Quantcast
Channel: Deichmans musikkblogg
Viewing all 2637 articles
Browse latest View live

Videopremiere: Hanne Kolstø –«Greinene»

$
0
0

Hanne Kolstø. Foto: SIgve Knardal

Godt nyttår betyr som regel ny musikk fra Hanne Kolstø og allerede 12. januar slapp hun tredjesingelen «Greinene» fra det kommende albumet som slippes 2. februar. Hanne Kolstø har laget en veldig fin video til en veldig fin låt, som er mer beats/R&B-orientert enn mye av det hun har gjort tidligere. Vi kjører videopremiere!

Hanne Kolstø forteller: «Eg var kjent med Tone Martine Kittelsen da vi begge var med i Tori Wrånes sin performance «Sirkling» som var en del av Wrånes si soloutstilling «Hot Pocket» på Museet for samtidskunst i vår. Ellers likar eg å seie minst mogleg om tekstane mine, då det er betre at folk kan finne si eiga menining. #klisjé».

 

Foto/regi: Vibeke Heide I videoen: Hanne Kolstø og Tone Martine Kittelsen. Spilt inn på hytta til Hanne i Hvitsten / Emmerstad.

Vi har sans for musikken til Hanne Kolstø og har skrevet om henne mange ganger tidligere, bare sjekk her.

Vi har også sett henne opptre live flere ganger, og en av flere konserten som har gjort inntrykk, var hennes opptreden på Sukkerbiten i Bjørvika, under Musikkfest 2016. Samme år slapp Hanne Kolstø en liveplate innspilt i Tøyenkirken som ble godt mottatt i denne bloggen.

 

Hanne Kolstø. Foto: Vibeke Heide

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 


Musikalske sidespor – uke 3/2018

$
0
0

Et av ukas musikalske sidespor: Meg og Kammeraten min har laget et barnealbum med fullt orkester, til glede for både store og små.

 

Vil du vite hva som finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips:

 

Ought – Låt: «Disgraced in America»
Etter to gnistrende gode album, der de pakker inn betydningsfulle tekster i sjarmerende uryddige gitarsekvenser, dukket den overraskende synthtunge singelen «These 3 Things» opp i november. Brått var de endret fra et hypermoderne rockeband til en slags gjenglemt attributt fra 80-tallet. På sin nyeste singel er de derimot tilbake i nærheten av gamle spor igjen, med lekne gitarer som snurrer seg rundt vokalist Tim Darcys vågale vokal. Hvis jeg skulle beskrive opplevelsen av å lytte til Ought, er det som å gå rundt i en fornøyelsespark uten å ha sett kartet på forhånd, og stadig la seg forbløffe av det du finner.

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

 

Virkelig – Låt: «Ballettdanseren»
Ny singel fra de unge popmakerne, og denne gangen er det litt mer fuzzy lyd rundt en vokal som veksler mellom det mørke og lyse. På noen punkter er de ikke helt ulike Dunderhonning i stil, både med den tunge bassinledningen og den spenstige gitarfinalen. Da er det bare å vente i spenning på det kommende albumet, som de tre ungguttene har gitt tittelen Lykke til i livet.

 

 

The/Das – Musikkvideo: «Moon»
Denne duoen fra Berlin spiller elektronika i avdelingen for myk techno, og denne videoen dukket opp like før jul. Tung elektronisk dysterhet flommer ut fra sanddynene i den marokkanske ørkenen, fanget i et sterkt fargefilter. Tidligere i fjor høst ga de også ut albumet Exit Strategies, der låten er hentet fra.

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

 

Meg og kammeraten min – Album: Snydelig
Dette er faktisk første gang et barnealbum blir omtalt i denne spalten. Etter snart to år, er det nesten skammelig at det ikke har skjedd før. Martin Hagfors og Erik Johannesen skjuler seg bak navnet, og de leker seg med både ord og musikalitet. Kringkastingsorkesteret og aspirantene til Det norske jentekor bidrar til at opplevelsen blir både storslagen og full av små eventyraktige detaljer. Med fullt orkester er dette et svært utradisjonelt barnealbum, og som Knutsen & Ludvigsen kan de også være til stor glede for voksne tilhørere. Nominasjonen til Spellemann er fullt fortjent, men det er helt klart fortsatt en nedvurdering av kategorien der i gården, ettersom det ikke er en fagjury, men barn som står for den endelige avgjørelsen om hvem som skal få prisen. Til sommeren tar de med seg KORK og fremfører hele albumet på Miniøya.

 

 

Jonny Greenwood – Album: Phantom Thread (soundtrack)
Radioheads multiinstrumentalist har, sammen med et stort orkester, skapt en storslagen ramme rundt den kommende filmen til Paul Thomas Anderson. Albumet er også nominert til Oscar for beste filmmusikk. Med delikat pianotrilling og dramatiske strykere som bakgrunn, bidrar musikken til å sende meg rett inn i en film jeg ennå ikke har sett. Både tidsepoken og det romantiske spilles ut i tonene.

 

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.

 

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Musikalske sidespor»

 

Plateanmeldelse: Norsk Råkk –«Helgardert»

$
0
0

 

Artist: Norsk Råkk

Album: «Helgardert» (2017)

Plateselskap: Big Day Records

5

 

Norsk Råkk sitt nye album er et fremtidsrettet tilbaketog til sytti/åttitallts ska-scene. Derfor, et lite tilbakeblikk. Ska er dansemusikk tuftet på Jamaica-reggae og punk, eller rettere sagt, det er motsatt. Musikken ble laget på et tidspunkt da det var store sosiale ulikheter, raseopptøyer, og da høyreekstremistene National Front sto sterkt i Storbritannia. Madness, The Specials, The Selecter og The Beat er noen av skabanda som skjøt fart i Storbritannia på denne tiden, på slutten av syttitallet og begynnelsen av åttitallet. Multietniske band var ikke hverdagskost før skabanda rørte på seg. Derfor var fargene på logo og klær i sort og hvitt. Stilen var politisk engasjert, bl.a. mot rasisme, uten at det på noen som helst måte ble slitsomt politisk korrekt og belærende. Grunntonen var positive vyer for framtiden. Alt dette reflekteres til gangs i uttrykket og skamusikken lyder mer eggende og fresh enn det meste av det som blir utgitt i dag, uavhengig av sjanger.

En opplagt referanse til låta «Håp», er nettopp nevnte The Specials og særlig «Ghost Town», ikke minst pga. blåserne, samt produksjonen. Jørn Christensen, kjent fra De Press, Circus Modern, Norske Gutter, The Mercury Motors og i dag fast medlem i CC Cowboys, står for produksjonen. Christensen har pustet liv i hver minste detalj, samtidig som han har et helhetlig overblikk. I lydbildet kommer både ska-influensene, new wave-drivet og melodien til sin rett.

Om tekstene. Det går fortsatt mye i hverdagslige observasjoner, som de selv sier i dette intervjuet da de besøkte oss på Deichman for fire år siden, og om forhold og samfunnsforhold (enda noen fellestrekk med inspirasjonskildene sine). I det samme intervjuet stilte vi spørsmålet: Dere er ikke helt ulike Razika? Norsk Råkk svarte: – Nei, vi er jo ikke det. Vi spiller begge ska, det er norskspråklig og vi har blåsere. Men Razika har en musikalsk bredere og mer poppa tilnærming enn det vi har. I 2017, har også Norsk Råkk en musikalsk bredere og mer poppa tilnærming til ska, som på tittelåta og albumåpneren «Helgardert», igjen lekkert produsert av Jørn Christensen.  Alle elementene kommer til sin rett i lydbildet, som den groovy bassen og de herlige blåserne. Deilig låt, hvor alt av velbrukte virkemidler fra ska trakteres hemningsløst.

På plata er det en kul versjon av The Aller Værste!-klassikeren «Du sklei meg så nært innpå livet», som jeg har nevnt tidligere i dette intervjuet der Torstein Eriksen i Norsk Råkk forteller om sitt forhold til låta. Jeg har også sans for instrumentalen og avslutningslåten, «Songs for My Father», en cover av Horace Silver, som innehar en stemning som får en til å lengte etter varmere strøk enn isødet her oppe i nord. Ekstra props til trompetisten. Den siste coveren på plata er «Vil Du Inge Ha Mej» av Stefan Sundstrøm (jeg har ikke hørt i originalversjon). Låta slentrer bedagelig og behagelig avsted, spilt med varm innlevelse. Låta «Gatelangs» slentrer også fin-fint av gårde, nå i reggaetakt.

De raske låtene på plata er titulert «No. 53» og «Adjø & Farvel». «No. 53» er en rock’n’roll hommage til puben i Gamlebyen (Oslo). «Adjø & Farvel» sender, i enkelte partier, assosiasjoner til både Katarina and the Waves’ «Walking om Sunshine», og til Madness «selvsagt». Det svinger av begge låtene, men de kunne gjerne ha hatt enda litt ekstra edge. På tross av denne lille innvendingen, er «Helgardert» en meget overbevisende plate. I likhet med tidligere ska lyder Norsk Råkk mer eggende og fresh enn det mye av det som blir utgitt i dag, uavhengig av sjanger.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Norsk Råkk. Foto: Tarjei Krogh

 

Sjekk også:

Norsk Råkk (Torstein Eriksen) om The Aller Værste!s klassiker «Materialtretthet»

Plateanbefaling: Norsk Råkk – «Panoramaskrik»

Norsk Råkk: Outsiderlåt med hyllest til 80-tallet

Intervju: Anekdoter og oppklaringer med «Norsk Råkk»

Mer pløyd mark fra Norsk Råkk

Singelpremiere: Friendship –«Gypsy»

$
0
0

Vi kjører førpremiere på første singel fra den neste plata til Friendship titulert «Ain’t No Shame». Som på deres selvtitulerte debutplate fra 2014 er oppskriften smoothe, kreative overganger og ikke minst feeling. For et «comeback»!

Av: Victor Josefsen

Friendhship om låta:

«Gypsy» er ei rockelåt med et riff som ga assosiasjoner til en dude som rei bortover langs togskinnene, og da kom teksten litt av seg selv. «Gypsy» handler om en fyr som lever livet på veien og leiter etter kjærligheten. Vi jobba en del med å spille riffet tight og er veldig fornøyd med hvordan det låter på opptaket. Vi har med bongos i hovedriffet for å få enda mer feeling av den assosiasjonen som først kom da riffet ble unnfanget på kassegitar i stua til Fredrik. Sander kom med refrenget og låta blei satt ordentlig sammen kollektivt i øvingslokalet.

I miksen jobba vi sammen med Engfelt om å få tydelig fram tromme/gitar chase og fete effekter som passet måten soloen er framført på. Det blei en psykedeliske feeling i soloen, og vi liker måten låta når et klimaks på før siste refreng. «Gypsy» er første smakebit på et album det spruter rock og spilleglede av! Vi tror samtidig folk vil bli overrasket over bredden i låtene. Vi gleder oss masse til å spille låta live på Mono 14. februar!

 

 

Offisiell dato for singelslipp er 26. januar 2018. Friendship har releasekonsert for singelen på MONO 14. februar 2018.

 

Mer om Friendship:

F​riendship ​er en power trio der trommeslageren er frontfigur. Bandet ble startet i 2010​, og består i dag av Fredrik Skalstad på trommer og vokal, Sander Eriksen Nordahl på gitar og Martin Morland på bass​. Musikerne i Friendship har alle tidligere lang fartstid fra ulike prosjekter med både plateutgivelser og turnévirksomhet.

Musikken til Friendship tar utgangspunkt i rock, med innflytelse fra blues og soul. Friendship er et liveband som lar seg inspirere av den råe energien i konsertøyeblikkene. Bandet tok navnet Friendship etter de norske pionerene i Junipher Greene, som ga ut albumet «Friendship» i 1971. I januar 2015 varmet også Friendship opp for Junipher Greene på Rockefeller i Oslo.

​Friendship debuterte i 2011 med en 7″ singel (oransje og håndnummerert opplag på 300), og slapp i november 2014 sitt debutalbum på vinyl og digitalt. Nå er oppfølgeren «Ain’t No Shame» spilt inn​. Innspilling og miks er gjort av Christian Engfelt. Noen av gjestemusikerne på plata er Rohey Tallah (Rohey), Axel Skalstad (Krokofant, Rune Your Day, Chili Vanilla), André Roligheten (Rune Your Day, Gard Nilsen’s Acoustic Unity, Trondheim Jazz Orchestra) og Jørgen Mathisen (Krokofant, Gard Nilsen, Kjetil Møster).

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

5 album som har inspirert Friendship

Videopremiere: Mazarin Cut –«Fräulein»

$
0
0

Mazarin Cut med medlemmer fra bl.a. Big Bang, The Samuel Jackson 5 og Green Club Riviera slapp den underbare singelen «Fräulein» på Diamond Club 19. januar og nå følges det opp med en latterlig bra musikkvideo, som du kan se her. Premiere!

Av: Victor Josefsen

Mazarin Cut består av fem avdankede hasbeens og wannabes, som lager musikk som om de ikke hadde verken dagjobber eller barn.»Fräulein» er en låt om parforholds irrganger og mangel på kommunikasjon, men med et refreng som gir håp i hvert fall til drømmen om det gode forhold og de gode stundene. Tenk deg at Robert Smith hadde hatt en sønn som flørtet med Robyn til tonene av Teenage Fanclub. Beskrivelsen over er hentet fra promomailen, og funker bra.

Selv legger jeg til at låta ««Fräulein» i utgangspunktet har et et filmatisk lydbilde, og videoen, regissert av Silvia Rossi, fanger stemningen perfekt. «Fräulein» er popmusikk tuftet på gamle Big Star-tradisjoner, men med umiskjennelig preg av 2018, melodiøst og harmonifylt med et refreng som setter seg i ryggmargen.

Mazarin Cut består ikke av avdankede hasbeens, tvert imot, Mazarin Cut spenner lett bein på drøvtyggende popposører, tar kjapt innersvingen på identitetsløse indieband og jogger glisende over målstreken. Pop(band) med stil. Se og Hør selv!

 

 

The Switch slipper ordbok (og singel)

$
0
0


The Switch høres fortsatt ut som The Switch på deres nye singel «Am I Single? Noen oppskrifter tåler gjenbruk bedre enn andre, og her stiller The Switch øverste klasse. Oslobandet bruker de gamle klassikerne for alt de er verdt, og klarer stort sett å koke sammen ørevennlige refreng og melodier, inkludert mange fikse detaljer både i sound og intrumentalt.

På tidligere album og låter har The Switch tatt lytterne med på en retrofuturistisk reise via popsymfoni, psychpop, 60s & 70s referanser og alsken influenser. Delikat og lekkert. På «Am I Single?» fortsetter The Switch der de slapp på fengende låter som «Don’t Go To Revolver» og «Girfriend Material». Låta gir positive og klare  assosiasjoner til Teenage Fanclub, Big Star og The Byrds, noe som betyr pop av godt merke.

Sjekk videoen: en slags gjennnomgang av (fiktive?) ord bandet kunne tenke seg at fantes på norsk!

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Dette er rett og slett førstklasses popmusikk. En real lykkepille av en låt!

Vi gjør dere oppmerksom på at et av medlemmene i The Switch, Frank Michaelsen, jobber på Deichman, og bidrar i Deichmans musikkblogg.

Ferske spor uke 4/2018

$
0
0

Et av ukas ferske spor er fra The Good The Bad And The Zugly jækla bra plate «Misanthropical House».

 

Av: Rolf Andersen, David Jønsson, Bent Inge Hvitstein, Brage Tuflåt Bjerke og Victor Josefsen

Her er ukas ferske spor.

Kosmik Boogie Tribe – We’ve Got the Cash
KBT har med seg selveste Petter Baarli i det som må være det minst overraskende samarbeidet i norsk rocks historie. Dette er KBT slik de skal være; rett fram partypønk med solid boogiesving. Det lover godt for oppfølgeren til «Suck More Piss» fra 2016. Rocken lever! (R.A.)

Field Music – Share A Pillow
Fantastisk funky form på Field Music for tiden. Er det ikke på tide at de tar turen til Oslo? (R.A.)

Hookworms – Negative Space
Elektronisk space disco, sier du? Javisst! Hookworms går nye veier på åpningssporet fra sin nye plate «Microshift». De lover mer elektronisk lek på resten av plata og jeg mistenker at den kan bli en høydare når plateåret 2018 skal oppsummeres. (R.A.)

 

Lilyer – Never Getting Closer
Marte Solbakken står bak artistnavnet, og dette er første smakebit fra EP-en som kommer i april. Presseskrivet sier cinematisk drømmepop, og det stiller jeg meg bak, der soundtracket til «Drive» dukker opp som en assosiasjon. Et herlig belegg av basstunge synther flyter rundt den milde vokalen. (S.B.H.)

Hey Gloria – Jag vill ha dig
Svensk-norsk samarbeid med en skurrete rockebrodd. Utgangspunktet er en monoton rytme som de beveger seg rundt, med en bratsj som skjelver i bakgrunnen, og låten vokser stadig i intensitet. Litt Velvet Undergroundsk, og det trenger verden mer av. (S.B.H.)

Hop Along – How Simple
Sjarmerende, følelsesrikt og fartsfylt, med raspete stemme som står til teksten, tunge trommer og spretne gitarer. Første singel fra det kommende tredjealbumet til denne gjengen fra Philadelphia. (S.B.H.)

 

Kevin Morby & Waxahatchee – Farewell Transmission
Kevin og Katie er ute med en rykende fersk 2-spors singel, der begge låtene er skrevet av Jason Molina. «Farewell Transmission» er en av mine store Songs: Ohia-favortitter, men Morby/Waxahatchee-tolkningen er heldigvis meget innafor. Inntektene fra singelen går til veledighet (MusiCares). Gode vibber overalt her. (D.J.)

Alice Boman – End of Time
Lykke Li tar seg meget god tid til sine prosjekter, noe som gjør at noen må ta ansvar og fylle tomrommet. Alice Boman fra Malmø tar opp hansken og gir oss en  innertier av en mørk, svevende poplåt. Spiller i Oslo i februar, det blir garantert fin-fint! (D.J.)

Rolling Blackouts Coastal Fever – Mainland
Agh, kan ikke den debutplaten komme snart? Nok en kruttsterk smaksprøve fra den kommende platen på Sub Pop. Ikke like sterk som «Heard You’re Moving (skal godt gjøres), men jaggu ikke langt unna. Det er på tide med noen nye jangle-helter fra down under. (D.J.)

 

The Good The Bad and The Zugly – «Vik Bak Meg Satan»
The Good The Bad and The Zugly var også med i forrige ukes ferske spor med deres andre forsmak, «West Coast Exile», på den ferske plata «Misanthropical House». Denne gangen er turen kommet til den første smakebiten, «Vik Bak Meg Satan». «Welcome to the gutter» er mantraet. Med fare for å rope ulv, ulv for tidlig, «Misanthropical House» må være en av årets beste plater, den er jækla bra (i mangel av bedre ord). Deathpunk anno 2018. Mer om The Good, The Bad and The Zugly. (V.J.)

Posterboys – All Time Low
I forrige ferske spor var singelen «Piece of Mind» med på spillelista. Jeg låner omtalen til David Jønsson for også å sette ord på låta «All Time Low»: «Ny powerpop-perle fra de unge herremennene. Veldig 90-talls og veldig deilig». Begge sporene er fra den nye EP’en «Pizza Time», spilt inn helt analogt hos Propeller Studio i Oslo. Mer om Posterboys. (V.J.)

Living – Cherub
Og for å beskrive den nye Living-singelen låner jeg noen ord av min tidligere kollega Lars Junge sin anmeldelse av den selvtitulerte debut EP’en fra i fjor: «Living spiller er luftig og esoterisk form for psykedelisk pop. Oppløftende, interessant og stimulerende». Les også Lars sin egen anmeldelse på sin nystartede blogg. Apropos låne, her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog. (V.J.)

Ronny Pøbel – Gratulerer Med Hodet Ditt
Ronny Pøbels «Idiot» var med i forrige ukes ferske spor, hentet fra den nye plata «Like Kald». «Gratulerer Med Hodet Ditt» er fra samme plate, og er enda en kjapp og fengende Outsider-Punkrocker med kvass melodi, rusten vokalbruk og et tekstunivers fylt av depressive og resignerte setninger. (V.J.)

 

The Neighbourhood – Dust
Amerikanske The Neighbourhood er ut med EP’en «Imagine». «Dust» er et av kuttene og er en gripende og interessant mix av R&B og alternativ rock. (B.T.B.)

 

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»
 

Låtpremiere: Camilo Beltran –«Whispers»

$
0
0

Camilo Beltran er ute med ny singel titulert «Whispers»

I fjor hadde vi videopremiere på Camilo Beltrans «I Was». I dag deler vi den nye singelen hans «Whispers». Låta er en del EP’en «We Are Dreaming EP» som Camilo skal gi ut løpet av våren. 

 Av: Victor Josefsen

– «Whispers» er opprinnelig et dikt som handler om den sinnsstemningen en kommer inn i etter å forlate en spesiell person man har tilbragt mesteparten av tiden sin med. Der dagene, ukene og månedene i ettertid føles tåkete og forvirrende. Sangen starter i det man “våkner” opp av denne desorienterte tilstanden, forteller Camilo Beltran.

I fjor tolket Camilo Beltran Nick Drakes plateklassiker «Pink Moon» i regi av Bergen Bibliotek, og  Beltrans egen låt  «Whipsers» er en låt med Nick Drake-faktor, og det ment som et kompliment.  Camilo Beltran har tatt ytterlige steg oppover med den nye singelen «Whispers».

 

 

– Låten er en del av min kommende EP «We Are Dreaming EP» som er oppfølgeren til «We were Awakened EP» og 2. del av «Bedroom Trilogy», der 3. del av EP’en blir spilt inn i skrivende stund, forteller Camilo Beltran.

 

Camilo Beltran: Foto: Øystein Grutle Haara

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Les også:

Nick Drake – A Skin Too Few (Film)

Engelsk landsbypsykedelia

Coverkunst: Nick Drake – Bryter Layter


Plateklassiker: When –«Death in the Blue Lake»

$
0
0

 

På åttitallet var Lars Pedersen den ene halvdelen av Holy Toy sammen med Andrej Nebb, en konstellasjon som vakte oppsikt både her hjemme og i utlandet.

 

Under navnet When debuterte han med den banebrytende hvite pappcover-skiva «Drowning But Learning» på Witchwood Records i 1987 (sjekk ut Pedersens hørespillversjon av Karius og Baktus). Av mye interessant her, har for eksempel en rekke av albumets mørke passasjer dukket opp i «foredlet form» på mang en black metal-utgivelse.

 

Året etter fulgte When opp med LP’en «Death in the Blue Lake» (Wichwood Records), i forseggjort utbrettscover, en plate inspirert av André Bjerkes bok med samme navn, en bok som også lå til grunn for Norges mest vellykkede skrekkfilm gjennom tidene: «De dødes tjern» (1958), som du i dag 30. januar kan oppleve på Hovedsalen på Hovedbiblioteket. Med «Death In The Blue» Lake influerte Lars Pedersen igjen black metal-scenen, f.eks. brukte år Satyricon ‘ deler av «Death in the Blue Lake» (1988) på sitt album «Dark Medieval Times» (1993).

 

 

 

PS Lars Pedersen har gitt ut mange utmerkede plater under navnet When. Vi må komme tilbake til dem senere!

 

Hele Norges krimekspert Nils Nordberg innleder visningen av «De dødes tjern» på Hovedbiblioteket i dag 30. januar. Baren åpner kl. 19.00. Les mer her.

 

Les også saken: André Bjerke – dikt og ulikt i Deichmans litteraturblogg.

Musikalske sidespor – uke 4/2018

$
0
0

Et av ukas musikalske sidespor: Susanna har laget en vakker versjon av den perfekte dagen, med  fint visuelt tilbehør.

 

Vil du vite hva som finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips:

 

Pine Lake & Shaun Bartlett – Låt: «Too Much Light»
Debutalbumet Strangers at Last fikk god omtale da det kom i fjor. Nå er Pine Lake tilbake, denne gangen sammen med Shaun Bartlett, på denne behagelige poplåten som smyger seg inn i øregangene i åpningsverset. Ettersom låten skrider frem blir den også røffere i kantene, med groovy gitar, og den kan lett bli vanedannende. Presseskrivet kan fortelle at låten handler om angsten som kan ramme den moderne mann når det blir for mye, i en hverdag stappfull av inntrykk, tilbud og forventninger. Låta er også omtalt her.

 

 

Liza Anne – Låt: «Small Talks»
Den tredje singelen fra albumet Fine By Dying, som kommer i mars. Hun sparker fra med en fengende og frisk poppete rockelåt, med litt samfunnsrefsing mellom gitarriffene.

 

 

Susanna – Låt: «Perfect Day»
Det er egentlig ikke nødvendig å si mer enn at hun med denne versjonen på mesterlig vis har klart å gjøre Lou Reeds klassiker til sin egen. Og musikkvideoen til André Løyning er et fint visuelt selskap til den sterke vokalen. Mer om Susanna.

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

 

Japanese Breakfast – Album: Soft Sounds From Another Planet
Albumtittelen er bare delvis sann, da dette i stor grad er myke lyder, men de blandes også med noen grove og skarpere lyder, der gitarene skurrende drar seg gjennom det utenomjordiske synthlandskapet. Fin variasjon i låtutvalget, som spenner fra ambient til fartsfylte rockere.

 

 

Alphie – Låt: «Story»
Bandet består av åtte musikere, som alle har sitt utgangspunkt i improvisert musikk. Dette er singel nummer to, og senere i år kommer det en større utgivelse med seks spor. Med åtte personer i ett band er det mange instrumenter som skal slåss om plassen, og det er en voksende intensitet her, men Alphie balanserer det hele fint. Blåsere og trommer får mye plass innledningsvis, men synth og gitar får også skinne underveis. Mer om Alphie.

 

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.

 

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Musikalske sidespor»

 

Plateklassiker: When –«Death in the Blue Lake»

$
0
0

 

På åttitallet var Lars Pedersen den ene halvdelen av Holy Toy sammen med Andrej Nebb, en konstellasjon som vakte oppsikt både her hjemme og i utlandet.

 

Under navnet When debuterte han med den banebrytende hvite pappcover-skiva «Drowning But Learning» på Witchwood Records i 1987 (sjekk ut Pedersens hørespillversjon av Karius og Baktus). Av mye interessant her, har for eksempel en rekke av albumets mørke passasjer dukket opp i «foredlet form» på mang en black metal-utgivelse.

 

Året etter fulgte When opp med LP’en «Death in the Blue Lake» (Wichwood Records), i forseggjort utbrettscover, en plate inspirert av André Bjerkes bok med samme navn, en bok som også lå til grunn for Norges mest vellykkede skrekkfilm gjennom tidene: «De dødes tjern» (1958), som du i dag 30. januar kan oppleve på Hovedsalen på Hovedbiblioteket. Med «Death In The Blue» Lake influerte Lars Pedersen igjen black metal-scenen, f.eks. brukte år Satyricon ‘ deler av «Death in the Blue Lake» (1988) på sitt album «Dark Medieval Times» (1993).

 

 

 

PS Lars Pedersen har gitt ut mange utmerkede plater under navnet When. Vi må komme tilbake til dem senere!

 

Hele Norges krimekspert Nils Nordberg innleder visningen av «De dødes tjern» på Hovedbiblioteket i dag 30. januar. Baren åpner kl. 19.00. Les mer her.

 

Les også saken: André Bjerke – dikt og ulikt i Deichmans litteraturblogg.

Musikalske sidespor – uke 4/2018

$
0
0

Et av ukas musikalske sidespor: Susanna har laget en vakker versjon av den perfekte dagen, med fint visuelt tilbehør.

 

Vil du vite hva som finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips:

 

Pine Lake & Shaun Bartlett – Låt: «Too Much Light»
Debutalbumet Strangers at Last fikk god omtale da det kom i fjor. Nå er Pine Lake tilbake, denne gangen sammen med Shaun Bartlett, på denne behagelige poplåten som smyger seg inn i øregangene i åpningsverset. Ettersom låten skrider frem blir den også røffere i kantene, med groovy gitar, og den kan lett bli vanedannende. Presseskrivet kan fortelle at låten handler om angsten som kan ramme den moderne mann når det blir for mye, i en hverdag stappfull av inntrykk, tilbud og forventninger. Låta er også omtalt her.

 

 

Liza Anne – Låt: «Small Talks»
Den tredje singelen fra albumet Fine By Dying, som kommer i mars. Hun sparker fra med en fengende og frisk poppete rockelåt, med litt samfunnsrefsing mellom gitarriffene.

 

 

Susanna – Låt: «Perfect Day»
Det er egentlig ikke nødvendig å si mer enn at hun med denne versjonen på mesterlig vis har klart å gjøre Lou Reeds klassiker til sin egen. Og musikkvideoen til André Løyning er et fint visuelt selskap til den sterke vokalen. Mer om Susanna.

 

Klikk her for at se den integrerte videoen.

 

Japanese Breakfast – Album: Soft Sounds From Another Planet
Albumtittelen er bare delvis sann, da dette i stor grad er myke lyder, men de blandes også med noen grove og skarpere lyder, der gitarene skurrende drar seg gjennom det utenomjordiske synthlandskapet. Fin variasjon i låtutvalget, som spenner fra ambient til fartsfylte rockere.

 

 

Alphie – Låt: «Story»
Bandet består av åtte musikere, som alle har sitt utgangspunkt i improvisert musikk. Dette er singel nummer to, og senere i år kommer det en større utgivelse med seks spor. Med åtte personer i ett band er det mange instrumenter som skal slåss om plassen, og det er en voksende intensitet her, men Alphie balanserer det hele fint. Blåsere og trommer får mye plass innledningsvis, men synth og gitar får også skinne underveis. Mer om Alphie.

 

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.

 

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Musikalske sidespor»

 

5 album som har inspirert Knut Reiersrud

$
0
0

26. januar kom Knut Reiersrud Band ut med nytt kritikerost album – en samling nyskrevne låter innspilt live i Studio Paradiso av Christian Engfelt. I dag forteller Knut Reiersrud hvilke plater som har inspirert han.

Av: Victor Josefsen
Foto: Per-Arne-Ellefsen

Knut Reiersrud er å regne som en bauta i norsk musikkliv og har utviklet et helt eget uttrykk med elementer fra mange musikkformer. Han anerkjent både som gitarist og komponist og er internasjonalt kjent fra en lang rekke samarbeid med andre artister. Det som imidlertid gjør Reiersrud helt unik er hans evne til alltid å være relevant og overraskende nyskapende. Jeg har rappet setningene fra pressekrivet, men det er fordi jeg er helt enig i det som står her.

Det er med stor glede vi presenterer 5 album som har inspirert Knut Reiersrud.

1. Le Mystère Des Voix Bulgares

Det var 1989. Muren falt og på gulvet til min venn og musikerkollega Paolo Vinaccia lå det en LP-plate med bilde av tredukker med østeuropeiske folkedrakter – stående i en sirkel. Paolo er ofte fåmælt, men jeg spurte allikevel: hva er det? Paolo svarte: iblant kommer det noe som er verdt å høre på.
Dette er det statlige bulgarske kvinnekoret som synger folketoner og komponert musikk fra det 20 århundre. Tradisjonen er fra der øst møter vest, og har røtter tilbake til både hellensk og ottomansk storhetstid. Musikk blir ikke vakrere enn dette. Jeg gråt da jeg fikk høre det første gang.

2. Rashan Roland Kirk – Blacknuss

Såvidt jeg husker var det labert med musikk på Norges eneste radiokanal for 45 år siden. Men i Sverige var det annerledes. Ikke minst elsket jeg BluesyYours – et på den tiden overraskende interaktivt program, på P två , hvor man skrev brev og ønsket seg musikk. Her hørte jeg Roland Kirk for første gang. Mannen som stappet 3 saksofoner i munnen samtidig. Og som spilte så kraftig at han først ble blind, så i rullestol og til slutt døde av hjerneslag under en konsert 1977. Hvis rå energi er en annen kilde til stor musikk, ved siden av vakkerhet, vel – så er denne platen herved anbefalt.

3. Tommy Johnson/Ishman Bracey – The Famous 1928 Victor Sessions

Da jeg var tolv år og startet min bluesinteresse trodde jeg platene jeg hørte på svenske bluesprogrammer var utgamle. Så viste det seg at denne musikken kunne kjøpes på nyutgivelses-LP’er! Jeg husker jeg bestilte denne platen fra et svensk mailorderfirma sommeren 1974. Jeg var 13 år og helt uforberedt på hva som skulle bi min reaksjon på denne musikken. Johnsons «Cool Drink Of Water Blues» har vært min hellige gral hele livet.

4. Sondre Bratland – Pilegrimens Sangbok

Jeg har vært så heldig å fått spille med Norges nasjonalskatt blant folkesangere, Sondre Bratland, i 25 år nå. Det er nok en kombinasjon av alt jeg har lært av Sondre, og den lavmælte intensiteten på innspillingen, som gjør at dette er en plate jeg setter svært høyt.

5. Susanne Sundfør – Music for People in Trouble

Tja, hva skal man si? Jeg er glad for at jeg fortsatt, i en alder av 57 år, kan bringes så langt avsted med ny musikk. Det ligger jo en iboende tristesse i at jo mer musikk du har hørt, jo sjeldnere blir du trukket inn i den – slik du ble da du var ung og åpen. Men sist sommer skjedde det igjen. Så er det altså ikke slutt ennå…

 

 

Turné

2.2 Hamar Gregers
3.2 Trondheim Nidaros Bluesklubb
8.2 Stavanger Spor 5
9.2 Skien Ibsenhuset
10.2 Moss Moss Bluesklubb
14.2 Oslo Rockefeller
15.2 Ulsteinvik Sjøborg Kulturhus
16.2 Fosnavåg Fosnavåg Kulturhus
17.2 Ålesund Parken

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

A Boxful of Demons – et møte mellom Motorpsychos musikk og Lars Ramslies litteratur

$
0
0

Tekst: Marte Hagen
Foto: Behzad Farazollah

I mer enn et kvart århundre har Motorpsycho laget massiv, vidtspennende og kompleks musikk. I 1993 slapp de albumet Demon Box, som er blitt stående som en hjørnestein i bandets produksjon. Under Motorpsycho-utstillingen Supersonic Scientists på Rockheim i 2015 spilte Motorpsycho albumet i sin helhet tre dager på rad, og konsertene ble tatt opp og filmet. I år feirer plata 25-årsjubileum. I den forbindelse har Motorpsycho, forfatter Lars Ramslie og Christer Falck gått sammen om å skape A Boxful of Demons: En boks med enten LPer eller CDer fra konsertene, en Live at Rockheim Blu-ray, 10 postkort med bilder fra Rockheim, og sist, men ikke minst, tre bokser med ark som utgjør Lars Ramslies tekstsamling A Boxful of Demons. Utgitt av Falck Forlag.  

Vi har snakket med Lars Ramslie om boksprosjektet, om hans forhold til Motorpsycho, og om utfordringene og gledene ved å arbeide i krysningsfeltet mellom musikk og tekst.

Den 30. mai lanseres A Boxful of Demons med bokbad og filmvisning på Deichman Hovedbiblioteket, hold av datoen!

 

Motorpscho Demon Box komplett

 

De fleste kjenner deg først og fremst som en skjønnlitterær forfatter, med prisbelønte romaner som Biopsi (1997) og Destroyer (2000), med filmatiserte Fatso (2003) og med Liten Fugl-kvartetten som du nå er halvveis i. Hvordan opplever du det å skifte spor over til sakprosaformen?

Sakprosa? Tja, kanskje «skjønnlitterært essay», slik Erland Kiøsterud kaller det, er mer riktig. Det har vært øyeblikk av rabulistisk art, på grensen til gonzo, hvor begivenhetens sentrum – bandet og plata – har forsvunnet langt ute av syne, for så å måtte hente teksten inn igjen. Kanskje blir det en litterær måte å riffe på, hvor bandets spilleglede har smittet over i en tilsvarende skriveglede. Det er på ingen måte noen fasit til verket jeg har skrevet, bare en rekke av jublende muligheter.

 

I 2015 var du én av 15 Motorspsychokjennere og -fans som bidro til Supersonic Scientists, en essaybok som ble utgitt i forbindelse med Motorpsycho-utstillingen på Rockheim. Den gangen delte du bokas 200 sider med 14 andre – hvordan har du arbeidet med A Boxful of Demons når du nå er eneforfatter?

Friheten i å alene kunne gape over det hele var selvfølgelig like skremmende som euforisk. Å få denne æren tildelt er stort, plata er viktig for mange og er en generasjonsmarkør i tillegg, så prestasjonsangsten har i seg selv vært en demonisk størrelse denne gang. Men så klarte jeg innimellom å bare tenke «oh, fuck it» og gå løs på oppgaven med lidenskap som første kriterium. Denne gangen hadde jeg i utgangspunktet mer tid på hendene. Forrige tekst, «Innlysende Styrtbygg», antologiens desidert lengste bidrag, ble til et nærmest et hallusinatorisk, sjamanisk rituale hvor jeg knapt sov de siste ukene og presset kroppen hardere enn noen gang før i en skriveprosess. Denne gang var det kanskje kjærligheten som måtte lide mest, midt oppe i nyforelskelsen skrev jeg dag og natt, måtte dukke ned i mørket av denne demoniske esken uten helt å kunne forklare i et hverdagspråk hva jeg egentlig holdt på med…

 

Hvordan er Demon Box bygget opp? Kronologisk, tematisk, eller på andre måter? Og var det et selvsagt eller enkelt valg?

I utgangspunktet ville jeg realisere Ken Keseys roman-ide til Demon Box (Viking Press, 1986), hvor boken skulle være en eske med de ulike tekstene, kall dem kapitler, essays, kortprosa lemfeldig samlet i en boks og lest i lemfeldig rekkefølge slik de ble trukket opp av leseren (Keseys forlag gikk ikke med på idéen, og Demon Box ble utgitt som innbundet bok, red.anm.). Så det var i utgangspunktet en rekke nærlesninger av hvert spor på albumet jeg først forsøkte meg på. Som eksempler kan jeg nevne en komparativ analyse av «Nothing To Say» og deLillos’ «Kokken Tor», de har noen snodige sammenfall, men også «Junior» og «Plan #1» versus Nirvanas «Polly», og den pandoriske boksen Nirvana leverte samme år med In Utero. Isteden ble det denne teksten, «From the Horse’s Atomic Mouth», i grunnen skrevet etter deadline, vi gikk for. Et rufsete stykke arbeid som forsøker å gripe over platen som helhet og presentere et par forslag til mulige, samlende narrativ via referansen til, og de mulige implikasjonene av, Ken Keseys Demon Box.

 

Hvordan har researcharbeidet vært?

Muligheten for at det hele er en stor feillesning er ganske sannsynlig. Men forhåpentligvis en produktiv en: Jeg mener det komplekse verket fortjener flere lesninger, så om noen lar seg ergre til å skrive og mene selv er det bare bra, dette er ikke konsensuslitteratur. Heller ikke faktalitteratur, mer en spekulasjon. Ikke kjenner jeg bandet, ikke har jeg intervjuet noen av dem til boka, og tenker vel at verden er full av slike rockebiografier og studier i fuzzpedaler og annet teknisk utstyr på grensen til manualer. Uautorisert biografi er det heller ikke, så hva er det da? Kanskje noe à la de tegneseriene som lekte seg fritt med KISS-mytologien? Enda teksten ender opp med beatnicks og «dark edge of hippie life». Jeg har med andre ord ofte gitt blaffen i fakta til fordel for poenget, så får leseren tenke selv. Teksten er blitt til ute i den kanariske ødemarka hvor jeg ikke kan drasse rundt på biblioteket mitt, så det har blitt noen nettsøk gjennom et heller skrøpelig modem når jeg har måttet slå opp noe. Også har kjæresten min kjøpt noen bøker for meg inne i byen. Kerouac, Kesey og den slags.

 

For dem som ikke allerede har lest essayet ditt i Supersonic Scientists (2015): Hvilket forhold har du til Motorpsycho?

Ikke at jeg kan legge skylda på noen, men de var desidert fødselshjelpere for meg da jeg begynte å skrive. Som rockelyriker kan Sæther det ene øyeblikket ha en særegen Krohnsk kvalitet, det neste en mer ornamentalsk Dylansk kvalitet, men også tillate seg en patos eller lekenhet mange innenfor hans sjanger vil dukke unna. Pluss et sjeldent godt ordforråd i forhold til andre rockelyrikere som velger å synge på engelsk. Registeret av følelser og inntrykk i ord vet jeg heller ikke om mange klarer å tangere: På Demon Box var det metallic be-bop lemlestet med koldbrann, på neste plate sanger hvor det (jeg antar er) mannlige jeg-et iførte seg kunstløpsskøyter og fløt av gårde som en ballerina.

Folk pleier (eller pleide?) å stake ut en artistisk karriere ved å velge det ene over det andre i frykt for å miste lyttere. Med Motorpsycho ble kjønn, identitet, sjangere, alt kastet om på som om sansenes porter sto åpne, fra kaldt til varmt, mørke til lys. Så overskridelse, mot og menneskelighet er kanskje det jeg sikter til.

Men de andre bidragene fra Matt Burt for eksempel, hvor Burts spoken word poesi ble tonsatt på helt nyskapende måte i norsk sammenheng, var like avgjørende. I 93 var kombinasjonen jazz og lyrikk helt utslitt, ræppen ikke på plass, og dette var en helt ny måte å tenke musikk og tekst på.

Over 25 år er det selvfølgelig ikke alt jeg har fulgt med samme fanatistiske oppslukthet, men de har virkelig utviklet seg som musikere og de siste utgivelsene deres er nok de platene jeg hører mest på og setter høyest i dag. Akkurat dét kan jeg ikke si om så mange andre rockeband, folk i sjangeren ser ut til å blåse kruttet først og flyte på nostalgi og status siden.

 

Litteraturkritikere legger ofte vekk på det rytmiske og melodiøse ved språket ditt – er musikk en konkret inspirasjon i skrivearbeidet ditt? Og blir dette særegne språket med inn i sakprosaformen når du nå har skrevet om Motorpsycho?

Jeg kan nok ikke skrive uten musikk. Og hadde nok ikke begynt å skrive hadde det ikke vært for rockelyrikken. Om språket følger med som en kvalitet også her får leserne avgjøre, det er for tidlig å si for meg.

 

Ser du likhetstrekk mellom musikk og litteratur? Mellom språk og melodier, og språk og rytme, for eksempel?

Ja, det er mimetiske kvaliteter ved begge kategorier som jeg opplever som mindre tilfeldige, og det er vel i det krysspunktet hvor de møter hverandre at det blir interessant for meg. Da er det ikke så viktig hva vi kaller det lenger.

 

Å skrive såkalt musikalsk er én ting, å skrive om eller beskrive musikk er noe annet. Hvordan nærmet du deg utfordringen med å oversette musikk til et litterært uttrykk?

På en dårlig dag føler jeg meg ikke stort bedre enn en langt under middels musikk-journalist som går i alle de gamle fellene og bare sammenligner musikken med annen musikk, for eksempel, eller hvor det bare blir et «referanse-ritt». Jeg har ingen musikkteoretisk utdannelse heller, og musikken jeg lagde selv som ung var heller intuitiv enn teknisk, men det er jo friheten rocken gir. På et eller annet plan ville jeg likevel forsøke å skrive musikken, visjonært kanskje? Men med en tanke for at det mimetisk kan fortelle det samme: Når det tekstlige forelegget tar slutt på Demon Box mener jeg jo å kunne høre hvordan den dramatiske historien fortsetter i det musikalske. Om så lyden av forvirring: Ryans gitar som blir et huggende våpen, dører som hamres ned, møbler som skyves over gulvet, Deathprod/Stens lydkulisser og mer entydige innslag av musique concrète som sirener.

Men så kan jeg jo også ta feil, ikke sant?

 

Ser du likheter mellom egen litteratur og Motorpsychos musikk? Tematisk, formmessig stilmessig, eller noe annet?

Av og til utforsker vi kanskje noe av det samme ubehaget. Men som et nødvendig ubehag. Og har kanskje en felles fascinasjon for det monstruøse og det litteratene gjerne klistrer på meg utenforskapet. Og at vi finner en vei til erkjennelse i det andre kanskje instinktivt vender seg bort fra. Jeg vil helst ikke dra de ned på mitt nivå på noen måte, men jeg opplever at det varme og menneskelige alltid skinner igjennom, og en eller annen vital livsbejaelse, uansett hvor mørkt, dystert og bistert det av og til måtte bli i Motorpsycho-universet, (de kunne i dag kanskje kledd et annet navn med tanke på sine mange inkarnasjoner). De har åpenbart gjort noe positivt i forhold til det norske normalitetsbegrepet, og utfordrer stadig publikums forventninger med sin egenrådighet. Idet de klarer å være sofistikerte samtidig som de gir norsk folkelighet et ansikt, noe som ikke var gitt da de først dukket opp for et kvart århundre siden. I forhold til «fin-kultur» og «lav-kultur», som to kryssende dialekter eller språkspill, har de vist seg å være de reneste alkymister.

Det er altså det jeg beundrer dem for. Om jeg kan speile meg eller forfatterskapet i dét er en annen sak.

Om du skal koble romanene dine til hvert sitt Motorpsychoalbum, hvordan vil den listen se ut?  

I Biopsi (1997) skulle det være en seksjon som het «Plan #1», hvor det ikke skulle handle om faren i boka, men en kvinnelig karakter fra det samme miljøet. Men den historien klarte jeg bare ikke å skrive, jeg trodde jeg skulle det nå, men det glapp nå også. Kanskje Destroyer kom nærmest å berøre dette temaet.

Mikrokaos (1999) strekker seg nok etter Timothy’s Monster (1994) på et vis, og jeg ga jenta i boka navn etter Motorpsychos manager Cecilie Lykke og sangeren Stina Nordenstam. Stina Lykke, med andre ord.

Destroyer (2000) og Another Ugly EP (1994). Motorpsycho gjør her kunststykket å få KISS til å høres ut slik de egentlig skulle høres ut med sin versjon av «Watching You». Det er ikke alltid at KISS sto til forventningene i overgangen fra image til plate. Men noe av det jeg husker best fra skriveprosessen var at Let Them Eat Cake (2000) kom ut.

Fatso (2003), ooooh, jeg vil ikke klebe akkurat den romanen på noen, men kanskje kan Here Be Monsters (2016) fungere i retrospekt med linjen fra «Lacuna/Sunrise»: The shame has washed all the memories away. Eventuelt «All is loneliness» fra Demon Box, men uungåelig nok i forholdet til seksualitet, vold og misogyni igjen også «Plan #1».

Uglybugly (2004) er kanskje mer Tom Waits sin «Alice», eller Waits’/Burroughs «Black Rider», enn noe annet. Men det må nok bli The Tussler (1994), merkelig nok på grunn av «Illinois» (som du også finner på Matt Burts eget album Grumpy Groovy). Og «The Wheel» fra Timothy’s Monster åpenbart, når den ene siamesiske tvillingen i Uglybugly bare fortsetter å gå videre inn i døden og tomheten etter at den andre, søsteren og hans feminine selv, har sovnet inn i løpet av natten.

Liten Fugl-bøkene (2014 og 2016). Med The Tower (2017) og Here Be Monsters (2016) registrerer jeg at vi har funnet frem til noen av de samme dyremotivene, for eksempel gjøken og den store, sorte hunden, slike ting. Men kanskje HP Lovecraft-hilsenen deres med «Spin, spin, spin» sier noe om det landskapet vi beveger oss i om dagen (bandet HP Lovecraft, ikke forfatteren, red. anm.). Et av kapitlene i Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet (2016) sender ellers en liten takk til Deathprod for «Treetop Drive», som var en av de musikerne jeg lyttet mest til da jeg skrev kapittelet «Drivet over tretoppene», om de gangene hvor, du vet, det liksom går an å kikke inn i musikken og få øye på historien i små glimt.

 

Motorpsycho Demon Box LP gull med sertifikat

 

Motorspycho Demon Box CD med sertifikat

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Plateanmeldelse: Motorpsycho – «The Tower»

Stopp pressen! Motorpsycho har fått ny trommis

Plateanmeldelse: Motorpsycho “Here Be Monsters”

Motorpsycho – Supersonic Scientists

Jeg er forelsket i Motorpsycho, igjen

Motorpsycho på Teknisk museum

 

Lars Lillo-Stenberg om nostalgi, melankoli, naivisme og Munchs kunsterskap

Trøsten i det triste

Bokanbefaling: deLillos – Komplett

Øya 2015 – deLillos

Hva skal vi putte på plateomslaget da? deLillos – Hjernen er alene

 

Kurt Cobain – Nirvana

 

Beatpoeter og andre rockere

 

Ikke kødd med gamle helter: The hottest band in the world, KIZZ

 

Plateanmeldelse: Michael Krohn – «Unwanted»

 

Tiden går og Tom Waits

 

Strap yourself to the tree with roots – Bob Dylan i norsk litteratur

Elliot Murphy & Monica Heldal feirer Bob Dylans 75-årsdag

Dylanquizen

Musikalske sidespor – uke 5/2018

$
0
0

Vil du vite hva som finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips:

 

Shakai – Album: Skittles
Et debutalbum som virkelig strekker seg utover opptegnede sjangerlinjer. Et oppsett med kontrabass, trompet, gitar og trommer vil nok av mange oppfattes som jazzete. Det er også et utgangspunkt for Shakais musikk, men det ville vært en kraftig forenkling å putte bandet i en konkret sjangerboks. De leker seg med både instrumenter og vokal, og serverer blant annet heftige soloer både av gitar og trompet. Bandet nærmer seg tidvis en progressiv jazzrock, og de utforsker på elegant vis de mange muligheter som finnes i instrumentene og deres sammensetning. Samtidig klarer de på enkelte spor å gjenopprette en balanse i det hele, der instrumentene får flyte fløyelsmykt rundt hverandre, og den klare vokalen blir et varmt element i miksen. Et særdeles friskt debutalbum, med et stort overskudd av spennende detaljer å oppdage for en våken lytter.

 

 

Me and the Julios – Låt: «Fack, her er jeg»
Siste låt ut før albumet Så vi løper om kapp kommer 23. februar. De fortsetter i det sporet vi har blitt kjent med på de tidligere singlene: grove og eksperimentelle gitarriff, tunge trommer og en bass som graver seg fremover. Et skarpt lydbilde som akkompagnerer skråblikket og skarpheten i teksten, som problematiserer dagens ungdomskultur. Det unge bandet har levert en rekke rockeperler hittil, så det er all grunn til å ha høye forventninger til debutalbumet. Mer om Me and the Julios.

 

 

Nation of Language – Låt: «On Division St»
Et ferskt band, som her er ute med sin fjerde singel. Synther fra fortiden danser klingende forbi, og det smaker deilig av 80-tallets spede begynnelse, med en frisk dybde både i instrumenter og vokal. Nostalgifaren er overhengende, men samtidig er dette også oppdatert syntheleganse.

 

 

Sigurd Hole – Album: Elvesang
Han har mange utgivelser bak seg, men dette er den første under eget navn. For de som har fulgt den norske jazzscenen i noen år, er det nok å nevne at han har fartstid fra blant andre Eple Trio, Tord Gustavsen Quartet, Jon Eberson Group, og som en god medhjelper på flere utgivelser av Karl Seglem. Da har det tidvis vært et rikt lydbilde han har bidratt til. Her er det også rikt og variert, men likevel er det helt andre toner han maner ut av kontrabassen denne gangen. Minimalistisk og mørkt, med mange nyanser av mystikk og natur som trekkes frem både i låttitler og stemning. Han får frem instrumentets imponerende lydregister, og det meste er spilt inn akustisk og i ett take. I dag holdt han en minikonsert  på Big Dipper. Det blir også mulig å høre ham i Vigeland-museet tirsdag 13. februar, og på morgenkonsert i Torshov kirke lørdag 17. februar.

 

 

Shopping – Album: The Official Body
Det tredje albumet fra denne kanten. Uten særlig struktur, men likevel kontrollert og melodiøst, valser de over instrumentene med en herlig smittende energi. Det innledende bassriffet gir et hint om den musikalske retningen, men det er ingen utfyllende veiledning til det som venter deg i løpet av de ti låtene. Her får du vokalister som synger både i kor og forbi hverandre, glitrende surfaktige gitarriff som spretter rundt mellom lekne basslinjer, og skarp, insisterende tromming. Her er det bare å glemme referanselista, som kunne vært lang, og heller glede seg over dette som et selvstendig produkt av eksperimentell og spenstig postpunk som kan få rockedanseføttene i godt humør.

 

 

Jarle Skavhellen – Låt: «Pilots»
Debutsingelen «The Ghost In Your Smile» fikk stor oppmerksomhet, og nå er bergenseren ute med singel nummer to. Sjarmerende og nedtonet, der folk møter indie, med myke gitarer som driver gjennom låten og bidrar til en fin og flytende melodi. Lørdag 24. februar spiller han på Verkstedet, sammen med italienske Violetta Zironi.

 

 

The Radio Dept. – Låt: «Your True Name»
Ny låt fra de svenske mesterne i grøtpop. De er blitt streitere med årene, men har fortsatt et fint sting i sin tilsynelatende enkle tilnærming til den gode melodien. Det er nesten så sommeren brått dukker opp bak nærmeste snøhaug hver gang de kommer på øret. Mer om The Radio Dept..

 

 

The Ida – EP: Animals of Time
Vokalisten fra Blomst sender her sin første solo-EP ut i verden. Garasjerock med full fres, men også med noen roligere stunder der både artist og lytter får en pustepause. Hun mestrer den biten også godt. Inspirasjonskildene er nok flere, men tidlig The Kills er det første som treffer i nærheten av blink når jeg trykker inn assosiasjonsknappen. Et sterkt knippe låter, med en overraskende finale. «Bushfire» var med i musikalske sidespor uke 49/2017.

 

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.

 

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Musikalske sidespor»

 


Ferske spor uke 5/2018

$
0
0

 

Av: Jorun Irene Husdal, Rolf Andersen, David Jønsson, Bent Inge Hvitstein, Stian Bjørnsson Hope og Victor Josefsen

Her er ukas ferske spor.

Fever Ray – Wanna Sip
Ventetiden er over! Den skandinaviske elektronikaens yppersteprestinne er endelig ute med ny skive etter åtte lange år. Jeg festet meg ved åpningssporet, som er den første akkompagnert med en musikkvideo – en fantastisk og grotesk affære av et Cremastersk middagsselskap. Låta anbefales å høre på i skogen mens det skumrer. (J.I.H.)

 

Dungen/Woods – Turn Around
Dette måtte jo bare bli bra. Og det ble det. De ferske samarbeidspartnerne Dungen og Woods har funnet hverandre i en psykedelisk malstrøm og maler ut en praktlåt. På tung rotasjon her på kontoret. (D.J.)

Cut Worms – Till Tomorrow Goes Away
Min nye favoritt kaster ut et nytt, vindskeivt stykke musikk som sjarmerer i massevis. Pass på å få med dere han her på by:Larm da! (Cut Worms’ «Like Going Down Sideways» er med i en tidligere utgave av ferske spor, red. anm.) (D.J.)

I Was A King – Clouds
Deilig å høre at bandet har funnet tilbake go’foten fra «You Love It Here». Deres låtsnekkeri mangler motstykke her til lands. (Mer om I Was A King her og her, red anm.) (D.J.)

 

David Byrne – Everybody’s Coming to My House
Talking Heads-sjefen er tilbake med en låt som svinger og sparker. Det lukter nesten gamle takter, både vokalt og stilmessig. (B.I.H.)

Kevin Morby & Waxahatchee – The Dark Don’t Hide It
Ettersom David trakk frem coveren av «Farewell Transmission» forrige uke, kan jeg denne uka slå et slag for den andre Jason Molina-låten disse to covret på samme utgivelse. En mindre kjent favoritt, fra den gnistrende gode skiva «Trials and Errors». Her gjelder det å holde tunga rett i munnen: denne låten er gitt ut under bandnavnet The Magnolia Electric Co., mens «Farewell Transmission» er fra albumet «The Magnolia Electric Co», av Songs:Ohia. (B.I.H.)

 

MaidaVale – Deadlock
Svenske MaidaVale stjeler hemningsløst fra en av mine favorittlåter på sin siste singel. Dette ligger så tett opp til «Satori Part II» av Flower Travelling Band at jeg regner med at de må kreditere dem som låtskrivere. Tyveri eller ikke, det låter riktig så friskt. (R.A.)

De Underjordiske – Flænger i Luften
De danske psykedelikerne i De Underjordiske jobber med ny plate og stikker innom Oslo igjen under By:Larm. De er i stille og rolig modus på denne første låta for 2018. (R.A.)

Thee Hypnotics – Shakedown
Thee Hypnotics tilbake på scenen er årets første store musikalske overraskelse for min del. Jeg hadde for lengst gitt opp å få se dem, men 26. mai kommer de til Last Train. Hvis noen kan få til noe tilsvarende med Thin White Rope skal jeg by på sjokolade og tårevåte klemmer. (R.A.)

Death By Unga Bunga – Soldier
Party-power popens fremste frontkjempere leverer en finfin  perle av en låt. Dual guitars? Check. Dududu-koring? Check. Gitarsolo i stadionformat? Gjett om! Mer om Death By Unga Bunga. (R.A.)

A Place to Bury Strangers – Never Coming Back
Men APTBS kom tilbake! Ny låt sluppet og ny turné annonsert – jeg forventer røykfylt lokale og god stemning på Blå 5. mai. Ikke de helt store endringene i sound eller sjanger på denne låta sammenlignet med tidligere utgivelser, men det betyr bare at APTBS låter som de skal – fuzzy og seriøst kule! (R.A.)

 

Bob Hund – Kompromissen
Gammel hund med ny pels. Bob Hund har satt i gang en kavalkade med reutgivelser på vinyl, først ut er EP’en «Bob Hund» fra 1993, debutalbumet «Bob Hund2 (1994) kommer senere i februar, mens resten av katalogen visstnok slippes fortløpende utover året. Endelig slipper du å bli støvsugd for store summer på bruktmarkedet, hvis du ikke på død og liv MÅ ha førsteutgivelser da. EP’en «Bob Hund» har derimot aldri vært utgitt på vinyl før: «Ljudförbättrad i Svenska Grammofonstudion och pressad på 180g vinyl. Gatefold-omslag precis som den gamla CD:n, fast mycket större!», som det står på hjemmesiden deres. Jeg har alltid vært svak for «Kompromissen», ikke en typisk hyperenergisk Bob Hund vi har blitt vant med, mer i landskap med «Den lilla planeten» og «Jag rear ut min själ». Låten begynner med et fengende synthtema du aner skal komme igjen, men vi må vente til slutten før det endelig braker løs, og det gjør det til gangs med eksplosiv fuzzgitar og et massivt øs i tillegg. Et perfekt Bob Hund øyeblikk! Mer om bob hund.(S.B.H.)

Fire! – The Hands
Johan Berthling slår an basslinjen, et seigt post-punk riff pulserer tungt gjennom hele låten, Mats Gustafsson leker seg først med elektronikk og støy, før han tar frem saksofonen og detlevner ingen tvil om hvem som er sjefen. Fire! er en trio fra Sverige som nylig ga ut sitt sjette album, «The Hands», på Rune Grammofon, og for folk som er kjent i jazzverden er neppe Mats Gustafsson en fremmed figur. Dette er imidlertid ikke ren jazz, saksofonen til Mats er et fremtredende og viktig element, men låtene til Fire! er ofte bygd opp rundt bassist Berthlings riff og Andreas Werliins stødige tromming, og minner mer om rock enn frijazzen disse gutta ofte beveger seg innafor. Tittelsporet er favoritten for øyeblikket, men hele albumet oser av potente låter som aldri går på tomgang. (S.B.H.)

 

Paradise Lost – Gothic
2017 ble et historisk godt musikkår. I midten av januar presenterte vi derfor flere høydare fra i fjor. Et av høydepunktene er/var: Paradise Lost sin plate «Medusa». Enkelte sanger, er nesten som tatt fra bandets tidlige dager og kan ses som et tegn på gruppens fullstendige tilbakekomst til det opprinnelige lydbildet. Jeg spoler derfor selv tilbake tilbake til begynnelsen av 90-tallet. «Gothic» er en drivende, hypnotiserende og intens låt, med smakfull melodi(er) og kvinnevokal. Innertier. (V.J.)

Turbonegro – Raggara Is a Bunch of Motherfuckers
Turbonegreo er ute med ny plate, jeg har ikke tenkt å velge noen låter fra den til spillelista, men det gir meg et påskudd til å plukke frem en av de mer ukjente låtene fra superb «Ass Cobra». «Raggara Is a Bunch of Motherfuckers» er kanskje ikke så kjent som f.eks. «I Got Erection», men minst like sterk. Sjekk ut de svenske punkerne Rude Kids’ original. Mer om Turbonegro. (V.J.)

Møblos – No Matter
I fjor omtalte jeg Møblos singel «Stoneman» i positive ordelag. Nå har bandet, opprinnelig fra Trondheim, nå base i Bergen, sluppet sin første EP, inkludert «Stoneman». Møblos fortsetter å utforske syttitallet, og på en av låtene, «Through The Core», har de lekt seg med god gammeldags stereoeffekter der gitaren sveiper mellom høyre og venstre høyttaler. EPén er et godt stykke rockehåndverk, med overganger, taktskifter og noen u-svinger som høyner opplevelsen, som på «No Matter». Kunne valgt «Into The Sun» fra EPén også. (V.J.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Classic Album Sundays på Deichman – Kåre and the Cavemens «Long Day’s Flight ’till Tomorrow»

$
0
0
Tekst: Frank Michaelsen

Det er vanskelig å snakke om denne plata uten å «gå helt Rob fra High Fidelity». (Du vet han i Nick Hornbys roman som stadig må lage sentimentale rangeringslister.)  Men here goes:

Her er mine all time favorittminner knyttet til Kåre and the Cavemens Long Day’s Flight ‘till Tomorrow:

5. Å kjøpe CD-en
En lørdag morgen, i februar 1999, var jeg på vei til Storosenteret med en replay i hodet av at Kåre and the Cavemen spiller «Filadelfia» på ungdomsprogrammet Go’ Elg kvelden før. Det var en tøvete opptreden der bandet endte i en slags klynge på gulvet. Var dette en protest mot den påkrevde mimingen? Spetakkelet var hvertfall den eneste overtalelsen denne 13-åringen trengte for å kjøpe Long Day’s Flight ‘till Tomorrow.

4. Å sette den på for første gang
Fordi jeg skulle besøke besteforeldrene mine, rett etter turen på Storosenteret, måtte jeg spørre om jeg kunne sette på plata hos dem. Bestemor fryktet det verste, men sa «Dette var jo ålreit?» da de svale munnspill-linjene på «Deliverance» steg i styrkegrad. Munnspillet sa liksom: «Hei, Frank. Vi skal bli venner, vi. Du har dessuten betalt 149,- kroner for dette, så vi er praktisk talt gift vi nå.»

3. Å høre på den i bilen
Albumet ble fort spilt over på en kassett fordi pappa gjenkjente dette som velegnet kjøremusikk. Derfor ble den fast soundtrack på vei til hytta. Å kaste seg ut på Ring 3 og forlate Oslogryta sånn omtrent ved «Down the Road of Golden Dust» funket veldig bra. Når sistesporet «Gibraltar» klokket ut kunne jeg se kuer og høyballer – det var sånn man dro på hytta!

2. Å finne hele bandet utenfor oppgangen!
I etasjen under oss på Bjølsen bodde Dag Gravem som var bassisten i Kåre and the Cavemen. Jeg turde å be om en autograf på Long Day’s Flight-bookleten (se bilde) – men jeg feiga ut da jeg så at HELE BANDET satt og chilla på gresset utenfor. Jeg gikk inn igjen. Det ble simpelthen for mye.

1. Å plukke riffet til «Filadelfia» på gitar
De kuleste riffene er også attraktive rent fysisk. Slik man f.eks. kan avdekke vakker matematikk bak et naturfenomen – kan man også lære seg et riff og tenke at «jøss, dette ser jo ganske fint ut». Filadelfia-riffet er sånn. Det triller av ringfingeren og pekefingeren i en snerten dans over blues-skalaen. Prøv du også!

… Og bli med når Classic Albums Sundays setter av kvelden til Long Day’s Flight ‘till Tomorrow på hovedbiblioteket, torsdag 22. mars. 

  

Klikk her for at se den integrerte videoen.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

 

Håkon Eriksen AKA No States – 5 om bøker og musikk

$
0
0

1) Hva er det siste du leste?

 

– Den siste boka jeg leste var «Lincoln in the Bardo», av George Saunders. Det var som alltid dødsfett, men for å få den feiteste Saunders-opplevinga så må man nok lese «Pastoralia», som jeg ser har kommet i ny utgave «i bokhandelen» nå. Løp og kjøp, motherfuckers!!

 

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? Hvordan skulle det vært?

 

– Det måtte nok vært ei diktsamling, og den diktsamlinga heter «Illuminations» av Arthur Rimbaud. Det er vel den hissigste poesien jeg har lest, og den er ekstremt syrete og vanvittig stemningsfull. Så soundtracket måtte nok nødvendigvis blitt ekstremt syrete og vanvittig stemningsfullt. Som alltid når jeg leser poesi så vil jeg gjerne ta forbehold om at jeg har misforstått absolutt ALT.

 

Eksempel på fint dikt fra Illuminations:

 

It’s repose in the light, neither fever nor languor, on the bed or the field.

It’s the friend neither ardent nor weak. The friend.

It’s the beloved not tormented, and not tormenting. The beloved.

The air and the world unsought. Life.

 

– Was this it, then?

 

– And the dream cools.

 

3) Hva er din favorittbok?

 

– «You & I», av Padgett Powell. Morsommere bok finnes ikke. Brannfakkel sjmannfakkel! (De har den på Deichman Hovedbibliotek!)

 

4) Hva er ditt favorittalbum?

 

– Det varierer litt fra dag til dag. Akkurat nå hører jeg mye på Marcus Fjellström, som lager litt sånn skummel ambient. For å tøffe meg litt så kan jeg jo trekke fram «Clarinet and String Quartet» av Morton Feldman, fra 1983. Dritta bra, men det ække akkurat råkk, sa folk!

 

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

 

Det måtte jo blitt med Ketil Mosnes, forfatteren av boka «Øving er for drittband».

 

 

 

No States spiller konsert på Fettgreven fredag 9. februar, og klokkeslettet var klokka ni, sa folk. Dørene åpner åtte.

Rett Ned – No States, Mette Sofi & Torminator, So Takahashi og DJ Ingebling

3 minikonserter + DJ og trivelig hangout på Dolby Kjeller’n aka Fettgreven aka Rett Ned (Storgata 36 C, ring på i porten for å komme inn i bakgården).

Kveldens program
Mette (fra Sofi Lofi) og Tormod (fra Next Life) sofilofi.bandcamp.com
No States (fra Molde) meau.bandcamp.com/album/i-h…
So Takahashi (fra Yokohama) + hemmelig butoh-danser tiep.bandcamp.com/album/cre…
Dj Ingebling (fra Husby’n Aarsand)

 

Vi gjør dere oppmerksom på at Håkon Eriksen med mer eller mindre ujevne mellomrom leverer sine eminente bidrag til Deichmans musikkblogg, bl.a. «dette sprø(stekte) intervjuet med Løkbrød strekker seg metervis nedover med scrolling. Sjekk selv, det er ganske så fascinerende», sitat fra tidligere Deichman-kollega Lars Junge. Håkon har også forfattet PING PONG VS SAMTALE – et intervju med Samvær Under Tilsün, som vakte åtgaum. «Beste jeg har lest på hele internett!». Sissyfus.

 

5 om bøker og musikk

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

 

Plateanmeldelse: The Good The Bad And The Zugly –«Misantrophic House»

$
0
0

 

Artist: The Good The Bad And The Zugly

Album: «Misantrophic House» (2018)

Plateselskap: Fysisk Format

5+

 

I skribleriene mine om låta «Vik Bak Meg Satan», fra den nye plata «Misanthropical House», konkluderte jeg: Med fare for å rope ulv, ulv for tidlig, «Misanthropical House» må være en av årets beste plater, den er jækla bra (i mangel av bedre ord).

På «Misantrophic House» oppviser The Good The Bad And The Zugly kvalitet fra åpningsetappen «H-Bomb» til sluttsspurten «Going Nowhere Fast», banna bein. Det er som om de har fått et ekstra kick før innspillingen av plata, for de raser i fra seg enda mer enn på «Anti World Music» (2013) og «Hadeland Hardcore» (2015). De raser også skikkelig i fra seg på samleren «The Worst Four Years», som ble utgitt i fjor og inneholder tidligere singler, Bransjevelter-kuttet «I’m Fucked Up feat. Kristopher Schau» og en ikke tidligere utgitt cover av svenske Brainbombs’ «Burning Hell». I forhold til de vanlige platene, er de tidligere singlene mer pønk, drivende, eksplosiv pønk. Les mer om «The Worst Four Years» her.

«Misantrophic House» ligger forholdsvis nært de to foregående platene , men riff og framtoning er generelt sett blitt hardere. Plata kan ses på som potent fusjon av «Anti World Music» (2013) og «Hadeland Hardcore» (2015) og den nevnte samleren. På «Misantrophic House» treffer The Good The Bad And The Zugly (igjen) kropp og sjel, og selv om uttrykket er råere og noe mer tilbake til gamle takter, balanserer de, igjen, briljant på kanten av det harde og det melodiøse.

«Misantrophic House» består av et stykke musikk som eksploderer i energi og trøkk. Variasjonen er liten, men intensiteten og standarden på låtene er høy, akkurat slik det skal være i GBZs hybrid-hardcore-punk-sjanger. Med andre ord, tempoet er glødende, samtidig som låtene har en stram struktur som kler uttrykket utmerket. Vel, noen små variasjoner finnes, «Sickness To Death» er roligere anlagt enn resten, og noen låter er mer pop-pønka refrengbasert, som «West Coast Exile». Og en låt som «Rip for the Grave» innehar pure punch. Generelt, og nevnt før, nesten til det kjedsommelige, i mine Zugly-skriverier; tidlig TRBNGR, Anal Babes, og også Silver (de to supre skivene «World Against World», 2006 og «Wolf Chasing Wolf», 2008), speiler seg i låtene.

Tekstene, består de kun av en solid dose ironi og humor eller er det er det er mer seriøst bakteppe her? I presseskrivet står det at singelen «Vik Bak Meg Satan» tar for seg det kroppslige forfallet til en aldrende punkrocker og selv sier gruppa: «Vi vil ha sutringa tilbake i punkrocken! For det er ikke måte på hvor mange skavanker de har fått slengt i tryne nå som snart hele bandet har rukket å bli middelaldrende: Hemoroider, fotsopp, fedme, hårtap, moderate depresjoner og fyllesjuke».

(Punk)rocken ville ikke vært det samme uten generelt forfall, bare spør Poison Idea, deres klassiker, «Feel The Darkness» (1990), er spekket med 600 kilo nihilistisk bulldozerpunk med svartsyn nok til å ta livet av hvem som helst. The Good The Bad And The Zugly gyver løs på sutrekopper som ikke vet noe om å virkelig kjempe seg gjennom dritten, velstående miljøbelastende backpackere som flyr jorda rundt for så å skryte av livet sitt i sosiale medier, for å nevne noe, og de kommenterer/beskriver dette og annet med både smarthet og snert, akkompagnert av musikk som får ut piggene ordentlig.

Samtidig er de selv er «fanget» midt i «kaoset», som det å være middelaldrende, og fortsatt spille i et punka undergrunnsband. Flere band har tatt opp lignende tema, sjekk f.eks. Mudhoney-låtene «I Like It Small» og for så vidt «I Don´t Remember You» fra plata «Vanishin Point» (2013). Tekstene til GBZ sender også assosiasjoner til garasje/punkeren Billy Childish, (kunne valgt mange andre utøvere), som har frontet band som Thee Headcoats, The Milkshakes og Thee Mighty Caesars. Disse sparket både mot musikkscenen, pressen (NME) og firkantet tankegang, det var ikke uten grunn at Mudhoney covret Thee Mighty Caesars’ «You Make Me Die» på EP´en«You’re Gone/Thorn» (1990), med Billy Childish himself på vokal.

Tekstene til «Misantrophic House» rommer mer dybde enn enn det som kommer fram i denne anmeldelsen, men jeg går ikke nærmere inn på det her, dette er tross alt ikke en tekstanalyse, knakende gode er de uansett.

Selv om man kan spore fellestrekk med både det ene og det andre i uttrykket til The Good The Bad And The Zugly, har de skapt sitt eget lett gjenkjennelig univers, både tekstlig og musikalsk. Jeg finner så å si ingenting trekke for, ergo karakter 5+, og bare for å ha sagt det, undertegnede har ikke for vane å strø rundt seg med 5+ere eller seksere, første gang jeg trillet sekser på terningen, noensinne, var til Motorspycho sin plate «The Tower», og første gang jeg «trillet» 5+ på terningen var til Misty Coast sin plate «Misty Coast».

The Good The Bad And The Zuglys «Misanthropical House» er proppfull av punk-rock-hardcore klassikere. Et av årets definitivt beste album.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Mer om The Good The Bad And The Zugly

Musikalske sidespor – uke 6/2018

$
0
0

Jonas Ledang – Låt: «Lost In the Haze»
Han trekker selv frem blant andre Tom Petty og Daniel Romano som viktige inspirasjonskilder, og det høres godt både i musikalsk stil og på vokalen til trønderen. Fengende poprock med både dysterhet og håp i teksten. Denne singelen er bare den første av flere planlagte utgivelser fra Ledang i 2018. Jonas Ledang – «Forever’s Gone».

 

 

Jeff Rosenstock – Album: POST-
Det er full fres nesten fra første øyeblikk på dette albumet (minus en seks sekunders prolog). Låten «USA» sparker inn amerikanske dører på leting etter syndebukker for at presidentvalget endte slik det gjorde i 2016. Litt punk-vibber skinner gjennom i mye av det han gjør, men rent musikalsk er det mye mer sprikende enn som så, der powerpopen er en kjerne han stadig vender tilbake til. Utover på albumet mykner Rosenstock noe opp, men de skarpe tekstene krever flere gjenhør, og dette er et slikt album som du kan gjerne kan la vokse litt på deg. Det er for øvrig mulig å lese mye inn i både denne og forrige albumtittel, 2016-utgivelsen Worry.

 

 

Frõ – Låt: «Skin On Bones»
Denne duoen ble jeg oppmerksom på etter at de nylig covret en av de beste norske låtene i 2017, Haunted Mansions «Sunshine Crawlers». De to unge damene Frida Blomberg og Ada Hoel er ifølge bioen på soundcloud «en eksperimentell improvisasjonsduo som utforsker meditative lydlandskap og harde støyflater i en salig blanding av fryd og frykt». De benytter seg i stor grad av stemmen som instrument, med litt hjelp av elektroniske hjelpemidler. Å lytte til låten føles nesten som å være ute på havet i en litt for liten båt blant store bølger, og de elektroniske elementene dukker i andre halvdel opp som tunge hjerteslag som blander seg med lydene av den knirkende farkosten.

 

 

Dona Onete – Album: Banzeiro
Hun begynte å synge allerede som barn, men endte opp med en karriere innen akademia. Først etter at hun pensjonerte seg kom debutalbumet, da hun var 73 år gammel. Til sommeren fyller hun 79, og på fjorårets album holder hun fortsatt energien oppe. Spenstig og prangende, med saksofon og gitar som hovedkompanjonger gjennom de tolv låtene. Stemmen er grov og fyldig, og hun synger med en intensitet som bør kunne smitte over på noen dansesultne føtter. Mye av inspirasjonen er hentet fra kulturen til de innfødte ved Amazonas, der hun selv vokste opp.

 

 

Band of Gold – Låt: «Well Who Am I»
En herlig frekk basslinje drar med seg låten bortover poplandeveien, som byr på fiffige detaljer og overraskelser underveis. Bandet leker seg med eksperimentelle og vågale melodikonstruksjoner, men de ror det hele stødig i land; resultatet er tre minutter med pur musikkglede for lytteren. Det er fortsatt lenge igjen av 2018, men foreløpig ser dette ut til å være en het kandidat til topp-10 (og kanskje høyere?) når listene over årets beste norske låter skal snekres sammen før jul. Mer om Band of Gold.

 

 

Alice Bag – Låt: «Turn It Up»
Solodebuten fra denne rutinerte artisten kom først for to år siden, men noen vil kanskje huske hennes gamle band The Bags. Hun er fortsatt en barsk rocker, og hun freser godt fra seg på denne særdeles fengende forsmaken på det kommende albumet Blueprint, som kommer i slutten av mars. Et stort pluss er også at Kathleen Hanna bidrar på låten, sammen med Allison Wolfe (Bratmobile).

 

 

Stockhaus – Låt: «Space Case»
Nesten ett år gammel, men her henter vi den gjerne frem i et forsøk på å fordrive vinterkulda. Hent frem alle minner du har fra diverse retro dataspill, og la deg forføre av basstunge elektroniske rytmer. Min platesamling: Kristian Stockhaus.

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.

 

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Musikalske sidespor»

 

Viewing all 2637 articles
Browse latest View live