er kanskje greit. Det er Green Day lizm! Fra albumet «Father of all…» som de ga ut 7. februar er det vel låta «Sugar Youth» som minner mest om bandets storhetstid. Len deg tilbake og gi deg hen til mimring om de fine 2000-årene. Lenge før smarttelefoner og Bluetooth headsets.

Tamikrest – Awnafin
Tamikrest har nettopp gitt ut singelen «Awnafin» i god «desert blues»-stil, med vuggende bass og high pitch gitar. Kjenn sanden mellom tenna og vugg i vei!

 

Stian

Kvelertak – Bråtebrann
Yes! Endelig er Rogalands største eksportartikkel innenfor rocken tilbake med nytt album. Siden «Nattesferd» (2016) kom ut har Erlend Hjelvik forlatt skuta og Ivar Nikolaisen fra The Good The Bad And The Zugly har tatt over vokaljobben, og ja, han passer utmerket! Ellers har de fått med seg et par gjestevokalister, Troy Sanders (Mastodon) og Nate Newton (Converge), som bringer Kvelertak inn på nytt territorium med låter på engelsk. Det låter fett nok, men for min del funker det aller best når Ivar vræler på norsk (stor kredfjær i hatten, dog). Musikalsk sett er det beinhard kvalitet hele veien med god blanding av punk, metal og klassisk ballerock, og det er ikke tvil om at de har fått en vital vitamininnsprøytning med nytt blod i gruppa, i tillegg til Nikolaisen er også Håvard Takle Ohr (Oslo Ess, El Cuero) ny på trommer. Alt i alt, råfet nye plate, nå gjelder det bare å  få sett dem live!

 

Jan-Olav

Ole & Silje Huleboer – No Girlfriend (Material Girl)»
Ole & Silje Huleboer slapp sitt finfine andre album «We’re Making Music» 14. februar, på selveste Valentinsdagen. Ole & Silje Huleboer lager delikate, sårbare kjærlighetsviser med gjenklang av klassisk låtskrivertradisjon. Inspirert gitarplukking smelter sammen med varm, fyldig vokalprakt. Når de kommer sammen aner vi konturene av singer/songwriter-tradisjonen i Laurel Canyon, brasiliansk bossanova og gamle jazzmestre, men også britisk pastoral folk fra tidlig 1970-tall. Men alt er ikke fordums musikk. Her er også konturer av moderne r’n’b og pop under overflaten av visesang. Den enkle besetningen gitar og vokal og det organiske lydbildet gjør sluttresultatet svært innsmigrende. Les mer i Ti låter som har inspirert Ole & Silje Huleboer, Ole & Silje Huleboer – Album: «Sounds Good!» (Musikalske sidespor – uke 19/2016).

 

David

Kanaan – Seemingly Changeless Stars
Åpningssporet «Seemingly Changeless Stars» åpnes forsiktig med sirkulære, gjentagende riff og forsiktige trommer, før den bygger seg opp til å bli et voldsomt beist nærmere åtte minutter ute i låten. Den skyter ytterligere fart de resterende minuttene, før den når sin endelige destinasjon og vi blir dratt ned mot jorden igjen. Et intenst og vakkert åpningsspor. Les mer i Plateanmeldelse: Kanaan – «Odense Sessions», Kanaan – Of Raging Billows Breaking The Ground (Ferske spor uke 2/2020), Kanaan – Harmonia (Ferske spor uke 36/2019).

 

Lars

Sigurd Hole – Duggdråper
Sigurd Hole kan kunsten å improvisere. Mennesket møter naturen når solobassisten erklærer sin kjærlighet til Moder Jord i lydform på hans nye dobbeltalbum. I anledning slippet gjør «Duggdråper» comeback på Ferske spor (red. anm.).
‘«Duggråper» er altså Hole i fri dressur på egen kontrabass. Komposisjonen er tatt opp med en meget sensitiv mikrofon, og vi hører hvordan han puster mens han spiller. Låten er spilt inn i ett eneste opptak uten noe redigering i etterkant. Det er rytmisk og repeterende, aldeles ikke abstrakt og atonalt. Tvert i mot er det ganske så melodisk. Det er noen norske folketoner inne i improvisasjonen her et sted, men ikke påfallende mye. Han spiller mye på overtoner, ikke ulikt Jako Pastorius i popmodus, slik han eksempelvis spiller på Joni Mitchells nydelige plate «Hejira» fra 1976. Merkelig nok er det stimulerende nok å lytte til i all sin avanserte enkelhet. Det er noe eget ved å lytte til kompetente musikere i fri utfoldelse på akustiske instrumenter.’ Les resten av den gode anmeldelsen av «Duggdråper» på tidligere Deichman-kollega Lars Junge sin blogg Stemmegaffel (red.anm.). Videoepremiere: Sigurd Hole – «Duggdråper‎»,Sigurd Hole – Album: Elvesang (Musikalske sidespor – uke 5/2018).

 

Victor

Frode Fivel – The Swedish Black Disease
Den første av årets julesingler for 2 år siden fra Fredrikstad-indiepoplabelen Cafe Superstar Recordings var med Frode Fivel, også kjent fra Mirror Lakes og Hello Goodbye, og hans «TV Christmas». «Bra å ha han tilbake», skriver jeg i Musikalske julespor 2018. I begynnelsen av februar ga Frode Fivel ut sitt tredje soloalbum «Send / Return», også den utgitt på det Fredrikstad-baserte selskapet Cafe Superstar Recordings som Frode selv er med på å drive. Bandet består av velkjente musikere fra Fredrikstads musikkscene. Magnus Abelsen (gitar), Fredrik Brarud (trommer), André Helle (bass) og Knut Olsen (tangenter). Bandmedlemmene har bakgrunn fra Ricochets, Tommy Tokyo & Starving For My Gravy, Navigators, Remington super 60 med flere. En erfaren gjeng, altså. Plata spenner fra det sarte, nedtonede akustiske (jf. tittelkuttet «Send / Return») via  blendende solskinnspop (jf. «Pour Your Sunshine», se video, og «Play That Piano Slow») til et stemningsladet synth & organisk uttrykk («Fireflies! og «Wilderness») og det gitardrivende temperamentsfulle (jf. «The Final Roar of the Dinosaur»). Følsomt og energisk. Hele plata består av gode harmonier i spann med tidløs pop og rock, som åpningssporet, «The Swedish Black Disease». Gutsy harmoninpop av yppereste klasse (jf. Big star, Teenage Fanclub og Velvet Crush). Jeg kunne ha valgt hvilken som helst låt fra plata til ukas Ferske spor, men det ble sistnevnte.

Robert Vendetta – Local Threat
Robert Vendetta er som en norsk utgave av Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Med sitt nye slipp «Local Threat», en låt og video om den lokale trusselen ute i nabolaget, er  karakteren splitter pine gal i motsetning til Robert Vendettas hyggelige vesen. Selv sier Robert at han  er en entertainer, med helter som James Brown, Jerry Lee Lewis og Julio Iglesias.
«Local Threat» har ingredienser av  Nick Cave sine Murder Ballads med nettopp en diabolsk Jerry Lee Lewis-aktig figur klaskende febrilsk løs på pianoet. En småskummel groovy låt med en god dose svart humor, og som med Helgeland 8-bit Squad sin låt «Champion Mode», omtalt i forrige Ferske spor, gjør videoen nesten låta enda bedre. Robert Vendetta gir ut sitt andre album «Headed Out Of My League» 24. april. Intervju: Robert Vendetta and the Moonlight Stiffs.

Romskip – Dagens Ungdom
Romskips fjorårs-EP «05» kåret jeg til det årets åttende beste EP. «Dagens Ungdom» er tittelåten på den nye EP’en til Romskip, og her har de et ubehøvla uttrykk. Det lyder som bergensk garasjerock/punk med ånden til bergensband som John Olav Nilsen & Gjengen, og The Aller Værste! duvende i bakgrunnen, noe som kanskje er en av grunnene til at Romskip er så hypa for tiden. Fortjent hype, dog. Romskip spiller på by:Larm.

Bjarte Aasmul – The Pier
Det er mye flott gitarspill på Bjarte Aasmul sitt album «Pinocchio Paradox». På «The Pier» spiller han sjelfullt med Pink Floyd i tonefallet i et stemningssfylt lydlandskap. Avbalansert intensitet. Bjarte Aasmul – Seven (Ferske spor uke 5/2020).

This Sect – Party Like It’s 1939
Geir har med en låt av Contrarian aka Gøran Karlsvik. Gøran er også med i This Sect, som ruger på nytt album: «Everything We Know Into a Black Hole», som kommer i løpet av første halvdel 2020, et album jeg ser frem til. Den er oppfølgeren til debutalbumet «Shake the Curse» (2014). Formelen er intens postpunk/new wave med en dose pop. Les mer.

Kryp – Gud Ga Mæ En Liten Kuk
Denne er, i likhet med The Sect-låta, ikke helt fersk, men ville fungert perfekt som avslutning på NRKs «Debatten» for noen uker siden, der mikropenis-kontroversen, som VG beskriver det, bl.a. ble tatt opp. Eller enda bedre, pønkerne Kryp fra Tromsø burde ha blitt invitert til Marienlyst for å avslutte denne «Debatten» med en liveversjon av låta, ‘a la det de gjør på Trygdekontoret. «Gud Ga Mæ En Liten Kuk» er på den fine samleren «Punk i Norge 2018» (Fucking North Pole Records), med coveret som viser Sylvi Listhaug med gjensydd munn og laserstråler ut av øynene. Kryp er også med på BALLETAK vol. 1, ute 28. februar på Asfaltparasitta Records som melder: ‘En 7″ samleplate med de seks kuleste punk/hardcore/powerviolence-bandan som finnes for tida. Detta innebære åpenbart at dem alle e fra Nord-Norge og de fleste fra hardcorebyen Tromsø’.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Kraut – et bevisst ønske om å bryte ned musikalske strukturer

$
0
0

Krautrock (kålrock)var en samlebetegnelse britisk musikkpresse fordomsfritt og i all vennskapelighet satte på en gruppe snålinger fra ompa-ompal-and som spilte særs eksperimentell, ofte rytmisk musikk. Eller en samlebetegnelse  som hadde en klart nedsettende valør, farget av foreldregenerasjonens tyskerskepsis.

Krautrock hadde røtter i klassisk musikk og frijazz, og et bevisst ønske om å bryte ned musikalske strukturer for å starte på et nullpunkt. Kanskje det er en parallell her til tysk etterkrigshistorie? Musikken som kom ut av dette var alt annet enn ensartet – hør på Can kontra Kraftwerk – men fellesnevneren var definitivt annerledes.

Det var en gang at unge mennesker i Vest-Tyskland, inspirert av andre unge mennesker i Frankrike og USA, begynte å stille spørsmål ved samfunnet. Mange i landet hadde gått rett fra nazi-tiden til ledende posisjoner uten å bli stilt til ansvar for sine holdninger.

Bare de på helt toppen eller de som hadde utført de verste grusomhetene ble straffeforfulgt. Den tause majoritet fortsatte i sine stillinger som ingeniører, banksjefer, lærere, jurister. Dette var vanskelig for en oppvoksende, radikal generasjon å akseptere. Mange gikk ut i gatene og protesterte. Noen startet Rote Armee Fraktion og ville omforme samfunnet med voldelige midler. Andre brukte musikken. Vi befinner oss på slutten av 1960-tallet.

Uvitende om hverandre, satt unge musikere i Berlin, München, Köln, Düsseldorf og sikkert mange andre steder med ganske like ideer. De var kritiske til sitt eget samfunn og til USA. Det var uaktuelt å hente inspirasjon fra blues, country og rock n’ roll, eller hjemlig schlagermusikk. Bandene var opptatt av at å starte fra scratch, med blanke ark.

Karlheinz Stockhausen er et viktig navn. Han var en toneangivende samtidskomponist i Vest-Tyskland på 60-tallet, og jobbet mye med elektroniske apparater for å skape sine modernistiske verk. Stockhausen var og er en internasjonalt anerkjent størrelse, som blant annet har vært en viktig inspirasjonskilde for Frank Zappa. Flere av dem som skulle havne i sentrale posisjoner innen krautrocken, studerte under Stockhausen.

Men ikke alle var klassisk skolerte musikere. Noen kom fra jazzmiljøet, andre mer eller mindre rett fra gata. Ønsket om å starte på nytt var en fellesnevner som medførte tidvis grenseløs vilje til eksperimentering. En generelt radikal og anarkistisk livsholdning, sammen med inntak av narkotiske stoffer som hasj og LSD farget også det musikalske uttrykket. Minimalisme var viktig for noen. Stemninger heller enn formell sangstruktur. Rytmer ble gjort så enkelt, repetitivt og maskinelt som mulig. Det er mange instrumentalpartier, og vokalen fungerer ofte mer som stemningsskaper enn som formidler av mening. Elektronikk er et viktig hjelpemiddel.

Glanstiden var på første halvdel av 70-tallet. Som med mye annen god musikk var det ikke så mange som oppdaget dette i samtiden. Viktige band var Popol Vuh, Amon Düül  II, Tangerine Dream, Ash Ra Tempel, Can, Faust, Neu! og Kraftwerk. Jeg skal si litt mer om de fire siste.

 

Can er et av de mest kjente tyske krautrockbandene. Musikerne i Can jobbet mye med rytme og improvisasjon. Legg for eksempel merke til vokalisten Damo Suzuki. Gruppa ble etablert på slutten av 60-tallet og hadde sin mest kreative periode på første halvdel av 70-tallet.

Can er kanskje det objektivt beste bandet som kom ut av denne epoken. Her er det eksperimentering og nye opplevelser rundt hvert taktskifte, men ikke så utfrika som flere av de andre bandene. Det tradisjonelt musikalske ligger nærmere. Jeg får assosiasjoner til samtidig jazz og world music, og tør våge påstanden at dette var hakket bedre musikere enn mange av kollegene, og mer ambisiøse.

Kjernen besto av Holger Czukay, Jaki Liebezeit, Irmin Schmidt og Michael Karoli. De ga i et målrettet tempo ut en LP hvert år fra 1969 til 1979. Bortsett fra et par semihits lå gruppa flere hestehoder foran både presse og andre enn det trofaste kultpublikummet. De beste Can-utgivelsene er trioen «Tago Mago» (1971), «Ege Bamyasi» (1972) og «Future Days» (1973). Litt på samme måte som Miles Davis holdt på med rundt «Bitches Brew» (1971) jobbet også Can med lange improvisasjoner over ulike tema i studio, som senere ble klippet sammen til låter.

 

Her følger et opptak med Can fra februar 1972, hvor de holdt en gratiskonsert i Køln. Dette er spesiell materie og jeg tror ikke alle som begynner å se på holder ut de 51 minuttene opptaket varer. Men selv om du bare får med deg fem eller ti minutter er dette et interessant innblikk i et band som ganske så sikkert har influert flere av favorittartistene dine.

Sceneshowet er også noe for seg selv. Det kan se ut som taklyset i salen er på under forestillingen. En godt voksen mann i smoking driver med sjonglering og tryllekunster underveis. I det hele tatt, ganske fjernt fra hva både publikum og artister vil klare å forestille seg en gang i dag. Kanskje noen triks å hente her for the-up-and-coming utøvere?

 

Can på tysk TV 1971

Can – Paperhouse (live på tysk TV 1972)

 

I 2012 ble den eksklusive boksen «The Lost Tapes» sluppet, med tre CD’er, som samler tidligere uutgitt studio, soundtrack og live materiale fra dette innflytelsesrike og stilskapende bandet. Cans legendariske studio i Weilerswist ble solgt til German Rock N Pop Museum, og det fantes flere mastertapes som fram til da ikke har sett dagens lys. Det dreide seg ikke om demoinnspillinger, men ferdiginnspilte låter som av forskjellige årsaker havnet «i hylla». Soundtracks til filmer som aldri ble sluppet og låter som grunnet plassmangel ikke fikk plass på de tidligere albumene. Boksen er sammensatt av Irmin Schidt, Jono Podmore og Mute-grunnleggeren Daniel Miller.

 


Neu! besto av de to multiinstrumentalistene Michael Rother and Klaus Dinger. Etter å ha fått sparken i en tidlig utgave av Kraftwerk, satte de seg rundt 1970 fore å lage noe helt annet. Og det klarte de. Ved hjelp av produsent Conny Plank spilte de inn debuten på fire dager (les anmeldelse under). Neu! fra 1971 består av låter med rytmisk kjøremusikk, minimalistisk og repetitivt inntil det suggererende, men også av løst formulerte lydcollager. Denne malen la grunnlaget for de to andre platene gruppa spilte inn før de gikk hver til sitt i 1975. Neu!! hadde, mot alle odds, en viss suksess i hjemlandet.

 

 

Plateanmeldelse

Neu!- «Neu!»

(1972)

 

Når du setter på skiva, så hører du langt, langt inne i høyttalerne, eller headsettet, en slags huggende gitarlyd, som kommer mot deg, akkompagnert av bastante trommer i en drivende, kontinuerlig firefjerdedels takt og innsmigrende rytmegitar, som i det store og hele høres ut som den holder seg til ett grep. Rytmeseksjonen kjører stødig og stabilt tempo de ti pluss-minuttene åpningslåta «Hallogalo» varer, motsatsen er elektriske gitarer traktert gjennom wahwah-pedaler, og hva vet vel jeg som improviserer oppå dette. Jeg får flere bilder i hodet, fellesnevneren er bevegelse. Det kan være en tyktflytende masse eller et buktende dyr, det kan være en nattlig kjøretur langs tyske motorveier i høy hastighet. Venter du på vokal, venter du forgjeves, både her og på resten av plata.

1971. Tyskland. Den alternative bevegelsen har definitivt truffet Tyskland også, men kanskje med mer ekstreme utslag enn andre steder. Baader Meinhof-gruppen er en utvilsom ekstremitet. Den eksperimentelle krautrocken, kanskje en annen: Unge tyskere som har et ønske om å lage annerledes musikk. Noen klarer dette bedre enn de fleste andre på planeten.

«Sonderangebot». Andre låt på skiva. Her er rytmene fraværende. Dette er mer et lydmaleri. Vi har kjørt av veien og stoppet på en rasteplass. Forlatt bilen og gått ut i åkeren som ligger rett ved. Det er en spesiell natt. Har noen tatt LSD eller tilsvarende? Kanskje. Mens vi går rundt her ute er det en udefinerbar, lav industriell støy som hele tiden er der, men ikke slitsom, den passer til settingen. Noen ganger kommer voldsomme lydeffekter farende, glass, som eksploderer, eller gryter, som blir slått mot hverandre og avgir et kortvarig, voldsomt skrammel.

Klaus Dinger og Michael Rother forlot et band som het Kraftwerk i 1971, og dannet duoen Neu! Kraftwerk var enda usikre på hvordan veien videre så ut, mens de to utbryterne hadde en klar idé. I hvert fall kom det noe riktig nyskapende og banebrytende ut av debuten deres. Den du leser om nå.

«Weissensee» er Pink Floyd på tysk. Her er vi tilbake i mer normal modalitet igjen. Kanskje kjøreturen har nådd målet sitt. Vi sitter i stua. Stemningen er avslappet, trygg, forutsigbar. En sakte, groovy trommebeat med noen breaks innimellom. En gitar som fortsetter å utforske wahwah-pedalens muligheter.

På side to venter låta «In Gluck» på oss. Her er vi ute på tur igjen. I en robåt? Er det årenes repetitive gnisning mot åregaflene vi hører? Noen fjerne stemmer i starten indikerer at kvinner og barn også er med. De litt skumle slangeaktige, effektforvridde gitarene dukker opp her igjen. Maler sine lydmalerier. Hvor blir det av utflukten? Gitarene tar over. Åretakene og stemmene forsvinner. Fortvil ikke. De dukker opp igjen mot slutten av låta, unnskyld, maleriet.

Ifølge folkloren fikk Neu! tilgang til den legendariske produsenten Conny Plank og hans studio i fire dager, da en annen artist ikke stilte. De to første innspillingsdagene skal ha vært ufruktbare. Så tok Klaus Dinger med seg en japansk banjo. Da løsnet det, og Neu! ble spilt inn på to dager.

«Negativland» starter med et trykkluftbor og noe som høres ut som en forkjølet hund backet av generell industristøy. Så kommer sakte, men sikkert, en mer uptempo rytme inn, og setter i gang en låt som til forveksling kan ligne en nedtonet og langsommere variant av åpningslåta. Vi er på vei hjem fra festen nå. Det åpne og mulige i gitarimprovisasjonene er erstattet med spor av hverdag i form av lett atonale melodilinjer på gitarene. Joy Divison har hørt på denne!

Fordi. Foruten at dette er annerledes, spennende og bra musikk helt på egen hånd, kan du også kose deg med at den har inspirert utallige andre, mye mer kjente artister også. Wikipedia nevner David Bowie, Brian Eno, Iggy Pop, PiL, Joy Division, Gary Numan, Ultravox, Simple Minds, Stereolab, Radiohead.

Avslutningssporet «Lieber Honig» skal jeg ikke ødelegge for deg, den kan du selv fylle med innhold.

Når du lytter på Neu! kikker du gjerne en gang til på omslaget, og blir slått av den på mange måter raffinerte minimalismen i uttrykket, som kanskje , og kanskje ikke, står godt til musikken på innsiden. Dette lyder friskt og nyskapende i dag. Hvordan det var å oppleve dette i 1972 klarer jeg nesten ikke å forestille meg.

 

Kraftwerk, Roskilde 2013. Foto: Stian Schløsser Møller

Om Kraftwerk kan regnes med i denne celebre gruppen er et åpent spørsmål. På de tre første LP-ene deres, som ikke gjorde spesielt stort inntrykk og som de selv nedtoner betydningen av, kan flere paralleller trekkes. Fra «Autobahn» i 1974 er sammenhengene mer subtile, men likevel til stede.

Det naive, gjennomproduserte lydbildet til Kraftwerk kan på mange måter sees som antitesen til kakafonien du for eksempel finner hos Faust. En fellesnevner er sansen for det elektroniske, fokuset på det det monotone rytmiske og få referanser til klassisk rock n’ roll-estetikk. Selv om resultatet på mange måter er annerledes, har Kraftwerk definitivt samme røtter som de andre krautrock-bandene

Kraftwerk rundet av Roskilde 2013

Øya 2013: Kraftwerk – Et interessant dypdykk i gruppas ideologi

 


Faust var mer musikkollektiv enn et klassisk rockeband. Med forskuddet på sin første LP muret de seg inne i et hus på landet i flere måneder. Resultatet av dette indre eksilet var den selvtitulerte debutplaten som kom i 1971. Den besto av en rekke særs eksperimentelle lydcollager og solgte minimalt. «Faust So Far» kom året etter og fortsatte trenden med en form for postmoderne brokker av lydinntrykk fra en potensiell skummel framtid. Men selv med dårlig salg hadde bandet skaffet seg et navn i kjennerkretser. De fikk kontakt med Virgin i England og lagde sin siste plate, «Faust IV», der. Mot slutten av innspillingen brøt bandet sammen, og plata ble fullført av bare tre av originalmedlemmene.

 

Forsøk på oppsummering: Can er struktur i galskapenNeu! er rytmer og lydmalerier. Faust eksperimentelle og anarkistiske.Kraftwerk er Kraftwerk. Disse og de andre krautrockbandene har influert mange artister. Bowie, Joy Division, Public Image Ltd, Radiohead, Queens of the Stone Age, Sonic Youth, The Flaming Lips osv. Paradoksalt nok, med unntak av Kraftwerk og delvis Tangerine Dream, har disse nyskaperne sett lite til penger og stjernestatus. Det har stort sett kopistene og lærlingene i den anglosaksiske del av verden gjort, i tett samarbeid med storkapitalen og det bestående som disse tyske ungdommene i utgangdpunktet var så negative til.

 

Dette er utvidet og redigert utgave av en sak som er publisert tidligere hos oss (red.anm.)

 

Krautrock – The Rebirth of Germany» (2009)

(Takk til Phuong C. Van Phan for godt tips)

 

Noen linker:

 

Oslo Psych Fest 2015: Michael Rother plays Neu!, Harmoni + Solo Works og Destruction Unit

 

Oslo Psych Fest 2015: Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O + The Low Frequency in Stereo

 

The 20 best krautrock records ever made

20 Essential Krautrock Songs

(Med Cluster, Embryo, Guru Guru mfl.som ikke er nevnt i saken vår)

 

Var det ikke Brain som var det store plateselskapet inn Kraut rock ?

 

Kanaan – Harmonia (Ferske spor uke 36/2019)
Harmonia» er en drivende, kosmische hilsen til Harmonia-guttene Rother, Roedelius og Moebius.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

Konsertanmeldelse: James Blackshaw på Blå

$
0
0

Det er lett å føle på og spore melankolien i den triste, drivende gitarplukkingen til den London-fødte 39-åringen. Musikken føles også ofte naken, dvelende og med en meditativ kraft i sin suggererende, repeterende kraft; nærmest som en form for sjelelig yoga eller renselse. Det handler om instrumentale låter hvor østlige og vestlige klanger møtes i et egensindig, svalende uttrykk. Raga og blues om hverandre med kontrapunktisk presisjon og fingernem beherskelse.

Blackshaw ses som en innovative kraft i den akustiske gitarmusikken fra tidlig 2000-tall av, og var ekstremt produktivt i starten hvor han slapp en rekke album; aller først på egne CD-R-innspillinger. Senere reutgitt av Tompkin Square Records. Albumet «The Glass Bead Game»(2009) – oppkalt etter en roman av Herman Hesse og utgitt på Michael Giras Young God Records – innebar et slags gjennombrudd og høstet anerkjennelse i en rekke toneangivende tidskrift. Utover i diskografien ble det også plass til andre musikere i form av cello og fiolin og Lavinia Blackwell slapp til på vokal. Selv plukket han også frem harmonium og piano ved siden av gitaren. Utover de egne platene har han også samarbeidet med Jozef Van Wissem i Brethren of the Free Spirit og bidratt til Current 93 (sjekk albumet «Aleph at Hallucinatory Mountain», 2009). Høsten 2016 annonserte han en udefinert pause fra både liveopptredener og plateinnspillinger. I juli i fjor annonserte han at han ville returnere både til scenen og innspillingstudio. Blå var ikke sene om å be ham tilbake, selv om han har vært der tre ganger allerede.

Hva handler så denne tiltrekningen om?

Det er noe spirituelt, rensende ved musikken til James Blackshaw, som er fylt av besnærende skjønnhet og tander varme bak et melankolsk uttrykk. Vi drømmer oss bort, men holdes samtidig tilbake med jordens kraft av britens behagelige vesen og det komplekse, men samtidig spartanske, uttrykket i musikken.

Røttene i den sene perioden til Robbie Basho er åpenbar. Man kan også nevne Bert Jansch og Pentangle, som min kompis sa, eller andre gitarplukkere som Jack Rose, John Fahey, Leo Kottke eller Glen Jones, men han viderefører og videreutvikler uttrykket. Små, subtile detaljer utgjør mye av dragningskraften.

De høye gitartonene og den triste atmosfæren kan også gi assosiasjoner til The Dirty Three og den vare, milde stillheten i lydbildet får meg i blant også til å assosiere til Elliott Smith på hans aller mest sarte. Noen har også nevnt den klassiske komponisten Debussy som en inspirasjonskilde og ja klangene kan gjerne ses som en type gitarsymfonier; eller litanier. Det er en slags mild, repeterende klagesang, som med sin suggererende energi inntar en lindrende evne og renser sjelen.

Det er frilynt, drømmende, komplekst, romlig og raffinert. Den i dag Hastings-baserte musikeren skaper harmoniske droner på sin tolvstrenger med behersket, overbevisende kraft og med et vennlig lynne. Han er takknemlig for at Sten Ove (Toft, Blå-booker og også kveldens support etter at en influensarammet This is Music Inc. måtte kaste inn håndkleet i siste liten) har hentet ham over og for publikums respektfulle lytting. Ellers sier han svært lite.

Transcendental skjønnhet trer frem i de instrumentale mantraene som han fingerplukker frem. Det er så vart, så tandert.

Det er noe veldig lofi, tilforlatelig ved hele stemningen hvor en ubarbert Blackshaw henger ut blant publikum øldrikkende i forkant på uteserveringen og i konsertrommet lyttende til supporten Sten Ove Toft, før han drar backstage og henter gitarkassen sin og bærer den frem til scenen litt i forkant for annonsert konsertstart, som om han var en gatesanger på vei til å synge litt på Karl Johan. Men også der han sitter på scenen iført fotformsko, blå jeans og en tømmerhuggerskjorte med den ene foten plassert over kneet på en enkel stol med den ene medbragte gitaren. Han ser nesten litt brydd eller sjenert ut der han sitter, men er vel egentlig mest konsentrert når han spiller sine ganske intrikate arrangerte komposisjoner. Og mellom låtene gir han en varm og inkluderende utstråling.
I kveld har han også med seg en slags «jukselapp» med akkordrekker i stedet for en mer konvensjonell settliste.

Det hele blir veldig oppstykket med «tuning» (fininstilling av gitarskruene) mellom hver eneste låt. Mot slutten røk også en av de tolv strengene til engelskmannens milde fortvilelse. Han valgte å avslutte med elleve strenger på de siste klagesangene.

Men dette er kanskje også noe av sjarmen ved det hele, selv om det var tydelig at det er en stund siden han har spilt mange konserter. Undertegnede må innrømme å sitte igjen med sterkere minner fra det første livemøtet på Safe as Milk-festivalen i Haugesund i 2008.

Likefullt var det utrolig vakkert og lindrende når det var på sitt ypperste og hensatte da folk i en yogaaktig transe. Da kunne man se folk i lokalet bare nyte musikken og stemningen; noen med lukkede øyne i en lett drømmende modus og takknemlige, henførte blikk henimot scenen.

Etter drøyt trekvarter var det slutt for denne gangen. Blackshaw sa at han skulle selge en av sine gitarer for å finansiere en ny plateinnspilling. Om dette innebærer et nytt album, venter vi i spenning på å se. «Why Keep Still?» ble gjort tilgjengelig online i fjor høst. som en del av Adult Swim Singles Series.

 

 

 

Ferske spor uke 8/2020

$
0
0

Selma

Yemi Alade og Angelique Kidjo – Shekere
Afropop-dronningen herjer i spillelistene med «Shekere», en ode til det afrikanske kontinentet. Yemi Alade fått med seg Grammy-vinneren Angelique Kidjo, den fjerde for litt over en måned siden. På engelsk og yoruba synger de til den herlige rytmen av «shekere», rytmeinstrumentet sangen er oppkalt etter. Låta har til og med fått sin egen danse-challenge på SoMe. Klarer ikke denne låta å få deg i festhumør er det ikke håp for deg uansett. Se video.

Juro Que – Rosalía
Katalanske Rosalía trollbinder deg i løpet av noen få sekunder med sine hese og såre flamenco-toner som hun omfavner med pop, Hip Hop og Reaggaeton. Det gjør sounden hennes både tøff og unik. I «Juro Que» går hun tilbake til sine flamenco-røtter og lager en farlig god låt. «Rosalía» ble nominert til beste nye artist under Grammy i år, og er den første spanske artisten som har blitt nominert til en slik pris. Vil du høre mer av henne anbefaler jeg «A palé» og «Yo x TI, Tu x Mi». Se video.

 Zouhair Bahaoui – Lazem Alina Nsebro
Den nye prinsen av pop-rai i Marokko er mest kjent for sine smittende sommerhits, som «Hasta Luego», «Décapotable» og «Favor». «Lazem alina nsebro» er en vakker popballade tynget av sorgfulle tekster med et alvorlig bakteppe: barseldød. Jeg må innrømme at det var vanskelig å holde tårene igjen da jeg så musikkvideoen. Men det er vel kanskje meningen med arabiske ballader. Snufs.

 

Victor

John Olav Nilsen & Nordsjøen – Den smale sti
Ådne har med låta «Et monster i mønsteret» i denne ukas Ferske spor fra John Olav Nilsen & Nordsjøen sin nye plate «Det store i det små» og på tampen av fjoråret tok jeg selv med den andre singelen «Odyssé» fra samme plate. I dag tar jeg med den tredje singelen «Den smale sti». Jeg klipper like så godt inn omtalen min av»Odyssé», da beskrivelsen også treffer blink på «Den smale sti».

Smart, delikat pop. Motstandspop, kaller de selv det, iallfall tidligere, betegnelsen duger ihvertfall perfekt. Dvs., selve låta er fengende med John Olavs inntagende vokal, men teksten gir motstand:

“du kan få kontrollere meg elektronisk
de kan få spille meg inn på film
de kommer til å kysse oss kjemisk
men det finnes et rom der ute de aldri når inn til”

Kombinasjonen fengende & motstand fungerer utmerket.

Den nye  plata til John Olav Nilsen & Nordsjøen «Det store i det små» består av herlig storslagen pop (uten bli for pompøs), samtidig som den jordnær, med fengende melodier, god produksjon og gode tekster.

Låtene  sender tankene tilbake til 80-tallet og band som  Big Country («In a Big Country»),  The Waterboys («The Whole of the Moon) til dels The Church («Under the Milky Way»), Echo & the Bunnymen («The Killing Moon») samt Simple Minds, The The mfl. sine popepos, ikke alltid rent musikalsk, men tenker på det deilige høytflyvende uttrykket og meloditeften.

Birgitta Alida – Past
Om du ikke har hørt navnet Birgitta Alida før, så skal jeg ikke arrestere deg av den grunn. Men du har kanskje hørt stemmen hennes via band som Strange Hellos og Lumikide. Selv har hun bakgrunn i jazzen, men sammen med co-låtskriver Pablo Tellez og produsent Matias Tellez har de jobbet seg frem til et lydbilde som henter inspirasjon fra så forskjellige epoker av musikkhistorien som Bach og The Beatles. «Past» er fra den selvtitulerte debut EP’en hennes, og er smektende popsymfoni med like smektende vokal av Birgitta dyppet i 60-tallet med år 2020-signatur. Smakfullt og smart arrangert. Når jeg først er inne på popsymfoni, ta også en lytt på Sam Asgaris «Good Night».

Kråkesølv – Nådeløs klar
‘Band som Built to Spill og Sunny Day Real Estate har nok spilt en viss rolle i bandmedlemmenes musikalske oppvekst. Kråkesølv har uansett skapt et unikt uttrykk, ikke minst takket være nordlandsdialekten. Kombinert med bandets underfundige omgang med melodier, og hverdagslige, men lekne tekster’, skriver vår skribent i anmeldelsen av plata «Trådnøsting» fra 2009. Alt dette  viser de på ny med den røffe gitardrevne (herlig gitardriv & sound) og melodiøse singelen med den beskrivende tittelen «Nådeløs klar», som var tredje smakebit fra deres sjette album «Force Majeure». Låtskriver og vokalist Kristoffer Magnus Nohr Unstad sier låten blant annet er inspirert av den velkjente «isfjellteknikken» til Ernest Hemingway, der en indre uro ulmer under overflaten. I anledning Kråkesølvs nye kvalitetsplate «Force Majeure» gjør «Nådeløs klar» comeback på Ferske spor. Se video. Mer Kråkesølv.

This Daze – A Sign, The Truth
Man trenger ikke å ha lyttet så mye på The Strokes, før man skjønner hvor This Daze har hentet inspirasjonen sin fra her. Velsmakende er det uansett. Det er kunst i seg selv å sprute inn sin egen signatur inn i musikk inspirert så mye av et band med et slikt lett gjenkjennelig  uttrykk som The Strokes. Dette er det god, gammel (her: ny) new wave, mod m.m. klasse over. This Daze fra Trondheim har laget en catchy låt med de gode melodilinjene som skal til for å engasjere publikum. Og at This Daze engasjerer publikum viser Ådne sin anmeldelse av  konserten deres på  Trondheim Calling. The Strokes – You Only Live Once (Ferske spor uke 48/2019).

Kollwitz – Like Iron I Rust
Nå beveger jeg meg egentlig igjen langt utenfor Ferske spor konseptet, men det er ikke første gang det skjer akkurat, og siden  det er ti år siden Kollwitz bergtok musikkverdenen med debutplata «Like Iron I Rust» må de med.

Hvis du ikke har hørt Kollwitzs første album «Like Iron I Rust», så har du noe å glede deg til. Det samme med deres andre album «Dissonance», som kom i 2015 og som jeg kåret til årets beste norske album samme år. På begge utgivelsene er basisen mørk, konsentrert energi, klaustrofobisk, men samtidig forløsende, kaotisk, men samtidig musikalsk, noe tittelåten «Like Iron I Rust» viser til gangs.

‘Uttrykket er intens og massiv. Jeg anbefaler alle å sjekke ut Kollwitz’, skriver min Deichman-kollega Łukasz Solawa, etter å ha bivånet Kollwitz varme opp for Sepultura i 2015 på Union Scene i Drammen.

Kollwitz har en inderlighet, intensitet og (ur)kraft som svært få band er forunt, og da tenker jeg ikke bare i forhold til Norge, men hele universet, andre planeter, galakser og solsystemer.

Kollwitz – Horizon (Ferske spor – uke 23/2018), Kollwitz er tilbake!.

 

Jan-Olav

Public Practice – Compromise
Tidligere medlemmer av Wall og Beverly lager fengende post-punk med Talking Heads-groove og new wave-gjenklang.

Coriky – Clean Kill
Fugazis Ian Mackaye og Joe Lally samarbeider igjen i en trio sammmen med førstnevntes kone og samarbeidspartner i The Evens; Amy Farina. Vi gleder oss storveis. (Låta er ikke på Spotify, men lytt på den her, red.anm.).

Chubby and The Gang – Chubby and The Gang Rule OK?
Høytlytt, storslagen, bredbent punkrock av beste merke fra London.

Pictish Trail – Turning Back
Skotten Johnny Lynch lager omskiftelig lofi-psykedelia som smyger seg umerkelig under huden. Fjerde album «Thumb World» kan være verd noen minutter av din tid.

Yves Tumor – Gospel for a New Century
Sean Bowie er tilbake med musikkevangeliet til dette tiåret også. Nok et eksempel på hans evne til å sette sammen fengende collage av elektronisk musikk, lofi-soul og eksperimentell støy. Yves Tumor ft. Harakish & Napolian – Applaud (Ferske spor uke 40/2019), Yves Tumor – Noid (Ferske spor uke 38/2018), Yves Tumor – Licking an orchid (Ferske spor uke 36/2018).

Porridge Radio – Sweet
«I am charming, I am sweet, and she will love me when she meets me», synger Dana Margolin i det stadig mer interessante Brighton-bandet. Låten tar for seg selvforakt og kampen for å overvinne denne og blander enkel gitarplukking med overstadig støyende riff. De som er så heldige å besitte et by:Larm-pass kan se dem i helga på Kafé Hærverk (fredag 22.00) eller Ingensteds (lørdag 20.00).

Grimes – So Heavy I Fell Through the Earth
Eterisk vakkert med referenser til Cocteau Twins men i en mer moderne klesdrakt. Mer Grimes.

 

Ådne

Slowgold – Nåt
Vi må ha mer Slowgold. Bandet, med Amanda Werne i spissen, ga ut en aldeles nydelig plate nå nylig. I tillegg til å synge med en klangfull og vakker stemme, spiller Amanda gitar som en gudinne. Det er flere låter på den nye plata «Aska» som vil gi deg gåsehud, men den kanskje fineste låten er «Nåt». En bittersøt sak med tekstlinjen: «Jag har funnit andra ställer/Så jag orkar ut igjen/Der jag kan träffa mina nye venner/Dom verkar bry seg». Hør låten, sjekk ut albumet! Slowgold – En dag till (Ferske spor uke 6/2020). Les anmeldelse.

John Olav Nilsen & Nordsjøen – Et monster i mønsteret
Det er relativt lett å forstå at noen kan synes John Olav Nilsen blir for pompøs både i tekst og musikk. At han er en håpløs romantiker uten fotfeste, at han skriver for svevende tekster og at han generelt sett ikke gjør de «riktige» tingene. Samtidig er det utrolig forfriskende å høre en artist som bare gir blaffen i sånt og lager «the big music» slik John Olav Nilsen & Nordsjøen gjør på sin nye plate «Det store i det små».
Ta f.eks. låten «Et monster i mønsteret». Blir ikke denne låten en festival- og konsertfavoritt, skjønner jeg ingen verdens ting. Det allsangvennlige refrenget tipper jeg vil bli sunget/hylt på konserter og festivaler landet over i løpet av 2020: «Lille venn/eg kommer til å forlate deg/men lille venn/eg kommer alltid tilbake igjen.»

Les anmeldelse.

Psycho Comedy – First Cousin Once Removed
God psych-garasjerock får vi vel aldri nok av? Her er Liverpool-bandet Psycho Comedy i fri dressur. Røffe gitarer, bankende bass, hypre trommer og en vokalist som snerrer ut teksten i en heseblesende låt. «First Cousin Once Removed» har alt det, og hva mer trenger vi egentlig? Jo, vi må telle opp: 1-2-3-4!

NIEMI – Silta
Så til noe HELT annet. Den finske artisten NIEMI har laget et usedvanlig vakkert album bestående av vuggesanger. Den musikalske innpakningen kan vel best beskrives som ambient. Albumet «Spiraalit/Spirals» er så utrolig fint arrangert og nydelig spilt at en kan få tårer i øynene. Uttrykket «balsam for sjelen» har sjeldent passet så godt som her. Albumet er for øvrig gitt ut på den spennende finske labelen Bafe’s Factory.

Kråkesølv – Hundre runda rundt sola samles
Bodøbandet Kråkesølv har gitt ut plater i ti år, og må snart regnes for å være veteraner i norsk musikkliv. De har gitt ut fem LP-er, og er nå  ute med den sjette titulert «Force Majeure». I forkant av dette slapp de både singel og video til låten «Hundre runda rundt sola samles i ett sekund». Låta er skrevet av Fredrik William Olsen og videoen er regissert av Martin Bremnes. Her får vi se en litt annen utgave av bandet, denne gang ulastelig antrukket som «dansebandet på livets skoleball». Video.  Sjekk anmeldelse av den nye plata her.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Oslo-baserte Damokles med jækla sterk debut

$
0
0

Damokles består av Kristian Liljan (Dunderbeist), Gøran Karlsvik (This Sect, Contrarian) og Frode Pettersen (No Life Orchestra). Et spennende trekløver, der særlig This Sect og Contarian har blitt godt mottatt her i huset.

Godt mottatt vil også Damokles bli, iallfall basert på denne låten/videoen. Musikken befinner seg i brytningen mellom hardcore, emo og en dæsj indie. Sjangerbetegnelsen(e) er ikke så viktig, det som er viktig at dette er en sterk debut, overraskende bra, eller kanskje ikke, for det er ikke noen grønnskollinger som «skjuler» seg bak Damokles. En erfaren gjeng dette.

Intense utbrudd, fengende melodier og det episk stemningsladete møtes og løfter hverandre frem gjennom effektive overganger.

Hvordan vil dere selv beskrive uttrykket til Damokles?

– Damokles henter inspirasjon fra så mangt, men grunnlaget ligger nok i den mer emosjonelle delen av DIY hardcore/punk pluss relatert indierock, samt popmusikken fra det glade (?) 80-tall, med ca. like stor konsentrasjon på trøkk og støy som på giftige hooks.

Er dere i gang med innspilling av album?

Planlagt utgivelse for album er høst 2020. Før det kommer noen smakebiter i form av singler. Først ut er   «It’s Closing Time», mixet av Nick Terry (Kvelertak, Turbonegro, Primal Scream, Libertines, etc.) og produsert av Damokles’ egen Kristian Liljan.

Hva handler låta om?

– Rent tematisk er «It’s Closing Time» en spiss og forholdsvis dystopisk kommentar til eskalerende konsumentbehov, samt makthavere som til stadighet gjentar historiens gang. Singelen akkompagneres av en musikkvideo, med ringrever fra bl.a. Død Snø-produksjonene bak spakene.

Og musikkvideoen kan du se & høre her:

 

Oum tilbake i Oslo – marokkansk soul med dype røtter i ørkenen

$
0
0

Jeg har fulgt Oum helt siden debuten på begynnelsen av 2000-tallet. Da sang hun soul, gospel og jazz på engelsk, et språk marokkanske artister sjelden eller aldri brukte på den tiden. Hun ble et ikon over natten og låtene hennes ble spilt på alle radiokanalene.

Da jeg vokste opp, ble popmusikk i Marokko sunget på klassisk arabisk, arabisk dialekt fra Midtøsten (gjerne egyptisk) eller på fransk. Det var bare klassisk marokkansk musikk, andalusisk musikk eller folkesanger som ble sunget på marokkansk dialekt.

Så skjedde det et skifte i den marokkanske musikkbransjen i løpet av 2010-tallet. Marokkansk dialekt, “darija”, og marokkansk kultur ble plutselig “kul”. Marokkansk musikk ble veldig populær i andre arabiske land, og artister fra Midtøsten begynte å synge på marokkansk “darija”. I dag herjer marokkanske artister på spillelistene i hele Midtøsten og Nord-Afrika hvor de har satt sitt preg på popmusikken.

Hvor bevisst det språklige skiftet er, er vanskelig å si. Det er uansett mange artister fra Marokko som stolt synger på egen dialekt i dag, og Oum er ikke noe unntak. Det var utrolig flott å høre at hun gikk tilbake til sine “sahrawiske” røtter på albumet “Zarabi”. Ordet “Zarabi” betyr “tepper”, og albumet hedrer kvinnene som vever tepper i landsbyen M’Hamid El Ghizlane i sør-Marokko. Albumet ble spilt inn akustisk i ørkenen i utkanten av denne landsbyen, og en hører både fuglekvitter og vindkast på plata. Helt magisk!

I forbindelse med konserten Oum hadde i Oslo i 2016, intervjuet jeg henne for Samora Forum. Da jeg spurte henne hvorfor hun valgte å spille inn plate utendørs, svarte hun:

“Vi ønsket å fjerne oss fra den perfekte studiolyden hvor man får et forventet resultat. I ørkenen måtte vi tilpasse oss naturen. Instrumentene ter seg annerledes i sol, vind og sand. Ideen bak var å akseptere det som skjer rundt oss. Som musikere lærte vi å akseptere hverandres feil og bli mer ydmyke.»

På sitt nyeste album “Daba”, “Nå” som Oum turnerer med for tiden, er musikken nesten like akustisk som på forrige album. Denne gangen har hun valgt å ha med elektroniske innslag som på ingen måte bryter med hennes autentiske sound. Oum boltrer seg i øm poesi på “darija” og “hassaniya”, dialekten som snakkes i sør-Marokko. Melodiene flyter lett mellom jazz, soul, chaabi, gnawa og klassisk marokkansk musikk.

Oum har en svært versatil stemme mestrer de fleste sjangre. En blir trollbundet av de klokkeklare tonene som lokker en med inn i en magisk verden. Når en lytter til Oums musikk, bør en bare nyte uforstyrret.

Etter Oums forrige konsert i hovedstaden å dømme, kan jeg med hånden på hjertet garantere en uforglemmelig konsertopplevelse. Oum er en perfekt live performer og har publikum i sin hule hånd under hele konserten.

 


Ferske spor uke 10/2020

$
0
0

Geir

Hamerkop – Polisher
Deilig og myk låt i skjæringspunktet dream pop og postrock med en dash Velvet. Hviskende, nesten messende vokal, tabla og ulike gitarstrukturer m.m. bygger seg opp i sakte, flytende​ tempo til en massiv avslutning. Fra debutplata «Remote», ute på Drag City. Hamerkop er Annabel Alpers (Bachelorette) og Adam Cooke.

 

David

Kikagaku Moyo – Gypsy Davey
Kikagaku Moyo er siste band ut i Sub Pop Singles Club og gjør her en eventyrlig tolkning av Fotheringays «Gypsy Davey». Kikagaku Moyos versjon er temmelig tro mot originalen og de beholder den britiske folk-stemningen, til og med vokalen legger seg opp mot Sandy Denny. Japanerne klarer allikevel å gjøre sangen til sin egen ved å vri den mer mot en trolsk og psykedelisk stemning. Kikagaku Moyo – «Kodama» (Musikalske sidespor – uke 35/2016), Kikagaku Moyo – Fluffy Kosmisch (Ferske spor uke 44/2018).

Six Organs of Admittance – The 101
Gode tider for psykedeliaen. «Companion Rises», Ben Chasnys siste album med Six Organs of Admittance, er årets første store album for min del. Albumet er en spektakulær dose med folk-psykedelia med dronepartier. «The 101» er albumets mest høylytte representant, men viser et tverrsnitt av hva «Companion Rises» har å by på. Gitarpartiene på «The 101» minner nesten om åndsfrendene Comets On Fire.

Beach Bunny – Cuffing Season
La oss skifte fokus til mer lettbent indie. Beach Bunny fra Chicago er frontet av Lili Trifilio, som lager fengende og konsise powerpop-låter, med mye gitar i monitor. Albumet «Honeymoon» er en særdeles trivelig liten halvtime og bør absolutt undersøkes. Ute nå på Mom+Pop Records.

Jay Som – A Thousand Words
Beach Bunny fungerer perfekt som en overgang til Melina Mae Dutertes prosjekt Jay Som. Hennes nye singel «A Thousand Words» er en rett ut uimotståelig poplåt, med et enestående refreng.

Car Seat Headrest – Can’t Cool Me Down
De siste dagene har jeg igjen fått oppheng i Car Seats Headrests album «Teens Of Denial». For et album det er. Derfor var det en kjærkommen nyhet om en ny låt fra Will Toledo og resten av bandet. «Can’t Cool Me Down» er noe helt annet enn den gitardrevne og smått aggressive «Teens Of Denial». Gitarene og trommene er borte, og har blitt erstattet av et synthtungt lydbilde, men Toledos smått angstfylte univers er fortsatt lett gjenkjennbart og innbydende. Car Seat Headrest – Beach Life-In-Death (Ferske spor uke 27/2019), Car Seat Headrest – Beach Life-in-Death / Famous Prophets (Stars) (Ferske spor uke 7/2018), Car Seat Headrest – Nervous Young Inhumans (Ferske spor uke 3/2018), Car Seat Headrest – Beach Life-In-Death (Ferske spor uke 50/2017), Car Seat Headrest – Låt: «War is Coming (If You Want It)» (Musikalske sidespor – uke 43/2017), Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (inkludert Car Seat Headrest), Øya 2017 – Car Seat Headrest, Car Seat Headrest – en makalaus opplevelse!.

Jeremy Cunningham – The Weather Up There
«The Weather Up There» er tittelkuttet fra Jeremy Cunninghams album, som handler om hans brors død i 2008. Naturlig nok et ganske dystert lydbilde, men det er allikevel håp i låtene. Eksperimentell, men allikevel tilgjengelig fusion-jazz, med tung hjelp fra Chicago-kompis Jeff Parker, som var med på Ferske spor for et par uker siden.

Mats Wawa – Byrds
Det nærmer seg slipp av Mats Wawas nye album «Rock Omelette» og bandet girer opp med nok en ny singel. «Byrds» har en innbydende 60-talls klang som selvsagt minner vagt om The Byrds, men også Beau Brummels og andre vestkystgrupper fra samme tiden. Kledelig naivt og sjarmerende, og nok et eksempel på bandets låtskriveregenskaper. Off:Larm-konserten deres på Tilt gav ytterligere frempek mot det kommende albumet og det er bare å glede seg. Mer Mats Wawa.

Elds Mark – Varder
Elds Mark er et duoprosjekt med Håkon Oftung (fra blant annet Tusmørke) og Kristian Valbo, som har hørt sin del på naturglade svenske proggere som Träd, Gräs och Stenar, Ragnarök, Kebnekajse, samt Dungen. «Elds Mark»-albumet er spekket med organisk, mosekledd instrumentalrock og er en eventyrlig lytteopplevelse. Glohet anbefaling! Ute på Pancromatic Records.

Rick Ashtray ft. The Ida – Fat Chance
Back to dungaree high! «Fat Chance» er første livstegn på en god stund fra den denimkledde gjengen i Rick Ashtray. Ikke nok med det, men «Fat Chance» har også gjestevokal fra The Ida, aka Blomst-vokalist Ida Dorthea Horpestad. Frekke gitarer i boogie-angrep med allsangvennlig refreng? Ja, takk. Dette smakte. EP-anmeldelse: Rick Ashtray – «INC.», The Ida – EP: Animals of Time (Musikalske sidespor – uke 5/2018), The Ida – Låt: «Bushfire» (Musikalske sidespor – uke 49/2017).

 

Selma

Nitin Sawhney – Down the Road (feat. YVA, Dhruv Sangari & Nicki Wells)
Nitin Sawhney er et av Storbritannias største navn innen elektronisk og fusion-musikk. Verkene hans er gjerne smukk electronica ispedd jazz og trip-hop, rundet av med sør-asiatiske elementer. En god regel innen fusion-musikk er gode featurings, og Sawhney har en endeløs liste med store navn han har jobbet med. «Down the Road» er intet unntak. YVA (a.k.a Eva Stone) er soleklart stjerna i låta. Nithin Sawhney beskriver YVA slik:

«YVA has one of those voices you wait years to hear. Whenever she sings, her crystal tone bludgeons the least attentive of rooms into pin drop silence. Why? Because her sound comes from a place not rooted in the mere mechanics of vocal technique, but the haunting depths of fearless introspection. Her voice and the finest of her compositions come from an imagined land where music is the only solace of forgotten souls. There is a truth to her voice that veers from unapologetically disturbing to simply sublime. An artist with a profound mastery of genuine magic

Dhruv Sangari gir «Down the Road» en enda dypere klang, med bedøvende qawali av stor klasse.
Det er nesten umulig å beskrive en artist som Nicki Wells. Den britiske artisten mestrer et stort spekter innen sør-asiatisk musikk, alt fra gamle folketoner til klassiske raagas. Hun flyter mellom vestlige og østlige toner like lett som en fjær. Hva strupen på denne dama er laget av vet ikke jeg. I denne låta backer hun Sangari og YVA med solid koring. Se video.

Seckou Keita – Am Am
Jeg var så heldig å få med meg Seckou Keita da han var gjesteartist under Sharon Shannons konsert i Oslo i fjor. Dette er en artist som er i klasse med Youssou N’dour og Baba Maal. En forrykende Kora-spiller er han også. Keita er nevøen til Norges største Kora-spiller Solo Cissokho , som dessverre gikk bort i fjor bare 56 år gammel.
«Am Am» er en lett og lekende låt, som blander tradisjonell senegalesisk musikk med afropop. Se video.

KAMARA –  20 something
Bergenske KAMARA er tilbake for å forføre oss med den herlige stemmen sin. Denne gangen med godbiten «20 something». Etter denne låta å dømme vil hun definitivt lage minst like god stemning på årets festivaler som hun klarte i fjor. En deilig blanding av pop og litt old school RnB, omfavnet av fresh og fiffig sound. Se video.

 

Jan-Olav

The Magnetic Fields – The Day the Politicians Died

Det er gledelig å se Claudia Gonson returnere til hovedvokalen på denne pianoballaden. Stephin Merrit og gjengen annonserer intet mindre en femdobbel EP med 28 korte låter kalt «Quickiest» denne våren. Magnetic Fields – 50 Song Memoir (Musikalske sidespor – uke 9/2017).

The Proper Ornaments – Purple Heart
James Hoare fra The Veronica Falls og Ultimate Painting og Max Oscarnold tidligere Claps fra Toy smelter sammen klassisk psykedelia og vestkyst folkrock. Fjerde albumet «Mission bells» kommer et halvår etter forgjengeren «6 Lenins». Forsiktig og melankolsk og med stor tilbakeholdenhet.

Habibi – Angel Eyes
Drømsk garagerock som smyger seg innpå en. Dette er låten som står ut mest ved de første lyttingene på  andrealbumet «Anywhere But Here» i all sin soldrenkte, sløye prakt.

Les Grys-Grys – Milk Cow Blues
The Rolling Stones anno 1965 eller en garasjerock-kvintett fra Montpellier i Frankrike? Fengende er det uansett. Låta er ikke på Spotify, men du kan lytte på den her.

Spinning Coin – Ghosting
Skotsk indiepop der høytone-vokal, sammenvevde gitarer og en reverb-tung produksjon preger lyduttrykket. Aktuelle med sitt strålende andre album «Hyacinth».

THICK – Mansplain
Riot grrrl-pop for et nytt tiår. Se video.

Allergic To Humans – Uggly Things
Fra det kommende debutalbumet «Infinity Crunch» på Novoton. Kjapt, energisk, anthem-aktig fra Gotlands garagepunktrio.

Kjellvandertonbruket – Normal Behavior in a Cutting Garden
Christian Kjellvander etterlater liten tvil om hvem som er nestor på den skandinaviske americana-scenen. Denne gangen i et samarbeid med Tonbruket jammet frem live i studio i løpet av et par dager. Dette tredelte mesterverket av en låt er kjernen og beviset for at man kan fornye også et så velopptråkket landskap som dette. Jeg får assosiasjoner til Nick Caves «Ghosteen»-album.

Bambara – Serafina
Bambara står for mørke, twangy gitartoner og angstbitter postpunk om hverandre i et gotisk rockelandskap med likheter til tidlig Nick cave and The Bad Seeds og The Birthday Party. Amerikanerne fra Athens, Georgia» låter mer raffinerte på sitt fjerdealbum «Stray». «Serafina» er en av de hardere, slamrende låtene som overbeviser meg om at dette er en plate jeg bør gå til anskaffelse av.

Maurice Fulton & Peggy Gou – Jigoo
Hva med litt ildfull leftfield house fra en veteran og et av de heteste nyere navnene i et inspirert samarbeid?

Wajatta – Don`t Let Get You Down
Reggie watts og John Tejada har slått sine pjalter sammen og er det siste tilskuddet til anerkjente Brainfeeder. Improvisasjon og produksjonsfinesse leder til en herlig amalgamasjon av funk og house. Svært behagelig og harmonisk, men også veldig godt egnet til dansegulvet.

 

Victor

Coctail Slippers – Night Train
Den nye låten til Cocktail Slippers bærer definitivt bud om at noe veldig bra er på vei. Hektende riff (kult sound på gitarene), sugende bass og komp med fraspark driver det hele fremover. En heftig miks av garasjerock, glam og rock med en småpunka spiss – det er ikke vanskelig å høre at denne gjengen er inspirert av band som Blondie, The Donnas, Ramones, Patti Smith og The Cramps.

Det er tydelig at de har tatt seg god tid og jobbet nøysomt med låt og innspilling.
Fett, ganske så storslagent, sound uten at det går på bekostning av drivet, i dette tilfellet tvert imot. Det lyder profft og er samtidig full av glød og energi. Silje Hope har fått skikkelig sving på vokalen, koringene sitter, og det er både melodiøst, fengende og spenstig. Cool framtoning. En låt som holder festen gående døgnet rundt.

Easy – Crystal Waves
På begynnelsen av 1990-tallet var Easy et av indiebanda fra Sveriges som ble lagt merke til. I år er det 30-årsjubileet for deres fine debut «Magic Seed». Easy er også tilbake med et nytt album, «Radical Innocence». En smakebit fra albumet er «Crystal Waves» med tilhørende video. Lytt på denne hvis du er en fan av Johnny Marr / Electronic, The Smiths, The Courteneers, The Dentists, The Prisoners, Jasmine Minks mfl.

Fieh – Samurai/When The Summer Is Through
Til årets Roskilde Festival er disse norske utøverne foreløpig annonsert: Boy Pablo, Sassy 009, JABBA og Nils Økland Band, girl in red, Unge Ferrari, Death By Unga Bunga, Amanda Tenfjord, Fieh, The Whitest Boy Alive og The No Ones. Dermed velger vi et spor av en disse til spilleliste denne gang, det ble Fiehs «Samurai/When The Summer Is Through». David Jønsson beskriver låta slik: ‘Nytt påfyll av Fiehs delikate hybrid av funk/r&b/soul og jazzpop. Det svinger noe voldsomt av oktetten på «Samurai/When The Summer Is Through». Stram, men fløyelsmyk produksjon, med en sommerbris av en fløytesolo’. Fieh – Flower (Ferske spor uke 18/2019)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Konsertanmeldelse: Jerusalem In My Heart + Lucrecia Dalt på Blå

$
0
0

Jerusalem In My Heart var en tankevekkende og beroligende kraft en regn- og sluddpreget lørdagskveld, men havnet likevel i skyggen av oppvarmeren Lucretia Dalt lørdag sjuende mars. Dette tross at de to vartet opp med fire filmruller med flimrende bilder av naturlandskap fra Midt-Østen på lerretet i bakgrunnen og en eklektisk sammenføying av tradisjonell arabisk sang, buzuk-liring, effektpedaler og avantgardistiske datamodulasjoner.

Osloklubben Blå bød lørdag 7. mars på sublimert politisk sprengstoff for de fåtallige som hadde tatt turen. Bak droner, vokal klagesang, flimrende bilder av libanesiske fjellandskap, kaktuser og steinhus kunne vi ane en lengsel om å få tilbake sitt tapte land.

De fåtallige tilstedeværende ga nok en indikasjon på at interessen for eksperimentell og lekelysten musikk nok er begrenset her hjemme, og at Oslo tross alt er en småby på mange sett og vis. Blå skal ha skryt for at de prøver å varte opp med musikalske utfordringer og stimuli som dette.

Propalestinske lydeksperimenter fra Jerusalem In My Heart.

Jerusalem In My Heart er et live audiovisuelt performance-prosjekt sentrert rundt den halvt Montréal og halvt Beirut -baserte produsenten og musikeren Radwan Ghazi Moumneh og den Montréal-baserte filmskaperen Charles-André Coderre (i dag Erin Weisgerber). Live og i studio har de hatt med seg en rekke hjelpere; mange tilknyttet miljøet rundt det berømte studioet The Hotel2Tango – som Moumneh er medeier i sammen med Godspeed You» Black Emperor – og plateetiketten Constellation.

Hittil har det også resultert i tre egne album og et samarbeid med Suuns, som utvider vår oppfatning av hva begge disse to står for.

I Oslo var det bare de to kjernemedlemmene som var på plass.

Det ble kanskje ikke helt den overveldende vakre opplevelsen vi hadde sett for oss, men likefullt var det nok av tanker og refleksjoner å ta med seg inn i natten.

Vi fikk Beiruts tradisjoner ikledd støydroner. Opplevelsen av de flimrende stillbildene som flakker i bakgrunnen, den suggerende bønnesangen, ragaene fritatt for linearitet og forutsigbare strukturer inntar en hallusinatorisk kraft.

Urovekkende ambient og nedtonede droner skaper en transcenderende atmosfære av Midt-Østens lydlandskaper og en rik sonisk palett.

Erin Weisgerber står for håndlagede visuals på fire analoge 16mm filmfremvisere. Hun manipulerer fotografier og kjemikalier til rytmiske representasjoner, som både er konkrete og abstrakte på en og samme tid. De er visjonære og introverte på en gang i fint samspill, men er ikke det mest imponerende jeg har sett. Likevel understreker og skaper de atmosfære.

Politisk sprengstoff finnes skjult i et spirituelt musikalsk møte mellom moderne eksperimenter og tradisjonelle arabiske toner. Jerusalem In My Heart taler palestinernes sak, og gir uttrykk for en lengsel om å få tilbake sitt tapte land. Han har også møtt på kontroverser for sin tilknytning til BDS-bevegelsen (Boycott, Divestment and Sanctions) (boikott, avhendelse og sanksjoner). Vi som ikke snakker arabisk kan bare skimte dette via artistnavnet Jerusalem In My Heart, og alt hva det innbefatter, forsterket av det musikalske møtet mellom tradisjonell musikk fra Libanon og Syria og europeisk/amerikansk avantgarde elektronika.
Navnet Jerusalem In My Heart stammer fra en sang av den legendariske libanesiske sangerinnen Fairuz fra 1972.

Moumneh selv er svært lite kommunikativ. Han sa ingenting utover ett takk etter å ha fullført sine tilmålte tre kvarter. Han lar musikken og bildene tale for seg selv. Flimrende, noe ustødige, men repeterende filmbilder på lerretet i bakgrunnen med stillbilder fra utkanten av Beirut med fjell, ørken og palmer, steinhus setter stemningen, som tidligere nevnt. Innledningsvis er fokus på natten og stjernehimmelen, og vokalisten synger parallelt i en mikrofon og en shisha-lignende blåsebelg mens han tråkker på ulike effektpedaler, skrur knotter eller setter i gang samples.

Han gjør en form for elektronisk verdensfolk eller modernisert tradisjonell arabisk musikk. Musikken har to kompletterende uttrykk. Det ene er nærmere den klassiske arabiske folkemusikken og kan bestå av variasjoner over kjente folketoner; rekonfigureringer og nye tolkninger. Så har vi mer ambient støy elektronika uten fast form, men med libanesiske og syriske lydbilder. Forvrengning og støy komplimenterer og ekspanderer også de gamle sangene. Det er eksperimentering over tilsynelatende ektefølt bønnesang.

Det er noe abrupt og ukontrollert (fritt?) over det hele.

Ambiente droner føyes sammen med ragaer og tradisjonelle toner. Det er musikalsk minimalisme og frijazz-åndelighet om hverandre. Analog-elektronisk oscillasjon og en fri form for akustisk meditasjon eller oppstykket chanting. Andre ganger mer repeterende og rytmisk, med referanse til både post-rock og krautrock.

Etter hvert løfter han opp og benytter de to medbragte strengeinstrumentene sine. To variasjoner av buzuk, et arabisk strengeinstrument som kan minne om en gresk bouzouki, tyrkisk saz, europeisk lut eller arabisk oud, men med lengre hals. Førtifemåringen benytter effektpedaler til å endre instrumentenes klanger.

På sitt mest hallusinatoriske kan det låte både hektisk og travelt.

Andre instrumenter og stemmer kan vi høre i form av samples.

Det var urovekkende og meditativt om hverandre, som nevnt tidligere. Tidvis var det også veldig bevegende og stemningsfylt.

Selv fikk jeg likevel vel så mye utbytte av oppvarmeren Lucretia Dalt denne kvelden. Hennes surrealistiske og drømmende eksperimenter var både mystiske og fantasifulle.

Lucretia Dalt på Blå.

Lucretia Dalts lagdelte musikk innbefatter så mye. Den er minimal og mikrotonal. Hun har en øm, beroligende stemme, som blir en del av lydbildet mer enn den fokuserer på noen form for historie eller syntaks. Musikken til den Berlinbaserte columbianeren oppleves intim og sårbar, sensuell nærmest. Det er en slags form for eksperimentell ambient musikk med referanser til Daphne Oram. Tidvis er det også pulserende eller konfronterende.

Vi kan høre lyden av gnikking av vinglass, samples av gitarklimpring, piano eller theremin; alltid langt i det fjerne. Under overflaten bobler latinske rytmer, industriell støy og synthmusikk. Klangflaten er ofte en slags cold wave eller industriell musikk, intendert eller ikke. Det er ihvertfall noe kjølig og stramt over lydbildet. Et øyeblikk hører vi vel også lydbildet av hardtslående tekno. Hun benytter en Clavia Nord Modular til å frembringe synthlydene, men også som modulær synth for å programmere oscillator, envelopes (automatiseringen), effekter og vocoder. En Moogerfooger MURF (Multiple Resonance Filter Array) er sentral i lydbehandlingen. Hun er introvert og fokusert på scenen, som om hun ønsker at vi skal fokuserer på den sammenvevde musikken snarere enn noe visuelt, og sier ingenting utover ett takk når hun er ferdig.

Det vi får høre frister virkelig til videre fordypning. Veldig egenartet og behagelig uten noen gang å skli over til å bli bakgrunnsmusikk. Hennes surrealistiske og drømmende eksperimenter er både mystiske og fantasifulle. Det geologi-inspirerte albumet «Anticlines» fra 2018 har lenge stått på listen over ting jeg vil høre mer på, og livemøtet pirret nysgjerrigheten ytterligere. Noen savnet nok Kali Malone, meg selv inkludert, som meldte avbud en stund i forveien,men tross alt var dette sjansen til å oppleve to spennende alternative artister på sitt første Norgesbesøk. Opplevelsen var en fin avrunding av helgen etter at jeg først hadde dykket dypt ned i fransk forstadsmisere med filmen «De Elendige» i forkant av konserten.

Dette er musikk for eksempel for de som finner glede i programmet til den årlige CTM (Club Transmediale) festivalen («Festival for Adventurous Music and Art») i Berlin som begge har opptrådt på.

Videopremiere: Benjamin Finger –«Worried Sick of Echoes»

$
0
0

Hvis du er en av dem som følger denne bloggen regelmessig har du sikker fått med deg at vi har sans for Benjamin Finger, og at han har utgitt og spilt inn flere album som spenner fra lo-fi neoklassisk piano-arbeider til jazza avant-garde stykker svøpt i elektronikk, med et uttrykk som lyder både organisk og analogt.

Det er ikke bare vi her hjemme på bjerget som har sans for det Finger driver med, Tigerbloggen skriver (2018): Benjamin Finger er en fyr som har fingrene(!) i det meste. I tillegg til å være en all-round godfyr, har Benjamin gjort musikkvideoer for Jim Jarmusch og polske no wave-band, kortfilmer, fotoutstillinger – og ikke minst: gjennomgående bra musikkutgivelser siden 2007, enten selvutgitt eller på særdeles mange bra undergrunnslabler. (Sjekk ut mer om dette og annet Finger er involvert i våre relaterte saker under, red.anm.)

Benjamin Finger forteller om videoen:
Det er nesten litt flaut å si noe om eller promotere ny video i disse tider da så mye mer står på spill. Men altså; videoen ble skutt på mini DV-cam i England, location var Camber Sands og byen Hastings. Ellers er albumet «Less One Knows» hovedsakelig gitarbasert. Jeg fikk låne en Fender av en kamerat (takk Carsten Aniksdal!) og spilte inn relativt mye materiale i løpet av kort tid. Jeg ville holde lydbildet rått og upolert, uten å legge på for mange andre instrumenter. Dette er det 14. soloalbumet og det er første gangen jeg muligens ser meg litt tilbake (selv om det ikke var meningen i utgangspunktet). For meg peker dette albumet tilbake til mye av lo-fi rocken jeg lyttet til på 90-tallet. Så man kan muligens kalle det et nikk eller hyllest til den perioden. Forhåpentligvis har jeg klart å legge inn min egen vri i uttrykket på låtene.

 

Albumet har slippdato 17. april på det amerikanske plateselskapet Dead Definition .

 

Plateanmeldelse: Quarter Wolf & White Trash Blues Band –«Shitfaced and on Fire» &«Spread The Gospel»

$
0
0

 

Artist: Quarter Wolf & White Trash Blues Band

 

Splitt-LP: «Shitfaced and on Fire» & «Spread The Gospel»

 

Plateselskap: Westergaard Records,

 

5

 

Den norsk-australske duoen Quarter Wolf er ute med en ny kruttsterk dose dirty punkblues med en splitt-LP sammen med de mannevonde bondeknølene (jf. presseskrivet) White Trash Blues Band utgitt fredag 13. mars på Westergaard Records. Quarter Wolf varter opp med tre låter, og det lyder umiskjennelig QW, de har ikke mistet sansen for rå musikk,  intense vokalutbrudd og koringer sitter som spikret,  trommeskinnene får kjørt seg og plektrene slites ned i rekordfart.

Tittelåten «Shitfaced and on Fire» inneholder fiffige ingredienser, som den røff-riffete boogisvingen et stykke ut i låta, før Quarter Wolf på ny kicker i gang rårocken. Spillegleden er definitivt der, og alle de tre låtene deres på splitt-LP’en er like sterke, grunnen til at jeg her fokuserer på tittelåten, er at jeg egentlig hadde tenkt å ta med den på vår ukentlige Ferske spor spilleliste, men så ble jeg så gira underveis at jeg i stedet skriver en aldri så liten anmeldelse.

«En intens klusterfuck av punk, blues og skitten rock&roll levert med en spenning som bringer deg tilbake til ungdomstiden», skriver Westergaard Records,. Godt poeng. Quarter wolf minner meg om hvorfor jeg ble hekta på rock, punk i utgangspunktet. I hine hårde dager var det band som The Count Bishops, The Pirates (Plateanmeldelse: The Pirates – «Out of Their Skulls»), Dr. Feelgood, Wilko Johnsen (Wilko Johnson fyller 70 år!), The Inmates, Blast Furnace & The Heatwaves mfl. pluss alskens mer eller mindre obskur pønk som gjorde at jeg for alvor kicket på musikk.

Jeg ble fan av disse grombandene, og er fortsatt fan, og selv om jeg hører på mye forskjellig musikk nå har disse bandene en helt spesiell plass innerst i hjerterota, de er liksom basis for hele musikkinteressen min, de har en helt egen gnist, de har det i blodet, de bare kjørte på med midlene de hadde til rådighet, og det gjorde de på en eksellent måte.

Quarter Wolf får fram den samme feelinga, med sin sjelevrengende framferd, duoen oser av attitude og låtene er spekket med innlevelse –  det er dette som er pønk, ikke rent musikalsk hele tiden, men holdningsmessig.

Når jeg får tak i vinylen, har kun lyttet på plata digitalt, så skal jeg vri volumknappen hardt mot høyre og spre gleden seg til alle  naboene mine som ikke har Quarter Wolf å kose seg med.

Til slutt noen ord om White Trash Blues Band sine låter på Splitt-LP’en, de er også knakende tøffe, som «Spread The Gospel», og en låttittel som «Obsession With the Underdogs» må bare få karakter 6. WTBB spiller hardbarket, drivende rock med en slick coolnes jeg faller for, særlig er de to nevnte låtene knall. Jeg kommer garantert sterkere tilbake til White Trash Blues Band senere.

 

PS Har sans for tegneseriecoverne, les Hard-Ons – forener tegneserier og musikk

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Ferske spor uke 11/2020

$
0
0

Selma

Haska, Salif Keita – Madan
Denne låta fikk meg i festmodus i løpet av få sekunder. Salif Keita trenger for så vidt ingen introduksjon, som et av de aller største artistnavnene Mali har å by på. Keita har bidratt med hitlåter helt siden begynnelsen av 70-tallet og har turnert verden over siden. Haska er et ukjent navn for meg, og det er lite informasjon om hen/dem på nettet. Et lite mysterium med andre ord. «Madan» er en fengende techno-låt som fungerer godt med Keita og hans kor.

FELA, Philip Emilio, Viktor – Meg og mine peeps
FELA er tilbake med ny musikk etter Blokk til Blokk-suksessen på Det Norske Teatret. Sammen med Philip Emilio og Viktor leverer han en lekende låt som lukter sommer og sol. Teksten er oppløftende og full håp, noe vi alle trenger for tiden.

Jasmine Sandlas – Ik Main Kudi Punjabi
Dronningen av Bhangra spilles kanskje mest i desibryllup her til lands. «Ik Main Kudi Punjabi» er en ganske rolig låt til Jasmine Sandlas å være. Teksten vil gjøre enhver panjabi stolt. De som vet, de vet.

Aziz Sahmaoui, University of Gnawa, Alioune Wade – Un homme bon
Aziz Sahmaoui ga ut albumet «Poetic Trance» i fjor. «Un homme bon» er en bonus track som vi ønsker velkommen med åpne armer. Sahmaoui skuffer ikke, noe han egentlig sjeldent gjør. Akkurat i denne låta har han valgt å bruke mer jazz-elementer og ørkenblues, i tillegg til hans velkjente gnawa- og marokkanske folketoner. Teksten er like metaforisk og poetisk som vanlig. Alioune Wade er prikken over i-en, og gjør dette verket komplett. Jeg håper inderlig på en Norges-konsert en dag. Sukk!

 

Geir

Horse Lords – Fanfare for effective freedom
Horse Lords er tilbake der de slapp etter den flotte «Interventions» i 2016. Fremdeles er det deilig repeterende avantrock. Rytmiske gitarstrukturer bygges nitid opp med hypnotisk og ofte euforisk virkning. De befinner seg et sted mellom Robert Fripp, Dawn of Midi, 75 Dollar Bill og afrikansk gitarmusikk. Fra den nye skiva «The Common task», ute på Northern Spy Records.

Jasmine Guffond – An utterly dark spot
I starten smyger den seg sakte frem med varme analoge prikker, et mykt digitalt vokalspor, fjerne tangenter og nådeløse droner. Dette viskes etter hvert ut av skarpe og iskalde vinder. Så tar en uptempo rytme over i denne todelte, givende komposisjonen. Dette er siste spor fra den nye utgivelsen «Microphone permission», ute på Editions Mego.

Félicia Atkinson, Sarah Davachi, Jasmine Guffond.

Monoloc – Fender
Strenge og harde industrielle beats i et stort, mørkt og røykfylt rom, delvis opplyst av fjerne gitarlignende lyder. Fra Den nye EP’en «Left the planet», ute på KNTXT.

Monoloc – From the method (Ferske spor uke 17/2019).

Steven Warwick – Cold light of day
Mørk og distansert, men også deilig pulserende, varm og vanedannende elektropop-låt. Fra den nye skiva «MOI», ute på PAN.

Morten Qvenild – Koma
Et vakkert, stemningsfullt og rolig stykke ambient musikk. Med snublende strenger, dvelende piano, antydende synter og godt med romklang. Fra den varierte og spennende samleren med hovedsakelig norsk eksperimentell populærmusikk, «Iota 1», ute nå på Pekula.

Grydeland og Qvenilds metode, 10 produsenter + 10 sanger = 1 Plate.

Øyvind Mathisen – Sonder
Et behagelig nattdykk i en stor og varm undervannsverden med skjærende synter, blinkende sonder, strykere og vibrerende lys. Landskapselektronika beslektet med Tim Hecker og Fennesz. Fra den varierte og spennende samleren med hovedsakelig norsk eksperimentell populærmusikk, «Iota 1», ute nå på Pekula.

Whalesharkattacks – Dark ages
En naken og tørr trommemaskin, strenger, utvaskede Carpenter-synter og vokal lagt i bakgrunnen. Whalesharksattacs lager blek, men fengende elektropop med klare referanser til 70-80-tallet. Fra den varierte og spennende samleren med hovedsakelig norsk eksperimentell populærmusikk, «Iota» 1, ute nå på Pekula.

Whalesharkattacks – Rich People Taste (Ferske spor uke 22/2019), Whalesharkattacks – Album: Whalesharkattacks (Musikalske sidespor – uke 39/2017), WHALESHARKATTACKS – 5 om bøker og musikk, Whalesharkattacks – Gaslightin’ (Musikalske sidespor – uke 7/2017.

David:

Andreas Røysum Ensemble – Indialuring
Andreas Røysum er en foregangsperson på den norske jazz og impro-scenen, og har fascinert musikkelskere verden rundt med sin klarinett. Nå foreligger debutalbumet fra Andreas Røysum Ensemble, og han har samlet en usedvanlig sterk tropp, med blant annet Signe Emmeluth, Joel Ring, Marthe Lea, Christian Meaas Svendsen og Sanskriti Shresta i rekkene. På «Indialuring» kombinerer ensemblet tradisjonell indisk musikk, norske folketoner og frijazz på en finurlig og oppløftende måte. Ute nå på Motvind Records.

Alabaster DePlume – Visit Croatia
International Anthem har blitt en tung aktør på jazzscenen etter flust av gode jazzplater utgitt over en lengre periode. Den britiske saksofonisten Alabaster DePlume og hans album «To Cy & Lee: Instrumentals Vol. 1» er nok et tilskudd til plateselskapets imponerende katalog. Albumet kombinerer nye innspillinger med eldre opptak, som til sammen utgjør et enestående album med introspektiv jazz. Tonene er blant annet inspirert av ethiojazz, asiatisk jazz og filmmusikken til Studio Ghibli-filmen «Laputa-Himmelslottet». En perfekt tonesettelse til refleksjon på hjemmekontoret.

Mapache – Read Between the Lines
Duoen Mapache består av Sam Blasucci og Clay Finch. De er flasket opp på Grateful Dead, New Riders of the Purple Sage, Flying Burrito Brothers og annen frisinnet countryrock fra 60- og 70-tallet, med himmelske harmonier og et tilbakelent livssyn. «Read Between the Lines» er tredje singel fra det kommende andrealbumet og hever forventningene ytterligere for hva vi kan vente oss.

Woods – Where Do You Go When You Dream?
Vi skal holde oss til samme nabolag. Woods er personlige favoritter innen snurrig indierock, med sine friske innfallsvinkler og instrumentering. «Where Do You Go When You Dream?» er umiskjennelig Woods, med en anelse sjøsyk synth, før låten åpner seg opp med et uimotståelig refreng. «I see old friends when I sleep» kan tolkes som en hilsen til David Berman.

Dungen & Woods – Marfa Sunset (Ferske spor uke 12/2018), Det synger i skogene.

Built to Spill – Life in Vain
Det gir absolutt mening at Built to Spill gjør et coveralbum av lofi-popgeniet Daniel Johnston. Det er noe med det såre, naive uttrykket i Johnstons låter som kler Built to Spill godt. «Life in Vain» er hentet fra Johnstons mildt sagt solide album «Fun».

Built To Spill – Broken Chairs (Ferske spor uke 5/2019), Plateanmeldelse: Built to Spill – «Perfect from Now On», Plateanmeldelse: Built to Spill – «Live», Konsertanmeldelse: Built to Spill på Rockefeller.

The Alfresco Flavour – Energy Drinks
En fuzzete energiinnsprøytning er nettopp det som trengs på hjemmekontoret. Trioen i The Alfresco Flavour får hjelp av gitarist Lasse Karlsen fra Blomst. Sammen har de mekket i stand en fristende låt som er tyggegummipop-møter-frådende garasjerock, i beste Ty Segall/Oh Sees/Meatbodies-ånd.

5 plater som har inspirert The Alfresco Flavour, The Alfresco Flavour – Forever & Thank You (Ferske spor uke 13/2019), The Alfresco Flavour – Together (Ferske spor – uke 26/2018).

Daufødt – Et eller annet radikalt
«Et eller annet radikalt» er en betegnende tittel i disse dager. Den finskårne miksen av tradisjonell punk og norsk black metal er også et dekkende lydspor for disse usikre tider. Vokalist Annika Linn Verdal Homme legger ikke noe imellom og utgjør en makeløs frontfigur. Det er også en glede å høre/se den for tiden allestedsnærværende bassisten Eskil Myrvoll (Mall Girl, Kanaan++) uttrykke seg i Daufødt.

Daufødt – Låt: «Nedover» (Musikalske sidespor – uke 44/2017).

The Northern Belle – Remember It
«Remember It» er første singel ut fra The Northern Belles kommende album «We Wither, We Bloom», på Die With Your Boots On Records. Det er et lite mesterstykke innen countrypop, med fokus på samlivsbrudd og hevnlyst. Slikt blir det ofte gode countrylåter ut av. Med 60-talls jangly gitarer, en frekk kubjelle og en Stine Andreassen i storform, gjør at «Remember It» minner ikke så rent lite om Jenny Lewis på sitt beste. Noe som er et stort kompliment. Her må også en nydelig produksjon av Marcus Forsgren nevnes.

The Northern Belle – You’re Gonna Leave (Ferske spor uke 35/2018), The Northern Belle, Øya 2015: The Northern Belle – bilder, Øya 2015: Intervju med The Northern Belle.

Pom Poko – Praise
I skrivende stund befinner Pom Poko seg på amerikanske grunn for å legge Amerika for sine føtter, med en fersk singel i bagasjen. «Praise» har en snublende start med post-punkete gitarlinjer à la Gang Of Four, før den skyter fart med drivende bass og skeive rytmer. Ikke minst domineres lydbildet av Ragnhild Fangels spede, men allikevel akk så kraftfulle vokal. «Praise» er en ren maktdemonstrasjon.

Pom Poko – Crazy Energy Night (Ferske spor uke 5/2019), 3 norske debutanter vi har tro på, Pom Poko – Follow the Lights (Ferske spor uke 36/2018), Pom Poko – It’s a Trap (Musikalske sidespor – uke 6/2017), Heartbreak Satellite – Are U OK? (vokalist Ragnhild Fangel i Pom Poko er med i knivskarpe Heartbreak Satellite).

Til slutt vil jeg komme med en generell anbefaling/oppmuntring: Følg Brakkesyke 2020 på Facebook, og støtt opp om artister og kultur i vanskelige tider. Brakkesyke 2020 er: «kort fortalt en facebookside som streamer og videreformidler hjemmeopptredener til musikere og som opplyser om hvem de er  og måter man kan støtte vedkommende økonomisk. En måte å få sin daglige fix med livemusikk under den helsikkes korona-epidemien». Støtt opp om dine favorittartister via dine lokale platebutikker eller Bandcamp. Og for all del sjekk ut Brakkesyke 2020.

 

Jan-Olav

Kristoffer Åström – Inbetweener
En ny varm sjelfull countryinspirert låt fra en gammel favoritt, som lover godt for et kommende album fra den tidligere Fireside-sangeren. Denne gangen innspilt hos Mattias Nyberg med Frans Hägglund bak mixeren sammen med bassist Fredrik Moberg, trommis Per Nordmark, gitarist Per Westling og keyboardist Jonas Kernell. Åström selv står for vokal og gitar.

Easy October – Mono en tirsdag i april, 14 låter fra 2014 – på video (med Easy October – My Love Will Be There Still), 13 låter fra 2013 (med Easy October – Rocket Man).

Barrens –  Atomos
Barrens er en ny spennende svensk postrock-trio med medlemmer med fortid i Cult of Luna, Logh og Scraps of Tape. Det er tungt og majestetisk, men også nærmest cineastisk. Instrumentalmusikk som frister til videre fordypelse. Albumet «Penumbra» kommer 10. april.

Porridge Radio – Pop Song
Brighton-bandet skal etter sigende ha levd opp til forventningene og vel så det under årets by:Larm. Nå er andrealbumet «Every Bad» her. Her er det mye fint å ta tak i.

Porridge Radio – Sweet (Ferske spor uke 8/2020).

Protomartyr – Processed by the Boys
Detroits  fineste postpunkere er i mai aktuelle med en ny fullengder.  En forsmak på de dystre filosofiene om verdens endelikt og det dystre kakofoniske lydbildet kommer her.

Protomartyr – Jumbo’s (Ferske spor uke 10/2019), Protomartyr (feat. Kelley Deal) – Wheel of Fortune (Ferske spor uke 19/2018), Protomartyr – Half Sister (Ferske spor uke 49/2017), Protomartyr – Album: Relatives in Descent (Musikalske sidespor – uke 41/2017).

Pottery – Take Your Time
Ikke overraskende var Pottery et av de bandene det ble snakket mest om i etterkant av by:Larm. «Albumet «Welcome to Bobby`s Motel» kommer 11. april. Her er nok en spastisk forsmak om noen av de negative sidene av rusbruk.

 

Victor

The Dogs – Monumental Times
The Terrifieds plate «Three Hares» var en av 2016s store positive overraskelser. Her løsnet det skikkelig for The Terrifieds (inkludert Kristopher Schau). Stilen er powerpop. Og akkurat når det stemte som best ble gruppa oppløst, for dette er The Terrifieds siste utgivelse. «Døvt, for jeg digger jo å ha et forum for powerpop og nonsens», kommenterer Kristopher Schau samme år. Og at Schau ikke har gitt opp powerpop viser flere av The Dogs sine låter, der det også flørtes med melodiøs (power)pop. «Monumental Times» kunne nesten like så godt vært en Terrifieds-låt fra «Three Hares», med andre ord fengende powerpop.

Plateanmeldelse: The Dogs – «Crossmaker‎», The Dogs – The Momenth of Truth (Ferske spor uke 43/2019), The Dogs – Who’s Gonna Pay (Ferske spor uke 7/2019) The Dogs – Punk Rock Coming Through (Ferske spor uke 15/2019), The Dogs – Let’s Start A Riot (Ferske spor uke 41/2018), The Dogs – Lie to Me (Ferske spor – uke 24/2018 og Ferske spor uke 49/2017), The Dogs – Hindsight (Ferske spor uke 48/2017), Plateanmeldelse: The Dogs – Swamp Gospel Promises, Låtanbefaling: The Dogs – Are You With Him Now, Låtanbefaling: The Dogs – «Armed and Fairly Well Equipped», Min platesamling: Kristopher Schau.

Quarter Wolf – Shitfaced and on Fire
Den norsk-australske duoen Quarter Wolf er ute med en ny kruttsterk dose dirty punkblues med en splitt-LP sammen med de mannevonde bondeknølene (jf. presseskrivet) White Trash Blues Band utgitt fredag 13. mars på Westergaard Records. Med sin sjelevrengende framferd oser duoen av attitude og låtene er spekket med innlevelse – det er dette som er pønk, ikke rent musikalsk hele tiden, men holdningsmessig. Tittelåten «Shitfaced and on Fire» inkluderer en røff-riffete boogisving et stykke ut i låta, fiffig, før Quarter Wolf på ny kicker i gang rårocken. Les resten av plateanmeldelsen.

Quarter Wolf – Rise & Fall og Dumbass Utd. (Ferske spor uke 14/2019), Quarter Wolf – Midnight in Oslo (Ferske spor uke 8/2019),Quarter Wolf – Shut the Fuck up and Play (Ferske spor uke 44/2018), EP-anmeldelse: Quarter Wolf – «Back to Sykkylven», EP-anmeldelse: Quarter Wolf – «Rock’n’roll Cliché», Quarter Wolf med «Fight Club»-inspirert video, Bluespunk-duoen Quarter Wolf platedebuterer, Reisebrev: Langs bluesens akse med «Quarter Wolf».

White Trash Blues Band – Spread The Gospel
White Trash Blues Band sine låter på den nevnte splitt-LP’en over er også knakende tøffe, som «Spread The Gospel», og en låttittel som «Obsession With the Underdogs» må bare få karakter 6. WTBB spiller hardbarket, drivende rock med en slick coolnes jeg faller for, særlig er de to nevnte låtene knall. Video. Les resten av plateanmeldelsen.

Turbonegro – Armed and Fairly Well Equipped
Turbonegros plater «Hot Cars & Contraceptives» og «Never Is Forever» er å få tak i lekre represser. En god unnskyldning til å ta med  «Armed and Fairly Well Equipped» på spillelisten. En av verdens beste låter!

Låtanbefaling: The Dogs – «Armed and Fairly Well Equipped», Turbonegro – Raggara Is a Bunch of Motherfuckers (Ferske spor uke 5/2018). Mer Turbonegro.

Damokles – It’s Closing Time
Musikken befinner seg i brytningen mellom hardcore, emo og en dæsj indie. Sjangerbetegnelsen(e) er ikke så viktig, det som er viktig at dette er en sterk debut, overraskende bra, eller kanskje ikke, for det er ikke noen grønnskollinger som «skjuler» seg bak Damokles. En erfaren gjeng dette.
Intense utbrudd, fengende melodier og det episk stemningsladete møtes og løfter hverandre frem gjennom effektive overganger. Damokles har for øvrig laget en cover av a-has «Manhattan Skyline», en av mine store a-ha-favoritter. lytt på den her. Mer om Damokles pluss intervju her.

Flottorp/Solberg – Springar etter Fredrikane
Et vakkert, organisk og velspilt stykke musikk med fele og gitar. Det er både lystig og vemodig på samme tid og like lokalt (fra Agder) som det føles universelt. Dessuten virker det tidløst, like moderne som gammelt. Det er Johanne Flottorp på hardingfele og Åsmund Solberg på gitar som utgjør duoen Flottorp/Solberg. Fra debutplata «Heimespel» med slåtter fra Agder og Telemark. Ute på Taragot Sounds. (Vi hadde denne med med i en utgave av Ferske spor i februar, men da var ikke låta på Spotify, derfor tar vi den med i dag også. (Valgt av Geir Qviller).

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

5 plater som har inspirert Elds Mark

$
0
0

Elds Mark er et prosjekt bestående av multiinstrumentalistene Håkon Oftung (Tusmørke og Jordsjø m.m) og Kristian Valbo (Obliteration og Aura Noir). Dette prosjektet har nå manifestert seg i et imponerende, selvtitulert album. Faktisk så imponerende at det er en av vinterens store utgivelser.

«Elds Mark» fremstår ved første øyekast som en ytterst mystisk utgivelse. Omslaget består av et naturskjønt maleri, tilskrevet E. Gjerdaas, med tittelen «Skogsinteriør ved Tveit». Maleriet viser frem skogen på sitt mest innbydende. Lyse grønntoner blandet med mørkere blåtoner lokker deg inn, det er nesten så du skimter huldra der bakerst i skogholtet. Mystikken fortsetter i albumets tilhørende pamflett, der vi kan lese at Oftung og Valbo opererer med pseudonymene R. E. Turitrøen (Oftung) og C. E. Berg (Valbo).

Musikken er om mulig mer tiltalende enn omslaget. Albumet består av 11 instrumentale, trolske spor i skjæringspunktet mellom rock, prog og folketoner. Låtene lener seg tungt på svenske folkprogg-artister som Ragnarök, Bo Hansson, Kebnekajse (Oftung har noen frekke Kenny Håkansson-riff gående på albumet), til og med litt Dungen. Man kan også ane norske åndsbrødre som Folque og Kong Lavring.

Med titler som «Stova», «Spor», «Varder», «Vandring» og «Vår Skog», er det temmelig klart at albumet er et kjærlighetsbrev til skogens tilstedeværelse og helende krefter. Med to så talentfulle musikere som Oftung og Valbo, blir «Elds Mark» en enorm lytteopplevelse. Ordet «naturtalent» får en helt ny betydning i denne sammenheng. «Elds Mark» har et organisk og balansert lydbilde som maner til vandringslyst og kontemplasjon. Bandet selv skriver at «plata nytes best med utsikt til granskog og ferskvann», men den gjør også underverker for kropp og sinn på hjemmekontoret i krevende tider.

Vi ba Håkon og Kristian velge ut fem personlige favoritter som har inspirert Elds Mark og valgene falt på følgende album:

Ragnarök – Ragnarök (1976)

«Herlig svensk landstrykerprog. En god plate å sykle sakte til».

Bo Hansson – Sagan om Ringen (1970)

«Ingen over, men kanskje noen ved siden».

Landberk – Riktigt Äkta (1992)

«Svensk musikk på den norske proglabelen Colours. Helt unik vibb og kanskje verdens beste skogsrock-abum».
Finnes ikke på Spotify, men kan sjekkes ut her:

Needlepoint – Robert Reverie (2018)

«Melodiøs, groovy, jordnær, oppfinnsom og nydelig instrumentert rock!»

Terry Riley – Songs for the 10 voices of the 2 Prophets (1983)

«Favorittplata til halve Elds Mark. Raga-aktige improvisasjoner fra verdensrommet».

Albumet «Elds Mark» er ute nå på Pancromatic Records på vinylutgaver i meget begrenset opplag, sjekk ut bandets Bandcamp-side her. Du kan også høre albumet her:


(Tegning av R. E. Turitrøen og C. E. Berg).

Ferske spor uke 12/2020

$
0
0

Geir

Container – Nozzle
En ny dose skarp, støyete og industriell tekno fra Container, men den er som vanlig også deilig repetitiv, funky og dansbar. Fra den nye skiva «Scramblers», ute på Alter.

Container – Slippers (Ferske spor – uke 27/2018, Container – Låt: «Drain» (Musikalske sidespor – uke 19/2018).

Kaitlyn Aurelia Smith – Expanding electricity
Deilig flytende og orkestral elektronisk musikk med bl.a. analogsynter, kor og strenger. Det minner tidvis om en neddempet og ikke popretta blanding av Bjørk og Holly Herndon, med en touch av new age.  En smakebit fra den nye skiva «The Mosaic of transformation» som snart kommer ut på Ghostly International.

Michael Grigoni, Stephen Vitiello – Sheridan, WY
Luftig, vennlig og svevende ambient. Blinkende og antydende gitartoner møter atmosfærisk elektronikk uten at det blir helt new age. Fra «Slow machines», ute på 12k.

Borusiade – Mirror hall (This relief)
Gotisk, slækk og mørk elektropop med lav og hviskende vokal à la Boy Harsher, Blade Runner-synter og generell 80-talls stemning. Fra «Fortunate isolation», ute på Dark Entries.

Lament Cityscape – Running out of decay
Gothgaze? Trist og mørk og industriell metall med desperat vokal. Det hele viskes imidlertid delvis ut av et ullent støyteppe som ligger over alt. Fra EPen «The New wet» som er selvutgitt og ute nå.

 

Selma

Bugge Wesseltoft, Bertine Zetlitz – Snow on a Hot Day
Dette er virkelig et fenomenalt samarbeid. Forrige søndag skulle egentlig Bertine Zetlitz og Bugge Wesseltoft stå på scenen på Operaen i Oslo, for aller første gang som en duo. Slik ble det ikke.  Sammen har de skapt albumet «Closer», med gamle Zetlitz-låter i vakker flygel-drakt.  «Snow on a Hot Day» er fra 1998 fra albumet «Morbid Latenight Show». Helt nydelig!

Charlotte Dos Santos – Harvest Time
Denne EPen er hva verden trenger nå. Charlotte Dos Santos maler et overjordisk landskap med soul, jazz og elektronika.  «Harvest Time» som EPen er oppkalt etter, er et prakteksempel på hvorfor Dos Santos omtales som Norges største soul-artist. Det kommer til å bli så bra å se henne på scenen igjen! I mellomtiden kan vi drømme oss bort, igjen og igjen.

By:Larm 2016 – Charlotte Dos Santos, Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag (med Charlotte Dos Santos),

Peter Sandberg, Artic Lake – Unhold Me
Hvis jeg skulle beskrive en artist som en god følgesvenn, må det være Peter Sandberg. Den svenske neoklassiske og elektroniske multiinstumentalisten/ komponisten skaper ikke kun musikk, men også et tilfluktssted for sarte sjeler. Den britiske trioen Arctic Lake snakker samme språk som Sandberg, noe som gjør «Unhold Me» til et verk en slik kollaborasjon forplikter seg til.

Soolking, Cheb Mami – Ça fait des annés
Soolking er Algeries største popartist for tiden og har levert den ene hiten etter den andre siden han slapp plata «Vintage». Han har flere gode featurings på albumet, og min favoritt så langt har vært «Meleğim» med Dadju. Så kom «Ça fait des années» med prinsen av Rai, Cheb Mami, som du kanskje husker fra Sting sin «Desert Rose». Et herlig møte mellom to generasjoner fra Algeries
musikkscene.

 

David

Shabaka & The Ancestors – Behold the Deceiver
Shabaka Hutchings er en av de sentrale skikkelsene innen britisk jazz for øyeblikket. Han er kanskje til og med selve fokuspunktet, med band som The Comet Is Coming, Sons Of Kemet og med Shabaka & The Ancestors. «We Are Sent Here by History» er Ancestors’ andre album, og er en real lyttefest innen leken og spirituell jazz med dype sør-afrikanske røtter. «Behold The Deceiver» starter forsiktig med romantiske toner, før Ariel Zamonskys pumpende basslinjer driver låten opp til et nytt platå.

Rookie – Sunglasses
Rookie er, som navnet tilsier, relativt ferske i bransjen og er aktuelle med selvtitulert debut. «Rookie» er ujevn, men på de beste låtene kanaliserer de en løssluppen energi, som de har tjuvlånt fra blant annet Crazy Horse og Big Star. «Sunglasses» er drivende countryrock, med lekker steelgitar og kan minne om et mindre anstrengt GospelbeacH.

Empty Country – Ultrasound
Joseph D’Agostino, kjent fra Cymbals Eat Guitars, er aktuell med et nytt prosjekt som heter Empty Country. Albumet skulle egentlig komme ut i april, men ble fremskyndet til sist fredag. Empty Country minner til tider om Cymbals Eat Guitars, men er allikevel noe helt annet. Mye grunnet tydelig inspirasjon fra americana. På «Ultrasound» er det derimot indie fra 90- og 00-tallet som er i fokus, med «Blissard»-era Motorpsycho-gitarer.

Jackie Lynn – Shugar Water
Bak artistnavnet Jackie Lynn finner vi Haley Fohr fra Circuit de Yeux. Hun har slått sine pjalter sammen med trioen Bitchin Bajas og Jackie Lynn har nå altså blitt en kvartett. På det kommende albumet «Jacqueline», følger vi en kvinnelig trailersjåfør på hennes mange eventyr, ifølge bandet selv. «Shugar Water» er en ypperlig elektropop-låt, som lover uendelig godt for det kommende albumet. Sjekk også ut «Casino Queen». Ute nå på Drag City.

 

Jan-Olav

Undergrünnen – Bann høgt
I mai braker det løs med det andre albumet «Ein revnande likegyldighet» fra Pål Jackmann (Wunderkammer, Kippers med mer) og The Low Frequency in Stereo-, Lumen Drones-, Action, Tension & Space-, The Gin and Tonic Youth -kameratene Per Steinar Lie og Ørjan Haaland. Først får vi den repetitive fremoverlente minimalismen i «Bann Høgt». Suggererende rytmer på marracas leder mot ekstase og vi gleder oss til å høre mer.

EP-anmeldelse: Undergrünnen «Ørkesløs Fryd EP».

The Dahlmanns – Party Girl
Ekteparet Andre og Line Cecilie Dahlmann og deres hjelpere er tilbake med en ny låt. Denne gangen i form av en splittsingel med Tommy & The Rockets og en cover av Rachel Sweet på Stockholm-etiketteen Beluga. Det klinger disco og powerpop og er ganske så sjarmerende i all sin enkelhet. Låta er ikke på Spotify ennå, men du kan lytte på den her.

The Dahlmanns: Fengende powerpop.

Isolated Youth – Iris
Kvartetten kommer fra en ikke navngitt småby nord for Stockholm, men skal nå være basert i den svenske hovedstaden. Fra deres andre EP på Fabrika velger vi oss tittelkuttet kategorisert av vokalist Axel Mårdbergs følelsesladde vokal som nok kan glede fans av for eksempel Placebo og Brian Moloko. Musikken starter ganske atmosfærisk og drømmende ‘a la postpunken fra tidlig 1980-tall, har interessante taktskifter underveis og bygger seg etter hvert opp med kraftfull janglegitar og jagende basslinjer. Det er noe inderlig vakkert og ektefølt ved det hele som fascinerer og drar en inn.

The Radio Dept. – You Fear the Wrong Thing Baby
Nok en låt med et dagsaktuelt tema. The Radio Dept. hyller ungdommens mot og kritiserer de konservative kreftene med skimrende drømmepop dynket i reverb.
«In the end time to end all end times. Still can’t keep everyone down. Some hijackers will prove the shackles are wasted on the young», melder Johan Duncanson i Lunds fineste shoegaze-trio.

Plateanmeldelse: The Radio Dept. – «Clinging to a Scheme», Konsertanmeldelse: The Radio Dept., The Radio Dept. – Låt: «Your True Name» (Musikalske sidespor – uke 5/2018), The Radio Dept. – We Climbed the Wired Fence ( Ferske spor uke 33/2019).

Control Top – One Good Day
Jeg ble veldig glad i Philadelphia-trioens debut album «Covert Contracts». Nå er Ali Carter og Co tilbake med en ny medrivende låt om hvordan man kan vokse på sine utfordringer og bli sterkere av å forstå at man ikke er alene med å slite litt i hverdagen. Mer upbeat og positiv enn før, men fremdeles full av smittende punk energi.

Monophonics – Chances
Rørende og fin psykedelisk r&b soul fra San Fransico Bay området fra albumet «It`s Only Us». Følsomt og varmt med et nikk til Stax.

Zelienople – Just An Unkind Time
Dronebasert jazz som gir meg assosiasjoner til Mark Hollis og Portrait of David. Så porøst og sårt fra det ferske albumet «Hold You Up» på Erik Knive Skodvins Miasmah.

Hilary Woods – Tongues of Wild Boar
Jeg hadde nesten glemt ut at jeg hadde et par CD-er med Dublin-trioen JJ72 på siste halvdel av nittitallet. Nå samarbeider bassist Hilary Woods med Norges støymester Lasse Marhaug. Resultatet er et vakkert og gjennomborrende mørkt uttrykk på albumet «Birthmarks». En uhyggelig form for gotisk folk som egner seg ypperlig som lydspor til film.

Dogleg – Kawasaki Backflip

Tear down my walls, we don’t need them now
Lay on the carpet, just burn it out
Recall the names of a time once dead
A timeless reminder of things left unsaid

En tekst som passer for vår omtumlende tid og et lydspor som har referanser til grunge. Albumet «Melee» låter friskt og hardtslående, men er også samtidig emorock som Joyce Manor, PUP og Title Fight.

David Jønsson har også hatt med denne låten i Ferske spor uke 6/2020, Dogleg – Fox (Ferske spor uke 51/2019).

Röyksopp – Andromeda
Vignetttaktig og svært så fengende instrumentalspor fra duoens «Lost Tapes». En låt de benyttet som åpningspor under konserter i 2014.

 

Victor

Closing Eyes – Never Change Your Point Of View
For to år siden kom Closing Eyes med plata «Soft Years» og 8. mai slipper de ny plate med tittelen «Eternal Fidelity» og har allerede sluppet singlene «You Can Have Everything» og «Never Change Your Point Of View». Plata ble spilt inn med Emil Nikolaisen som produsent og mixet av Matias Tellez, og soundet er igjen innbydende og mer romslig enn før. «Platen viser et band som er mer sikkert på seg selv med en enda klarere retning», sier de selv, og basert på disse to låtene har de et godt poeng, samtidig er faren for at det blir for liktlydene over et helt album til stede – om Closing har lyktes med å finne den rette balansegangen får vi altså vite 8. mai. Closing Eyes henter mye inspirasjon fra Stereolab også på denne låten, et Stereloab i nedtonet modus. Uttrykket på «Never Change Your Point Of View» og You Can Have Everything» er estetisk og delikat. Blir resten av plata like bra, så snakker vi.

Plateanmeldelse: Closing Eyes – «Soft Years», Singelanmeldelse: Closing Eyes – «Bambole», Closing Eyes -Tune inn, fade ut, repeter, Closing Eyes – Låt: «Sunshiner» ( Musikalske sidespor – uke 38/2017).

Einar Flaa – Lonely-Hearted Ranger
En rolig og tankefull låt som passer bra i disse tider, og ellers, noe låtens produsent og multiinstrumentalist Geir Sundstøl får ta noe av æren for. I tillegg til Sundstøl bidrar musikerne Erland Dahlen og Jo Berger Myhre. Enda en låt med Neil Young-vibber fra Einar Flaa. «Lonely-Hearted Ranger» er følsom, gripende med dyp undertone.

Musikere med et brennende klimaengasjement! (Inkludert Einar Flaa), Einar Flaa – So Called Friends (Ferske spor – uke 24/2018).

Izakaya Heartbeat – Hallucinating Past and Future
Jada, det er en klisje å skrive at det og det albumet er et av årets eller fjorårets mest oversette album, men Izakaya Heartbeat sin plate «Subterranean Sunset» er f.. meg et av fjorårets mest oversette album. Jeg tror at grunnen til det er at flere her hjemme som rett og slett ikke har fått med seg at den er utgitt. Når jeg spiller plata til individer jeg tror kanskje vil like den, er reaksjonene ofte: «wow!», eller noe i den duren. Plata ble «relansert» via PIAS i Nederland, Belgia, Luxembourg og Frankrike på tampen av 2019, i samme versjon/utgivelse, og meget gode anmeldelser har strømmet på i år, noe som er grunnen til at jeg tar med denne låta i ukas Ferske spor, samt at jeg har lyttet mye på plata i denne hjemmekontor-perioden, særlig  denne låten inkludert forrykende vokal av Ann Kristin Traaen fra Dark Times. Sjekk gruppas facebook, flere gode anmeldelser og intervjuer å lese der, givende fritidssyssel i disse korona-tider. Denne låta har vært med i Ferske spor tidligere sammen med «Sometimes», jeg kunne ha valgt en hvilken som helst annen låt fra plata, men dette er mitt plate-høydepunkt, en innertier, så derfor.

Les mer om Hallucinating Past and Future & Sometimes og resten av plata (Ferske spor uke 37/2019), Låtpremiere: Izakaya Heartbeat – «Descend», Izakaya Heartbeat – Video : «Minutes and Days» (Musikalske sidespor – uke 19/2018), Plateanmeldelse: Izakaya Heartbeat – «Enter -Rainbow Lake»/ Video 5 av 8, Mer Izakaya Heartbeat.

Le Corbeau – Blown out Candle
Gitarist Kenneth Amundsen i Izakaya Heartbeat spiller også i Le Corebeau, og siden trippelplate-utgivelsene «IV – Spider Bridge», «V – C’s Theme» og «VI – Sun Creeps Up The Wall» fra 2018 også ble «relansert» via PIAS i Nederland, Belgia, Luxembourg og Frankrike på tampen av 2019, samme versjon/utgivelse, og meget gode anmeldelser har strømmet på, så jeg tar med en låt fra «IV – Spider Bridge» til ukas Ferske spor. «Blown out Candle» er skittenvakker, flytende, mørk og esoterisk psych rock med twangy gitar og tidvis galopperende trommer det er trøkk i. Le Corbeau og Izakaya Heartbeat skal etter planen spille i Nederland 30. april, så får vi se om det blir noe av den konserten i disse usikre tider.

Deichman anbefaler: Årets album 2018 (2 stykk hadde med platene på årslista), Le Corbeau: Musikkvideo -«Yvette Rosemont» / Plateanmeldelse: «Moth On The Headlight».

Sjekk også: Plateanmeldelse: Sofi Lofi – «Buried», Singelpremiere: Sofi Lofi – «Hi Lo».

Elds Mark – Spor
Elds Mark er et prosjekt bestående av multiinstrumentalistene Håkon Oftung (Tusmørke og Jordsjø m.m) og Kristian Valbo (Obliteration og Aura Noir). Dette prosjektet har nå manifestert seg i et imponerende, selvtitulert album. Faktisk så imponerende at det er en av vinterens store utgivelser. Med titler som «Stova», «Spor», «Varder», «Vandring» og «Vår Skog», er det temmelig klart at albumet er et kjærlighetsbrev til skogens tilstedeværelse og helende krefter. Med to så talentfulle musikere som Oftung og Valbo, blir «Elds Mark» en enorm lytteopplevelse. Ordet «naturtalent» får en helt ny betydning i denne sammenheng. «Elds Mark» har et organisk og balansert lydbilde som maner til vandringslyst og kontemplasjon. Bandet selv skriver at «plata nytes best med utsikt til granskog og ferskvann», men den gjør også underverker for kropp og sinn på hjemmekontoret i krevende tider. Det du leste nå er skrevet av David Jønsson i vår spalte «5 plater som har inspirert Elds Mark», sjekk resten her.

 

Ådne

Stephen Malkmus – Shadowbanned
Indie-huet Stephen Malkmus, kjent fra Pavement og The Silver Jews er ute med nytt soloalbum bare ett år etter det forrige. Det nye albumet heter «Traditional Techniques» og fra det har vi plukket ut låten «Shadowbanned». En låt som forfører oss med sine østlige vibber. Fløyte og noe som høres ut som sitar ligger og kiler gjennom hele låten, i tillegg til gitar og ståbass. Det er indie som grenser mot psykedelia. For en herlig miks! Teksten? Handler den om hvor mye makt reklame og internettskapte algoritmer har over oss? Vel, dere får tolke sjøl, men her et utdrag:
«Sky high on Reddit, kharma fly/Over Amazon wheatfields and rivers of Red Bull/Drip, gush, drip data-driven/Skip to the part where the left bros parody TED Talks».

Stephen Malkmus – Viktor Borgia (Ferske spor uke 7/2019), Stephen Malkmus & the Jicks – Shiggy (Ferske spor uke 21/2018), Stephen Malkmus & The Jicks – Middle America (Ferske spor uke 6/2018).

Psychic Markers – Silence in The Room
London-bandet Psychic Markers ga i 2018 ut det fine albumet «Hardly Strangers». De har tenkt å gi ut etterfølgeren i slutten av mai, og som en liten forsmak på det nye albumet har de sluppet singelen «Silence in the Room. Låten starter med psykedeliske orgeltoner, før trommer og bass slår inn. Etter hvert kommer vokalist og låtskriver Steven Dove sin slepende stemme inn. Det er suggererende og nærmest hypnotisk. Les mer i disharmoni. Les anmeldelsen av albumet «Hardly Strangers» her.

Tommy Tokyo – The Remaining Days of Life
Der flere av låtene på den forrige plata var direkte og rett fram, er mange av låtene på den nye plata til Tommy Tokyo, «The Remaining Days of Life», mer neddempet i uttrykket. De gode og melankolske melodiene står sterkt, og det er flere av låtene som glir ganske fort inn hos undertegnede. Sånn er det også med tittellåten.
Nå vet jeg ikke om Tommy Tokyo har tatt en slags u-sving i forhold til tekster og generell innstilling, men åpningslinja på tittellåten går i hvert fall sånn: «Coming out of depression/feeling like a brand new man/No darkening obsession/I never wrote no final plan». Her sverger han på at tiden for forandring har kommet: «I will go on from here». Låten er piano- og gitarbasert, og selv om det sikkert er nevnt atskillige ganger før, så har Tommy Tokyo en stemme som minner om Neil Young sin. Det gjør ingenting, for «The Remaining Days of Life» er en riktig så fin låt.
Les anmeldelsen av albumet her.

Tommy Tokyo: En ganske så unnselig type, Tommy Tokyos protestlåt «Alberta».

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor


Låtpremiere: Castaway Hounds –«To Fly Another Day»

$
0
0

Vi overlater ordet til Castaway Hounds:

– Vi har sittet på disse låtene veldig lenge, og som med mange prosjekter så går det ikke alltid helt som planlagt, så det tok sin tid. Vi var spente på om det ville føles like relevant ut for oss å slippe disse låtene så lenge etterpå, deriblant denne, men det later til å ha en relevans som gir bismak.

– Jeg, Daniel, som er låtskriver i bandet, jobber på BLÅ og jobbet kvelden da skyteepisoden fant sted. En hendelse som slengte hele prosjektet inn i en kraftig u-sving, både tidsmessig og i forhold til perspektiv som låt- og tekstforfatter. Av og til blir man kastet inn i en heftig turbulens, hvor det eneste man kan gjøre er å ri det ut for å komme over på den andre siden. Noe som var en nødvendighet da og som dessverre har blitt en nødvendighet igjen nå. For meg ble det viktig å se utover og ikke så mye inn i meg selv.

– Jeg ville skrive et album som får både deg og meg oppstemt. Jeg var veldig lei av musikk som helte bensin på bålet av følelsen av ensomhet og håpløshet og ville unngå det. Jeg ville skrive om at det er greit å gå seg vill på veien. Mantraen ble fort «det aldri er så galt at det ikke er godt for noe» noe som reflekteres i tekster og vibb.

– Musikalsk sett ville jeg lage «filmscoren» til å ligge i senga og kikke i taket, noe vi alle gjør litt mer av i dag. Det var i hvert fall det jeg trengte da, og det er kanskje dette folk trenger å høre og tenke på nå. Vi trenger å drømme oss bort, rote oss bort fra virkeligheten i noen minutter.

– Jeg tror at den eneste valutaen man virkelig har, som virkelig er slitesterk, er nuet og hverandre. Nuet er alt vi har, og alt vi har er hverandre, alltid, spesielt nå. Så jeg håper at folk får et øyeblikk ut av nuet når de hører på denne låta.

-Jeg må også takke enkelte medlemmer av klientellet på Revolver for inspirasjon til akkurat denne låta.

 

The Little Hands of Asphalt –«Dystopian Sci-Fi»

$
0
0

Tittelen gir gjenklang i tiden vi lever i. «Dystopian Sci-Fi» ble sluppet som singel 6. mars, bare en liten uke før Norge gikk inn i unntakstilstand og tilnærmet nedstenging av landet. Låttittelen ble med ett uvirkelig virkelig. Derfor føles det godt å ha Sjur Lyseid og hans soloprosjekt The Little Hands of Asphalt i full vigør igjen.

Etter å ha fristet oss med smakebiter siden slutten av januar, slippes albumet «Half Empty» 3. april. Albumet er The Little Hands of Asphalts første album siden «Floors», som ble sluppet i 2012 og som fikk gjennomgående gode kritikker. «Half Empty» slippes på de kredible selskapene Fika Recordings og Furuberget. The Little Hands of Asphalt slapp to plater, «Leap Years» (2009) og nevnte «Floors» (2012) og et par EP’er, før han valgte å jobbe videre som produsent og låtskriver for andre artister. Nå er han endelig tilbake i manesjen.

«Dystopian Sci-Fi» er en elegant og melankolsk poplåt, med en tidløs produksjon som gir luft og rom til samtlige instrumenter, og med en finurlig orkestrert bunn. Teksten til «Dystopian Sci-Fi» holder et høyt litterært nivå, som vi er vant med fra Lyseids kant. Det minner blant annet om Conor Oberst og da spesielt i Bright Eyes-drakten. Det er nok ikke tilfeldig at The Little Hands of Asphalt og Bright Eyes gjenoppstår nogenlunde samtidig. Det er i slike tider vi trenger kloke hoder mest.

«Half Empty» følger det med et essay til hver låt, skrevet av ulike forfattere, musikere og av Lyseid selv. Essayet som akkompagnerer «Dystopian Sci-Fi», er skrevet av den profilerte forfatteren Maja Lunde og har aldri tidligere vært publisert. Opprinnelig ble essayet skrevet som en tale til et litteraturarrangement i Slovenia, men dette er altså første gang det offentliggjøres i skriftlig form. Her og nå, på Deichman-bloggene!

Essayet til Maja Lunde med tilhørende tekst av Katrine Urke, kan du lese her.

«Dystopian Sci-Fi» kan du lytte til her:

I en avkrok av internettet – intervju med SOAPS

$
0
0

 

Det har blitt hevdet at det i Oslo er like mange konserter som i Stockholm og København til sammen, at vi har et kulturtilbud tilpasset en millionby. Så naturlig er det for Oslo-boere å til enhver tid ha tilgang på konserter, at da korona-tiltakene og avlysningene som fulgte var et faktum, tok det ikke mange timene før vi igjen var oversvømt av tilbud – men denne gang på internett. Den virtuelle musikkfestivalen Brakkesyke 2020 sparket i gang det som skulle bli en lang rekke med konsert- og DJ-konsept man kunne strømme fra stua si. 

Men akkurat som i den virkelige verden, oppstod det raskt en undergrunn her også, som eksisterer utenfor Facebook-sider med tusener av likes. Forrige fredag, tidlig på kvelden dukker det opp et forlokkende uklart bilde i feeden min; en gammel stålampe og diskolys sett gjennom et kaleidoskop-aktig filter. SOAPS rigger opp til konsert på soverommet, og for første gang siden landet havnet i lockdown, føler jeg meg nysgjerrig nok til å trykke på “cast”-knappen på laptopen og følge med på TVen. I nesten 50 minutter underholder SOAPS en håndfull venner og tilfeldig forbi-scrollende bekjente med sin psykedeliske lo-fi synthpop. Han går frem og tilbake i rommet, ikledd solbriller, og forskjellige glitrende gevanter som skiftes ut til fordel for superheltkappe. Innimellom plukker han opp gjenstander som ikke lar seg identifisere gjennom lysene og det pixelerte bildet. Vokalen er druknet i klang og kan tidvis minne om Alan Vega fra Suicide, men også om en blodfattig versjon av Ariel Pink eller en mer optimistisk Ian Curtis. Settet startes og rundes av med lysspill og håndbevegelser foran kameraet, til lyden av en håpefull og boblende synth-instrumental, full av “blips” og “blops”, før han til slutt takker for at vi kom til hans “end of the world party”. 

Denne ekstra intime konserten sendte tankene til alle de bittesmå konsertstedene som har kommet og gått i Oslo gjennom årene, hvor man kunne oppleve utrolige konserter med bare ti mennesker i publikum, som Sound of Mu, Maksitaksi og Stein og Jord

Til tross for at undertegnede tidligere har delt scene med SOAPS, fremstår artisten fortsatt som litt av et mysterium. Jeg vet at han opprinnelig er fra Baskerland, og at han har bodd i England før han på ett eller annet vis havnet i Oslo, hvor han nå er basert. Så jeg bestemte meg for å bli litt bedre kjent med artisten.

Hva fikk deg til å bestemme deg for å spille en konsert fra soverommet ditt denne fredagskvelden? 

«Det føltes som en naturlig ting å gjøre, og var noe som falt meg inn med én gang det ble snakk om karantene. Jeg kommer til å strømme flere konserter fremover.» 

Hvordan har karantenen påvirket deg hittil?

«Jeg var i ferd med å spille inn en film da det skjedde, så et par skuespillere måtte avlyse, og noe av crewet som hadde kommet fra utlandet måtte reise hjem tidligere, men vi ble heldigvis ferdig med å filme i tide (stort sett), så nå har jeg en del redigering foran meg. Jeg har også en haug av nye SOAPS-låter jeg må gjøre ferdig, så jeg har mye å gjøre og ønsker karantenetilværelsen velkommen.»

Dette er en film du regisserer?

«Ja, den heter “Life in the XXI Century”, og kommer til å bli rundt 30 minutter lang.» 

Vil du fortelle litt om historien om hvordan soloprosjektet SOAPS ble til?

«Jeg var lei av å gå glipp av muligheter for å spille konsert på grunn av bandmedlemmer som ikke hadde tid, og jeg hadde lekt med tanken om å ha et soloprosjekt en stund.» 

Hva slags prosjekter har du spilt med før?

«Jeg har spilt i band innen sjangrene post-punk, psykedelisk garage og i noen mer eksperimentelle musikkprosjekter.»  

Hvordan vil du si at musikk-undergrunnen i Oslo er sammenlignet med andre byer du kjenner til og har bodd i? Har du merket noen tendenser?

«Det er et veldig godt miljø for eksperimentell musikk og billedkunst i Oslo, men utenom det synes jeg det kan bli litt for trygt og polert. Jeg har inntrykk av at det er veldig mange flinkiser her som spiller skolert “scumbag music”, og det føles lite genuint. Noen band er “the real deal”, men mange har null edge. Synet mitt kan ha blitt påvirket av at jeg kommer fra et land preget av jevnlig bombing, opptøyer, sivil ulydighet og politivold. Storbritannia har også virkelig edge, med mye vold og drap. Etter å ha bodd der halve livet virker alt annet litt mildt i forhold. Jeg synes den mest interessante pop-og rockemusikken innehar et element av fare, og noe amatørmessig over seg. Ta for eksempel Velvet Underground, Captain Beefheart, R. Stevie Moore og Ariel Pink – det høres ut som ting kan falle fra hverandre når som helst. Det gir en intensitet som gjør at det føles mer menneskelig. Fra Oslo vil jeg trekke frem artister som Ericka Ellectrick & Her Fantasy Gang, Moon Relay, Uncle Ann, FOAMMM og selvfølgelig støy-scenen som eksempler på bra musikk. Det er sikkert mange gode band jeg ikke har hørt enda, og hvis det ikke var så dyrt å gå på konsert her, hadde jeg sikkert sett flere. De fleste konsertene jeg ser nå er på utstillingsåpninger.» 

Hva inspirerer deg til å lage musikk? 

«Det er ikke én spesifikk ting, jeg bare lager musikk og kan ikke noe for det. Jeg tror jeg blir inspirert av stemninger og teksturer. Musikken jeg lager blir ofte beskrevet som cinematisk, og jeg tror jeg er veldig visuelt orientert.» 

Hva slags musikk hører du på mest om dagen? Er det noen bøker, filmer, serier eller kunst som har inspirert deg også?

«Jeg hører på mye exotica, Jackie Gleason og Martin Denny. I det siste har jeg hørt mye på Kirkis and Insecure Men en del. Lake Ruth, Jacco Gardner, Shannon and the Clams, Drinks, Duds, Crack Cloud, Parker & Lily, John Maus, Scott Walker. Det siste albumet til Fat White Family er også veldig bra. Jeg hører også på Wendy Carlos’ musikk fra A Clockwork Orange, og musikk fra filmer av Truffaut, Godard, Tati og Fellini. Jeg er en musikk-hoarder – jeg kan oppdage et obskurt plateselskap med indonesisk popmusikk fra 60-tallet og laste ned hele katalogen. Når det gjelder ny musikk liker jeg shoegaze, post-punk og snål pop. Jeg tror vi egentlig lever i en musikalsk gullalder. Musikken som får oppmerksomhet i dag er etter min mening bare dritt, og de virkelige juvelene er bortgjemt i en avkrok av internett, hvor folk flest aldri vil høre den. Det så mye bra musikk i undergrunnen at det nesten blir litt overveldende.»  

Du kan se SOAPS spille i denne avkroken av internett, og fredag kl. 20.00 blir det ny konsert her: https://youtu.be/ZlYoplfpUYY

 

(Bildet øverst i saken er et skjermbilde fra SOAPS-konsert på nett 20.03.2020, og er gjengitt med tillatelse fra artisten) 

Les musikken – musikkbiografier tilgjengelig på Libby

$
0
0

Alle bandene i boka «Our Band Could Be Your Life: Scenes from the American Indie Underground 1981-1991» av Michael Azerrad er fornøyd med omtalen, bortsett fra Steve Albini i Big Black, som mener at det ikke er mulig å skrive en bok uten å ha vært der selv, selv synes jeg boka er kanonbra! Den begynner, som tittelen viser, i ‘81 med Black Flag, som gjorde mye av undergunnsmusikken mer tilgjengelig fordi de turnerte så mye, og avslutter i ‘91 da Nirvanas «Nevermind» kom ut. Noe som symboliserer slutten på denne epoken, etter Nirvanas gjennombrudd forvitret hele denne scenen.

Gjennomgangstonen i boka er at mange av disse bandene ga ut ting selv, skikkelig DIY altså, «hvis ikke de store selskapene vil gi  ut musikken vår, så gir vi den ut selv». Det var ikke alltid så lett, noen plateselskap får virkelig gjennomgå i boka. Ellers var det stadig slåsskamper, mye festing og aggresjon. Det totale bildet handler om gjør-det-selv-holdningen med det stygge politiske bildet av Reagen og Thatcher som bakteppe, særlig i perioden ’81 -’85’

Boka har med mange sitater fra de aktuelle artistene og har en anektodisk stil, så den er lett og lese. Utøverne blir  fremstilt som en artig gjeng å bli kjent med. Michael Azerrad skriver ikke om musikken, men om folka. I vanlige biografier får du både liv og musikk, men jeg synes ikke det er en mangel her, musikken kommer fram mellom linjene, og det oppleves som en tidskapsel fra epoken. Og du kan utforske musikken senere.

Jeg anbefaler denne glimrende boken for mer info og innsikt i epoken, tittelen har han for øvrig lånt fra Minutmen-låten «History Lesson – part II». Det du har lest nå er et utdrag fra Musikknyheters podcast Fotnote der Stian Bjørnsson Hope var gjest, og som du kan lytte på her.

Michael Azerrad innleder «Our Band Could Be Your Life» med å skrive: «Vi vant, men hva var det egentlig vi vant?». Podcasten avsluttes med at samtaleleder Ole Ivar Burås Storø siterer forhåndsomtalen av boka som går slik: Historien om en musikalsk revolusjon som skjedde rett rundt nesa på Reagens 80-tall, et lite nettverk av labler, fanziner og radiostasjoner og andre kanaler som restartet amerikansk rock med sin gjør–det-selv-holdning og skapte musikk som var personlig, utfordrende, briljant og betydningsfull, den hadde påvirkningkraft. «Jeg synes det er helt topp oppsummert, jeg kan ikke overgå det», avslutter Stian.

Av: Stian Bjørnsson Hope / Transkribert  fra podcast: Victor Josefsen

 

«Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys». Ja, det heter selvbiografien til tidligere The Slits-gitarist Viv Albertine. Tittelen er hentet fra Albertines kloke mor; det var det eneste som stod i hodet på Viv. Klær, musikk og gutter.

Etter hvert blir drømmen til virkelighet, hun blir med i bandet The Flowers of Romance sammen med Sid Vicious. Det varer  ikke så lenge, men snart blir hun med i etviv albertine nytt band som kaller seg The Slits. Det består av tre andre jenter, og frontes av en skrikende 14-åring uten særlige hemninger.

Jentene er ikke så gode til å spille, men de øver, holder noen konserter og avanserer musikalsk. De har enormt med pågangsmot, blir med på turnéer sammen med blant andre The Clash, og de får laget plate på det legendariske selskapet Island Records. The Slits holdt det ikke gående så lenge, men bandet satte allikevel et solid fingeravtrykk på punkrocken.

Viv Albertines selvbiografi er en 400-siders temareise inn i punk, London, fashion og livsdrama. Hun er fullstendig ærlig, og slett ikke redd for å skape litt turbulens. Hun har prøvd det meste, fra en tilværelse som ung punkegitarist, via aerobic-instruktør, til å være hjemmeværende husmor i Hastings. Men så kjente hun at det var på tide å stå på scenen igjen og være midtpunkt, både i eget liv og for et større publikum. Hennes album «The Vermilion Border» kom i 2013, og selvbiografien ble sluppet i 2014.

Tekst: Vibeke Garrod
Omtalen er tidligere publisert på Musikkbloggen – Bergen Offentlige Bibliotek

 

Som mange andre hadde jeg aldri sett for meg at den hemmelighetsfulle og ironiske Kim Gordon noen gang skulle gi ut en oppriktig selvbiografi. At hun skulle reise rundt å promotere en slik bok og snakke utførlig om seg selv og sitt eget liv var enda mer utenkelig.

Oppbruddet med Thurston Moore og oppløsningen av Sonic Youth i 2012 muliggjorde dette. Hennes memoar «Girl in a Band kom» tidlig i 2015,  og er en sjeldent vellykket kunstnerbiografi.

Her er Kim i en morsom og interessant samtale med Sleater-Kinney-medlem, skribent og komiker Carrie Brownstein, som kom med sin egen selvbiografi «Hunger Makes Me a Modern Girl: A Memoir» senere samme år (les utdrag fra boka under, red.anm.).

Tekst: Stian Stakset
(Tidligere publisert på Trondheim folkebibliotek sin blogg musikkprat)

 

Den mest solgte biografien og et tidlig forsøk på å skrive en mer «høyverdig» bok om noe slikt som pop. Normans skarpe karikaturer av aktørene i Beatles-sagaen er både underholdende og litt ondskapsfulle. Han har et øye for «the juice» og kaller gjerne Yoko Ono «rar». Normans fascinasjon dreier seg riktignok mer om fenomenet enn musikken. Når albumet «Revolver» nevnes, er det først når den er havnet i butikkhyllene. Det viktige nybrottsarbeidet i studio omtales ei. Men når det kommer til å helhjertet omfavne konfliktstoffet, da er Normans bok en ener.

Tekst: Frank Michaelsen

 

 

 

 

 

Den mest notoriske av alle musikkbøkene som er skrevet fra en tidsalder da rockebransjen var et langt mer usunt og mindre politisk korrekt sted enn i dag. Ja, boken er like drøy som ryktene vil ha det til. Vince Neil, Nikki Sixx, Mick Mars og Tommy Lee forteller åpent og ærlig om groupies, dop, alkoholmisbruk, ulykker, generell galskap, roterende trommesett, mer galskap – ja, og litt musikk.

Tekst: Øyvind Berekvam
(Omtalen er tidligere publisert på Sølvberget bibliotek og kulturhus, Stavanger)

 

 

 

 

 

Sjelden har en boktittel  vært mer dekkende. Uten å være belærende går David Byrne igjennom musikkhistorien og snur ofte opp ned på mange forestillinger vi har om populærmusikkens framvekst. Lærerikt og morsomt, uansett om du har noe forhold til Byrne som musiker eller ikke.

Tekst: Øyvind Berekvam
(Omtalen er tidligere publisert på Sølvberget bibliotek og kulturhus, Stavanger)

 

 

 

Musikk er mer enn bare instrumentene og lydbildet som treffer øregangene våre og tekstene som til og med mange ganger blekner når de hentes ut av konteksten som melodiene gir. Carrie Brownstein fra Sleater-Kinney, Wild Flag og Excuse 17 skriver følgende i «Hunger Makes Me a Modern Girl: A Memoir» (2015):  «All the affection I poured into bands, into films, into actors and musicians, was about me and about my friends. Once, in high school, I went to see the B-52s. I pressed myself against teh barrier until bruises darkened my ribs, thrilled to watch kate Pierson drink from a water bottle, only to have my best friends tell me that her concert wasn’t about the band-it was us, it was about the fact that we were together, that the music itself was secondary to our world, merely something that colored it, spoke to it. That’s why all those records from high school sound so good. It’s not that tje songs were better – it’s that we were listening to them with our friends, drunk for the first time on liqueurs, touching sweaty palms, staring for hours at a poster on the wall, not grossed out by carpet or dirt or crumpled oily beds. These songs and albums were the best ones because of how huge adolescence felt then, and how nostalgia recasts it now. Nostalgia is so certain: the sense of familiarity it instills makes us feel like we know ourselves, like we lived. To get a sense that we have already journeyed through something-survived it, experienced it – is often much easier and less messy tahn the task of currently living through something.»

Carrie Brownstein skriver også om bl.a. Dough Martsch fra Built to Spill som spilte på Rockefeller i mai, les mer her.

Tekst: Jan-Olav Glette

 

Med appen Libby kan du enkelt låne, lese og lytte til e-bøker og e-lydbøker på engelsk. Last ned appen på telefonen eller nettbrettet ditt. (iOS og Android). Lenke finner du under.

For å bruke tjenesten må du ha bibliotekkort i Deichman.

Last ned appen her

Du kan også låne, lese og lytte på nett

 

Flere musikkbøker vel verdt å sjekke ut:

Reckless: My Life as a Pretender by Chrissie Hynde

Dream Baby Dream: Suicide — A New York Story by Kris Needs

The Hard Stuff: Dope, Crime, the MC5, and My Life of Impossibilities by Wayne Kramer

Art Sex Music by Cosey Fanni Tutti

Nico, Songs They Never Play on the Radio by James Edward Young

Blues From Laurel Canyon: John Mayall: My Life as a Bluesman by John Mayall, Joel McIver

Future Days: Krautrock and the Building of Modern Germany by David Stubbs

Les musikkmagasiner og aviser – helt gratis

$
0
0

Nå får du tilgang til PressReader fra Deichman hjemmefra. PressReader gir deg som låner på Deichman tilgang til 7000 aviser og magasiner på mer enn 60 språk. Det er mange musikkmagasiner tilgjengelig. Her finner du Mojo, Q, Kerrang med mere! Du får tilgang via Min side på deichman.no, logg deg inn og gå til Digitale kilder

Av: Victor Josefsen

Du har altså tilgang til 7000 aviser og magasiner på mer enn 60 språk. Akkurat som Tom McRae sier så fint:

«And every culture has its own magazine
And information takes the place of your dreams
Finding ways to fill up the silence»

Jeg får ikke nevnt mange nok ganger hvor bra jeg synes PressReader er, jeg bruker det selv hele tiden. Dette er et knallbra tilbud som nylig har kommet på plass, som jeg sa til Musikknyheter.

Man sparer jo mange tusen årlig på å få magasiner som Mojo, Q, Kerrang m.fl rett i lomma.

 

Viewing all 2637 articles
Browse latest View live